Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A szoptatásról mindent fórum

A szoptatásról mindent (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
519. gpetra (válaszként erre: 518. - Szuszogika)
2011. nov. 19. 18:37
Én használtam. Hááááááááát, a tejem nem lett több tőle, viszont Barninak iszonyatos hasfájása volt. Ahogy abbahagytam, elégedettebb lett ő is. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden babánál hasonló problémát okoz, de nekünk nagyon nem vált be.
2011. nov. 14. 17:18

sziasztok!


remélem tud valaki segíteni! Első gyermekemnél sajnos nem volt elég tejem, így nagyon hamar tápszeres lett a kislányom! most megint babát várok, 6.hónapban vagyok lassan megszületik kisfiúnk is.

Akkor kirpóbáltam minden féle szoptatást elősegíti teákat, homeopátiás pirulákat, sajnos semmi sikerélményem nincs, nem volt.

Tudom, hogy más és más a két terhesség lehet h most minden simán megy. Remélem én is hogy így lesz.

Az lenne a kérdésem Felétek, hgy ismeritek e és használta e már valaki a Brendonban kapható Motherlove tejserkentő kapszulát? Használt e neki?

Remélem tud valaki segíteni!!

köszönöm

517. egypt (válaszként erre: 514. - Fbogi)
2011. jún. 24. 16:45
Köszönöm szépen!
516. gpetra (válaszként erre: 513. - Fbogi)
2011. jún. 24. 15:28
Köszönöm szépen a választ. Ezek szerint várjak türelmesen. :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az éjszakák húzósak, a többi szopival elvagyok.
515. fbogi (válaszként erre: 508. - Malkata)
2011. jún. 24. 13:32

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szívesen! És persze várom a beszámolót!

514. fbogi (válaszként erre: 506. - Egypt)
2011. jún. 24. 13:30

Kedves Egypt!


Örülök, hogy jól megy nektek a szopizás!

A hozzátáplálás nagyon izgalmas időszak, vajon fog -e ízleni a picinek az új étel :)).

Érdemes a hozzátáplálás szón picit elgondolkodni. Ahogyan a névben is benne van hozzá táplálunk, az anyatejhez. 6 hónap után szükséges a kiegészítése az anyatejnek, de kiváltani egy egy szoptatást nem szükséges, sőt. Tekints úgy a szopira, mint alap, és ezen felül kínálj a kislányodnak mást. Nem baj, ha nem eszik sokat, ahogyan eddig is tetted, figyeld most is a jelzéseit. Ahogyan látom ez eddig is nagyon jól bevált nektek, hiszen ha jól értem igény szerint szopiztok. A hozzátáplálás időszaka is a baba igényei szerint folytatódhat.

Egyszóval szopizzatok, ahányszor csak igényli a kicsi lánykád, és ezen felül kínálj neki mást. Hidd el, szépen fog majd eszegetni mást is, a saját tempójában. Tudom, hogy nehéz megállni, hogy ne hasonlítsuk össze a saját babánkat a máséval, de mivel minden baba más, ezért ez csak felesleges izgalmat, aggodalmat okoz.

Egyszóval étkezést kiváltani nem szükséges, majd magától is el fog maradni, egy egy szopizás.

Tudok neked ajánlani egy rövid összefoglalót erről, ha van egy kis időd olvasd át, a legfontosabb kérdéseket tárgyalja a hozzátáplálással kapcsolatban:

[link]

Jó kóstolgatást, jó szopizást nektek!

513. fbogi (válaszként erre: 504. - Gpetra)
2011. jún. 24. 13:18

Kedves GPetra!


Örülök, hogy ilyen jól belelendültetek a dologba :)). Valóban a második életév alatt a szoptatás lelki oldala kerül előtérbe, megnyugvás, ahogyan írod, elalvás, fájdalom csillapítás. Azonban ez nem azt jelenti, hogy kalóriát nem jelent ebben az időszakban, emellett jelentősen megemelkedik az ellenanyagok szintje, ami védi a kicsiket a fertőzésektől. A második életév vége felé az anyatej más étel arány körülbelül 1/3:2/3.

Azt megmondani, hogy mikor növi ki a kisfiad a szopási igényét, és ér véget a szoptatási időszak , ezt nem tudom. Minden gyerek más. Másfél éves kortól már valóban elindulhat ez a folyamat. Az is érthető, ha néha már terhesnek érzed a szoptatást, sok mama számol be ilyen érzésekről totyogós korú gyermek szoptatása során. Vannak intenzívebb időszakok, amikor sok szopi van, aztán van, hogy alig. Természetesen minden mama is más, így amennyiben úgy érzed ez neked már túl sok, az is belefér. Próbálj úgy gondolni ezekre a fél órákra, mint egy szieszta, ami neked is jó, hiszen pihenhetsz. Esetleg elolvashatsz most egy olyan könyvet, amire nem jutott időd eddig :)).

512. egypt (válaszként erre: 510. - Gpetra)
2011. jún. 24. 09:56
Köszi szépen!
511. egypt (válaszként erre: 507. - Malkata)
2011. jún. 24. 09:55

Nem akarok vitatkozni, de a 100%-os Alföld aranyában csak hasznos dolog van. Ennyi erővel ne adj neki gyümölcsöt sem, mert édes.

Azért gondoltam a gyümölcslét, hogy a tej kalóriáját valahogy pótolja.

Egyébként egy minimális cukortól egy gyereknek sem lesz baja, ezt kórházi dietetikus mondta nekem, nem kell túlzásokba esni. (Bár ebben az almalében nincs hozzáadott cukor.)

De természtesen azt adsz a gyerkekednek, amit jónak tartasz.

510. gpetra (válaszként erre: 506. - Egypt)
2011. jún. 24. 08:24
Még valami. Mi akkor váltottunk ki még egy étkezést, amikor egy étkezésnél mennyiséget evett szilárd ételből. Én azt tapasztaltam, hogy ha az első étkezést már kiváltja az ember, akkor a többi valamivel könnyebben megy. Érezni fogod, bízz az ösztöneidben.
509. gpetra (válaszként erre: 506. - Egypt)
2011. jún. 24. 08:22

Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de erre a kérdésre saját tapasztalatból tudok válaszolni.


NEM kevés. Barnabás fél éves korig kizárólag anyatejet kapott, a hozzátáplálással pedig olyan lassan haladtunk, hogy még 8 hónaposan is csak egyszer fogadott el szilárd ételt, és az is olyan kis mennyiség volt, hogy még szopizott utána. Ha jól emlékszem, ő is ötször szopizott naponta, éjszaka pedig nem ébredt, így ennyivel kevesebett evett, mint a kislányod. Fél évesen 9, egy évesen 11 kiló volt, szóval nem lehet mondani, hogy nem volt neki elég. :)

508. malkata (válaszként erre: 503. - Fbogi)
2011. jún. 23. 23:49

Köszönöm a választ!

Pár hónapja csak a reggeli szopizás volt meg, az is inkább csak élvezetből már. Pár csepp tejet láttam, de a mellem se feszül, valószínű már nem igen volt benne termés:) Viszont az utóbbi hetekben egyik mellemben volt kellemetlen érzés, ami most elmúlt.

Szerencsére Rozi jó evő, nem erőltetek neki semmit, nehogy ez elmúljon. Mostanában azért válogatósabb, de ugye kezd nagylány lenni, már tudja mit akar:)

Majd írok, hogy végül is hogy alakultunk, vagy a következő babánál:))És köszönöm a sok segítséget!

Zsuzsi+ Rozi

507. malkata (válaszként erre: 505. - Egypt)
2011. jún. 23. 23:43
Nem azért árt, mert hőkezelt vagy pasztörizált, hanem mert édes lötty, amiben sajnos nem sok hasznos van már. Ivással nincs gondunk, nagyon híg cukrozatlan teát kap. Csak a tej nem tetszik neki, pár napig megitta, azóta belekortyol, mondja, hogy fini, de mégse kéri:)) Logikus:D
506. egypt
2011. jún. 23. 23:07

Kedves Bogi!


Kislányom 7 hónapos múlt.

6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Egyelőre csak egy étkezést váltottunk ki úgy-ahogy. Elég ügyetlenke még, a szopi sokkal jobban megy, mint a kanalazás, de azért haladunk.

Egyébként ötször szopizik napközben, egyszer kap szilárdat, éjszaka pedig egyszer kel fel szopizni (általában).

Kezdek aggódni, hogy nem kevés -e ez az egy étkezés? Más ennyi idős babák már csak reggel és este kapnak tápot vagy anyatejet, persze a legtöbben már 4 hónaposan hozzátápláltak.

Nem szeretném elsietni a dolgokat, csak nem tudom, elég -e neki, hogy csak egyszer kap mást tejen kívül. Nem lesz emiatt valami baja (vitaminhiány, stb.)? És mikor váltsak ki még egy étkezést?

505. egypt (válaszként erre: 501. - Malkata)
2011. jún. 23. 23:01

A gyümölcslét a folyadékpótlás miatt írtam, hogy reggel tej helyett lehet, ha nem kéri a tejet vagy teát.

Én Alföld aranyát adtam a kisfiamnak, mikor nem itta meg a tejet. Ezt is hőkezeléssel tartósítják, viszont almán kívül semmi nincs benne.

Miért ártana a fogaknak, ami hőkezelt vagy pasztörizált?

504. gpetra
2011. jún. 23. 23:00

Kedves Bogi!

Kisfiam másfél éves, és a kezdeti szoptatási nehézségek után annyira belejött a dologba, hogy jelét sem mutatja annak, hogy abba akarná hagyni. A táplálkozáshoz ennek már köze sincsen, csak a saját megnyugtatására szopizik. Napközben és este elalváskor, illetve éjszaka, ha felébred. Az lenne a kérdésem, hogy van rá esély, hogy ennyi idős korban magától abba fogja hagyni? Mert bevallom, hogy nekem egy ideje már egy kicsit elkezdett teherré válni az alkalmanként fél óra szoptatás.

503. fbogi (válaszként erre: 499. - Malkata)
2011. jún. 23. 22:41

Szia Zsuzsi!

Az elválasztódás során, amikor a gyermek irányítja a folyamatot, akkor előfordulhat olyan, hogy kimarad 1, vagy több nap is, és aztán mégis szopizni szeretne. A tejtermelés amennyiben megint sűrű szopis időszak következik, és te megszoptatod Rozit olyan gyakran, amikor csak kéri, követni fogja az igényét, ismét lesz több tej. Minden kicsinek más időpontban jön el az amikor végül már nem szeretne tovább szopizni. Ha te másképpen képzelted, akkor érthető, hogy most szomorúságot érzel. Amire érdemes figyelni, ha a melled kellemetlenül feszülne amikor nincsen szopizás, akkor fejj nyugodtan annyit a melledből, amennyitől megkönnyebbülsz.

Amennyiben most úgy látod nem szeretne tehéntejet inni Rozi, ne erőltesd. A savanyított tejtermékeket ha fogyasztja az is tök jó. Nagyon ügyesen csináltad eddig is, most is figyeld Rozi jelzéseit, ha most nem kér tehéntejet, hát nem kér.

Kínálj neki változatos ennivalókat, a kicsik ösztönösen kiválasztják amire szükségük van.


Üdv:

Bogi

502. malkata (válaszként erre: 500. - Egypt)
2011. jún. 23. 22:20
Kimaradt, hogy köszönöm a válaszod:))
501. malkata (válaszként erre: 500. - Egypt)
2011. jún. 23. 22:20
Savanyított tejtermékeket én is jónak gondolom. Mivel ha boltban vesszük a tejet, Rozinak akkor is bio jut, bár inkább házi tejet szoktunk, azért remélem az megfelelő. Tej helyett a gyümölcslé mire jó? Általában gyümölcsöt szoktunk enni, bolti pasztörizált, hőkezelt dobozos leveket nem, úgy gondolom, az csak a fogaknak árt. különben én nagy tejivó vagyok, szerencsére bírom is.
500. egypt (válaszként erre: 499. - Malkata)
2011. jún. 22. 23:41
Bocs, hogy beleszólok Bogi helyett, de a savanyított tejtermék bőven elég, sokkal jobb is, mint a tehéntej. A mai tehéntejnek nagyon kicsi a tápanyag- és vastartalma. Tej helyett adhatsz gyümölcslét, gyümölcsteát, stb.
499. malkata
2011. jún. 22. 23:30

Sziasztok! Szia Bogi!


Rozi lányom 19 hónapos lett és úgy döntött, hogy a reggeli szopi se kell neki már. Határozott nemmel felel a hívásomra és megy a dolgára:) Próbáltuk macival, apával féltékennyé tenni, de nem sok sikerrel:D Lehetséges, hogy ez már tényleg a vége, vagy szokott lenni ilyen pár nap, pár hét szünet a szoptatásban? Ha igen ilyen szünet után visszaáll a tejtermelés? Fájó szívvel engedem el, még egy pár hónapig szerettem volna szoptatni. Tehén tejet próbáltam neki adni, de nem szívesen issza. Joghurtot, túrót, sajtot kap naponta. remélem ez elég lesz.


Zsuzsi, Rozi

498. fbogi
2011. máj. 23. 06:20

Kedves Mary!

Gratulálok a kisfiad születéséhez!

Sajnálom, hogy ez a kezdeti időszak ilyen sok nehézséget hozott nektek!

A tejserkentő teák valóban jó hatásúak, ezt nagyon sok anyuka tapasztalata megerősíti. Azonban azt jó tudni, hogy önmagában a tea nem növeli meg a tej mennyiségét,csak jó szoptatási gyakorlat mellett tudja kifejteni hatását. A jó szoptatási gyakorlat azt jelenti, hogy igény szerint szopizhat a kisfiad, amikor csak jelzi, hogy szeretne mellre kerülni, akkor megszoptatod, és hagyod addig szopni, amíg ő szeretné. Figyeld a korai éhségjeleket,amikor mocorogni kezd, cuppog a szájával, kezét a szájához viszi, nyitogatja a szemét. Ekkor már nyugodtan mellre kerülhet, akkor is, ha 10 perccel ezelőtt evett. Nem tudom, hogy használtok -e nyugtató cumit? Kap -e valami mást az anyatejen kívül, teát, vizet? Fáj -e a szoptatás? Van -e valamilyen alapbetegséged neked, vagy a babának? Érezted -e, hogy a melled megnőtt a várandósság alatt? Éreztél -e tejbelövellést?

Hogyan telik egy napotok?

Ami pozitívan szokott hatni a tejmennyiségre, az a gyakori szoptatás, sok-sok testközelség.

Ha meg tudod tenni, akkor érdemes felkeresni egy szoptatási tanácsadót. www.ibclc.hu oldalon találod meg az elérhetőségeket.

Remélem tudtam segíteni! Kitartást kívánok nektek!!

497. mary30
2011. máj. 20. 08:38

Szia Bogi!

nekem van egy 5hetes kisfiam és sajnos egyre kevesebb a tejem.iszom a mecsek teát meg szedem a homeos bogyót 1 napig sok tejem van aztán 2 alig.3óránként szoptatok általában éjjel kell 4-5óránként. nem szeretnék tápszerezni hogyan lehetne több tejem? a babócám sem akar mostanában sokat enni eddig jól evett 4hét alatt hívott 1kg.most meg csak nyámmog húzkodja a cicit.

496. fbogi (válaszként erre: 495. - Csancsamama)
2011. márc. 21. 21:46

Kedves Anita!

Szívből gratulálok a kislányodhoz!

Biztos, hogy nagyon nyugtalanító lehet ez egy anya számára, hogy mellre téve sír a babája. Megértem, hogy választ keresel erre.

A pici babák sokat és néha nagyon gyakran szeretnek szopizni, ez teljesen normális dolog. A szopi számukra nem csak enni és innivalót jelent, hanem ennél sokkal többet. Ha igény szerint szoptatod őt, akkor mindig mellre kerülhet, amikor csak jelzi ezen igényét. Így aztán előfordulhat, hogy alszik 2-3 órát, de van, hogy esetleg 10 perc múlva újra szopizni szeretne. Ha jól értem a szavaidból tartotok valamiféle időrendet. Jól gondolom? A nagyon gyakori szopizás előfordul olyankor például, amikor egy baba elérkezik az úgynevezett növekedési ugráshoz. Ilyenkor megnő az igénye, de a teendő annyi, hogy gyakran megszoptatod, amikor csak kéri, és néhány nap alatt alkalmazkodik a melled az új helyzethez. Így a nagyon gyakori szopizásból nem következik az, hogy kevés lenne a tej mennyisége.

Nem tudom, hogy a megelőző hetekben is előfordult -e ez, hogy amikor elkezd szopizni a lányod, akkor sír, vagy ez egy teljesen új keletű dolog? Minden szoptatáskor jelentkezik ez?

A nyugtatócumi használata valóban nem szerencsés. Az arra hajlamos babáknál cumizavart okozhat.

Szopizás után ha elalszik, akkor beteszed őt a kiságyába? Hordozod -e a lányod napközben?

Ha jól értem van olyan, hogy rövid szopizás után elalszik, majd leteszed, és újra fent van, és szopizni szeretne. Ebben az esetben úgy gondolom, arra vágyik, hogy veled lehessen, érezhesse a testközelségedet. Nagyon jó lehetőséget ad erre a babahordozás, közös napközbeni pihenés. Amit még érdemes tudni, hogy a piciknek kb. 20 percre van szüksége ahhoz, hogy mély álomba merülhessenek. Ha ezt az időt megvárod, akkor nagyobb valószínűséggel lehet letenni őt anélkül, hogy felébredne.

Ami nagyon jó lenne, ha esetleg el tudnátok menni egy La Leche Liga csoportba. Biztosan van hozzátok közel eső.

Ha van időd írj, kíváncsi lennék a kérdésekre adott válaszaidra.

Bogi

495. csancsamama (válaszként erre: 492. - Fbogi)
2011. márc. 20. 16:33

kedves bogi!

a következö dologban kérném a segítséged. kislányom 5 hetes. a szoptatással kapcsolatban lenne kérdésem. ugynis ő elég sűrven szopizna. pedig szerintem van elég tejem, mert ha épp elalszik akkor van hoyg 2-3 órát is tud aludni nem ébred hogy éhes. amikor felébred eszik és nem alszik akkor szinte fél óránként kérné még utána a cicit. és nem tudom hogy mi miatt, mert ha elindul a tejcsi akkor sír és jár keze lába hadakozik a cicivel, nem tetszik hogy jön belöle.szóval nem azért kéri mert éhes hanem csak cumizni szeretne rajta? cumit nem használtam, nem is igazán szeretnék, de viszont megpróbáltam mert így csak nagy sírás lett a vége, hogy jött a tejcsi. de nem igazán fogadj ela cumit, ami érthető teljesen más... mi tanácsod, mit tegyek? és ilyenkor mikor mellere rakom persze borul az egész evési rend, és káosz az egész. mert szopizik, sír rajta, elalszik lerakom felébred, aztán kezdödik elölröl,. mit tegyek? várom tanácsod. köszönettel: Anita

494. egypt (válaszként erre: 490. - Fbogi)
2011. márc. 1. 18:38

Köszi szépen a választ. Nem tudom mindenhova magammal vinni, most konkrétan fodrászhoz mentem... Persze előtte etettem, és el is aludt, de több órán át távol voltam.

Cumisüvegből kapott végül tejet, elég sokára jött rá, hogyan kell enni belőle. Utána simán szopizott.

493. Vikianya (válaszként erre: 492. - Fbogi)
2011. márc. 1. 16:27

szia, írtam privit.

Ne haragudj,hogy ilyenekkel terheltelek


És köszönöm a válaszod.


Vigyázzatok magatokra :)

492. fbogi (válaszként erre: 491. - Vikianya)
2011. márc. 1. 13:50

Kedves Vikianya!

Nem írtál arról, hogy pontosan mik azok az okok, ami miatt feltétlenül el szeretnéd választani a lányodat. Ha gondolod írj privát üzenetet ezekről az okokról.

Az, hogy egy totyogó betegség, fogzás idején visszatér a kizárólagos szopira, teljesen normális dolog. És szuper, hogy megteheted, hogy szoptatod őt ebben a nem könnyű helyzetben, amikor nyűgös, étvágytalan. Ha szopizhat most, akkor nagyon sokat segítesz neki. Csillapítod a fájdalmát, ehet, ihat, megnyugodhat. Biztosan nehéz most, hiszen az elválasztáson gondolkodsz, és erre most óránként kéri a szopit. Én arra bíztatlak, hogy ennek az időszaknak az átvészelésében még segíts neki ezzel. Aztán ha jobban lesz, és megint elkezd eszegetni, akkor elkezdheted az elválasztást, ha feltétlenül muszály, de azt tudnod kell, hogy ez is egy hosszabb folyamat. Természetesen szívesen segítek ebben. Amikor a mostani betegeskedős, fogzásos időszakon túl vagytok, kérlek gyere megint és beszélünk.

Minden jót nektek addig is!

2011. márc. 1. 13:01

Szia Bogi


Remélem jól vagy. Ismét a tanácsodat kérném.

Lányom 14,5 hós, és még mindig szopizik. Mostmár szeretném mindenképpen leszoktatni, mert... számtalan oka van :)

A baj az, hogy betegségek és fogzás miatt most ismét nem eszik rendesen, örülök, ha egész nap egy halrud méretű kaját megeszik, de sokszor csak 3-4 falat kaját eszik. Ennek következtében ismét óránként szopizik nappal és éjjel is. Nincs valami tipped?

490. fbogi (válaszként erre: 489. - Egypt)
2011. febr. 24. 09:35

Kedves Egypt!

Szuper, hogy ilyen jól megy nektek a szopizás! Nem gond, ha ilyen "össze-vissza" megy a szopizás, nagyszerű, hogy adsz neki, amikor csak igénye van a szopira! Én úgy gondolom, hogy annyira szuperül működik a baba-mama párosotok, hogy nyugodtan vidd magaddal a lányodat, amikor kimozdultok. Így neked sem kell azon izgulni, hogy mi lehet vele otthon. A kikapcsolódás valóban kikapcsolódás lehet így, nem kell rohanni, félbehagyni a dolgodat. Egy hordozókendő nagyon sokat tud segíteni ebben. Még akkor is jó szolgálatot tehet, ha szopizni szeretne a kislányod, és nincsen olyan helyiség, ahová elvonulhattok. Csak a válladra teríted, és diszkréten meg tudod szoptatni.

Ha mégsem szeretnéd őt magaddal vinni, akkor valóban lefejt tej otthon hagyása a legjobb megoldás. És mivel eseti dologról van szó, én mindenképpen a cumisüveg mellőzését javasolnám. Természetesen érthető, ha a nagyi idegenkedik a pohárból etetéstől,megértem, mégis úgy gondolom ha az ismeretlentől való félelmét háttérbe tudná szorítani, biztosan nagyon ügyes lenne pohárral. Esetleg érdemes lenne egy svéd itatópoharat beszerezni, szuper kis csőrös kiképzése van, amiből könnyű az itatás. Bátorítsd őt, hogy biztosan nagyon ügyes lesz, esetleg valamikor közösen tegyetek egy próbát, hogy sikerül a pohárból itatás. Szerintem biztosan menni fog. Közvetlenül indulás előtt szoptass, így a lehető legtovább maradhatsz távol a lányodtól, ha mégsem szeretnéd magaddal vinni.

Az, hogy a cumisüveg használata okozna -e problémát, azt senki nem tudja neked előre megmondani. Minél nagyobb egy baba annál kisebb a valószínűsége ennek, de az is ismert tény, hogy akár 1 cumisüveg használat is megzavarhatja a babát.

Remélem tudtam segíteni!

Bogi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook