Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol (beszélgetés)
Akkor érdemes fejned,ha már nagyon feszes a melled,mert mondjuk egy nagyod alszik a babád, vagy ha szaporítani szeretnéd a tejed.
De én úgy látom,nálatok beállt a kereslet kínálat, és ne aggódj amiatt,hogy mellgyulladásod lesz. Az többnyire akkor alakul ki,ha a túltelítődés nem oldódik meg,vagy valahol a mellben keletkezik egy tejcsatorna elzáródás vagy pl.a sebes mellbimbón keresztül baktériumok vándorolnak fel. Neked egyik sincs, pihenj nyugodtan,amikor a babád is pihen
Nem nem muszáj
sőt, így fog kialakulni a kereslet-kínálat
ha több tej kell akkor többször teszed cicire a babádat
a begyulladás pedig akkor lesz ha több a tej mint amennyire szükség van és ugye a baba nem szívja ki
de ha annyi van amennyit a baba igényel akkor nem lesz baj
az, hogy estére kevesebb az normális mert akkor meg inkább zsírosabb
Sziasztok!
Szerintetek muszáj fejni? Most pont annyi tejem van, amennyi kell, szépen bedurran a cicim reggelre, estére jól leapad. Viszont elég gyengén szív még a babám - 3 hetes- és sosem üríti ki teljesen... Nem bírja azt hiszem, mert elalszik, hagyja a mellbimbóm kiesni a szájából.
Elég lesz majd csak akkor fejni ha több tejet akarunk? Vagy be fog így gyulladni? Nem igazán szeretnék minden éjjel még ezzel is időt tölteni, így is egy óráig tart az evés.
Szia, nálam is ugyanez van pár napja, én is mindig fejek éjszaka ált. 140 ml, most meg csak 80 ml-t sikerül. Lányom 4,5 hónapos, sőt most hajnalban ébredtem fel fél 5-kor és nem is volt bedurranva a cicim. Tegnap már ittam serkentő teát. Nekem az idegességtől csappanhatott meg, 5 éves fiam bárányhimlős 2 hete, brutálisan kijött rajta, kórházba is beutalták de szerencse nem tartották bennt, 5 napig lázas volt éjszaka meg vakarta magát azért nem aludtam, na szóval brutális és most nagyon úgy néz ki, hogy a lányomon is ki fog jönni, látok 1-2 pöttyöt ami fura.
Küzdök a tejcsiért, habár első perctől ezt csinálom...
Kitartás, tedd többször cicire és igyál te is valamilyen teát!
Akkor tényleg nincs gond)
nekem Balázs nyafog előbb aztán sir és nehezen jön a puki Na akkor sajna szélcső utána rettenetesen kipakol)))lehet a sérvecskéje is ki hat rá mert egésznap nincs lenn de kaki előtt nagyon ki jön..(és mivel sir nem tudom vissza rakni előbb..
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
Sok sikert kívánok neked a jövőben!
Szia Böbe!
Szélcsövet egyáltalán nem szeretnék és a teát sem tartom szükségesnek, mert nem fáj a hasa.
Most volt itt a védőnő és valószínüleg tényleg mindent feldolgoz, azért van ritkán kaki. A pótlás olyan kevés, hogy ez belefér 6-7 napig is.
Pukik folyamatosan vannak, úgyhogy a bélmozgása rendben van. :)
Amúgy a fiam is ilyen volt, amíg nem tápszereztünk alig kakált, a rekordja 7 nap volt.
Pisis pelusok vannak rendesen.
Köszönöm, Te annyira jó vagy! :) Figyelek majd akkor ezekre a kajákra.
Pótlást leépíti Réka magától, már alig fogadja el.
Viszont jobb lett volna, ha kengurunak születünk, mert folyton rajtam lóg, mármint a cicin. Még akkor is, mikor már tök kiürültem. Én is a növekedési ugrásra gondolok, igyekszem is megoldani, hogy minél többet cicin legyen.
Cukros vizet nem magamtól adtam. Már napok óta ment a tornáztatás -ez amúgyis van, meg fürdés után masszázs is-, hőmérőt is kipróbáltam, aztán kérdeztem mi a következő lépés.
Most megint eltelt 4 nap kaka nélkül, csak a naaagy, szagos pukik vannak. :)
Sajnálom, hogy Te is "elmész", nekem nagyon sokat segítettél, amit ezúton is köszönök. Jó, hogy nyílt ez a topik.
Sok sikert kívánok neked a pályán és egészséget, boldogságot a magánéletbe.
Kedves Anyukák!
Az én megbízatásom is lejár a mai nappal. Örülök, hogy Veletek lehettem, hogy szívesen befogadtatok. Nagyon sokat tanultam Tőletek. Köszönöm, hogy segítettétek a tanulásomat.
Nem szeretném, ha azt éreznétek a feladat végrehajtásával magatokra hagyunk Benneteket.A magam nevében ígérhetem , hogy -ha nem is naponta- visszatérek időnként, és segítek ha szükségét látjátok.Aki pedig igényli, szívesen megadom az elérhetőségemet.
Az anyatejjel, a szoptatással a lehető legtöbbet tudjátok adni gyermeketeknek! Bizzatok Bennük és Magatokban, keressétek azok társasáságát akik tapasztaltak e téren, hogy majd Ti is tovább tudjátok adni!
Minden jót kívánok, sok szeretettel!
Mmaresz
Lecitin,és omega3 a következő élelmiszerekben van :Dió, mogyoró, tökmag, lazac, hidegen sajtolt lenmagolaj,tojás, szója, napraforgómag, lenmag, földimogyoró, búzacsíra, borsó, lencse. Úgyhogy akár szopi közben is lehet szemezgetni:-)
Örülök, hogy jobb a kedélyed, és a tejleadó reflex is könnyebben megindul, ha nem görcsölsz annyit.Ha ilyen jól haladtok, megkockáztatom, hogy a pótlás is leépíthető fokozatosan. Tudom, hogy így érzed biztonságban magad, de látod az idő haladtával egyre jobban összeszoktok Rékával, bízz benne, és magadban is, hogy igenis képes vagy rá! Jó úton haladtok.
Szerintem nincs azzal a kakival semmi gond, 6 hetes korban ez a székletüritési gyakoriság normális.Az viszont tény, hogy a tápszer nehezebben emészthető, mint az anyatej, ezért lehet, hogy ezt nehezebben tolerálja. A cukros víz helyett talán érdemesebb lenne kicsit kibontani, megmasszírozni a hasikáját , természetesebb megoldás, és nem kell azon agyalni, hogy most a cukrosvíztől, vagy a tápszertől vagy mitől nyugtalan.Ezenkívül a cukrosvízzel lehet nagyobb hascsikarást érsz el, mint amekkora eredményt érnél a székletürítésben.
És az a kis " zabagép" épp egy növekedési ugrásba ért így hathetes korban:-) Ilyenkor átmenetileg gyakrabban szopiznak pár napig, míg a tejtermelés ismét lépést tart az igénnyel.Lesz még ilyen növekedési ugrás 3, és 6 hónapos korban is.Ne szegje kedved, ha ezt tapasztalod.Minden jót kívánok tiszta szívemből!
Köszönöm jól. Azt hiszem már csak annyira fájnak a cicik, mint más szoptató anyukának, úgyhogy kapcsoltam egyet az agyamon és már sokkal jobban viselem. :) Persze amikor rákap a cicire a baba továbbra is be tudnék pisilni, de fél perc után nincs különösebb gond.
Lanolint én folyamatosan használom, naponta többször is kenem.
Az a fehér trutyi nem konkrétan a varr, mert az ott szokott maradni, de ez azon képződik, szopi után leszedem, a varr ott marad. Talán a baba nyála ott valami reakcióba lép, nem tudom. Simán lejön, nem kell letépni vagy ilyesmi. Nem mindig van, most pl. a pár nap alatt nem is láttam.
Utána nézek, hogy mibe van lecitin, meg omega3. Néha reggelire befigyel egy kis tőkehalmáj, de az ára miatt max heti 1x. (pedig bírnám minden nap:P)
Sajna a halat nem szeressem, de megnézem mit tehetek az ügy érdekében.
Szereztem a hétvégén Bactropan kenőcsöt is és kenem néha a cicim.
A kedély állapotom is sokat javult, talán mert nem görcsölök azon, hogy pótolni kell. Szerencsére nem sokat, napi 1-2 alkalommal csupán és összesen max 100ml-t kb. Poharat elhagytam, mert utálta Réka (meg én is), most már csak a nurofenes fecsiből nyomom neki. Így legalább tényleg a gyerekbe megy, nem a nyakába a fele.
Szerinted ennyi tápszeres pótlás mellett kell lennie minden nap kakának?
Réka így is nagyon ritkán kakil, most pl. 6 napig nem volt széklete és 3 napja megint nincs. Ma adtam neki 15ml cukros vizet, hát kiváncsi leszek.
Anyatejes táplálásnál tudom, hogy ez normális, de kis tápszeres pótlás mellett? Pukik vannak folyamatosan, de pár nap után eléggé sírós lesz, szerintem ezzel lehet összefüggésbe.
Ja, és egy zabagép lett. Délután is kiszopott két ciciből 140(!)ml-t, de nem telt el egy óra és már újra mellre kellett tenni. Utána kapott 60ml pótlást, ami megint csak fél órára nyugtatta meg, utána ordított. Tornáztattam, mert gondoltam fáj a hasa, de a mozdulatai éhségre utaltak. Rátettem cicire és mohón enni kezdett, mint aki ma még nem kapott! Csak ámultam, hova fér bele ennyi.:)))
Ja, pisis pelusok vannak rendesen, néha csak úgy dagad a pelus.
Remélem neked is jól telt a hosszú hétvége. :)
Kedves Kozmami!
Hogy telt a hosszú hétvége, alakult valamit a helyzet?
A táplálkozásról azért kérdeztelek, mert ha a tejkő okozza a problémát, talán érdemes lenne beiktatni az étrendbe egy kis lecitint, és omega3 tartalmú kaját (főleg hal ételek).
Az a " fehér cucc" szerintem a felázott és leváló seb.ezért lenne jó a lanolin, mert az puhán tartaná a bimbó felyszini hámrétegét, és nem alakulna ki varr, ami a következő szopinál felszakad és leválik.
Naná, hogy szeretem! :) Igaz, most hanyagolom a szopi miatt, de inkább csak a csípőset, fűszer (só, bors) azért kerül az ételbe.
Folyadék bevitel megvan, a magnéziumot meg épp elkezdtem inni, mert folyton görcsöl a lábam, na meg az idegekre is jó hatással van. :)
Ma írattam és váltottam ki bacropan kenőcsöt. Már egész komoly házipatikám van. Ezzel együtt az 5. féle krémet fogom kipróbálni, plusz a sóoldat és szedem a graphit D12 homeot is. :) A remény hal meg utoljára! :)
Én a karfiolokra azt hittem kiszívott hólyagok. Bár szerintem ez a cumizavaros szívás már nincs, legalábbis már nem szívja erősen a baba a cicit, már tényleg csak az fáj, hogy elgyötörtek a bimbók, na meg a seb az elején, amíg fel nem ázik.
Akartam már kérdezni, hogy a sebhelynél szopi közben fehér, takony szerű cucc keletkezik. Ti tudtok ilyenről és ha igen, az mi az? Mikor mutattam a védőnőnek, ő azt mondta: jéééééé! :)
Kedves Laurka85!
Igen ez elég gyakori, hogy a babák a bukásnak induló "cuccot" inkább visszanyelik, takarékosak :-)
Persze, hogy elfárad, képzeld csak el magad, ha pl. Neked 5 percen keresztül kéne rágógumizni folyamatosan :-)Ugye? A szopi igénybe veszi az arc összes rágóizmát és száj körüli izmait, és a szívás-nyelés is elég összerendezett módon zajlik. Ez csöppet sem meglepő, ha egy kéthetes babánál még nem mindig megy olyan flottul.Sőtt még pihenni is szeretne közben. Ahogy nő, és ahogy erősödik, nyílik a kis értelme, egyre inkább lerövidülnek a szopi idők. A 4-5 hónapos babák anyukái pont arról panaszkodnak, hogy " lerendezi" őkett pár perc alatt a babájuk. Egy ilyen pici baba, mint a Tied, még nem csak enni szeretne szopi közben, de igényli, hogy minél tovább lehessen Veled testközelben, érezze az ismerős illatodat, tested melegét, szuszogásodat. Ne akard hát siettetni Őt, olyan hamar elrepülnek ezek a hónapok, évek, és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy kirepülnek az anyai gondoskodás kötelékéből:-)
Büfizni, pedig akkor is lehet , ha alszik , emeld fel nyugodtan. Ha nyelt levegőt,a levegő akkor is távozik a fizika törvényei szerint vagy felül, vagy alul :-)
Drága Kozmami!
Mit vársz még a " tuti " krémtől, ha végülis a sebeidet gyógyítja a bimbón? :-)A lanolint érdemes rendszeresen alkalmazni, nem csak néha, így a puhaságot folyamatosan biztosítja.
Kedves Kozmami!
A tejkőre kialakulására bizonyos hajlamosító tényezők hatnak.Ilyen pl az, ha nem ürül ki rendszeresen a tej, és besűrűsödik. Lehet, hogy a szervezet más szervében kialakuló kövesség ( epekő, vesekő)is hajlamosíthat rá, igazából elég kevés a szakirodalom, inkább az anyák elmondásaira, tapasztalataira tudunk hagyatkozni. Szereted- e a jó fűszeres magyaros ételeket? :-)
Szerintem a háziorvos sem tudna érdemben többet mondani. Mi szaktanácsadók azt javasoljuk ilyen esetben, hogy gyakran ürítse az anyuka a melleit akár szopi, akár fejés formájában.Bő kb 2 liter/nap folyadékbevitel.
A fehér karfiolokra,ha azt valóban érgörcs okozza jó hatású a magnézium szedése .
Kedves Mmaresz!
Hát az én babám nem mohón szopizik, sőt. Lassan, megfontoltan és ha nem masszírozom a cicim a vége felé akkor abbahagyja és nem szívja ki azt ami nehezen jönne.
A félrenyelés sem ilyenkor van. Szerintem mindig bennmarad büfi, és amikor az jönne, vagy egy kis bukás lenne az megy félre. Meg mindig mindent visszanyel. Ő még sosem bukta vissza a kaját, bármilyen sokat is evett, látom amikor visszajön és Ő megint nyeli.
Az a problémánk még mindig a szoipval, hogy nagyon lassú, kényelmes, elalszik közben és utána már alva büfizni sem tud. Aztán persze fáj a hasa.
Ezen lehet egíteni? Mármint hogy kicsit erőteljesebben szopizzon? Vagy ez azért van mert még olyan kis súlyú (most 2790g és 2 hetes). De bmás szempontból erős. Már féloldalra fordul magától, arréb tornássza magát az ágyban, félig tartja a fejét... csak a szopiban lusta - vagy fárad ki teljesen. Mondjuk kb. háromnegyed óra egy evés, az hosszú, abban ki lehet fáradni. De jobb lenne ha Ő jobban dolgozna, nem várna néha perceket két szívás között, gyorsabban is jóllakna.
Hónaljtartásban eszik, a popója kicsit lentebb van, ez is pont a büfi miatt.
De én nem fejek.
Már semmiben se vagyok biztos, ebben a tejkőben sem. Mindkét cicim fáj, az meg gondolom nem lesz mindkét ciciben vagy nem feltétlen.
Gondolom az lenne a legjobb, ha találkoznék a szakemberrel, akit Maresz ajánlott nekem.
Most felhíni se akarom, éljen a hosszú hétvége.
Nekem akkor volt ilyen amikor begyulladt a cicim. Érdekes, hogy amíg fejtem a tejcsit szopi után addig begyulladt de egy nagyon kedves hoxás anyuka segített és azóta 1x sem fejtem és 1x sem gyulladt be a cicim. A kisfiam jobban kiszívta mint a mellszívó:)))))))))))))
kitartás tényleg
maresz köszi a segítséget
Ja és a legújjab "tuti" krém, amit kaptam, hát az se jött be. A seb tényleg múlik (bár nemis az fáj igazából), de a bimbó meg kirepedezett, pedig a lanolinnal is kezelem néha.
Klinikai eset vagyok, igaz? :))
Kedves Maresz!
Hát most betojtam rendesen, mert ez az üledék tényleg van. Tudod ritkán fejek, de mikor becsomósodott tán még hét elején, akkor kénytelen voltam fejni valamennyit, de ugye alig akart kijönni, végül hagytam is. Szóval tényleg voltak benne ilyen kis szemcsék, nézegettem is, nem tudtam mire vélni, de végül arra gondoltam, hogy zsíros a tej a föle az, mert az üveg oldalára is feltapadtak. Persze már akkor is bután hangzott magamnak, de másra nem jutottam vele.
Szopizás most megint nagyon fáj, de tényleg fáj, jobban, mint mikor véres sebes volt. Ahogy jön ki a tej, majd be pisilek és még szopi után is fájnak a járatok vagy hogy mondjam. Tényleg olyan, mintha homok lenne benne, bár ez nem jutott eszembe, csak ahogy leírod ezt a tejkő dolgot. Volt egyszer vesehomokom, na az is egy leányálom volt...br....
A fehér karfiolok is megvannak.
Kihez forduljak ezzel? A hölgyhöz, akinek megadtad a számát vagy háziorvos? Ki foglalkozik ilyennel? Már ha ez a gond egyáltalán.
Kitartok továbbra is, ezzel nincs gond, csak már nagyon jó lenne, ha nekem is öröm és szép élmény lenne a szoptatás.
Kedves Kozmami!
Azt nem tudom megmondani, hogy mennyi idő mulva tér vissza a normál szopi technika, minden babánál más és más, és hát ugye azt sem tudjuk, -csak feltéelezzük hogy ez lehet a gond. Tudod mondtam, hogy ezt személyesen kellene látni , vizsgálni, hogyan is szopizik.Én bízok benne, hogy jó úton haladunk, főleg ha azt mondod gyógyul is a cicid. (Ha nem javulna a szopitechnika a sebzés ugyanúgy fennállna)Mivel nem tudom mit tartalmaz az a kenőcs amit a doktornénitek írt fel , arról nem tudok nyilatkozni, viszont a Bactrobanról igen. Ez antibiotikus és gombaellenes hatóanyagot tartalmaz.
Légy egy kicsit még türelmes, Réka ügyes és okos baba, és ahogy leírod szeret is szopizni:-)
A tejjáratokban lévő fertőzést úgy lehet kimutatni, ha kicsi tejet elküldenek tenyésztésre. A tenyésztés alapján célzott antibiotikus, vagy gombaellenes készítményt írhat fel az orvos amit szedni kell.
A fertőzésen kívül más oka is lehet a fájdalomnak, az egyik ha a baba szopi közben csúszik le a bimbóra,a másik amire még gondolok ha túl erősen szív Réka a bimbóban kis érgörcs alakul ki erre utalhat a a fehér és karfiolos képződés.Nem zárható ki ugyanakkor az sem, hogy a gyakori sebesedés miatt un: bleb lehet a bimbó hegyén. Ez leginkább egy "bőrkeményedés szerű" jelenség ami időnként lejön magától a bimbóról.És végül okozhatja a fájdalmat - főleg ha tejcsatornában azaz a mell állományában érzed- tejkő is. Kicsit riasztónak hangzik talán, ne olyan nagy kőre gondolj mint pl vesekő :-) Inkább csak homok szerű, és a tej a tejcsatornában való besűrűsödése miatt alakulhat ki. Ez mondjuk magyarázná azt is , hogy említetted, hogy néha nehezen ürül a tejci. Ezt látni akkor látnád ha pl fejnél, és az edény alján szemcsés üledéket láthatnál. Elég ritka jelenség. Bármi legyen is a kiváltó ok, mindegyikre van gyógymód, csak azt kéne már végre kideríteni miről is van szó. Így az elmondás szerint látatlanban elég nehéz megítélni.