Hordozható klíma mennyire megbízható? (beszélgetés)
Valahol a belsejében van tartály. Új modell, csak annak nézek utána mit szeretnék, mik az elvárásaim, a műszaki működése nem érdekel, mert nem vagyok elektroműszerész.
Közben megkérdeztem az AI-t, hova tűnik a víz.
Ezt a választ kaptam.
A működése egyszerű: amikor a készülék hűti a szobát, a levegő nedvességtartalmából víz csapódik ki, akárcsak egy hideg üdítős pohár oldalán. Ezt a vizet a készülék egy belső tartályban összegyűjti, majd működés közben a kondenzátor forró részére juttatja. Ott a víz nagy része elpárolog, és a meleg levegővel együtt a kivezetőcsövön keresztül távozik a szabadba.
Ezért normál használat mellett nem kell külön ürítgetni a vizet. Csak nagyon magas páratartalom esetén fordulhat elő, hogy több víz keletkezik, mint amennyit a készülék el tud párologtatni. Ilyenkor egyes típusok jelzik, hogy a belső tartályt ki kell üríteni.
Ezért van az, hogy sok modern mobilklímán – például több Klarstein modellen is – akár évekig sem kell vizet leengedni, mert a készülék működés közben folyamatosan "elhasználja" és elpárologtatja azt.
Ha a szerkezet tényleg hűt... - akkor sokkal több víz tud szerintem kiválni, mint amennyit el tud párologtatni a készülék!
Viszont, ha tömény gőz jön ki a működési hőt kivezető csövön, akkor azt szerintem érzékelni lehet..
Meleg dugó egyébként is kialakulhat nyáron...
És az tényleg igaz, hogy hogy ha bele van kötve egy nyílt égésterű gáz bojler, ott visszaáramolhat a szén-monoxid!
Állítólag a nyári melegben több szén-monoxid mérgezés alakul ki, mit télen!!!
És hova teszi a meleg levegő lehűtésekor keletkező vizet???
Mert olyan mindenképpen keletkezik!
A fizika szerint...
Igen! Ez a becsapás, hogy tiszta takarékosság ennek az üzemeltetése.
De azért az jeget is venni kell valahol, vagy készíteni a fagyasztóban - és ez is energia!
Nem is beszélve róla, hogy jégre kiló számra lenne szükség!
Semennyire...
Ez csak egy ámítás!
Ismerem, építkeztünk régen, minden nyílászárónak ilyet választottam, de oda mehetett a klasszikus klíma.
Ha ezen a lakáson cserélnék ablakot, eleve így csinááltatnám, hogy legyen kivezetője, de csak egy ablak milliós tétel.
De most variálok egy hűtő-fűtő megoldással, amelyet már kéménybe is lehet kötni, de nem filléres dolog ez sem, mert külön átalakítás kell a kéményhez, 2 emeletes ház, első emeletén van a lakásom.
Mobilklíma: sokat fogyaszt a tesóm szerint. Ő ezért vált meg tőle. Horror villanyszámlái lettek, pedig nem ment éjjel-nappal.
Ez is több évvel ezelőtt volt, így lehet, hogy az újak már kevesebbet fogyasztanak.
Dehogy csinál!
Az egyéb készülékeknél is keletkezik kondenzvíz. Persze, a kéményekben kb. 1-1,5 dl fér el a többi kifolyik a kémény ajtón....
"Ami a kéményt illeti nem tudom, hogy van-e vízpára a távozó forró levegőben"
Annak a készüléknek, aminek nincs kifolyócsöve biztos van vízpárája...gondolom én.
Nem olyan van nekem és szerintem sokaknál nem vákuumos az üveg.
Általában újépítésű lakásokban van ez a megoldás, ott meg engedélyezett a klíma.
Egyébként van valami eljárás ezekhez az ablakokhoz is. Gondolom nem 2 Ft-os eljárás.
A munkahelyemen szép alu keretes termo ablakok voltak, esélyünk se volt arra, hogy azt kivágják az elvezetéshez. Így aztán ott állt a sarokban a nyári kánikulában a klíma...:)
Ami a kéményt illeti nem tudom, hogy van-e vízpára a távozó forró levegőben és ha van, akkor ez a koromból nem csinál-e kátrányt? Gondolom a gázkészülékekhez emiatt van a béléscső. Ha jól sejtem a kéményseprők nem örülnének...:)
Pár éve vettünk egyet, de ilyen tapasztalatink voltak nekünk is.
Hangos, kell a kivezetés És vödör😃
Tesoméknak ajándékoztuk, a nyári konyhájukba tették, tökéletes.
Szabálytalanul használtátok. Annak a csőnek nyílást kell készíteni, ablakra vagy ajtóra. Kéménybe nem köthetőek, szabálytalan. Pasi vagy és ilyen gondolatok. :)
A kéményben lehet visszaáramlás, huzathatás vagy olyan áramlási viszony, ami miatt a meleg levegő nem megfelelően távozik. Ha a kémény használatban van, például gázkazán, kandalló, akkor ez különösen veszélyes lehet.
Nekem kettő mobilklímám van.
Az újabb egy KLARSTEIN, amivel nagyon elégedett vagyok. A 4,20 méter belmagasságú, 26 m2-es szobát, valamint a hozzá tartozó 16 m2-es előszobát is kellemesen hűvösen tartja. Ennek a típusnak már nincs külön vízleeresztő csöve, így működik, már a második nyarat használom, és még egyszer sem kellett üríteni. A legalacsonyabb beállítható hőmérséklet 16 fok. Távkapvsolóval is működtethető.
A beszereléshez csak annyi átalakítás kellett, hogy az üveges a külső ablakszárnyon készített egy nyílást a kivezetőcső számára. Így kulturáltan ki lehet vezetni a meleg levegőt.(Ezt télen lehet zárni.)
A hangja meglepően halk, kisebb, mint egy hagyományos ventilátoré.
A régebbi készülékem egy STIEBEL, ami szintén használható, de ennél víztartályt kell üríteni, és valamivel hangosabb is. Mivel műemlék épületben lakom, nálam hagyományos klíma felszerelésére nem volt lehetőség, ezért a mobilklíma jelentette a megoldást.
Mindkettő teszi a dolgát, de a KLARSTEIN-nel különösen elégedett vagyok.
Nyitott ablaknál?
Rokonunknak olyan volt, ami tkp. egy ventilátor, alsó részébe jégkockát kellett pakolni, azt fújta széjjel. Mondjuk nem volt drága, de annyit is ért.