Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Töltött káposzta ... és egyebek fórum

Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)

❮❮ ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... ❯❯
1598. tuttuka (válaszként erre: 1597. - Fórumnyitó (anonim))
2021. jún. 1. 14:39
Miután én könyvtárban dolgoztam már az érettségi után, rengeteg könyvbe volt alkalmam belenézni. És mert akkor olcsó volt, megvettem saját magamnak is, a szakácskönyveket meg egy idő után mániasan gyüjtöttem. Sőt a gyerekkönyveket is, ami később, amikor családom lett, külön kincs volt. A főzésre visszatérve pl a Magyar Konyhát és a Vidék ízét évekig előfizettem, saját részre nem a könyvtárnak, bár nyugdíj felé menvebevittem, hogy mások is tudják használni. Az én Horváth Ilonám már lapjaira hullik, de van amit mai napig megnézek benne. F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című darabja már újra van kötve, annyit használtam. Ezek most is a konyhában vannak karnyújtásnyira, mellettük a nagyanyám és anyám kézzel írt receptfüzetei. És már írogatom én is, hiába van modern technika, de jólesik. Sőt a lányaim és a vejem is kiírják
1597. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1590. - Guruljka)
2021. jún. 1. 14:00
Nekem a Pelle Józsefnének még a '60-as évek végén megjelent vastag szakácskönyve van meg. A Horváth Ilona-féle szakácskönyvvel együtt vásároltam. Akkoriban még "illett" a "hozományban" 1-2 szakácskönyvnek is lenni. Igaz, hogy már 10 évvel előtte fejből sütöttem-főztem, de hogy "majdan szó ne érje a ház elejét", megvettem ezt a 2 könyvet. :))
1596. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1589. - Forrest2010)
2021. jún. 1. 13:55
Ha túl savanyúnak érzem a káposztát, akkor még főzés előtt tésztaszűrőbe teszem, és csapvíz alatt egy kicsit átmosom. Ha kevésbé savanyú, még könnyebben is fő.
1595. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1592. - Tuttuka)
2021. jún. 1. 10:01
Most rákerestem a nyírségi töltött káposztára. Hát ahogyan írja, úgy még én sem csináltam, nem is ettem. Nem lehet rossz az sem. Majd télidőben, ha eszembe/eszünkbe jut. Most már, hogy itt a tavasz, friss zöldségeket kívánok.
1594. tuttuka (válaszként erre: 1588. - Fórumnyitó (anonim))
2021. jún. 1. 08:29
Ezeket is szoktam csinálni és nagyon szeretjük
1593. tuttuka (válaszként erre: 1590. - Guruljka)
2021. jún. 1. 08:27

Nekem megvan ez a könyvecske, nagyon érdekes.

Úgy 35 éve kaptam egy káposztasavanyító cserépedényt, sokáig használtam, jó volt mert saját szánk szerint ízesítettem. Sajnos költözéskor megrepedt és így már csak virágot lehet ültetni bele. Néha nagy üvegben kovászolok karácsonyra, a radiátor mellett is jól sikerül

1592. tuttuka
2021. jún. 1. 08:19

Nagyanyámtól a dunántúli lucskos káposzta receptjét tanultam anno. Abban se paprika, se paradicsom nincs és főleg füstölt húsféle. A legjobb mindig az új káposztából csinálni, friss fűszerekkel. A hús lehet lapocka, csülök jó kis puha bőrrel kockázva de pirospaprika nélkül. A házasítás nálam az ajándékba kapott fél zacskó (kb 30 dkg) savanyú kaposzta miatt merült föl, mint maradékmentés. A végén tálaláskor lehet tejfölözni aki szereti.

A paradicsomos káposztát főzelekként akar magába is megeszem.

Viszont a nyírségi töltött káposztát még nem kóstoltam, szívesen megpróbálnám egyszer!

1591. 7454c77428 (válaszként erre: 1588. - Fórumnyitó (anonim))
2021. jún. 1. 08:01
lucskos káposzta nálunk a pörkölttel összefőzött savanyú káposzta.paradicsomosan egyszer főztem,de nem ízlett.a lányom viszont odavolt,amit a barátja anyja főzött.
1590. Guruljka
2021. jún. 1. 07:53

Most találtam:

[link]

Pelle Józsefné szakácskönyve, le lehet tölteni és/ vagy vagy a gépen olvasgatni.

1589. forrest2010 (válaszként erre: 1588. - Fórumnyitó (anonim))
2021. jún. 1. 06:20
... finom :) én is szoktam , szaporít is + enyhíti is a savanyaságát :)
1588. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1587. - Tuttuka)
2021. jún. 1. 06:10

A hordós káposztát vagy rakottan darált hússal, vagy húsos káposztának, székely káposztának megfőzve szoktam készíteni. Ezeket így szoktam meg, nincs is vele gondom.

Nyáron rakott káposztát szoktam még kelkáposztából is. Az is tökéletes.

Amit felénk "lucskos káposztának" nevezünk, az a fehér káposztából főzött paradicsomos káposzta. Ahhoz valami sültet (fasírozott, oldalas, hasonló) adtunk. Ezt is megszoktam, elfogadja a gyomrom.

De hogy a hordós káposztát és a fehér káposztát összefőzni füstölt csülökkel = hát erre vagyok kíváncsi, milyen lesz? Leginkább akkor tudnám meg, ha én magam is kipróbálnám. Nem igaz? Azért ezen még gondolkodnom kell. :))

1587. tuttuka (válaszként erre: 1586. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 21:04
Káposztánál maradva, a téli töltött káposztához is használok friss gyalultat, kb 20%-nyit. Nem mosom ki a vásároltat sem, mindig kicsit előpárolom a hagymával és a száraz fűszerekkel és úgy rakom a töltelékeket. A lucskosba viszont a borson kívül friss fűszereket teszek és a húst kicsit előfőzöm. Vékony rántást teszek rá. Szóval én is kiváncsi vagyok a kombóra amire készülök!
1586. tuttuka (válaszként erre: 1585. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 19:29
Beszámolok! Családom imád minden káposztás ételt.
1585. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1582. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 18:55
No erre azért kíváncsi leszek. Próbálgattam elképzelni, érezni az összefőzött káposzták ízét, de nem tudom milyen lesz, hogy szeretném-e. A csülökkel nincs gond. :)
1584. 7454c77428 (válaszként erre: 1582. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 17:10
talán Blum Tamás mondta,hogy minden mindenhez passzol.
1583. bulikázós (válaszként erre: 1582. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 16:44

Szerintem simán. Jó lesz az! Holnap is bablevesezünk, sütök pár darab palacsintát.

A lángos ma szuper lett, kis reszelt sajttal, tejföllel.

Nekem a vacsim is az volt, tzatzikivel, márvtúl vagyok rajta, mert 4 körül eszem utoljára.

1582. tuttuka
2021. máj. 31. 16:36
No és hogy a fórumcímnél maradjunk. Ebben a kellemes koratavaszi (holnap már június!😡) időben csinálnék valami melegítő, laktató ételt. Arra gondoltam, hogy a töltött és a lucskos káposztát kombinálom. Van egy aprócska fej új kaposztám, lányomtól kaptam egy fél zacskó savanyút, van egy kicsontozott kis csülköm. Szerintetek összeházasíthatom őket? A kertben van egy kis kapor és csombor is. Holnap megpróbálom!
1581. tuttuka
2021. máj. 31. 14:30

Hát a holtig tartó tanulás?😂😂😂

Én ebben is szerencsés vagyok, végig közalkalmazottként dolgoztam. Nálunk is volt folyamatosan továbbképzés, de azokat a dolgokat szívesen tanultam. Szerencsére az irodalom, művészet, zene, történelem nem változott évente, az informatikai részeket szerettem, pszichológiát, vezetéselméletet, ilyeneket.

1580. tuttuka (válaszként erre: 1579. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 14:14
Nálunk a termosztát 20 fokra van állítva, radiátor csak a fürdőben és a nappaliban van bekapcsolva. Néha reggel kicsit elindul.
2021. máj. 31. 13:45

No akkor már inkább tanulok új recepteket és hasonlókat. Örülök, hogy kinőttem már ezekből az őrültségekből.

Felszakadozott a felhőzet, de a levegő bizony hűvös maradt. Mivel (szégyen vagy nem) a szobai őrlángot eddig még nem kapcsoltam ki, délelőtt egy kicsit tekertem rajta. Kezdtem érezni a vesémet.

Ti hogyan vagytok ezzel?

1578. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1577. - 7454c77428)
2021. máj. 31. 13:41
Kijött a törvény, hogy kettős könyvvitelt (társaságokat) csak minimum mérlegképes végzettséggel engednek könyvelni. És néhány évvel később, hogy azt is, csak ha a könyvelő évente résztvesz egy kötelező továbbképzésen, aminek ugye a részvételi díját mi magunk, a könyvelők fizettük be a kamarához... ezeket a tanfolyamokat leginkább május-június, vagy aki onnét lemaradt, szept-okt. hónap lehetett elvégezni. Csak a tananyag azokról a változásokról szólt, amikkel már az adott év január 1-től dolgoznunk kellett!!! De azért év közepén menjünk tanfolyamra és hallgassuk végig!!! Ráadásul volt olyan előadó, aki elővette a "tankönyvet", amit ugye nekünk is meg kellett venni, és elkezdte felolvasni. Amikor letelt az az 1-2 óra az adott tárgyból, becsukta a könyvet: a többit majd elolvassák otthon! És fogta magát távozott. És ezekért a továbbképzésekért fizettettek velünk 15-20 ezer Ft-okat. Pont olyan, mint a mai kötelező kamarai tagdíj.
1577. 7454c77428 (válaszként erre: 1576. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 13:34
nem is lehet,nekünk is volt mindig értekezlet,hogy milyen változások lesznek.de csak általánosságokat mondtak,ők sem tudtak többet.legtöbbször ott is hagytuk.
1576. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1574. - 7454c77428)
2021. máj. 31. 13:29
Ne is mondd, mit szenvedtem én az SZJA-val, mire összeállt a fejemben. Kész családfát rajzoltam fel, hogy melyik szakasz vonatkozik az alkalmazottakra, melyik az egyéni vállalkozókra, és külön a társas vállalkozások adózására... csak azok után kezdtem el egy kicsit kiismerni magam benne... azt hiszem minden szakmabeli kb. ugyanígy volt, hogy egy több mint 300 oldalas Adó-Kódexet "megtanulni". Kijött a Közlöny valamikor dec. elején, és jan. elsejétől már annak ismeretebén kellett tudni dolgozni... nem irígylem a szakmabelieket ma sem.
1575. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1573. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 13:24
Azt a hatalmas megyei szintű vállalatot, ahol lehúztam fiatalon mintegy 15 évet... 3 részben privatizálták ki a nagyfőnökök. Az egyik mesélte, hogy őt is meghívták egy fehér asztalos vacsorára párjával együtt, és ott mondták, hogy őt/őket is beveszik a tervezett kft-be társtulajdonosként, ennyi-annyi részaránnyal. De ők ott kapásból nemet mondtak. Inkább férjével együtt csináltak egy később egy saját céget más tevékenységgel, de a réginek a felaprózásában nem akartak részt venni.
1574. 7454c77428 (válaszként erre: 1570. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 13:07
a főnököm mondta,hogy ő még valakit betanítson.abból állt,hogy elém tett egy csomó Magyar Közlönyt,olvassad.mintha kínaiul írták volna.kb.annyit értettem belőle.
1573. tuttuka (válaszként erre: 1570. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 13:03
Igen ez sok helyen így volt. Aztán meg rengeteg ember került un kényszervállalkozóként előnytelen helyzetbe. Pl a vasutépítő cég felbomlott, az "ügyesek" fillérekért megvették a gépeket (nem sarokcsiszoló nagyságú dolgokról volt szó) a többiek meg boldogultak ahogy tudtak. De így jártak pl a fogorvosok, gyógyszerészek is. Ugyanazért a munkáért csak kicsit több pénzt kaptak, és minden terhet saját maguk fizettek, intéztek. Sokan nem tudtak átállni rendesen erre, akkor a legtöbb kényszervállalkozó csak minimál bér után fizette amit kell, hogy valami maradjon a családnak is. Aztán a nyugdíjazáskor jött a "pofon". Többségében a Ratkó korszak szülöttei nem erre szocializálódtak. Ezért is van olyan sok alacsony nyugdíj most
1572. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1571. - Bulikázós)
2021. máj. 31. 11:44
De azért vigyázz magadra, nehogy hirtelen túlerőltesd. Jó főzőcskézést.
1571. bulikázós (válaszként erre: 1554. - Tuttuka)
2021. máj. 31. 11:34

Cserkeszőlőt mi is felvettük a listánkra, még nem voltunk.

Szerencsére most már tervezhetünk, tegnap megszabadultam a gipszemtől.

Örömömben ma már főztem bablevest és lángost fogok sütnni a családnak. Nagyon sok receptet az Áfonya mámora oldalról lopok, mivel ő IR-es recepteket tesz fel. Nagyon szeretem az oldalát, eddig bármit csináltam, az jól sikerült.

1570. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 1568. - 7454c77428)
2021. máj. 31. 09:21
Ahogy visszaemlékszem, a kerítésbontásig volt érdem, ha valaki hosszú ideig dolgozott ugyanazon a helyen. Utána jöttek a privatizálások, betört a profit-szemlélet, attól kezdve már nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy ki mióta dolgozik egy helyen. Nem sokkal a rendszerváltás után (ha jól emlékszem) már nem is díjazták.
1569. 7454c77428 (válaszként erre: 1566. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 31. 08:03
az én főnökömet mutogatni kéne,annyi sztori keringett a fukarságáról.a felesége nem áthelyezéssel ment el máshova,hanem elköltöztek.mindennap bejárt a kórházba,hogy ismerjék el a nő előző éveit.mert,hogy itt is ott is laborban dolgozott.pár hónap után megunták,inkább kifizetik,csak hagyja már őket békén.az én telefonomat is ő intézte el,a nyakukra járt,hogy én milyen fontos vagyok,pedig kérte a fene.
❮❮ ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook