Felsőbbrendűnek tartod magad a többi embernél? (beszélgetés)
Persze!
Én vagyok a legszebb, a legaranyosabb és a legokosabb!
Ja... és a legszerényebb is!!! 😂
Pedig nem véletlenül kapott negatív jelentést ez a szó.
A köznyelvben bizonyosan nem. Én úgy gondolom, hogy akire a felsőbbrendű jelzőt használják, azzal nem éppen méltatják az illetőt, inkább gőgösnek, rátartinak tartják. Az ilyen ember többet képzel magáról, mint kellene.
Aztán ha visszapillantunk kicsit a történelemben, ott van Hitler és az árja nép. Ez is felsőbbrendűség. Csak egy példa volt, de számtalan van.
Szóval nem tényleg nem véletlenül van ennek a jelzőnek negatív felhangja.
Érezheti valaki magát bármennyire is felsőbbrendűnek, de csak egy aprócska kis vérrög is egy pillanat alatt véget vethet ennek az állapotnak.
Pillanat alatt magatehetetlen szerencsétlenné teheti a felsőbbrendűt...
Én ezt egy kicsit más szemszögből látom. Hónapokat töltöttem neurológián ideggyulladás miatt. A kezelőorvosom mellett dolgozott egy idősebb professzor asszony is, aki a saját betegségénél került car helyzetbe. A sérve olyan fájdalmat okozott, hogy még a munkáját sem tudta ellátni. Amikor az orvosom injekciózta, azt mondta neki: "Sanyi, én sosem gondoltam, hogy ez ennyire tud fájni."
Pedig ő maga is orvos volt, nagy szakmai tapasztalattal, mégis csak akkor értette meg igazán egy beteg helyzetét, amikor saját maga élte át.
Ezért gondolom úgy, hogy más ember küzdelmét, fájdalmát és lelkiállapotát nem lehet teljes bizonyossággal kívülről megítélni. Lehet, hogy valaki fizikailag képes lenne valamire, de azt nem tudhatjuk, milyen lelki terhekkel, félelmekkel vagy belső harcokkal küzd. A gyógyulásban pedig nemcsak a testnek, hanem a léleknek is nagy szerepe van. Dr. Máté Gábortól olvastam: A test lázadása című könyvét, leírja több példán keresztül, ha a lélek nem működik jól, a test sem tud olyan ütemben gyógyulni, ahogy elvárható lenne, sőt bele is halhat az illető.
Maga a szó kapott egy erősen negatív jelentést,,pedig elég elolvasni mit is jelent/het,,és máris árnyaltabb lesz a kép.
Ha másképp akarom kifejezni akkor van akinél több vagyok,,és még sokkal több akinél nem:))
"Vagy annál a hölgynél, aki ugyanazzal a betegséggel ami nekem van, tolókocsiban üldögél. Úgy érzem, hogy nekem több akaraterőm van, elszántabb vagyok és ezáltal ha nem is felsőbbrendű, de mindenképp több."
Szerintem más ember betegségét és az ahhoz való viszonyát kívülről nem lehet megítélni. Még ugyanaz a betegség is egészen másképpen hathat két emberre. Egy egyszerűnek tűnő foggyulladás például valakinek csak fájdalommal jár, míg másnál súlyos szövődményt is okozhat, akár halált is. Nem tudhatjuk, ki milyen testi, lelki vagy élethelyzeti nehézségekkel küzd a háttérben. Az akaraterő nagyon fontos, de önmagában nem magyaráz meg minden különbséget.
Nem vagyok felsőbbrendű. Azért, mert nincs olyan hogy felsőbbrendű ember. Egyetlen fajhoz tartozunk, nincsenek biológiailag alacsonyabb vagy magasabb rendű emberi csoportok. Bár mind különbözőek vagyunk minden tekintetben, de egyikünk sem felsőbb vagy alsóbbrendű.
Mint a bemutatkozásomban is írtam: Olyan vagyok mint bárki más, és mégis olyan mint senkimás.
A magyarázat lemaradt.
Nem tartom magam felsőbbrendűnek, mert én is ember vagyok, hibákkal és gyengeségekkel. De vannak dolgok, amelyeket erkölcsileg elfogadhatatlannak tartok, és ezekkel szemben határozott véleményem van.
Nem. Miért tartanám?
Úgy érzem, vannak dolgok, amikben jobb vagyok másoknál, és - tertmészetesen - vannak, amikben gyengébb. Nem gondolom, hogy egyik ember többet érne a másiknál.
Ismerek olyat, aki tanultabb, okosabb, teljesítményét tekintve tiszteletreméltó - és hihetetlenül bunkó. Olyat is, aki tanulatlan, egyszerű - és elképesztően jó ember. Melyikük ér többet? Bocs: az én szememben ez utóbbi.
Magam is sokat gondolkoztam már ezen! Abszolút átlagnak tartom magam. Vannak nálam erősebb, okosabb emberek illetve gyengébb, butább emberek is. Ezt hogyan lehet megindokolni. Persze a kérdés nem átlagemberhez szólt. :D
Testsúlyilag az átlag felett vagyok. Ma reggel méretkőztem, 123 kila vagyok, de tegnap sokat ettem. Ha kiürülök, már 120 alá is sikerül menni, de az már közérzetileg nem jó. :D
Nem. Nem tartom magam felsőbbrendűnek.
Miért nem? Erre nem tudok felelni. Egyszerűen nem vagyok felsőbbrendű. Magyarázat nélkül.