Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Hát nekem az 1000 ft-os borsó drága még. Már kitapasztaltam, hogy melyik áruházláncnál a legjobb a mirelit zöldborsó, zsenfe, aprószemű, édeskés, általában 1 kg max 6-700 ft. Amikor a kertben érik annak a hüvelyét is megfőzöm és átpaszírozom úgy teszen a fagyóba.
Diákkoromban nyaranta rwndszeresen jártam borsót, babot szedni. A szüleim a szomszéd nénikre bíztak, hajnalban jött egy teherautó és az vitt ki a földre. Mennyiség után fizettek helyben és a szerint volt természebeni prémium is. Szerettem csinálni, felnőttnek éreztem magam. Mire anyámék hazaértek ki is bontottam. Bár a zöldbabot már akkor is jobban szerettem!
Szervusztok! Az idén először megjártam a piacot, elfáradtam, de nagyon megérte.
Zöldborsót 1000 Ft/kg-ért kaptam az egyik helyen, szép tömött csövek. Ezen kívül egy másik helyen volt még, de ott 1600-ért adták volna.
Földiepret találtam egy helyen 1200/kg-ért, az első sorokban ugyanúgy 2600-2800/kg az ára, mint itt a központban a zöldségesek. De 1 egész kg-ért 1200-ért, bizony nem hagytam ott.
Ahol a borsót vettem, ott lesz kb. 2 hét múlva már a zöldbab is.
Most lehet borsót pucolni, mehet a fagyóba, ha majd a zöldbab is ott lesz, a többi zöldségből az kerül majd bele, aminek az ára is barátságos lesz. És majd abból gazdálkodok jövő télen, és azt eszem, ami belekerül. De a borsó, zöldbab (és a répa-gyökér!) legyen ott.
Az átlag élelmiszerboltokban nem nagy a teaválaszték.
Divatja van viszont a különféle gyümölcsteáknak.
Általában filteresek, nem is tudom, mikor láttam utoljára szálas teát.
Teatojást sem látok az átlag boltokban, de az internetes boltokban még vicceseket is lehet venni: szilikon cápa vagy kiskacsa kivitelezésűt is akár.
Regebben lehetett kapni a boltokban, kulonbozo orosz teakat.
Annak idejen vettem beloluk, es finomak voltak.
emlekszem a tea fozo "tojas" kellett hozza, mert nem egyedileg, egy fozetre voltak bezacskozva. (Biztos a szamovaroknak meg volt a salyat tea fu tartoja.)
Ugyan, mostanaban is van e beloluk bo valasztek?
Nem regen vettem egy uj kenyer piritost csinalot.
Nem draga masina, de talan, nem az arat kellett volna mervadonak vennem.
Hazahoztam, megfelelo nagysagu szelet kenyereket tettem bele, mind a negy reszebe, es vartam. Egyszer csak rovid ido alatt, feljottek a szeletek, hofeheren.
Van rajta negy allito gomb, ami a piritos sotetseget szabalyozza. A franc a dolgomat, nem figyeltem ra, hogy azt en beallitsam a nekem megfelelo piritos szinre...
Igy muszaly volt megennem jo par piritost, mig a nekem megfelelo aranyszinut megtalaltam... Akkor meg ott volt a masik tenyezo, ha maga a kenyer szeletek szarazak vagy frissek, megint manipulalni kell a beallito gombjaval...
Micsoda buntetes! Meg jo, hogy van fokhagymam itthon es tea fuvem...
:-DDD
Bizony!
És milyen érdekes, a lengyel és az orosz nyelvben a Babuska pedig nő: nagymama
Uj szomszedom koltozott be, es az egy torok csalad.
Megkedeztem tole, mit jelent a "Gül Baba"?
A Gül az viragot jelent, a Baba pedig Apa, vagy Papa-t jelent...
gondoltam, megemlitem...
Hát nálunk a borsó nem szeret. Inkább zöld és sárga babot vetek, az bőven terem. A rózsáink is gyönyörűek.
A plusz D3 vitamin pedig sohase árt!
Hát ahogy nézzük.
Ha idebent vagyok, pénzt keresek, ha meg kint ülök, akkor nem.
Nagyobn ügyes és szorgalmas vagy, megérdemled a jó kis napozást!
Én meg bevettem a napozó tablettát, a D3 vitamint, mert most, ha akarnék sem lenne időm a napon üldögélni, háistennek munkám van.
Meg kovászos uborkát is ne feledd!
Légyszi rám gondolni, miközben eszitek! :)) Kedves egészségetekre!
Mint a retro-viccben: amikor a párt titkár új szekrénysort vett, amiben 3 nyitott polc volt. Bement a könyvesboltba, és kért egy sor piros, egy sor fehér, és egy sor zöld kötésű könyvet.
Mert hogy a nemzeti színű zászlónak megfelelően kell könyvet vásárolni. :))
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?