Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Nálunk is csak 2 helyen árultak borsót, az egyiken 1600/kg, a másik helyen vettem 1000-ért, de ez valóban szép, tele-csövek.
A földi eper 2600-2800/kg, ahol egy hete vettem 1200/kg-ért, azok tegnap kint sem voltak.
Mint ahogy az a fiatalember sem, akitől egy hete a "selejtes" borsót vettem. Volt nála 500/kg-ért csillagtök, most gondoltam, hogy veszek tőle 1-2 db-ot a fagyóba. Régi árus mondja, hogy nála még nagyon kicsik, majd lesz később. Jó lesz nekem az akkor is. :))
Szervusztok! Én már megjöttem a piacról, még egy kis kellemes pletyizés is belefért az időmbe.
Egy hete örültem, hogy borsót kaptam 1000 Ft/kg, persze, elég sok volt benne az üres cső... most láttam ugyanannyiért dús, telecsöveset, hát ismét vettem 2 kg-t. Ebből akkor már futni fogja, hogy frissen 2 tányér levesnek, és csak borsót eszek borsóval... Ezen kívül csak 2 fej karalábét vettem, azt is rakom a fagyóba. Egy helyen láttam még csak zöldbabot (2000/kg), többen mondták, hogy náluk még csak virágzik. Ezek szerint az még kb. 2 hét minimum, vagy akár több is. Időjárás-függő.
Nekem mindjárt készen lesz a kis zöldbabfőzelékem: fokhagymásan, tárkonnyal.
Pár sült csirkeszárny maradt tegnapról, azzal fogom enni.
A fiam ma nem is kért vacsorát, már alszik. (A zöldbabra különben se lenne vevő.)
Hát nem lettem sokkal okosabb saláti cukkíni ügyben. Az uborkasalátát szeretem, a tejfölös változatot különösen! És a tzazikit is!
Arra is gondoltam, hogy ez az elnevezés olyasmi mint a TV paprika, azt sem csak töltve esszük!
Apropó töltve! Az olaszok a cukkinivirágot is töltik, panírozzák és rántják! Imádom! Remélem a 3 különböző fajta amit vetettem, hoz sok termést és egész nyáron dúskálhatok.
Lecsósan, pörköltszerűen vagy csak olivaolajon párolva, rántva, grillezve, az aprók savanyítva, ennyi jutott eszembe hirtelen. Sőt szoktam a gyalult tökkel is keverni és hagyományos főzeléket főzni. Pároláshoz pedig az örökölt krumplihasábolót veszem elő,répát, zellert, karalábét is szép szabályos darabok aprít.
Cukkini-salátát még én sem készítettem. Első gondolatra a hagyományos fokhagymás-tejfölös uborka recept jött elő nekem. Ugyanúgy uborka szeletelőn vékonyra szelve.
Én is szeretem, de eddig még csak:
- hosszú szeletben kirántva
- kockára vágva pörköltnek
- hosszában ketté vágva, és megtöltve, (majd alul-fölül tejföl, és rá a reszelt sajt, be a sütőbe) készítettem. Ez az uborka variáció is kipróbálásra érdemes.
A borítója alapján a bal szélen levő egyik példánya volt. De ma már ki tudja merre van, hozzám nem került vissza. :)
Sajnos nagyon sok könyvtár szünt meg az elmúlt évtizedekben. Vagy több intézményt összevontak és a duplumokat és a kihasználatlan kiadványokat kiárusították, leselejtezték. Ezt persze a könyvben jelezni kell, hát nem mindenhol volt rá munkaerő. Nekem is vannak ilyen könyveim, sőt elég sokszor dolgoztam is ilyen összevonásokban.
Szívesen megismerném a Te könyvedet is!
Olyan kockás füzetet én is örököltem édesanyámtól. Volt benne egy recept:
"Tóthné féle jótészta". Tóthné nagyimnak az egyik szomszédasszonya volt a város másik végében. :))
Évtizedekkel később eszembe jutott és rákerestem a net-en: hát a "Borzas Kata" volt. :))
Én szeretem meginni a savanyúkáposzta és a kovászos uborka levét. Ha túl savanyúnak érzem, kis vízzel higítom. Szomszédasszonyomnak meg semmi nem elég savanyú, még ecetet is önt hozzá.
Ez az, amit mondtál múltkor, nem vagyunk egyformák! Szerencsére!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?