Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Epilepszia - A teljesebb életért fórum

Epilepszia - A teljesebb életért (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Epilepszia - A teljesebb életért

2360. 4104903735 (válaszként erre: 2342. - Süssfelnap)
2008. okt. 11. 23:52

Az egyik munkatársam egyszer azt mesélte, hogy megvertek valakit, és epis rohamot kapott. Mondjuk nem tudom, hogy állandósult-e nála a dolog, vagy csak egyszeri.

Szegényt úgy sajnáltam, az a köcsög meg csak nevetett.

2359. lilimia (válaszként erre: 2354. - Sirga)
2008. okt. 11. 18:01

Csütörtökön megyek vissza a szakrendelésre, és akkor mondja meg mire cseréljük.

Remélem együkünknél sem lesz semmi baj. Kezdem unni ezt az időszakot...Jobb lenne inkább kutyasuliba mászkálni...

2358. anyuca66 (válaszként erre: 2357. - Sirga)
2008. okt. 11. 17:22
Igen az eladó szakmát olvastam a listán. Varrónő amire emlékszem. Mikor leszázalékoltak kb 15 éve akkor ez volt a jobbil megoldás. Közétkeztetési szakács, dada tamfolyamot tiltotta az akkori házidokim. Munkaügyi központon keresztül tanultam volna. Tavaly a takarítói szakmát akartam, a alkalmassági papíromra azt írta alkalmatlan. Pedig több évig panaszmentes voltam.. Pillanatnyilag 7 órába rehabosokat foglalkoztató helyen dolgozom. Otthonról végezhető melóra én is vadásztam de nem volt.
2357. Sirga (válaszként erre: 2355. - Anyuca66)
2008. okt. 11. 17:09
Én eladónak tanultam, és dolgoztam is a szakmában - igaz, nem sokáig, de ez a gyermekeim miatt alakult így. :) 3 munkahelyem volt, sehol nem tudták, hogy mi bajom. Valószínűleg nem tolerálták volna. :( Én GYET-en vagyok, és hála Istennek nem olyan súlyos az állapotom, hogy le legyek százalékolva! :) Viszont kétségtelenül nem lesz könnyű dolgom, ha el akarok majd helyezkedni! Folyamatosan keresek itthonról végezhető tevékenységet - egyelőre sajnos hiába. Ez van! Ettől függetlenül nem adom fel. ;)
2356. anyuca66
2008. okt. 11. 16:49
Inkább privebe írjatok ha lehet. Köszönöm.
2355. anyuca66
2008. okt. 11. 16:48
Milyen szakmát sikerült tanulnotok? Mit dolgoztok? Le vagytok százalékolva?? Melóhelyetek hogy tolerálja?? Jó ideje olvaslak benneteket. Inkább nem panaszkodom. Kicsit jobb a helyzetem eddig még.....
2354. Sirga (válaszként erre: 2352. - Lilimia)
2008. okt. 11. 13:41
Mikor kezded az átállást? Én ma reggel váltottam... Mit mondjak, délben furán éreztem magam... Mondtam is a páromnak: "Asszem, ürül a Keppra". Még bírom... Kitartás, és bújj csak a cipőmbe! ;)
2353. Sirga (válaszként erre: 2351. - Bluelake)
2008. okt. 11. 13:39

Én régebben - még a '90-es évek végén - kaptam évekig 1-1 kis rohamnaplót. Volt, amelyik füzetszerű volt, minden hónapra 1 oldal, és szépen táblázatba szedve vízszintesen a napok, függőlegesen a napszakok.(Ennél csak egy "x"-et tettem az aktuális kockába.)A másik egy hosszú, kihajtható lap volt, ugyanezzel a szisztémával. Azt tervezem, hogy fogok egy füzetet, és a teljes betegségtörténetet leírom, dátumokkal.(Gyógyszerek, adagolás, roham, stb.)Szép kis munka lesz! :)

Engem annyira megzavarnak ezek az adagok! Pl. amikor elfogyott a Kepprám - amiből 2x1000 mg-ot szedtem -, azt mondta a doki, vegyek be dupla adag Rivotrilt - amiből meg 2x0,5 mg volt az adagom. Szóval, hogy ebből 0,5 mg felér abből 1000-rel? Ez nekem magas!

2352. lilimia (válaszként erre: 2348. - Sirga)
2008. okt. 10. 20:09
Reménykedem, hogy még egy dologban egyezni fog a cipőnk :) Abban, hogy mindkettőnknek nyugis lesz a váltás, és aztán sokkal jobb lesz :)
2351. Bluelake (válaszként erre: 2350. - Sirga)
2008. okt. 10. 19:41

Trilep 2x300mg Keppra pedig 2x500mg jelenleg. De még nekem sem jó mer volt mellette nagyroham, meg kicsik is szoktak... Remélem Neked beválik Trilep!!!

Rohamnapló? Nekem mondták Mikor bentfeküdtem, hogy vezessek, de nem kaptam semmit. Te mibe vezeted?

2350. Sirga (válaszként erre: 2346. - Bluelake)
2008. okt. 10. 19:11

Hoppá! Trileptal ÉS Keppra? Mondjuk, nálam a Rivotril mellett váltják egymást... Mennyit szedsz belőlük?(Én Kepprából 2x1000 mg-ot szedek, ezt váltom 2x300 mg Trileptalra. HOLNAP!!! Meg mindkettő mellé a 2x0,5 mg Rivotril.)

Ja, és azt mondták, vezessek rohamnaplót. Ami persze elfogyott. :DDD

2349. starska (válaszként erre: 2345. - Sirga)
2008. okt. 10. 19:09

Ádámomnak is a Trileptal az egyik Sertan és Convulex mellett.

Drukkolok, hogy sikeres legyen a gyógyszerváltásod ;-).

2348. Sirga (válaszként erre: 2347. - Lilimia)
2008. okt. 10. 19:08

Köszönöm! De, hogy mennyire egy cipőben járunk, azt az is mutatja, hogy én is szorítok Neked! :) Hajrá! Legyen sikeres a csere - duóban! ;)

Blue! Neked is kösz! :)

... Úgy érzem, jó csapat vagyunk! :)

2347. lilimia (válaszként erre: 2345. - Sirga)
2008. okt. 10. 16:05

Akkor úgy tűnik egy cipellőben járunk...Nekem is csere lesz, én is parázok tőle, és én is reménykedem, hogy simán fog menni...

Én szurkolok hogy minden rendben menjen nálad :)

2346. Bluelake (válaszként erre: 2345. - Sirga)
2008. okt. 10. 13:57
Én szedek Trileptalt is meg Kepprát is! Örülök, hogy sikeres volt a kontrollod!
2345. Sirga
2008. okt. 10. 13:29
Na, voltam kontrollon. Dokinéni ismét olyan volt, amilyennek minden orvost szeretnék látni: betegközpontú, gyors, alapos. Kikérdezett az előzményekről, közben nézte az elmúlt 21 év "termését"(orvosi papírok), majd megkérdezte, melyik gyógyszerrel voltam sokáig tünetmentes.(Egyszer megpróbáltak leállítani, csak nem jött össze. De többször is volt a szedése alatt anno 2,5-3 év tünetmentesség!)Úgyhogy annak a "modern változatára" - ő mondta így - cseréljük le a Kepprát. Ismerős a neve. Szed valaki Trileptal-t? (Para ezerrel a csere miatt, de örülök is, és bízom benne, hogy simán megy majd!) :)
2344. Bluelake (válaszként erre: 2343. - Lilimia)
2008. okt. 9. 22:00
Benne vagyok! A hétfőm kilőve az már fix, hogy méréseket végzek a kutatáshoz, de egyébként ráérek! Szólj mikor és egyeztetünk!
2343. lilimia
2008. okt. 9. 21:52

A gyógyszeremelés logikus ötlet volt, de pocsék. Napi 8-9 rohamom van :S Jövőhéten kontroll, és tuti gyógyszercsere. Az meg gázos.

Lake:

Jövőhéten összefuthatnánk egy kávéra vagy vmire :)

2342. süssfelnap (válaszként erre: 2341. - Bluelake)
2008. okt. 9. 21:45

Lehet, hogy nagyon ritka, de előfordulhat.

Akit én ismertem, kb. 30 éves volt, mikor olyan dolog történt vele, amitől hirtelen nagyon megrémült és nála akkor kezdődött. Nem volt baleset, drog, alkohol.

Utána rendszeresen kellett gyógyszert szednie és még így is elég sokszor volt rohama.

2341. Bluelake (válaszként erre: 2340. - Sirga)
2008. okt. 9. 21:17
Világos, stressz, mint rizikófaktor képben van. Provokálhatja, mint az alvásmegvonás, alkohol illetve villódzó fény...stb De önmagában stresszes életmódtól nem lesz epilepszia. Ahogy lilimia írta akkkor az epi lenne az egyik leggyakoribb betegség a világon. Fiatal/gyerekkorban előjön az hogyha genetika hajlam van rá, egyébként utána már csak baleset, sérülés, drog, alkohol..stb de azt hsizem ezt már írtam. Nálad is még 14évesen kijött, ahogy a nagy átlagnak. Nagyon ritka azonban, hogy felnőttkorban jöjjön ki stressz miatt... Azonban ha már megvan epi, akkor a stressz szépen fokozza. Nekem szerencsém van, stressz miatt sosem volt, nekem a fáradtság hozza ki nagyon könnyen:s
2340. Sirga (válaszként erre: 2335. - Zsuzsa88)
2008. okt. 9. 18:13
Leginkább Süssfelnaphoz csatlakoznék. Nekem 14 évesen jött elő, és az bizony nagyon mozgalmas nyár volt! A doki pl. azt is kérdezte, hogy az első rohamomat megelőző időszakban nem veszekedtem-e sokat a barátommal.(Egyébként az első szerelem ideje volt, de plátói alapon.)Szóval, szerintem is kell a hajlam - dehogy kell!, de ha van, akkor -, hozzá a kiváltó tényező, és ennyi. Nálam az utóbbi években szinte kizárólag tartós idegeskedés váltott ki rohamot. És úgy gondolom, az elsőben is nagy szerepe volt... Ja, és az emlékezet-kiesés: a roham előtti rövid időre, a roham alattira, és a roham utáni - "felébredési", letisztulási - időre tehető. Hosszabb emlékezet-kiesésről még nem hallottam.
2008. okt. 9. 09:13

Nem tudom, hogy kialakulhat-e epi a stressztől, de hogy rosszabbodhat, az tuti. Lehet, hogy nem attól alakult ki nála, megvolt benne a hajlam és a stressz rásegített.

Nekem a főiskola előtt már hosszú évek óta nem volt rohamom, de az első vizsgaidőszak alatt annyira idegeskedtem (én hülye), hogy aztán jöttek csőstül a rohamok. Akkor rengeteget romlott az állapotom.

Egy ismerősöm pedig felnőtt korában lett epilepsziás, mert nagyon-nagyon megijedt valamitől.

Szóval kell a hajlam is, de szerintem, ha a hajlam megvan, a stressz simán kiválthatja.

Viszont ez az emlékezet kiesés sántít egy kicsit...

2338. lilimia
2008. okt. 8. 22:29
Ha a stressztől epilepsziássá válhatna valaki akkor a világ népességének a háromnegyedét tennék ki az episek...
2337. Bluelake (válaszként erre: 2335. - Zsuzsa88)
2008. okt. 8. 22:21
stressztől epilepszia... ilyet még nem hallottam. Az véleményem szerint inkább vmi pszichés lehet...:S De epilepszia az nem idegeskedéstől jön elő.
2336. Bluelake (válaszként erre: 2335. - Zsuzsa88)
2008. okt. 8. 22:20
Nekem most konkrétan a keddi napon kiesett a hétfő, meg hétfőn több rohamom volt. Van hgoy nem tudom hirtelen a dátumot, de ez nem hosszútávú, ha jön a feltisztulás, utána már minden visszatér. Emlékezetkiesés inkább rohamra és roham előtti és utáni rövid időre jellemző.
2335. Zsuzsa88
2008. okt. 8. 22:16
Azért kérdezem, mert egy "beteg" csaj (a barátnőm volt évekig, aztán valami megváltozott) mindenkinek be akarja magyarázni, hogy azért, mert a pasija soxor az idegeire ment, és a sok stressz miatt kialakult nála epilepszia, és mellé néha beüt egy kis emlékezet-kiesés. Ez utóbbi jelentkezik rohamok után? Tehát van úgy, hogy rohamotok van, és utána nem emlékeztek pl. 2 évre visszamenőleg semmire?
2334. 8ef78160df (válaszként erre: 2332. - Zsuzsa88)
2008. okt. 8. 22:06
Felnőttkorban is kialakulhat pl egy ütéstől a fejre. Az is előfordulhat, hogy egyszer csak "kijön" minden külső sérülés nélkül.
2333. Bluelake (válaszként erre: 2332. - Zsuzsa88)
2008. okt. 8. 21:58
Hát stressz hatására nem nagyon szokott, az inkább más betegség. Sérülés, alkohol, drog, oxygénhiány, fiatal felnőttkorban ezek a leggyakoribbak, bár genetikai is kijöhet ilyenkor, de az ritkább
2332. Zsuzsa88
2008. okt. 8. 21:44
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Az epilepszia születéstől kezdve jelen van, vagy fiatalkorban is kialakulhat, pl. stressz hatására?
2331. Bluelake (válaszként erre: 2330. - Lilimia)
2008. okt. 8. 21:42
Fura hogy lassan 2éve Te vagy az első, akinek kísértetiesen hasonlítanak a rohamjai az enyémhez. Lehet a polyneruopathia miatt is valamelyest, de jó hogy Rád találtam. Amikor valaki kérdezi és én válaszolok olyan nehéz leírni, hogy milyen nehezen értik meg... Könnyebb így beszélni róla. Rumika nagyon ügyesen helytáll! Puszilom!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook