Vallás: hit vagy fanatizmus? (beszélgetés)
pont ezt akartam en is irni :)
Hűű, még jó, hogy idejében leálltam az ige idézgetésével.
Így nem csodálom, hogy hit helyett fanatizmusnak bélyegzik...
Allah bizony meghallotta azoknak a szavat, akik azt mondtak;"Allah szegeny,am mi gazdagok vagyunk,"Le fogjuk irni a vegso szamadashoz,amit mondtak,s azt, hogy megoltek jogtalanul a profetakat,s azt mondjuk majd nekik:"Izleljetek meg a pokol tuzenek kinjat!"[koran3:181]
Allah bizony meghallotta azoknak a szavat, akik azt mondtak;"Allah szegeny,am mi gazdagok vagyunk,"Le fogjuk irni a vegso szamadashoz,amit mondtak,s azt, hogy megoltek jogtalanul a profetakat,s azt mondjuk majd nekik:"Izleljetek meg a pokol tuzenek kinjat!"[koran3:181]
"Ti zsidok,vajon valahanyszor egy profeta olyasvalamit hozott nektek,ami nem volt inyetekre,akkor felfuvalkodtatok, s egyeseket hazugsaggal vadoltatok,masokat pedig megoltetek?"[koran2;87]
No akkó megnyugszom:)
(miféle kérdés és észrevétel? Valszeg vissza kéne olvasnom...)
nem is neked irtam :D
de az eddigi kerdesemre, vagy eszreveteleimre nem kaptam valaszt.
Én speciel nem abból a szempontból közelítem most meg a dolgot, hogy kinek az Istene hatalmasab( hisz szerintem egy Isten van), pusztán a bibliai írott kijelentések tartalma szerint közelítem meg Jézus személyét. A különbséget az is meglátja, aki nem hisz benne, mint megváltóban.
Koran idezetek;Nincs kenyszer a vallasba!Immar latvan latszik az igaz ut kulombsege a tevelygestol.Aki megtagadja a balvanyokat es hisz Allahban, az szilard fogantyuban kapaszkodik,amely nem szakad el.Allah mindent hall es mindent tud"[koran2;256] "Meg a vallas terjeszteseben is tilos barmifele eroszakot alkalmazni,csakis bekes modszereket szabad hasznalni.Isten ezt mondja Mohammednek;Hivjal a te urad utjara bolcsesseggel, es szep buzditassal!Es szallj perbe veluk ugy,ahogyan az a legjobb.Bizony Allah a legjobb tudoja annak,aki eltevelyeg az O utjarol es O a legjobb tudoja azoknak,akik az igaz utra vezereltettek."[koran16;12]
Latod, megint arrol van szo, hogy kinek az Istene az igazabb, a nagyobb.
Nagy Karoly ota semmit nem valtozott a felfogas a keresztenyek es arabok viszonyarol :(
(mar mindket gondolatot alabb leirtam)
A koran igy szol;"ELOIRATOTT nektek a harc,holott az ellenetekre van.lehet,hogy valami ellenetekre van noha az jo nektek,es lehet,hogy szerettek valamit,noha az rossz nektek.allahnak tudasa van ti azonban nem tudtok".[koran2;216] "Ha Allah nem tartotta volna visza sz embereket,egyeseket masok altal,akkor bizony a foldet elboritotta volna a romlas."[koran2;251] "Es ha Allah nem tartotta volna visza az embereket-egyeseket masok altal-,akkor aldozatul estek volna a rombolasnak szerzetescellak,templomok,zsinagogak es kultuszhelyek amelyekben Allah neve gyakorta elhangzik."[koran22;40] "Harcoljatok Allah utjan azok ellen,akik ellenetek harcolnak!Am ne hagjatok at Allah parancsait!Oljetek meg oket,ahol csak rajuk leltek,es uzzetek ki onnan oket,ahonnan kiuztek benneteket!A megkisertes roszab,mint az oles.Ne harcoljatok azonban ellenuk a SZENT MECSETNEL,amig ok nem harcolnak ellenetek ott.Am hogyha harcolnakellenetek ott akkor oljetek meg oket!ez lesz a hitettlenek fizetsege.Ha azonban felhagynak istentelen magatartasukkal es megternek,ugy Allah megbocsato es konyoruletes.Harcoljatok ellenuk amig nem lesz tobbe megkisertes,s amig a hitvallas csupan Allah-e lesz!Ha azomban folhagynak es megternek, szunjon meg az ellensegeskedes=kiveve az istentelenek ellen!"[koran2;190-193]
Például ez is.
Az igéket azért idéztem, mert bár próbálják Jézust összemosni a többi "nagy" tanítóval, s egy jó embernek hívni a sok közül, de ha megvizsgálod, hogy Ő maga mit mondott, akkor valamit észre fogsz venni.
Gondolok itt a bűntelenségre, az Istennel való egység kijelentésére, vagy akár a feltámadásra.
Ezt lehet szeretni, vagy nem szeretni, (hinni, v. nem hinni)de személye mellett semlegesen elmenni nem.
A keresztény hit alapja a feltámadás, annélkül az evangélium nem evangélium, hanem csak egy vallás a többi között. Bizony feltámadása nélkül Jézus tényleg csak egy a "nagy" tanítók közül, mint amilyen Buddha, vagy Mohamed volt.
Bizony véleményeket és vélekedéseket közlünk a témával kapcsolatban pro és kontra.
Nem erted nem hogy nem akarnak epitenni hanem az a kerdes hogy hova-es miert?van villajuk nem lakasuk ami tobb millio foritokat er de egy valami nem potolhato a szulofoldjuk.reszketve elni es attol felni mikor bombazak szet a hazukat,te tudnal ugy elni?
Ha valaki odamenne es epitene nekik, lennenek hazaik. Mashogy nekik nem lesz, mert ok nem fognak maguknak epiteni.
eluldoztek es nap mint nap halnak meg emberek lehet hogy azt otthon a tv. nem mutatja.a baratnom ferje is aki most hallt meg [allah yar hama]kuvaitban szuletett meg.a csaladjukbol sokan elmenekultek es itt szaudban is vannak sok menekult mert nincs orszaguk sajat palesztinajuk, hazuk amiben nap mint nap lakhatnanak, felni melyik, izraeli lovi most szet a hazat ,azert az sem elett
szent haboru vagy dzsihad egy arabul mondjak hogy dzsihad.a lenyege harc allah utjan.
Oket eluldoztek Palesztinabol? Kik?
Tudod elo pelda a baratnom aki itt van szaudban,a fiai eletukben nem voltak palesztinban az aposa kuvaitol kezdve most jordan allampolgarok menekultek,most hallt meg a ferje 3het mult be is irtam es vartam a velemenyeteket hogy mitt tenetek a helyemben.ehez mitt szoltok?
Mondom, hogy nem beszélek. :) Csak bibliai hébert tanultam, nem ivritet.
Tanultal vagy beszelsz is?
Nem beszélek, de tanultam héberül.
Igen, régóta sejtem, hogy szegről-végről kollégák vagyunk. (Írsz privit?)
Beszelsz arabul vagy heberul?
Persze, hogy próbáltam, mondom, hogy ez a foglalkozásom. :) (Annyira azért nem nehéz.) Továbbra is állítom, hogy nem megy egyre, az ördög a részletekben rejtőzik. :) Talán nem is véletlen ez a félrefordítás, hanem koncepció. (Visszautalva az előző idézetre.)
En tapasztalatbol irom, amit irom. A nyelvek teren is.
Jogos, hogy firtatod a jelenteset, de probaltal mar idegen nyelvrol forditani? Nagyon nehez, mert szo szerint ha forditod, nem fejezi ki a valodi ertelmet. Harc vagy haboru, majdnem mindegy.
"Idegen nyelven minden kifejezest csak korulirni lehet." - erről nyithatnánk egy új topikot. ;) Egyébként meg részletkérdés, csak engem pl erősen félrevezetett ez a háború kifejezés, míg a harcot érteném elsőre.
Ellenben a Valcsi-féle idézet meg az Antea-féle 122-es hsz nekem ellentmondásos.
Ezért volt gond a farizeusokkal, írástudókkal is. Annyia belemerültek az írások magyarázatába, hogy már nem is látták a lényeget.
További ajánlott fórumok: