Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Üdv a csoportnak!
Nem jártam itt évek óta, olyasvalakit keresek, akinek teljes hiszterektómiája volt, csak hüvelycsonk maradt. Szexszel kapcsolatos kérdésem lenne. Köszönöm!
Sziasztok!
Nagyon régen nem jártam ezen a fórumon, most a HOXA 20.évfordulóján hálából és reményt adni léptem be újra!
Nem követem itt az eseményeket, csupán biztatást szeretnék adni annak aki olyan reménytelennek érezte a helyzetét mint annak idején én .
2011.ben miómák miatt vették ki a méhemet,hüvelyen keresztül, ezt ennek a fórumnak hála ,szépen átvészeltem.
A szövettan viszont I.stádiumú méhizom szarkómát igazolt az eltávolított szövetrészekben.
Annak idején az interneten elérhető orvosi statisztikákból nagyon rossz túlélési esélyt olvastam ki, magyar nyelvű túlélő csoportokra sem bukkantam. Leiomyosarcoma-a rettegett elrákosodott mióma, ami 1000 miómából 1 nő, hát ez én voltam, és itt vagyok!!!
Kezelést nem kaptam, az első sokk után tovább éltem vérzés nélküli életemet, vidáman és boldogan.
2014-ben a szarkóma kiújult, sunyi módon elfoglalta a méhem helyét , és egy férfiökölnyi tumor képében én újra szembetaláltam magam a 3 betűs rémmel.
Minimum II.b stádiumú volt az eltávolított daganat, ami már a beleimmel is összekapaszkodott. A hasi műtét közben majdnem elvéreztem , össze kellett varrni a sigmabelemet 4 napig nem ehettem semmit, csak infúzióban kaptam energiát. Lábadozás után
kemoterápia, sugárkezelés következett. Nem volt könnyű, de végigcsináltam.
1 év táppénz után azóta is dolgozom, teljesítménytúrázom, élem az életemet (a szexuálisat is!!)
Annak idején nagyon hálás voltam ennek a fórumnak! Nem találtam más ilyen támogató közösséget mint amilyen azóta is működik.
Akit érdekel a történetem, az keressen rá a régi hozzászólásaimra, mert már nem tudok új tapasztalatokkal segíteni, csak pozitív példaként szeretnék állni!
14 év alatt a rákkal megtanultam együtt élni,már tudom hogy erősebb nálam, bármikor legyőzhet. De nem félek tőle, amennyit elvett belőlem annyival erősebbé és elfogadóbbá is tett. Ezért ma már nem "harcolok" ellene, hanem magamat erősítem.
Sok sok gyógyító energiát küldök mindenkinek aki még rajta van a gyógyulás felé vezető úton !
Üdv: Szisziági
Szia Tünde
Nem tanàcsot szeretnék adni
Leirom velem mi történt 7 ève.Adenocarcinóma volt a mèhemben ès minimális àttèt az őrszem nyirokcsomóba.Kivettek mindent nekem a petefészkeket is ès a hasi nyirokmirigyeket is.Kiterjesztett sugàrkezelèst kaptam egy hónapig ès 2 alkalommal a hüvelybe. Biztosra ment az orvosom A hasi nyirokmirigyek eltàvolitàsa utàn nem lesz ödèma.
Hőhullámok vannak,de az volt nekem a műtét előtt is.
Ez a Te döntèsed kell hogy legyen hogy hallgatsz e az orvosaidra.Èn hallgattam ès túlèltem
Szoritok Neked
Üdv:Zsuzsa
Ne hari, de ezt ITT MI nem tudjuk megválaszolni.
Szerintem.
Sziasztok! Megint itt vagyok! Összeszedem vázlatosan az esetemet:
1. Méheltávolítás mehnyakkal, petevezetékekkel együtt, állandó méhnyálkahártya megvastagodások miatt. Meglepetés:szövettan eredménye-polipban karcinoma, nem terjedt sehova, se nyálkahárzya, se izom, se nyirokcsomók (9 hónappal előtte volt szövettan, negatív).
2. Ct, Mr negatív
3. Onkoteam javaslat: petefészkek eltávolítása+sentinel nyirokcsomo kivétel. Utóbbit végül nem lehetett megcsinálni, mert nem volt méhnyak.
4. Petefészek szövettan negatív.
5. Jelentkeznem kellett a Kékgolyóban, oda tartozunk, azt hittem, mostmár sínen vagyok, minden oké, de azzal állt elő a kisdoktornő, hogy ki kell venni minden kismedencében lévő nyirokcsomót.
A SOTE team nem kért ilyet!
Járt így valaki? Segítene, mit csináljak?
SOTE+orvosaim javaslata, szoros követés, 3 havonta.
Kékgolyó: nyirokcsomók kivétele, még egy műtét. Ráadásul olvastam, hogy ezzel felborul a nyirokrendszer, nyiroködéma a lábakban, külső nemi szervben.
Hm, mi legyen?
Köszi, ha valaki válaszol!
Sziasztok, van itt valaki akit IIb stádium méhnyakrákkal hüvelyi és méh kötőszöveti érintettséggel kezeltek? Barátnőm most kapta meg a CT leletet, nagyon el van keseredve :(
Mondjatok valami biztatót...
Sziasztok! A nyáron kivették a méhem és a petefészkeimet. 56 éves vagyok, kínoznak a hőhullámok, rosszul alszom, hangulatom, mint a hullámvasút! Az orvosom Lenzettot írt fel! Félek tőle a mellékhatások miatt. Ezek a panaszok csak hormonnal enyhíthetőek, nem múlnak el idővel? Nem ártok magamnak, ha nem használom? (Csontritkulás, hajhullás, hízás, szópanaszok?)
Van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata? Jó lenne tudni, mit tegyek? Tök bizonytalan vagyok!
Köszi előre, ha segítesz!
Szia. Próbáld meg a műtét pozitív vonzatait erősíteni magadban. Pl., hogy nem kínoznak fájdalmak, görcsök, hogy szabadabban élheted a mindennapjaidat. A kipakoltak kifejezést pedig felejtsd el!
Kivették egy rosszul működő szervedet, hogy ne fenyegesse az életedet.
Ha fiatal felnőtt korod óta szenvedtél az endótól, akkor meg kell értened, hogy igazából soha nem volt nagy esélyed egy terhesség kihordására. Te, (akárcsak én), így lettünk összerakva, ez a mi genetikánk.
Szülni nem fogsz, de anya még lehetsz. Vagy a világ egyik legszuperebb nagynénije.
Sokszor leírtuk már, hogy el kell búcsúzni a méhünktől, így megszemélyesítve. Megköszönni neki a munkát, hogy értünk dolgozott, próbálkozott éveken át, de azt is el kell mondani, hogy sajnos nagyon sok fájdalmat okozott, menthetetlenül beteg lett. Aztán elengedni.
A hőhullámok ritkulnak majd, és enyhébbek lesznek, a testünknek idő kell, hogy alkalmazkodjon az új szituhoz. A nem elengedés belülről rág és megbetegíthet. Szóval ülj le egy tükör elé és beszéld meg magaddal ezt az egészet. Vonyítósan őszintén. Nagyon jót fogsz bőgni, de utána könnyebb lesz, hiszen szó szerint szembenéztél önmagaddal. Kalap kakit! 🌻
A belső varratok gyógyulási ideje kb. 3 hónap. Lehet, hogy kívül csak 4 apró heg van rajtad,de belül átszabtak rendesen.
Ha maradtak a petefészkeid és a méhszájad, jelentkezhet mensi is.
Szia, lehet 6hét után kicsit korai volt a túrázás. Persze nem tudom mennyire volt aktív, hosszú, megerőltető...
Elmúlni biztos egyxercsak el fog a pecsételés, de inkább pihenj, amennyit tudsz most, ne túrázz v sportolj egy darabig.
Illetve ha van lehetőséged, akkor keress fel nődokit.
Valaki tudna segíten?
Laparoszkópos méheltávolításom volt 8 hete.
2 hete túráztam, vérpecsétes lett a bugyim. Azóta 1-2 nap szúnetekkel, de hol barnás, hol rózsaszínes wc-zés után a papír. Sportolás után szintén.
Járt így valaki? Elmúlik, vagy?
Nekem régen kivették már a méhemet és a petefészkemet. Azóta nincs semmi problémám.
Nem éreztem semmit, elaltattak.
Mikor még Sebészeti nővérként dolgoztam, azt tartottuk, hogy a gyors szövettani eredmény nem jó.
De tudom, hogy ez azért már tényleg sok.
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?