Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen fórum

Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
394. Teó25
2014. máj. 9. 18:32

Nem ide tartozik, de leírom, hátha más is hasonló cipőben jár és eddig csak a rémisztgetéseket hallotta a felnőttkori mandulakivételről lokálisan- azaz helyileg, tehát nem altatásban.


Lassan 28 éves vagyok és az utóbbi fél évben elsz@ródott a mandulám. Főleg a bal. Minden apróságra bedurrant, olyankor majdnem 40 fokos láz és 1-3 hét kényszerpihi. 4 hónap alatt 4x. Mikor már a bőröm is csúnya lett a bal arcfelemen, na akkor mondtam, hogy elég. Persze rögtön mindenki mondta, hogy jujjj neeee... nagyon fog fájni, pokol, csak altatásban. Be is f..stam rendesen, de erőt vettem magamon és bementem Bp. Péterfy S. utcai kórház fül , orr gégészeti ambulanciájára. Egy nagyon fiatal dokinőhöz kerültem ( kb. egyidős velem ) és elsírtam neki(szó szerint), hogy félek, de ez van. Ez április elején volt. Egyből vérvétel,leoltás majd eredménykiértékelés. Hát igen.. ki kell venni. De csak gyógyult állapotban lehet. Egyből mondtam, hogy semmi baj, altatásban kérem, nem érdekel ha nem lehet TB-re. Tágra nyílt szemekkel nézett és elkezdett lebeszélni róla.


Jópár indokot felhozott, ezek közül pár :


1, altatás után van aki rosszul van ( hány/rókázik ) pl: én is. Magammal szúrok ki, mert felszakad a seb és rögtön tolnak is vissza.


2, altatásból felébresztenek, akkor rögtön fáj és nem adhatnak rá addig semmilyen fájdalomcsillapítót amíg az altató hatása ki nem megy a szervezetből ergo a falat fogom vakarni jópár órán keresztül.


3, a szervezet megsínyli az altatást ( ez érdekelt a legkevésbé megmondom őszíntén, de mellplasztika után kb. 3 hónapig hullott a hajam az altatás miatt... )


4, kb. 30 perc az egész és elég jó hangulatban szokott telni.Nevetgélni szoktak és rengeteg lokális műtétet végez.


Igazából a kedvessége annyira megfogott a dokinőnek, hogy ráálltam... 05.06. lokális mandulaműtét. ( Fülöp doktornő )


Amire figyeljek: ne legyek beteg, mert gyógyulástól számított 6 hét múlva lehet csak műteni... 4 héten keresztül persze csak fagyit és jégkrémet ettem volna és minden este kívántam a hideg sört... de kibírtam.

Műtét előtti héten be kellett mennem vérvételre az osztályra. Tökéletes lett a vérképem (ezzzzaaazz )


Sajnos műtét előtt 1 héttel dokinőm telefonált és elmondta, hogy áthelyezik, így ő nem tudja a műtétemet elvállalni, de van egy kedves kolléganője, őrá rábízna. Hát nem repestem, de nem akartam tovább húzni... így fájó szívvel belementem. Ennek ellenére úgy érzem teljesen korrekt volt, hogy felhívott, elmondta az okot és biztosított róla, hogy nem kell semmitől tartanom.


A műtét napja.... (előző estétől már se enni se inni nem lehetett)


7:30-kor jelentkeztem az osztályon, kb. 8-ra felvettek. 3 ágyas szoba külön fürdővel. Nem luxus, de teljesen korrekt. 2 orrsövényműtött szobatársam akkor ment haza amikor én be, szóval egyedül voltam. Tapasztalat: végtelen kedves, megértő, figyelmes nővérek. Még csak ágyat kaptam de 10-15 percenként valaki odajött és babusgatott, pedig nem vagyok anyátlan típus. Úgy vettem észre, hogy minden érkező beteghez tartozik egy nővér aki figyel rá amíg benn tartózkodik (tehát ha hárman vannak egy szobában akkor 3 külön nővér jár be, és nem egy nézi a 3 beteget egyszerre ), de ettől függetlenül a többi is szemmel tartja. Annyira de annyira kellemes csalódás volt, hogy hihetetlen...


Pár papírt ki kellett töltenem/aláírni, majd szóltak öltözzek át. Akkor kezdődött a vizit, majd vizit után én. Persze próbáltam mosolyogni, de a mosolyom nem volt annyira őszínte.


Mivel ismerem magam, így szóltam, hogy egy nyugtató jól esne, mert igencsak bátortalan vagyok és a végén elszaladok. Hatalmas mosollyal megsimogatott a nővérke és mondta, hogy amit csak szeretnék. Ekkor bejött az új dokinőm, Láng doktornő. Nagyon fiatal, nagyon kedves, nagyon szimpatikus. Örültem mint majom a farkának. Elmondtam neki is, hogy félek és rettegek és minden bajom van. Megnyugtatott, hogy nem kell. Ezután megkaptam a nyugtatót. Szurit és fenékbe. Nem volt kellemes, de ez van. Én kértem.


Ezután műtősfiú karon fogva bevezetett az előkészítőbe. Neki is elmondtam már majdnem sírva, hogy félek, mondta nem kell, műtét közben számolja a csempéket, le fog foglalni. Hát ok.


Előkészítőben szék, zöld lepel rám, vesetál a kezembe és kisebb időközönként 3 lidokain spray a torkomba. Ez volt a legeslegkellemetlenebb része az egésznek. Rossz volt az íze, és öklendeztem tőle, de annyira, hogy a könnyeim is folytak. Közben persze mindenki nyugtatott. Ezután be műtőbe, leül székre (itt már bömböltem ) és jöttek az injekciók. Először baloldal kb. 5-7 db. Itt jön a meglepi része, hogy nem fájt! Egy volt kellemetlen amit a mandula tövébe adnak és csá. Ez volt az a pilanat, ahol megnyugodtam, hogy igazuk volt. Kellemetlen, de nem fáj, nem éreztem. Elkezdték kiszedegetni a baloldalit. Időközönként köpni kellett a vesetálba és mindig kérdezgették, hogy érzel valamit? Ha igen szólj és adunk még injekciót. De nem kellett szólnom.


Következett a jobboldal. Injekciók majd kivétel ugyanúgy. A végén voltam olyan bátor, hogy kértem, mutassák meg mit szedtek ki. Persze megnéztem, szóval büszke vagyok magamra.


Miután kiszedték mindkettőt, a vérző részeket elégették ami nem fájt, nem éreztem, sistergett csak és nem volt büdös.


Kifelé széken toltak ki, akkor viccesen megkérdezték, hogy na volt csempe számolás? A válaszon szerintem mégjobban meglepődtek: volt. Baloldal 277 db, lámpa 24 db, szellőző 16 nagy és 16 kicsi. Hát szakadtak a nevetéstől, de ők is megszámolták. Tényleg annyi volt.


A műtőben eltöltött idő kereken 30 perc volt. Ebből szerintem az előkészítés (lidokain + injekciók) 15 perc.


Mi a tanulság? Hallgassatok a dokikra és ne másokra... Bármikor újra be merném vállalni a lokáslis műtétet, mert nem fájt, nem volt borzalmas, nem nyiszatoltak össze-vissza és 30 perc alatt kész voltam. Én szinte csak negatívumot olvastam ezzel kapcsolatban,és senki másnak nem hittem. Ha nincs a fiatal dokinő akkor én is még hinnék a 'rémmesékben'.


Műtét utáni időszak:


2 órán keresztül fekvés és vesetálba köpködés, nem szabad nyelni.

Ha elkezdett fájni, csak kellett szólnom és kaptam egy szurit, ami nem fájt és a fájdalom is elmúlt. 2 óra elteltével hoztak kb 2 liter teát + ásványvizet. Estig meg kellett innom. ( A műtétnek 11kor volt vége délelőtt). Enni még semmit.

Este 7 felé kérdezgettem, hogy mikor ehetek, akkor kaptam tejbegrízt. Kellemetlen volt a nyelés, de simán belapátoltam.

Este 9kor még egy szuri, és reggelig fel sem keltem.


Reggel lázmérés, majd vízben oldódó Cataflan, és tejeskávéba áztatott keksz reggelinek.


Távozás előtt hatalmas dicséret, hogy ügyes voltam, és hihetetlen jól viselem.


Kérdésem: enni mit lehet?

Válasz: bármit, csak ne legyen kérge (sülthús, rántott dolgok, kenyérhéj ne).

Nagy szívfájdalmam a fagyis és jégkrém. Kimodták a varázsszót: amennyi belémfér.


Bevérzésnél aranyszabály: azonnal mentő.

Lepedék leválás az 5-6. nap környékén, akkor véres köpet előfordulhat.


Most vagyok a 3. napomban. Reggel-este fájdalomcsillapító ( Fortedolt-t írtak fel ) , mellette szerencsére semmi bajom nincs (lekopogom). Jövök- megyek, itthon vagyok, kutyát sétáltatok, bevásárolok. Szóval nem rokkantam le.


Műtéthez egy hétre pedig kontroll.


Remélem ezzel tudtam picit segíteni azoknak, akik esetleg műtét előtt állnak vagy gondolkodnak rajta.

393. Ell1981 (válaszként erre: 392. - Anubias)
2013. máj. 2. 17:01
Igen,örülök! :) A másik oldalon utolértem az infókat! ;) Jobbulást továbbra is!!!!
392. anubias (válaszként erre: 391. - Ell1981)
2013. ápr. 30. 10:27
Tegnap engedtek haza.
391. Ell1981 (válaszként erre: 388. - Anubias)
2013. ápr. 27. 19:27
Bent vagy még? Lehet kicsit fonalat vesztettem! Hogy vagy? Mi
390. Ell1981 (válaszként erre: 388. - Anubias)
2013. ápr. 27. 19:21
Bocs a helyesíràsért,mobilròl írok!
389. Ell1981 (válaszként erre: 388. - Anubias)
2013. ápr. 27. 19:19
Azt hiszem,hogy elkezdődött mert egèsz èjjel nem aludtam a fâjdalomtòl! :( Nagyon durva szùrò ,nyilalò fàjdalmaim vannak mèg ùgy is,hogy be voltam csillapìtva. :( Ès köhögnöm kell nagyon,ès kapar.A nyeléd is nagyon nehèz mèg gyògyszerezve is! :( Ès emellè a legûjabb a szèdelgès.Ahogy lehunyom a szemem,forog velem minden. Szòval a fâjdalom nagyon nagy! Azt hittem az 5.napon màr nem kell ennyire fâjnija!! Te hogy vagy? Neked elkezdődött a levâlâs?
388. anubias (válaszként erre: 387. - Ell1981)
2013. ápr. 27. 16:54
Hogy vagy?Neked elkezdődött màr a lepedéklevàlàs?
387. Ell1981
2013. ápr. 24. 16:32
Sziasztok! Engem Hétfőn (ápr.22.-én) műtöttek ébren garatmandulával! Ez a 2.napom otthon. A Szent Imre kórházban műtöttek,nagyon szép a környezet,nincs az embernek igazi kórház parája ott! :) De persze ettől függetlenül rettenetesen féltem!! Egy hétig csak sírtam,mint egy kisgyerek! Aztán kaptam popsiba egy nyugi szurit és el is lazultam! ;) Aztán jöhetett a beavatkozás! Gyorsan megvolt a műtét! Aztán szuriba kaptama fájdalomcsillapítót,majd estére vízben oldható fájdalomcsillapítót kaptam,és átaludtuk szépen a szobatársammal az egész éjszakát! :) Reggel persze nagyon fájt,de egyből ittam a fájdalomcsillapítót,aztán már pakolhattam is és jöhettem haza a kórházból! :) Még frissek az élmányek és a fájdalom is gyötör,de bíztatom magam,hogy napról-napra jobban leszek! Jó dolog,hogy nem vagyok annyira kiszolgáltatott.Még ha kegyetlenül fáj is,el tudok menni a konyháig és meg tudom csinálni a fájdalomcsillapítót. Ez jó érzés,hiszen vannak olyan más műtétek amik után az ember teljesen magatehetetlen! :( Nem mondom,hogy kellemes volt a műtét,és azt sem,hogy nem fájdalmas a felépülés,de ki lehet bírni!!! Mindenkit bíztatok arra,hogy készüljön a legrosszabbra,hogy kellemes meglepetés érjen mindenkit amikor túl esik rajta! ;) Elérzéstelenítenek műtét elött,így ne féljen senki!! legyetek bátrak! És hamar túl lesztek rajta! (Azok akik műtét elött állnak!) Én nagyon nagyon éhes vagyok,a tegnapi éjszakát már nehezen bírtam,de csak azért mert a fájdalomcsillapitóra allergiás lettem,így ki kellett húznom addig a bevételt ameddig csak lehetett! Ha valakinek kereszt allergiája van,figyeljen oda az összetevőkre,nehogy úgy járjon mint én! Én már lábadozom,remélem gyorsan felépülök minden gond nélkül!!!! Pudingot eszem és tejtermékeket,amiket csak nyelni kell,vagyis folyékony dolgokat. Finomak,csak nagyon éhes vagyok! :( De a lényeg,hogy szurkolok mindenkinek aki a műtét elött áll,és azoknak a gyengélkedőknek meg jobbulást és kitartást akik velem együtt lábadoznak!!!! :)
386. girl921
2013. ápr. 21. 14:28
Mandulaműtétem volt bő 2 hete és most,hogy eszek, úgy érzem beragad a kaja a mandulám helyére,ami se gargalizálással se fogmosással nem jön ki. Összefog húzodni annyira hogy ne ragadjon bele? Vagy ez így marad? Mert az szuper lesz ha berohad a kaja a torkomba :S vagy akinek volt már ilyen tapasztalat??
385. Masni03
2012. dec. 9. 11:53

Sziasztok!

Engem 10. napja műtöttek garatmandulával. Azért írok ide, hogy a műtét előtt állókat biztatni tudjam. Azon ritka esetek közé tartozom , akinek a műtét után semmilyen komoly fájdalma nem volt. Már másnap tudtam enni és beszélni . Az egész fájdalom nem haladta meg a tüszős mandulagyulladáskor érzett fájdalmat. Az 5. nap volt kellemetlenebb, valószínű a seb leválása miatt, de mindezt el lehetett viselni , fájdalomcsillapítóval pedig gyakorlatilag semmit nem is éreztem. A 7. nap után egyetlen cataflamot sem vettem be.A 10. napon pedig a bezártáságot nem bírván még ki is mozdultam és ittam egy kevés bort , ami nem okozott irritációt vagy fájdalmat. Az én orvosom nem a kizárólagos pépes étrendet javasolta , hanem azt , hogy erőltetni kell a szilárd (nem túl fűszeres) ételeket is mert ha használja az ember azt a területet úgy gyógyul jobban. Folyadékot sokat és miután kijötte a kórházból kamillateát ittam és c vitamint szedtem , mert ugye minkettő segíti a sebgyógyulást.

Ennyit szerettem volna , hogy ellenpéda lehessek. Vannak akiknek nem is fáj ez annyira. :)

384. Drommo (válaszként erre: 381. - Ducky89)
2012. okt. 19. 21:28

Sziasztok!


Én csak osztom ducky véleményét.Nem szabad semmit előre olvasgatni,mindenki egyedi ,másképp zajlik le a dolog.Korábban írták nekem ,hogy biztos nem a torok mandulámat vették ki mert nem írogattam volna vidáman.Pedig így volt.azok közé a szerencsések közé tartozom akiknek semmi bajuk nem volt.1 fájdalomcsillapítót nem kellett bevegyek,már a műtét napján is megtudtam volna enni egy ökröt is ha lehetett volna:)Tudom hogy az én esetem is ritka ,de bízzatok benne ,hogy nektek se lesz semmi baj!Mert nem is lesz!Fel a fejjel mindenkinek!

2012. okt. 5. 15:18

Sziasztok!

Valakinek hullott a haja de nem foltosan, hanem a fej egészéről mandulaműtét előtt? Akinek igen annak a műtét után megállt?

2012. szept. 19. 19:02

helló! 10. napos mandula műtött vagyok. A seb szépen gyógyul semmi bevérzés és egyebek ma először nem vettem be fájdalomcsillapítót, viszont a nyelvemen az izlelőbimbóknál a baloldalon éles szúró érzést érzek 4 napja az orvos nem látott semmit . Valaki akinek esetleg volt ilyen jellegű tapasztalata írjonnn. Köszönöm

Engem a Bajcsy Zsilinszky kórházban műtött a Dr. Hortáth Barnabás 100%-an meg votlam elégedve a munkájával.

381. ducky89
2012. szept. 13. 20:52

Amúgy a műtét előtt álloknak azt javaslom, hogy ne nagyon mélyedjenek bele olyanba, hogy hogyan is történik a műtét, mik a szövődményei ésatöbbi ésatöbbi. :-D


Ha túl vagytok rajta legalább 1 hónappal, akkor javaslom csak a fórum visszaolvasását!!! Annyi rémtörténetet olvastam itt műtét előtt, hogy rendesen ráparáztam. Pedig az egészből a műtét a legjobb élményem. :-)

380. ducky89
2012. szept. 12. 09:52

Sziasztok!


Ma vagyok 3 hetes.

Viszont elkaptam valami nyavalyát. Folyik az orrom, kapar és viszket a torkom, meg a fülem. Holnap megyek vissza dolgozni, remélem elmúlik holnapra. :-)


Kitartás mindenkinek!!!!

379. ducky89
2012. szept. 6. 11:46

Ja és ha igazán jó orvost szeretnétek, akkor figyelmetekbe ajánlom


!!!!!!!!!!!!! Dr. Szabadka Hajnalkát !!!!!!!!!!!


a Bajcsy Zsilinszky Kórházban! (Budapest, Maglódi út 89-91)

378. ducky89
2012. szept. 6. 11:44

Én ma vagyok 15. napos, de már a 7. nap óta nem szedek fájdalomcsillapítót.

Aki műtét előtt áll, annak azt mondom, ne féljen!

Én féltem szerintem a világon a legjobban, de mostmár azt mondom kár volt!

Nekem az 5. és 6. nap volt a legfájdalmasabb, aztán 7. éjszaka bevéreztem, így a 8. 9. és 10. napot újra kórháznan töltöttem, de mostmár minden rendben.

Még 3,5 hónap, amíg kiürül a szervezetemből a gyulladás és csúcsszuper.:-)


Szóval hajrá annak, aki műtét előtt áll! Nem érdemes húzni-halasztani, mert úgy is túl kell esni rajta, ha az orvos azt mondja és kár hagyni, hogy mérgezze a szervezetet!

Sok sikert annak, aki most esik át rajta. Jobbulást pedig azoknak, akik már túl vannak a műtéten!:-)

377. ducky89 (válaszként erre: 376. - Snélil)
2012. szept. 6. 11:36

Szia!

Kitartás! Nemsokára túl vagy rajta!:-)

Sok sikert a babához! Mostmár semmi nem állhat annak útjába.:-)


Szép napot!

Judit

376. snélil
2012. szept. 5. 12:25

Sziasztok!

Ma vagyok a 13. napon. Már csak napi 1 fájdalomcsillapítóra van szükségem. A kis piros pöttyöktől is megszabadultam, amik a szájpadlásomon voltak.

Erőt és kitartást kívánok mindenkinek, aki műtét előtt áll illetve műtét után lábadozik. Nehéz átvészelni ezt az időszakot, de mindenképpen megéri.

Mi babavárás előtt vagyunk, a mandulám gócpont volt a szervezetemben. Remélem most már minden rendben lesz és jöhet a baba.

375. Speki88
2012. szept. 4. 15:01

Üdv, én a vérzésről írnék!

Sokan leírták a történetüket, hogyan zajlik a műtét más ezt szerintem felesleges,én konkrétan a műtét utáni esetleges "bevérzésről" írnék,és most nem a rögtöni 2 órára gondolok amíg vérzik utána, hanem a következő napokban esedékes vérzésről. Akit nem érdekel, innentől ne olvassa.


21 éves,srác vagyok, túl a garatmandula műtéten.Semmi para nem volt, lement rendesen. A doki úgy engedett el,ha vérzik a seb azonnal mentőt kell hívni. Mondom hát oké, de úgyse fog...

Azt tudni kell műtét után a fehér lepedék a sebet védi, és ha ez a lepedék leesik, el kezd leválni akkor vérzés lehetséges. Na nekem volt. Igazából előtte mindig féltem, hogy na vajon most sok nyálam gyűlt össze, vagy ez vér. A műtét utáni 4. napon délután ültem a sz.gép előtt, nem ettem, nem ittam, semmi megerőltetőt nem tettem, és egyszercsak éreztem hogy sok a "nyálam". Köptem egyet, hát véres volt a nyálam. Kimentem a csapig akkorra már elég intenzíven folyt a vér a számból. Nagyon megrémültem, édesanyám felhívta a !kórházat! hogy mit tegyünk, mondták hívjunk mentőt. Kihívtuk a mentőket. A vérzés maga 5-10 percig tartott, legyen 7,5 perc :). Mikorra megjöttek a mentők már nem is vérzett. Bevittek a korházba, elmondtam hogy vérzett 5-10 percig nem csináltam semmit mikor történt, és befektettek 2 estére. Nem adtak semmi gyógyszert, vért vettek.

És igazából ennyi a történet. Mikor jöttem haza kérdeztem a dokit, ha megint vérzik kell mentőt hívni vagy maradhatok itthon?! Azt mondta ha ?kicsit? vérzik akkor maradhatok. Úgyhogy ez van ezzel azt akartam mondani hogy nem kell félni a vérzéstől. Ha megtörténik észreveszed, nem fogsz sok vért lenyelni tudatodon kívül nyugi :) És akkor sincs semmi mikor megtörtént. Nem kell tőle félni, és szerintem tényleg felesleges mentőt hívni, és megint befeküdni 2-3 napra.

Ennyit szerettem volna, jobbulást a frisseknek.

2012. szept. 2. 18:23

Én is elmesélem a történetem mint frissen műtött! :)

Tudni kell rólam hogy rettenetesen félek a vérvételtől kezdve minden ilyen orvosi vizsgálattól köszönhetően annak a szörnyű élménynek amikor 5 évesen kivették az orrmandulámat.Tél vége fele volt egy elég csúnya mandulagyulladásom aminek következtében akkorára nőttek a manduláim hogy szinte összeértek és sajnos ez az állapot igy is maradt a betegségem után is, ezért javasolták nekem a torokmandulák eltávolítását.A vicces az volt hogy engem sem az evésben semmiben sem gátolt szinte nem is éreztem hogy ekkorák viszont a vérvétel kimutatta hogy góc van a szervezetemben ezért fél éves rábeszélés után ugy döntöttem hogy na legyen :D Debrecen mellett döntöttem mert hallottam a Klinikáról jókat plusz oda járok egyetemre és nem is bántam meg a döntésem!Altatásban történt a műtét csütörtökön 10kor de már szerdán reggel be kellett feküdnöm hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat.Minden rendben ment a műtét alatt, még előtte kaptam reggel egy bátorító szurit a fenekembe kicsit ellazultam tőle :) 1órás volt a műtét az altatás utáni ébredésem is teljesen oké volt Anya rögtön fogta a kezem amikor levittek a szobámba :) A torkom fájt persze de nem volt vészes vérezni is alig vérzett már.A 1,5 liter folyadék megivása nem volt egyszerű feladat de ki lehetett bírni.Ma van a 4. napom a fájdalom ugyanolyan mint az elején nem vészes de 4óránként kötelezően veszem be a gyógyszerem mert azért érzem :) Az evés meg sem kottyan szóval a fogyási terveimet buktam :D összegezve annak aki még előtte áll ne féljetek nem vészes,én sem hittem volna hogy ilyen fóbiával ezt végigcsinálom de muszáj volt és mindent ki lehet bírni!Ja még annyi hogy Anya műtét előtti 2 napon adott nekem vmi homeopátiás bogyót meg most is szedem napi 3szor 5 kis szemet nem tudom hogy ér e vmit de tény hogy elég jól viselek mindent szóval kitudja lehet hogy hatásos!Sok sikert mégegyszer a műtét előtt állóknak! :)

373. snélil
2012. szept. 2. 01:06

Sziasztok!

Múlt hét pénteken volt a mandulaműtétem. Azóta a szájpadlásomon apró piros pöttyök jelentek meg. Tud valaki ezzel kapcsolatban valami információt? Mi lehet ez?

372. ducky89
2012. aug. 24. 12:06
Van valaki frissen műtött?
2012. aug. 3. 12:42
Szóval a lényeg, hogy nem szabad húzni halasztani, mert annál rosszabb lesz. Ha ki kell venni, akkor minél hamarabb tegyétek meg. Nem ez lesz életünk legszebb élménye, de túl lehet élni :)
2012. aug. 3. 12:41

Sziasztok!

Kedden műtöttek meg, azaz ma vagyok a műtét utáni 4. napon. Műtét előtt olvasgattam itt a tippeket, tanácsokat, és úgy gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat.

A doki már 1 éve azt mondta, hogy sürgősen ki kell venni a mandulámat mert ebből már csak bajom lehet, de akkor megijedtem és nem mertem bevállalni a műtétet. Aztán most elhatároztam magam, visszamentem (így egy év után, jól meg is szidott a doki), és pár napra rá meg is műtöttek. Kedden.

18 éves vagyok, és mindenki azzal jött, hogy nyugodjak meg nem fog fájni nem lesz semmi gond, észre sem fogom venni az egészet. Na hát azért ez nem egészen így volt. Érzéstelenítéssel műtöttek. De előtte ami tényleg igazán segített az a bátorító injekció volt, amitől úgy ellazultam, mintha be lennék lőve. A műtét amúgy nekem kb. 10 percnek tűnt, de mint kiderült fél óráig voltam bent. Az orvos azt mondta, ez volt az egyik legrosszabb műtéte eddig, mivel alig tudta kiszedni a mandulámat, már annyira rossz volt.

Mindkét oldalra 2-2 érzéstelenítő szurit kaptam, de a jobb oldalon amikor elkezdte kiszedni annyira fájt, hogy még kaptam 2őt.

1. nap: az elég kínszenvedés, nem nagyon tudtam nyelni ki kellett köpni a nyálamat. Aztán műtét után 2-3 órával lehetett inni. rettentően fájt, azt hittem minden kortyba belehalok, de muszáj volt, mert azt mondták azzal lényegen jobb lesz és ne hagyjam hogy kiszáradjon a torkom. Az 1. napon sikerült így meginnom 2,5 l folyadékot (ásványvizet és teát ittam). Este pedig már lehet eszegetni egy kis kekszet, vagy banánt. nem sok ment le belőle de megpróbáltam. Éjszaka is folyamatosan ittam.

2. nap: szuperül éreztem magam, egyáltalán nem fájt, beszélni kellett, erőltetni kicsit, az is ment simán, meg ugye már ekkor javában ennem kellett. a Doki azt mondta, hogy sültkrumpli, rántott hús, pirítós, ezek a kaják mehetnek, amik viszik le a lepedéket. betartottam, ettem ezek közül mindent. Fájt egy kicsit amikor nyeltem de nem volt vészes.

3. nap: éjszaka szenvedtem, rettentően fájt, mondjuk most nem is ittam olyan sokat, és ki is száradhatott kicsit, de reggelre alig bírtam beszélni. Ez a nap nagyon kínszenvedés volt, itt olvastam hogy sokan szednek Cataflam V-t és anyukámat elküldtem a gyógyszertárba, hogy hozzon nekem, ahol épp elfogyott, de ajánlottak egy másik gyógyszert, aminek elvileg ugyanaz a hatása, a Fortedolt. Na beszedtem kb 10 perc múlva hatott, elmúlt minden szenvedésem, ettem ittam folyamatosan nehéz kajákat.


Ma vagyok a 4. napon, reggel fájt kicsit, de bevettem a gyógyszert és most már alig érzem.

A legrosszabba amúgy, hogy ha fáj nagyon akkor az kihat az egész fejemre, és még mozgatni is alig bírom, nem hogy rágni vagy beszélni. :(

alig várom, hogy túl legyek rajta.


Szerettem volna megosztani veletek az én tapasztalataimat. Nagyon rossz és nehéz nyelni, de tényleg lényegesen javul, ha esszük ezeket a nehéz, "kaparós" kajákat, és folyamatosan iszunk. Az orvosom mondta h ehetek fagyit, de ne vigyem túlzásba, csak egy kis keveset, és egy kicsit lehűt a nagy fájdalmak közepette.

369. HunTom
2012. júl. 13. 09:42

Üdv!

Voltam tegnap kontrollon, a doktornő azt mondta hogy nagyon jól gyógyul, semmi gond nincs vele és így is érzem! Jövő héten szerdán már megyek dolgozni.

Cataflam-v ből az 5-6-7 napon szedtem, összesen 9 db elég volt, 2 napja a fájdalom már minimális és nem is szedek gyógyszert.

Akinek problémája van a mandulájával szabaduljon meg tőle minnél hamarabb, ha elhúzod annál rosszabb lesz, ez tapasztalat.

Sok sikert és szerencsét azoknak akik még műtét előtt állnak, nem kell félni, túl lehet élni :)

Akik pedig már túl vannak rajta, jó gyógyulást és felépülést!


Mai kép a sebről:

[link]

Hamarosan teljesen normális lesz.


Üdv

Tomi

368. HunTom
2012. júl. 8. 13:28

Még megosztanék két képet, az első a műtét napján reggel készült, nagyjából látszik a lényeg, most elég nyugodt állapotban vannak.


[link]


Ezt pedig most csináltam:


[link]


Aki nem bírja, ne nézze :)

367. HunTom
2012. júl. 8. 13:20

Sziasztok!

Nagyon jó volt olvasni a "sorstársak" hozzászólásait, tapasztalatait és tanácsait, így gondoltam én is megosztom a társadalommal a saját történetemet.

07.03-án vették ki manduláimat, vagyis ma van az 5. napja. Viszonylag jól tűröm a fájdalmat, kicsi nyak, torok, fül fájdalom jelentkezett, de elviselhető volt.

Tudtam enni, inni különösebb gond nélkül, már csütörtökön hazaengedtek volna, de én még 1 napot azért bent maradtam és péntek reggel jöttem csak haza.

Tegnap késő délután iszonyat erős fájdalom jelentkezett (4. nap) és itthon csak egy Tramadol volt ami lórugás erősséggel el is mulasztotta pár órára.

Ma hajnali 3-kor ébredtem először, majd fél óránként felkelés, ivás, imádkozás hogy legyen már reggel 8, amikor is kinyit a gyógyszertár.

Ügyeleten gyorsan irattattam cataflam-V-t, mivel itt azt olvastam hogy nagyon jó és reménykedtem hogy így is legyen.

Kiváltottam és meg is ittam az első darabot 8:15-kor. Úgy jellemezném a hatását hogy egy megváltás volt! De komolyan, a fájdalom elrepült, semmit nem érzek belőle most.

Nemrég ebédeztem, gond nélkül lement a húsleves és a krumplifőzelék pörkölttel. Majd meglátjuk hogy alakulnak a következő napok.


22 éves fiú vagyok, tavaly tavasszal volt orrsövény helyreállításom és orrmandula eltávolításom, akkor egybe akarták a mandula műtéttel csinálni, de lebeszéltem róla őket...

Engem Tatabányán műtött Dr. Lehőcz Irma főorvosnő. Altatást kértem, így volt számomra egyszerűbb, nem tudom, hogy a műtét szempontjából mi a jobb. Műtét közben kicsit szétrepedt a jobb szájzugom, de holnapra (6.nap) teljesen begyógyul majd. A doktornő és a FOG-on dolgozó nővérkék nagyon korrektek, törődőek voltak, le a kalappal előttük, sokat segítettek tanácsokkal, kedvességgel rajtam. 07.12-én lesz kontroll, majd utána írok újra.

2012. júl. 4. 19:02
sziasztok.ma vagyok 15.ik napja mandulák nélkül,és ma van az első fájdalommentes napom.nekem teljes altatásban volt a műtét,ez tök jó volt,utána nem volt gond,nem kellett vért köpködni,stb.csak a vérzés elállítása után hoztak ki a műtőből.a műtét és az utána következő 5 nap nem volt vészes,fájdalomcsillapítóval ki lehetett bírni.viszont a 6.ik napon összeomlottam,sírtam mint a gyerekek,nem használt a fájdalomcsillapító,borzasztó fájdalmaim voltak,torok,fül,nyak,minden.még vizet is alig tudtam inni... 4nap kaja nélkül,a végén már az éhségtől voltam rosszul.de kaptam egy tippet,amit kipróbáltam,ás kezdtem jobban lenni,bojtorjántea...na az mintha simogatta volna a torkom... a bal felem kicsit nehezen lappadt le,de túl vagyok rajta,szerencsére. az egészségem érdekében újra végig csinálnám,de nem kívánom senkinek az elmúlt 2 hetemet. szóval kitartás,a rossz után mindig jönnek a jobb dolgok :)
2012. júl. 4. 16:32

Sziasztok!!:)

Nekem múlthét csütörtökön vették ki a manduláim...és hát hogy őszinte legyek,én borzalmasan éltem meg.

Most vagyok 20 éves, és nem hittem el mikor azt mondták, hogy minnél idősebb az ember, annál rosszabb egy mandulaműtét.Pedig A műtét napj-ig abszolut nem stresszeltem, sőt még aznap sem, mert vizitre keltem fel, kaptam két gyógyszert, az egyik egy nyugtató volt szerintem, mert eléggé ellágyultam tőle, a másik pedig meggátolta a nyáltermelésemet, hogy a műtét során ne kelljen nyelnem.Fél óra múlva már a műtőben voltam..összesen 20 percig tartott, és mikor kitoltak még mindig csak nevetnem kellett...aztán jött életem legroszabb két órája..egy helyben kellett feküdnöm, köpködnöm a vért, és ügyelni arra hogy semmiképp ne nyeljek.(ez azért is volt szívás mert ekkora teljesen elment a gyógyszer hatása, és megindult a nyáltermelésem)miután ez letelt, választanom kellett h teát vagy vizet szeretnék inni.Az első korty borzalmas volt, szó szerint csípte a varratokat és a manduláim helyét, a nyelés pedig egyenesen a poklok pokla volt..mostmár szerencsére itthon vagyok...csak 4 napot töltöttem a korházban(ahol mellesleg megjegyzem, nem adnak elég fájdalom csillapítót)de elég is volt.Most igyekszem gyógyulni, remélem hogy egy hét múlva már csak egy fájdalmas emlék lesz..:)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook