Pánikbeteg vagyok! (beszélgetés)
Üdv. a "klubban"!
IGEN! VAN KIÚT! Olvasgasd ezt a fórumot, a korábbi bejegyzéseket is, mert sok hasznos tanácsot kaphatsz :-))
Kitartás!
SZiasztok,
köszi a válaszokat!
A 7vége jó volt, és most is jól vagyok, na majd meglátjuk, meddig...
Abszolút pozitív gondolat, ugyebár! :)
Szombat reggel óta meg megintcsak nem gyújtottam rá! :)
szia Vámpír71!
üdv a körben!
Sziasztok!
Én 2005 óta vagyok pánikbeteg. 2X1 Xanaxot szedek jelenleg, azzal úgy-ahogy elvagyok. Abban egyetértek, hogy le kéne szokni a cigiről (a kávéról már sikerült), de hát bizony ha jön a roham, én is cigivel nyugtatom magam, akkor is ha tudom hogy nem segít, sőt...
Az viszont talán a legjobb segítség, ha sikerül elterelni a figyelmedet: pl. a múltkor qtyasétáltatás közben lettem rosszul, azt hittem azonnal összeesem, szívroham, stb. Aztán jött szembe egy lány egy másik qtyával, a qtyák játszottak mi meg beszélgettünk kellemesen egy fél órát, és érdekes módon addig eszembe sem jutott hogy bajom van. Ha jól sikerül lekötnöm magam, akkor tényleg nem jön a rosszullét, talán ez lesz a megoldás. Mindenkinek kitartást, tényleg szörnyű dolog, de remélem, van-lesz segítség. És örülök hogy rátaláltam a topicra, mindig jó tudni hogy nem vagyok egyedül.
Szia!
"A siker is sokat számít. Én mindig próbáltam a sikeres útjaimat elraktározni az agyamban és amikor rosszul lettem, visszaidézni, hogy akkor minden rendben volt, most sem lesz másképp."
szerintem ez tökre igaz és nagyon is használható! És szerintem követendő példa másoknak is! :-)
én is olvastam, hogy a koffein és nikotin csak növeli a roham esélyét, de mint bagós, azt mondhatom, akkor fordultam volna le a buszról végleg, ha tudom, hogy leszálláskor nem gyújthatok rá. ha kicsit javul az ember állapota, persze érdemes kipróbálni, de én még perpill úgy vagyok vele, hogy jöjjek teljesen rendbe és utána már merek változtatni a szokásaimon IS (mert aki dohányzik, tudja, milyen ez: kisétálok a buszhoz: cigi, várok a buszra: cigi, kijövök egy vizsgáról: cigi és így tovább)
Az viszont tény, hogy káros, és elviekben a nikotin nem nyugtat, hanem pont az ellenkezője, de aki rászokott, annál ez már már tészta.
A siker is sokat számít. Én mindig próbáltam a sikeres útjaimat elraktározni az agyamban és amikor rosszul lettem, visszaidézni, hogy akkor minden rendben volt, most sem lesz másképp.
Szia Gyöngyös!
A dohányzás pánikrohamot, állandó feszültséget és skizofréniát OKOZHAT!! kiemelném okozhat..
...és igen semmi képpen nem tesz jót!ahogy te írod:"a cigi a szorongást oldja." :-) meg a nikotin éhségedet is oltja!
no mindegy..mindenki tegyen belátása szerint.. a cigiről való leszokás kb ugyanolyan erőpróba mint a pánikrohamból való kigyógyulás!
Kognitív és viselkedés terápia. Pszichiáterével vagy pszichológusával történő beszélgetései során megtanulja a pánikrohamokat megérteni és feldolgozni. A terápia kognitív (megértő) részében megtanulja felismerni azokat a tényezőket, amelyek kiváltják illetve súlyosbítják a pánikrohamokat. A kezelés viselkedési része során elsajátíthatja, hogyan kell átvészelni különböző légzési illetve relaxációs technikák segítségével a pánikrohamot.
Ha csökken a félelme a pánikrohamtól, megérti, hogy a pánikroham nem jelez valami betegséget, hanem maga a betegség, az önmagában is javítja ennek a betegségnek az elviselését. A viselkedésterápia segítségével a pánikrohamok által kialakított elkerülő magatartást leküzdheti, ezáltal életminősége jelentősen javul.
szia!
én már eljutottam arra a szintre, hogy pontosan meg tudom mondani mitől félek. az az igazság szerintem itt majdnem mindenki tudja mitől fél vagy mitől tart..csak nem mondja ki.. ha nem is pontosan de biztos mindenkiben bújkál valami amire gondol...
én pontosan fel tudom sorolni mi az amitől rettegek - sajnos a lista elég hosszú.. viszont hogy tudom...könnyebben kezelem. (így vagy úgy) ez nem azt jelenti hogy elkerülöm ezeket a dolgokat..csak szokatom magam ezekhez évek óta.. nagy sikerrel - ezt bátran mondhatom.
Szia Tomasha!
Erre már én is gondoltam, amit írsz. Nemcsak más dolgok miatt veszélyes a cigizés, hanem talán a depis, pánikos tüneteket is fokozhatja...
Amióta sok minden összejött, pár hónapja, egy dobozzal elszívok naponta, igaz, nem a legerősebbet.
Faramuci a helyzet, mert pont a rosszullétes időszakok, rossz közérzet, pánikroham miatt gyújtottam többet rá. Most már odáig jutottam, hogy egész nap feszült vagyok, és a cigivel próbálom levezetni, és a szervezetem követeli is a nikotint!
Most próbálom arra erőltetni magam, hogy csak kizárólag akkor fogjak bagót a kezembe, amikor igazán rosszul vagyok, de még nem sikerült. Aki pánikbeteg és dohányzik is, tudja, milyen ez a helyzet. Nagyon nehéz! Engem valahogy megnyugtat, ha ilyenkor rágyújthatok, pedig tudom, nem teszek jót vele!
Mit csinálhatnék helyette? Adjatok valami jó tanácsot! Aztán még ahhoz is kötöttem a leszokást, hogyha gyógyulok, a rohamok nem lesznek sűrűek, meg még sorolhatnám, majd akkor... Egyelőre minden csak majd akkor maradt...
ez nekem székrekedés ellen lenne kiváló :D (bocs, de nem hagyhattam ki:)) amúgy biztos finom lehet az alma-barack párosítás.
nekem amúgy az is bevált, hogy zenét hallgatok utazás közben. van egy-két olyan jókedvre derítő szám, amihez már azt az érzést kötöttem, hogy jól vagyok, nincs semmi baj és mindig azt hallgatom, ha kicsit feszültnek érzem magam.
na és egy másik érdekesség: ezt most találtam :-) hogy ez hogy oldja a stresszt arról fogalmam nincs de azt írja :-) (ha másra nem is jó ..legalább az íze jó lehet :-D )
Pánikroham ellen:
» 2 alma
» 3 sárgabarack
» 1 őszibarack
Mossuk meg a gyümölcsöket, és távolítsuk el a magjaikat. Vágjuk fel őket apró darabokra, majd tegyük mindet a gyümölcscentrifugába, és nyerjük ki a levüket. Töltsük a levet egy pohárba, és díszítsük ízlés szerint.
(koktélok)
EGY KIS ÉRDEKESSÉG:
A dohányzás nem csak különböző szervi megbetegedéseket okozhat, mint amilyen pl. a tüdőrák, hanem pszichikai bántalmakat is előidézhet -- állítja Jeffrey Johnson, a New York Psychiatric Institute munkatársa. Kutatási eredményei szerint a dohányzás pánikrohamot, állandó feszültséget és skizofréniát okozhat. Az amerikai kutató által megvizsgált fiatalok esetei alapján úgy tűnik, azoknak, akik naponta egy doboz cigarettát szívnak el, 16-szor nagyobb esélyük van arra, pánikrohamaik legyenek. Az agarofóbia kialakulásának esélyei szintén hétszer magasabbak náluk, a krónikus ingerültség pedig ötször gyakrabban jelentkezett az esetükben.
Kedves harmatcsepp!!!
Hát éppen ez az! erről beszélek... a kivizsgálásod után kiderült pajzsmirigy - túlműködés... persze most nehezebb helyzetben vagy mert most olyan betegség áll a pánikod mögött amit nehezen lehet csak egy két gyógyszerrel helyre hozni... na de azt akarom kinyögni! hogy nagyon fontos a kivizsgálás... mert talán másnál tényleg a háttérben meghúzodó betegség produkálja a rohamokat!!!!!!!
és fölösleges már jó előre tunningolnia magát az illetőnek míg nincs pontos diagnózis.. (de tulajdonképpen szerintem érted mit akarok ezzel..)
Tehát ha valaki érzi magán ezeket a tüneteket... orvosi szakvélemény nélkül - mondhatjuk - még bármi más szervi elváltozás vagy betegség lehet!
Először irány a doki!
:-)
Érdekes ez a dolog, amit írsz Tomasha...
Igazad van abban, hogy a tüneteinket ki kell vizsgáltatni, hiszen egy pánikbeteg pont attól az, hogy nincsenek szervi elváltozásai, csak pszicho-szomatikusan produkálja azokat. Tehát első az adott tünetcsoport kivizsgálása. Ez nekem is megvolt 20 éve. Anno (20éve) pajzsmirigy-tűlmöködés generálta a halálfélelmeket és a szorongást. Azt meggyógyították, el is múlt évekre a szorongás, és éltem a normális emberek hétköznapjait nyugtatók, antidepresszánsok és szorongáscsökkentők nélkül.
Később a szívem kezdett el vacakolni. Nem találtak semmit. És a pánik maradt... Majd évekkel később rájöttek, hogy van egy billentyű hibám. Csinálni nem nagyon lehet egyenlőre semmit. Megvan a szervi baj, ami időnként generál pánikrohamot, de egyébként minden normálistól eltérő dologtót bepánikolok és szorongok. Hullámvölgyek, hullámhegyek. Hol jobban kezelem, hol kevésbé. Van, amikor napi szinten hullámzik ez az egész, van amikor hónapokig semmi nincs. De ha stresszel teli az életem, ha problémáim vannak, gyakrabban jön elő. És azon merengek sokszor, honnan is tudhatom, hogy egy adott tünet, ami miatt pánikolok valós-e és betegséget jelez, vagy csak pánikbetegség okozta téves riasztás?
A légzéskontrol kezelés lényege abból érthető meg, hogy a pánikroham során jelentkező tünetek jórészét az okozza, hogy a roham során kialakuló hiperventilláció miatt a vérben felszaporodik az oxigén, és lecsökken a széndioxid. Ennek hatására a testben átmeneti érszükületek alakulnak ki, ezzel magyarázhatók a pániktünetek. Így a légzéskontrol kezelés során arra törekszünk, hogy lelassítsuk a légzést, helyreállítva ezzel az oxigén/széndioxid arányt. A légzéskontrol kezelés épít arra a fiziológiai jelenségre is, hogy az elnyújtott kilégzés fokozza az ellazulást, ami a szorongás ellen dolgozik. A módszer hatásosabb, ha a hasilégzéssel együt gyakoroljuk.
Próbáld ki! Tedd a kezét a hasadra, majd kezdd el figyelni az órát! A belégzésnél igyekezz a hasadba lélegezni, és egy belégzés tartson 3 másodpercig, majd lassan fújd ki a levegőt 5 másodpercig. Tarthatsz egy másodperc szünetet, majd ismét 3 másodperc belégzés, majd 5 másodperces kilégzés következik. Próbáld meg folyamatosan csinálni 2 percig.
Szia! (Sziasztok)
De sajnos van olyan hogy úgymond "1ik napról a másikra" alakul ki a betegség! Én vagyok rá az élő példa! Kb. 2 évvel ezelőtt vettem észre az első rosszulléteket, olyan ősz környékén, először csak olyan heti 3-4 alkalommal,majd pedig decemberre már minden napossá váltak, és napjában többször is előjöttek! Iszonyú volt, de gondolom ezt mindenki tudja, aki...
Mondanom sem kell bezárkóztam, nem mertem emberek közé menni, a lakásból ki sem mozdultam...stb.
Mostanra sikerült odáig eljutnom, hogy már járkálok, 1edül is, fel merek szállni a buszra, be merek menni a városba, bevásárlóközpontba stb!
Úgyhogy mindenkinek kitartás, idővel jobb lesz.
Szia! Hát ez a a nagy kérdés:hogy mitől?? Én is voltam hasonló helyzetben, de szerencsére már jövök kifelé belőle!(úgy érzem) Én kórházba nem kerültem(hála a jó..)
de meg tudom érteni a helyzetedet, nem lehet valami könnyű.Nekem is tettek megjegyzéseket a betegségemre,hogy így meg úgy, meg hogy ez nem komoly..stb.Mondtam, nem vagy benne nem tudhatod hogy nap mint nap mit élek át.De meg mondom neked őszntén, hogy az elején nem is nagyon mondtam senkinek,(nem is akartam)tudata a környezetemből kb. 5 ember hogy mi is a helyzet.
Úgyhogy kitartás, idővel jobb lesz. Legfeljebb ne mondd meg senkinek(a családodon kívül) hogy hová mész!
Szió
wyky ne add fel.Ez csak egy eset volt,de tulzásba vitted.Az utazáshoz való visszatérést lassan kell
hosszabbitani.Ha rosszul vagy szálj le és a következővel menj tovább és igy tovább.Ne add fel!
hamurapi