Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol (beszélgetés)
Sziasztok!
Bár a cici gondok nem oldódtak meg, valahogy átlendültem a holtponton. Beletörődtem, hogy így jártam, megszoktam, hogy fáj, úgyhogy csinálom tovább, amíg van tej. Sajnos fejni azért nem tudok így- a pumpás fáj, kézzel meg nem jön- de mivel Réka szopizik, talán nem dől össze a világ.
Kedves Maresz!
Van e arra válasz, hogy ha a baba a cumizavar miatt szívott rosszul és azt elhagyjuk, mikor tér vissza a normál szopási technikához?
Elég szenyóság részéről, hogy pár cumisüveges kaja után rossz szokást vett fel, de vissza meg már nem akar szokni, pedig már mióta poharazunk csak.:)
A másik kérdésem, hogy ha netán tényleg valami fertőzés a ciciben, azt hogyan szokták kezelni? Hogyan szokták kivizsgálni?
Most azt a kenőcsöt használom, amit a gyerekorvos írt fel, a seb tényleg egyre kisebb a cicin, a jobb oldalin már alig látszik, de a szopi utáni fehér karfiolos kinézet továbbra is fen áll. Bacropant írassak fel mégis?
Kedves Gribedli!
Igen van, azt a linket használhatod amit Babeck küldött:-)
Kedves Zsizsmizs!
Bizony ez az az életkor amikor a babák a leglehetetlenebb akrobatikus pózokban szopiznak néha :-)a 3-4 hónapos kor óriási fejlődési állomás.Rengeteg inger éri őket a környezetből, és mint a szivacs szívják magukba az új információkat. Mint ahogy írtad letakarni se lehet őket, a fejlődés megállíthatatlan:-)Igen az is lehet , hogy játszik, szórakoztatja a dolog. Ilyenkor a szopizás náluk néha csak pár perc, nem érnek rá, a világ dolgai foglalkoztatják.Ezért is van az, amit tapasztalsz, hogy napközben nem nagyon alszanak. Célszerű alkalmazkodni ezekhez a rövid szopiidőkhöz és ha már nem igazán szopik akkor nem tartani a cicin mindenáron - főleg ha ez már fájdalmas is neked. A délutáni szopi viszont azért nyúlik hosszabbra, mert ilyenkorra már "lemerül az elem " és a szopi az a biztos dolog, amivel le tudja magát nyugtatni.Ez a megnyugvás aztán az, ami el is altatja.Mivel a babák alvási ritmusa olyan, hogy az un. éber alvás kb. 20 percig tart -ekkor még könnyen felébrednek- majd ezt követi egy mélyebb alvási fázis amikor már nem ébrednek fel , célszerű ezt az időszakot megvárni, és akkor letenni.
Kedves Zebra25!
Az a lényeg, hogy elmúlt a stresszes időszak! És szerencsére a menzesz is lassan véget ér. Kitartást kívánok! :-)
Szia Laurka85!
Olyan jó olvasni, hogy jól haladtok a szopizással, így tovább! :-)
Hogyan szopizik a babád, gyorsan mohón, esetleg beleszív aztán kiengedi a bimbót?Szokott büfizni? Ezek a félrenyelések nem akkor jelentkeznek főleg amikor kortyolja a tejcsit? Előfordulhat ugyanis,hogy olyan erősek a tejleadó reflexeid, hogy a hirtelen meginduló tejáramlatot nem győzi nyelni a picur:-) főleg ha kicsit vehemensebben kezd hozzá a szopihoz.Jól gondolod ilyenkor egy nagy korty gyűlik össze a szájacskájában amit le kell nyelnie, ez okozhatja a panaszt.
A helyzeten lehet javítani, ha pl. nem várod meg hogy nagyon éhes legyen hanem hamarabb hozzákezdtek a szopihoz így talán nem lesz olyan mohó. A másik lehetőség amikor a tejáramlását a babócád is tudja kicsit szabályozni az az ,ha megpróbálod a következő pózt: félig űlő félig hanyattfekvő helyzetben a hátadat megemelve helyezkedj el a kanapén. A babát így szemből tedd a melledre, hogy a teste a te testeden feküdjön szinte hason, vagy oldalt melletted "térdeljen".Engedd hogy Ő szabályozza, a mellretapadást. Ez azért jó, mert így kicsit lassabban ürül a ciciből a tej, és nem nyel olyan nagy kortyokat.
Jó megoldásnak tűnik még az is, ha hónaljtartásban a baba kicsit függőlegesen kerül a mellre ( feje feljebb legyen mint a popsija)
:)
Még nem volt rá azóta lehetőségem, hogy kipróbáljam, de amint lesz, beszámolok:) úgy tűnik, hogy mikor kipiszkálódta magát, akkor tart egy kis szünetet, és mikor megint felgyűlik benne a "rosszaság" akkor megint kezdi...
Igazad van, biztos nem érdekli, hogy mit mondok, de legalább, ha így mondom, nem kell semmi máson gondolkoznom, szóval tényleg, miért is nem jöttem rá előbb, hogy ahelyett, hogy süketnek magyarázzak, elég lett volna azt mondani, hogy NEM FOGOK MAGYARÁZKODNI:)))
Kedves Maresz!
A kisfiam lassan 4 hónapos lesz, csak anyatejet kap. Szépen gyarapodik a súlya is, bár most van egy kis visszaesés.
Újabban elkezdte szopi közben húzni a cicim. Ált. bölcső tartásban eszik, és elkezdi fordítani lefelé a kis buksiját, de a bimbót nem engedi el. Ha meg még jobban belehergeli magát akkor rácuppan és még jobban húzza valamilyen irányban, aztán mikor kifordul a szájából a bimbó, akkor igyekszik megint elkapni, közben a lábával is rugdos, mocorog, fészkelődik. Olyan mintha játszana. Csak hát kezd fájdalmas lenni a dolog. Próbáltam már kendővel letakarni, hogy ha nem tud nézelődni, akkor talán nem csinálja, de ez sem igazán segített.
A másik problémám pedig, hogy a szoptatási idő délutánonként már akár 1 óra is lehet, mert ha nem a fenti dolgot csinálja, akkor alszik a cicin. Sajna napközben nem nagyon alszik, így délutánra már nagyon faradt. Csak ha alszik a cicin, akkor nem eszik. Ha már nem eszik olyan intenzíven, akkor le szoktam venni, büfiztetetm, a másik cicire teszem, de kb 3 perc és megint szunyókál. De ha leteszem aludni, akkor kipattan a szeme és követeli a kaját.
Köszi szépen a segítséget.
Egyik szemem sír a másik nevet...
több alkalommal is evett már nagyobb mennyiséget (80-90ml) és mindig a rozogább ciciből. Viszont ma extrán fájtak a szopik. Máskor csak a szopi elején fáj a bimbóm, most viszont végig, amíg szopizott. Ahogy jött a tej ki úgy hasított bele a fájdalom. Szűk lenne a csatorna vagy miért? Mert nem a sebnél fáj, azzal nem is foglalkozok.
Áh, nem fejek azóta sem, de most elvagyunk a szopikkal. Ma lett egy nagyobb csomóm, kezdtem is berezelni, de aztán a szopinál kiszívta szépen.
Nem tudom mi lehetett, hogy fogyásnak eredt de hirtelen lefogyott vagy 30-40 dekát.
Nem nmem lett kivizsgálva mert csak azt mondták, hogy nem gond ez, max csak Nekem mert túl sokat kell pelenkáznom. Mármint ezt mondták a sok pisis pelusra.
Azóta anyósom mondta(csecsemős nővér volt), hogy lehet, hogy a nagy melegben felgyűlt benne a víz és utána távozott belőle, ezért fogyott és ezért pisilt olyan sokat.
Ezt nem tudom azóta sem, de szerencsére vissza állt a rend.
Most úgy érzem, hogy mostmár elég a tejcsi a kisfiamnak, de a tegnapi nap nagyon küzdelmes volt, sőt még a mai is. Sűrűn szopiztunk az biztos.
Arra tippelek, hogy a vérzésem picit visszavetette a tejtermelést és az lehetett.
Biztos, hogy stresszes időszakom volt most de már vége
Sziasztok!
Kedves Mmaresz!
Már írtam, de úgy örülök, szépen halaunk a szopizással, két napja nincs tápszer, csak anyatej, egyre ügyesebben és gyorsabban eszik a babám, szépen kerekedik :)
Olyan kérdésem lenne, hogy normális, hogy rendszeresen félrenyel? Evés közben és evés után is fordult már elő, hogy hirtelen elkezd fulladva köhögni 2-3-szor. Én megijedek, de úgy látom hogy ő is. Olyan mint amikor a felnőtteknek egy nagyobb korty megy cigányútra :( Ma utoljára ekkor már az orrából is csurgott egy csepp tejcsi.
Van rá okom hogy megijedjek emiatt?
Mert ilyenkor hasra fordítom a tenyeremen, megütögetem a hátát és elmúlik, de normális ez?
Kedves Zebra25!
Az mit jelent hogy "nagyon fogyni kezdett".Hogy alakult ekkor a súlya? Vajon mitől lehett az , hogy ilyen jó szoptatási gyakorlat mellett, mégis csökkent a tejcsi? Nem voltál esetleg stresszesebb ebben az időben? Vagy a baba nem volt esetleg beteg, ilyenkor csökken az étvágyuk. Említetted hogy feltűnően sok volt a vizelete, ezt esetleg nem vizsgálták ki? A szoptatott csecsemők súlyfejlődése nem mindig egyenletes, van olyan hét, amikor többet, máskor kevesebbet gyarapodnak. Általában addig amíg a születési súlyukat megduplázzák gyorsabb és nagyobb a gyarapodás, majd ezt követően, (általában 3 hós kor után )már lassabb.Sajnos sok tanácsadóban, és gyermekorvosi rendelőben azt a súlytáblázatot használják ami a szoptatott ÉS A! mesterségesen táplált babák súlygyarapodási átlagát mutatja, így ez nem mindig releváns.( a WHO összeállított egy súlytáblázatot kifejezetten a szoptatott babák súlyfejlődéséről ami eltér ettől)
A 6-7 pisis pelus és a 8 székletmentes nap is normális ( anyatejeseknél akár 10 nap is eltelhet széklet nélkül ha ez nem okoz gondot a babánál)
Egyébként attól nem kell tartanod sem eddig , sem ezután, hogy a tejed nem tápláló. Mivel az anyatej egy biológiai anyag, és a szervezetünk termeli mindig a baba életkorának , és szükségleteinek megfelelően változik az összetétele. Ez az egyik dolog ami lényegesen megkülönbözteti pl. a tápszertől:-)Ezt ugyanis a tápszergyártó cégek sosem fogják tudni utánozni, mivel nem tudnak minden baba számára egyedileg gyártani:-)
Nagyon jól tetted, hogy nem csökkentetted a szopik számát, sőtt sűrűbben teszed mellre.Azt gondolom néhány nap múlva - ha továbbra is így teszed- helyre fog billenni a kereslet kínálat elve. Sok sikert hozzá!
Szia Kozmami!
Ügyes vagy és következetes, hogy pohárból adod a pótlást! Ez a nurofenes fecskendő, pedig egyenesen kitűnő ötlet!Ezek szerint megy egy kis fejés is néha:-)Talán neked nem tűnik fel, de mindig teszel egy kis előrelépést, és ennek meglesz az eredménye, így tovább!:-)
Úgy gondolom, mindegy mit mondasz neki, nem érdekli, mert az a lényeg, hogy piszkáljon.
Ha Maresz mondata sem válik be, márpedig ilyenkor sanszos, akkor egyszerűen ne is válaszolj többet.
Két füled van...
Mikor mondja a magáét csak ühümözz és kész.
Köszi a bíztatást, elmondtam én neki mindig, de levegőnek néz, az ilyen nagy tisztázó monológok is általában úgy végződnek, mintha én lennék a hülye...
Szóval én úgy gondolom eleve, hogy még az elsőnél csak csak kussoltam, de azért most már mégiscsak 3. gyerek, nehogymár még mindig ott tartsunk, hogy neki kell magyaráznia a szoptatásról (valahogy csak felhúztam a másik kettőt is:D), ezért idegesít, de kezd fárasztani is, mert ő csak sérteget és a választ meg sem várja, mindegy, igyekszem ezek után minél kevesebbet találkozni vele, ahogy lehet, kerülni fogom, most sajnos nem tudtam kikerülni mert ilyen családi ünnepek voltak, egyébként a másik 2 gyerek heti 1-1x ott alszanak, na olyankor is mindig jön a telefon, hogy megint nem jó ruhát pakoltam nekik másnapra (mert odakészítek mindent), de megpróbálom úgy csinálni hogy én is letojom, amit mond és minél kevesebbet fogok beszélni vele.
Az egyik mondatot így kerek perec tök jónak találom, na mondtam már sok mindent neki, de ezt még eddig nem, amit Maresz mondott, hogy: egy anyukának aki szoptat, nem kell magyarázkodnia..., na ezt teljesen univerzális válasznak tartom bármilyen piszkálódásra, remélem lesz hatása:)))))
bocsi
közben megnéztem, hogy a hossza högyan alakult:
született 52 cm-rel
1 hós 58 cm
2 hós 63 cm
3 hós 67 cm
4 hós 70 cm
és most 5 hós lesz pár nap múlva és most lemértem és 72 cm
orvosunkal
bocsi
Mindent kanállal adok Neki. Sajnos kénytelenek voltunk elkezdeni a hozzátáplálást mert pár hete elkezdett fogyni szegénykém és Én nagyon megijedtem, így az orvosunkat megbeszélve elkezdtünk kóstolgatni. Úgy eszik kanállal mintha mindig is kanállal evett volna.
Hosszra most nem nagyon mértem de mostmár havonta olyan 2 cm-t nő. Amikor megszületett akkor nőtt 4 hét alatt 6 cm-t és fokozatosan egyre kevesebbet nő.
Most ott tartunk, hogy 8 kg és 72 cm körül van(4290-el született és 52 cm-rel)
Kakis pelus naponta 3x van amióta kóstolgatunk, előtte volt, hogy 8 napig is nem kakilt magától. Pisi pelus mostmár kevesebb. Emiatt 3 hete voltam orvosnál, hogy naponta 8-10 teli pisis pelusunk van, hogy az nem e gond? ez akkor volt amikor nagyon fogyni kezdett és akkor arra gyanakodtam, hogy nem tápláló a tejem és keresztül megy rajta.
Most ez már vissza állt 6 esetleg 7 pisis pelusra.
Nem a 8-10 szopiban nincs benne az éjszakai, főleg most, hogy kevesebb a tejcsi így mégsűrűbben teszem cicire.
Csak abból gondoltam, hogy most kevesebb lett a tejcsi, hogy éjszaka szegény kisfiam hiába szívta a cicit, nem igazán jött belőle semmi.
Bár ma éjszaka már 1 hajszállal jobb volt mint a tegnapi. Ma már többet tudott szívni.
Már nagyon várom, hogy elmúljon a vérzés.
Sajnos már nem ez az első vérzésem szülés óta:(
köszönöm a segítségedet.
Szia Maresz!
Csak pohárból adom a pótlást, illetve tegnap volt egy kis lefejt tejem, azt a nurofenes fecskendőből adtam, mert sajnáltam volna a felét a nyakába látni.:) Nagyon bízom benne, hogy ez javít a szopi technikáján. Talán, de csak talán, mintha jobb lenne.
Ez a nagyobb mennyiség csak tegnap este volt, ma megint csak kicsiket szopott, így kétszer is kapott pótlást, viszont most este a fürdetés után megint sokat evett. Ugyan nem mértem, de tuti nem kevés volt, mert alszik, na meg érzem mikor jön a tej, szinte a lapockámból. Gondolom ilyenkor már a hátsó tejet kapja.
Fájni fáj amúgy, de már megszoktam, már nem rettegek annyira, hogy mellre kell tenni, igaz, az első fél percben igencsak tekergetem a lábfejem kínomban. :)
(egyébként mindkét cici beteg, csak a balon nagyobb a bibi)
Kedves Kozmami!
Lesz az a súlygyarapodás még több is!Van ilyen, hogy átmenetileg pótolni kell. Azt gondolom ha a kezdeti összeszokás rutin kialakul belejöttök mégjobban:-)A pótlásnál arra figyelj, hogy miből adod cumisüveg, vagy pohár?! Reményeim szerint ha pohárból kapja elfelejti a cumizavar okozta technikát hamar, és a seb is megoldódik. Ezt látszik igazolni Réka is, hisz tudott a beteg ciciből szopizni nem is keveset! Ha úgy érzed, hogy tudsz a beteg ciciből szoptatni és gyógyul is, akkor nem szükséges a 24 órás felfüggesztés.Főleg ha a fejést nem tudod megoldani akkor többet árt a szüneteltetés a tejtermelésre. Figyeld meg hogyan szopizik Réka amikor nem fáj, és próbáld legközelebb is úgy rátenni a melledre.
Kedves Zebra25!
Milyen jelekből gondoltál arra , hogy kevesebb a tejed? Hogy alakult a babád súlya,és hossza az elmúlt hetekben? Mennyi pisis és kakis pelusotok volt naponta? Kapott- e cumit cumisüveget? Most mivel táplálsz hozzá, miből kapja, cumisüvegből kanálból? A havivérzés valóban befolyással van átmenetileg a tejtermelésre, illetve a tejcsi íze is változik ilyenkor. Nem minden baba, de van amelyik ennek hangot is ad:-)Szerencsére ez csak pár napig tart, és visszaáll minden a régibe. Vannak nők akik a szoptatás időtartama alatt havonta menstruálnak, és az is normális, ha valakinek nem jön meg addig amíg szoptat.
Ami ez elválasztást illeti, sajnos számolnod kell azzal a lehetőséggel, hogy a hozzátáplálással ritkulni fognak a szopik és ezzel párhuzamosan a tejtermelés is.Az elfogyasztott táplálék ugyanis elfoglalja a tejcsi helyét a gyomorban, így később kér szopizni, a hosszúra nyúlt szopi szünet viszont a tejtermelődés csökkenéséhez vezet.A hozzátáplálást hat hónapos kor után szoktuk elkezdeni, mert ekkorra érik meg a baba bélrendszere az emésztőenzimek hatékony működésére és a megfelelő felszívódásra. A korai hozzátáplálással nőhet bizonyos megbetegedésekre való fogékonyság, csökken a vas felszívódása. Érdemes tehát mérlegelni. A 8-10 szopiban az éjszakai is benne van?
Annyiban azért szeretnélek megnyugtatni, hogy a tejtermelés nem szokott egyik napról a másikra úgy lecsökkenni, hogy egyáltalán nincs tej.Egy kis tejtermelést serkentő fejéssel lehet növelni a mennyiséget, és a menses elmúlta is javít a helyzeten.
Szia gribedli, januári babás vagyok amúgy, csak olvastam milyen problémád van anyóssal, szóval ne várd meg amig legközelebb beszól, hanem a legelső alkalomkor mond el neki szépen, persze előtte szedd össze a gondolataidat, hogy szálljon már le rólad, valószinű stresszeled magad és ez miatt is lehet kevesebb a tejed. Nekem is pici cicim van és is 2-3 óránként szoptatok. Azt hogy a kezét rágja nem feltétlenül azt jelenti, hogy éhes...
Együtt laktok anyóssal?
Nekem is van egy jó anyósom, de tényleg jó és ő is mondja, hogy miért eszik még mindig ilyen sűrűn, mert egy 4 hós baba már kibir 3-4 órát. igaz éjszaka alszik 10-11 órát a lányom!
Kitartás neked!
Kedves Mmaresz,
Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 5 hónapos lesz pár nap múlva és mivel nem volt már számára elég az anyatej(fogyni kezdett) így elkezdtük a hozzátáplálást pár napja. Ez idáig semmi gond nem volt a tej mennyiségével, de ma éjszaka hiába akart szopni a kisfiam nem jött tej a cicikből. Most arra gondoltam, hogy 2 oka lehet:
1, tegnap megjött a vérzésem és mintha olvastam volna valahol, hogy ettől is lehet kevesebb a tej mennyisége
2,
valamit nem jól csinálok a hozzátáplással
Hajnalra mindig bedurrantak ezidáig a cicik, de most tejlesen üresnek véltem
Még 8-10 alkalommal eszünk 1 nap, teljesen igény szerint szoptatok még mindig és éjszaka is eszünk.
Bár mostanában már Ő maga kitolta az éjszakai evést, eszik olyan este 11-kor majd hajnalban 3-4 körül
vajon mi lehet a gond, hogy mára így megcsappant a tejmennyiség?
Anyós szoptatta a férjemet de csak 3-4 hónapig, és annak idején a 4órásdi volt a divat, szóval ő eleve abba is beleköt, hogy milyen már, hogy esetenként én 2 óránként is szopiztatok? Szóval ez is piszkálódás alapja, hogy szerinte nincs elég tejem, máskülönben nem kellene 2 óránként etetni, meg, hogy szerinte ha valaki nem tud 4 óránkénti szoptatással fent tartani egy bizonyos "színvonalú" növekedést akkor úgysincs mit tenni, hagyni kell a francba. Ő teljesen elveti a vegyes szoptatást is, szóval nincs olyan, hogy anyatej plusz kis tápszerke, hanem fehér-fekete kell hogy legyen, vagy tápszerezel, vagy szoptass, ne keverd össze a kettőt.
Amúgy rendületlenül magyarázok én neki hormonokról, tejtermelésről, stb. de tényleg falnak beszélek, mert ő újra és újra kezdi, és mindig valami megalázós módon, de mindig olyakor amikor nem tudok visszaválaszolni neki mert moderálom magam. Példa: utóbbi benyögése a mellem méretéről az templomban volt, sutyorogva, elsőáldozott a fiam, ott volt mindenki, picúr sírt mert aludni szeretett volna, de a misét nem hagyhattuk ki, hát sírdogált, és gyömöszölte a kezét a szájába mert én cicin altatom el, de hát a helyszín nem volt adott.
Erre anyós odabökte sutyorogva: látod, sztem éhes ez a gyerek, nézd, hogy gyömöszöli a kezét, látszik, hogy nincs is melled, van még tejeeed? Erre ott a templomban mit tudtam volna visszaválaszolni? Szóval így sarokba állít mindig... Nem is hagy válaszolni, mikor válaszoltam volna jólnevelten, akkor már el is fordította a fejét:(
Férjem az én pártomon van félig, azt mondta, hogy ne hallgassak senkire, csináljam amit jónak látok (szoptatás stb), de ő kikötötte, hogy neki ne szapuljam az anyját, meg előtte ne veszekedjünk stb.