Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Penész az ételen: Mikor veszélyes és miért?

Penész az ételen: Mikor veszélyes és miért?


Senki sem enne szándékosan penészes gyümölcsöt vagy péksüteményt. Azonban mégis simán előfordulhat, gyakran anélkül, hogy egyáltalán észre vennénk, hogy megtörtént.

A frissen vásárolt gyümölcsök között is gyakran akadnak penészes darabok. Vagy a pár napja vásárolt kenyér vagy sajt lep meg hirtelen egy "szép" szürke penészréteggel.

Penész az ételen: Mikor veszélyes és miért?

Mi is pontosan a penész?

A penészgombák mikroszkopikus gombák, amelyek növényeken vagy állati eredetű anyagokon nőnek. Olyanok, mint egy cérna, amelynek ágai és gyökerei mélyen behatolnak az ételbe. A levegőben terjedő spórákkal szaporodnak.


Veszélyes a penész?

Igen is, meg nem is. Bizonyos penészfajtáknak semmilyen hatása sincs az egészségünkre, mások viszont súlyos allergiás reakciókat és légúti fertőzéseket okozhatnak. Az egyik ilyen a fekete penész, amely gyakrabban fordul elő nedves építőanyagokban, mint élelmiszerekben.


Más penészfajták mérgező anyagokat termelnek, amelyek később betegségeket okozhatnak. Ezek a láthatatlan molekulák, más néven mikotoxinok, leggyakrabban gabonaféléken és friss termékeken találhatók meg. Penészt "találhatunk" a levegőben, a hűtőszekrényben, a konyhapulton és még a mosogatószivacsban is.


Kék sajtok

Néhány élelmiszer érleléséhez szükség van penészre. Ilyenek például a kékpenészes sajtok: pl. Roquefort, Gorgonzola. Ezeket Penicillium roqueforti spórák hozzáadásával készítik, amelyek fogyasztása biztonságos, sőt!... elengedhetetlen ezen sajtfajták előállításához. A kék sajtokat azonban terhesség alatt kerülni kell.


Biztonságos penészes ételeket fogyasztani?

Sokan, amikor penészt észlelnek az ételen, egyszerűen kivágják és a többit megeszik. A probléma azonban az, hogy nem látunk minden penészt, így el sem tudjuk mindet távolítani. Ezért a legbiztonságosabb megoldás, különösen a puha ételek esetében, ha teljesen kidobjuk őket, ha egy apró penészfoltot is látunk rajtuk.

A szilárd ételek – például sárgarépa, káposzta, kemény sajtok és szalámi – ehetők, ha legalább 2,5 centiméter hosszan levágod a penészes foltot és a környező területet. De ne érj a penészhez a késsel!

A puhább és nedvesebb ételeket – joghurtokat, kenhető krémeket, lágy sajtokat, péksüteményeket – azonban mindenképpen ki kell dobni.


Mi történik, ha véletlenül penészt eszel?

Bár ez nem jó dolog, de valószínűleg semmi sem fog történni. Azonban ne feledd, hogy a penész egy összetett organizmus, amely valóban képes betegségeket is okozni. A szervezet penészre adott válasza az immunrendszertől függ. Ha a természetes védekezőrendszered jól működik és egészséges a bélflórád, a penész véletlen fogyasztása nem árt. A legyengült immunrendszerű embereknek azonban óvatosnak kell lenniük.




Írta: fülemüledal, 2025. május 14. 09:35
Fórumozz a témáról: Penész az ételen: Mikor veszélyes és miért? fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook