Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Vannak szakkönyvtárak, ahol ehhez hasonló rendszerben vannak a dokumentumok és a könyvtáros segítsége nélkülözhetetlen. A fiatal, kevésbé gyakorlott munkatársak gyakrabban adnak esetleg félrevezető információt. Közkönyvtárak errefelé un szabadpolcosak, vagyis a szépirodalom a szerzők betűrendjében van, az ismeretterjesztő anyagok pedig az Egyetemes Tizedes Osztályozás alapján kerülnek polcra. A katalógusok, legyenek azok hagyományos cédula vagy modern computeres, azok használata szintén igényelhet segítséget.
Bocsánat, hogy ennyire belemerültem ebbe a témába, de ma is imwdom a hivatásomat!
Egy angol parodiaban lattam, hogy a konyvtarban a koteseik szine volt az alap a rendszerezesekben!
Voltak a piros konyvek, es azok a nagysaguknak megfeleloen voltak szoltirozva, elol a nagyobb konyvek es a sorjaban a konyvek magassaga csokkent. Mig a kek kotesuek azok a kissebbekkel kezdtek, es a nayobbakkal vegzodott a sor! Felenk a konyvtar hasonloan mukodik!
Nem az iroik nevsor szerinti redben, vagy a muveik cimei szerinti nevsor szerint vannak rendszerezve, hanem a Barcodok szerint!!! Abszulutli random sorrendben!!!
Tehat, ha a konyvtarba megyunk a konyvtaroson keresztul lehet csak keresni! Es ha egy uj, az az muveletlen konyvtaroshoz kerultel, akkor aztan,biztos , hogy nem fogsz kapni semmifele utmutatast, hogy melyik sorban hanyas alvanyon melyik polc elejen , kozepen, vagy vege fele lesz amit keresel.
Lehet, hogy en tulsagosan hulye vagyok, de a konyvtar vezetojenek kidomboritottam, hogy micsoda szoros rendszerben vannak a konyvtar konyvei foglalva, szepen barkodokkal ellatva, amelynek sablon nagysagu feliratai eltakarjak az iro, vagy a konyv simet, es javasoltam, hogy az egesz konyvtarat mennyire pontosan lehetne nagy dobozokba raktarozni, es eltenni a pincebe, mennyire jol lenne rendszerezve! Mert a konyvek hasznalatara a megtalalasara, abszulut folosleges es hasznalhatatlan!!!
De amugy a fualatt kiszurodott a magyarazata, azert van igy rendszerezve, hogy az olvaso ne talaljon meg semmit sem, hogy a konyvtaros tudja konyvelni, hogy ki milyen konyvet keresett, es esetleg ki is kolcsonozte, hogy az megmaradjon nekik, hogy melyik ember milyen temaba keresett informaciot! Igy a hatosagok tudjak kovetni.
Ugyan csak erre van a kis barkoddal ellatott boltoknak a "torsz vasarlo" barkod igazolasaval kapott ar engedmeny Amivel a bolt tudja, mikor mit es mennyit vasaroltal mennyiert.
Az én anyám nem volt könyvtáros, de elég sok könyve volt. Egészen sajátos rendszer szerint csoportosította a könveket, nekem akkor teljesen logikusnak tűnt.
Irodalmi korszakok szerinti polcok, polc-csoportok voltak, azokon belül csak egészen nagyjóból ABC-rendben szerzők szerint.
Volt aztán korszak nélküli szakasz is: a krimik, a könnyű francia lektűrök és a népi írók.
Az öreg könyvszekrényben Shakespeare gyűjteményes díszkiadásátől nem messze volt a Huizinga-könyv, A középkor alkonya, ezt még szinte látom magam előtt.
Nem is tudom, ez megvan-e még. Majd a nyáron átmegyek a házába és megnézem.
Én sem szoktam álmatlan lenni, de át most ez történt.
Altatót nem szedek.
A bokád remélhetően hamar rendbejön, de azért biztosan duzzadt és érzékeny lesz még kis ideig.
Azért nem is terhelheted mindjárt teljes lendülettel, csak óvatosan!
Én is kb. heti 3, esetleg 4 alkalommal megyek le.
Nagyon vigyázz a terheléssel, csak fokozatosan növeld a terhelést, nehogy nagyobb baj legyen.
Ha most nem várnátok a burkolók, mondanám, hogy lehetőleg minden nap indulj el, de csak rövid utakra, és közben megpihenni, ha van lehetőség leülni.
De a burkoló, az nagy úr! Remélem, azért rajtad kívül lesz otthon más is, aki majd a kávét, vizet, akármit elkészíti neki, és nem te fogsz talpalni és körbe táncolni.
Kedves egészségetekre. Valóban guszta, és kínálja magát, szinte az illatát érzem, nem csoda hogy még melegen gyorsan lemeóztad.
Én napok óta halogatom a kenyér sütést, inkább vettem 2 naponta néhány szeletet az üzletben, mert hogy a jó időt nem rakhatom el másnapra, hogy majd akkor érek rá sétálni, így a kenyér-sütést halogattam.
Ma már azt mondtam, hogy nincs kifogás, holnap már sütök... mégse, mert holnap még ilyen szép idő lesz (elvileg) így a fagyót kell leolvasztani, hogy bármikor is hozom haza a köv. télre való zöldborsót, a helye legyen rendben. De közben valamit ártani kell a most még benne levő néhány csomag zöldségnek, (egyelőre nyers állapotban vannak lefagyasztva), és valami hőkezelés után lehet majd csak visszafagyasztani. Meg a múlt héten berakott felkockázott malac húst is puhára dinsztelem... szóval holnap sem lesz kenyérsütés.
Mindegy, ma már azért sikerült vennem tartalék tk. lisztet is, nyugodtan gazdálkodhatok vele. :))
Nagyon jól néznek ki!
Én majd holnap talán szintén spenőtot főzök, ma nem vagyok jó semmire. Egész éjjel nem bírtam aludni. Az előbb jött csak a csomag, amit vártam, de most már nem merek aludni, mert lehet, hogy ébreszteni kell majd a fiamat, éjszakásba megy.
Szóval majd úgy 5 után... addig valahogy már csak kibírom.
Nálunk ma olyan semmilyen idő van. A nap erőlködne, de nem megy neki. Eső sem esik, de kicsit felhős.
Spenótot főztem ma, bundáskenyérrel esszük. Szeretjük, és gyorsan kész.
A tegnapi kamut lisztből végül 4 kiflit és 4 zsömlét sütöttem, így 1-1 darab 30 g CH-t tartalmaz. Még melegen megettem egyet, de a lányom is nagyon rájár. Feltettem az adatlapomra a képet.
Kezdek mérges lenni, nincs vége még az úszóleckének?
Nap elment, az ég beborult, megint lóg az eső lába.
Csodállak érte, hogy nem unod meg évről évre téríteni a makacs fejemet, hogy napozzak. Meg sétáljak.
Köszönöm az aggódó figyelmet, de nem fog rajtam.
A napon olvasás senkinek sem jó, de ha háttal ülsz a napnak, akkor pontosan árnyékot vetsz a könyvre, akkor már nem vakít.
A napozás egészséges, csak vigyázni kell vele, le ne égjünk hirtelen.
Nem jó a szememnek a napon olvasás.
És különben se napozok.
Megjöttem. Csodálatos sétám volt, összeszedtem magamnak egy kis D-vitamint ingyen. :))
Még holnapra mondja, hogy itt a dél-keleti csücsökben közel 30 fok, hát kb. ha nem is annyi, de egészen kora nyári idő. Utána már itt is (előrejelzés szerint) visszamegy 22-24 fok körülre.
Mese nincs, nem lehet halogatni tovább a fagyasztó olvasztást. Ráadásul találkoztam nénikével, aki a piacon szokott árulni. Mondja, hogy már megjelent a borsó, szóval a fagyónak készenlétben kell állnia.
Szép napot, jó reggelt kívánok!
Végre itt is szép a reggel. Remélem, mindennki jól érzi magát.
Szervusztok! Jó reggelt kívánok mindenkinek!
Itt nálunk csodás nyári reggelre ébredtünk. Igazi kiránduló idő.
Valószínűleg, nem sokáig fogom bírni a 4 fal között. Hosszú volt a tél, menni kell a levegőre, a napsütésre. Aki teheti.
A kínaiak már csak tudják, elég jól tűrik az ilyen-olyan diktatúrákat.
A verebekre is elég aktívan vadásztak annak idején, Mao parancsára.
(A verébgyilkolás következményeképpen végzetesen elszaporodtak azok a rovarok, amelyek a táplálkozási láncban a verebek élelmiszerforrását jelentették a magvak mellett:
A SÁSKÁK.
1959 tavaszán és nyarán három, egymást erősítő hatás hozta el a nagy kínai éhínséget: a bénán megszervezett termelőszövetkezeti földművelés, a szárazság és a verebek hiányában elszaporodott rovarok. A sáskák letarolták azt a sovány termést is, amit a gabonaföldek produkáltak, a kétségbeesett kínai vezetés pedig kapitulált, feladta a madarak elleni harcot, sőt, szovjet verébimporttal próbálta menteni a menthetőt.)
Egyébként a szabadság nagy részéről elég régóta a munkahely rendelkezik, csak tényleg rossz érzés írásban látni.
Ha engedjük.
Kínai bölcsesség: sorsunkat nem csak saját tetteinkkel alakítjuk, hanem a "nemcselekvéssel" is.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?