100 kiló vagyok, szeretnék lefogyni, segítsetek! (beszélgetés)
Ok. Ertem. Bar a credit rendszert nem, mert en meg nem igy tanultam. De az ocsem baratnoje most jar valahova es kerdeztem hanyadikos. Hat erre osszevissza magyarazott, hogy tulajdonkeppen mar 3-os, de igazabol csak 2-os es ilyen meg olyan vizsgaja kell, de jovore mar csak par tantargya lesz. Szoval nem ertem.
Akkor ezek szerint a nappalin akarjak bevezetni a tandijat? Eleg gaz! Majd az fog tudni tanulni akinek penze van es nem az, akinek esetleg esze is.
Egy kerdes: Ha nem mondunk el valamit, mert nem biztos meg, akkor az hazugsag?
Tegnap egy kicsit osszezordultunk itthon. En nem tudom, h mit csinaljkak a hazamenes miatt. Apukammal akarok eloszor beszleni, de rossz volt a telefon, nem tudtam. Viszont irtam az utazasi irodanak, h megtudjam kb. mennyibe kerulne a jegyem. Ok nem irtak vissza, hanem telefonaltak. Es mivel rossz volt a telefon, igy a ferjemet hiztak fel a munkahelyen. Toluk tudta meg, h en erdeklodtem a jegyek utan es most azt hiszi, h a hata mogott, sunyin intezem a hazautazasomat. Pedig nem igy van, mert el akartam neki mondani, de csak akkor, ha mar eldontottem, h mit is akarok.
Akkor en most hazudtam vagy sem?
Egyebkent azota mar kibekultunk es minden rendben.
Igen. talan, ha otthon maradok, akkor en sem elegednek meg az otthoni munkammal es al akarnek menni dolgozni. Elvegre ezert is tanultam.
De itt hivatalos, bejelentett munkat egyaltalan nem akarnek csinalni. Ezt megbeszeltuk a ferjemmel. Eloszor is az elso evben nincs szabadsag. Az 1-5 evben 2 het es a 5. ev utan 3 het. Ha valaki 10 evig van egy munkahelyen, akkor lesz 4 het szabadsag.
Igy, hogy nem dolgozom hivatalosan, egy csomo penzt tudunk visszaigenyelni az adobevallasnal.
Tovabba, a ferjem meg kb. 20 evet akar dolgozni. 5-ot a mostani helyen es akkor mar kap 100% nyugdijat. Utanna elmegy masik helyre es onnan is kap 60-70% nyugdijat. De akkor mar nem fogunk itt elni, hanem hazamegyunk. Igy az o itteni nyugdijabol otthon nagyon jol meg fogunk elni. Ezert nem surgetjuk, h hivatalosan is dolgozzak.
Akkor en nem vagyok kepben. Most van tandij vagy nincs?
Amikor en jartam eloszor pecsen a jogi karra (1998-ban talan?) ott 90ezret fizettem/felev. Az esti volt es hetente 3-szor kellett mennem, igy mellette dolgoztam.
Szolnokon levelezos voltam, szinten dolgoztam mellette (2003-ban vegeztem, asszem) es ott 70-95ezer kozott fizettem tandijat.
A kozgaz csak felsofoku kiegeszito szakkepzes volt es nem fizettem. Akkor te meg "egesz olcson" meguszod.
Miért pont gazdaságinformatika szakra mész? Dunát lehet rekeszteni velük. Olyat válasszál amivel eltudsz helyezkedni? Miért játál erre a két éves OKJ-s valamire? Lehet neked annyi OKJ-s pairod, amennyit akarsz, nem érnek semmit. De, a diploma az diploma, csak meg kell választani a megfelelőt. Most a gépésszel sokkal többre mégy. Műszaki pályán kevés az utánpótlás. Mindenki médiát, közgazdaságtant, informatikát,... akar tanulni. van egypár "divatszakma" sajna. A 105.000.-FT-ot egyszerre kell kifizetni?
Nekünk 3-4 éve egy félévért elkértek 130-150 ezer forintot. Drága nagyon ez a fősuli. Vagy minden főiskolán ennyi a tandíj?
sztem, ha délelőtt eszel 2-3 db kekszet nem lehet belőle gond, mert ha megvonod magadtól annál rosszabb, mert mindig az kell, amit nem lehet.
De ez csak az én személyes, nyomott véleményem.
Ez nagyon furcsa olyannak, mint ti, akik nem vagytok itt. Nem is tudom elmagyarazni. Itt senki, de tenyleg senki nem beszel jol angolul. Annyi fele ember van itt, h senki meg sem lepodik azon, h nem beszelsz angolul. Altalaban mindenki a sajat nyelvet beszeli. Portugalt, spnayolt, kinait, japant, hollandot, romant, lengyelt vagy epp magyart. Angolul csak azok beszelnek, akik pl. angol szakon tanulnak egy egyetemen vagy epp nagyon okosan beszelnek a tv-ben.,
A bemondok sem tudnak jol. Es az itteni angol nem is hasonlit ahhoz, amit en otthon tanultam. Nagyon furcsa. Es nem biztos, h ugy el tudom magyarazni, h ertsetek.
Tanulni meg nem akarok tobbet. Eleg volt. Eloszor a jogi egyetem majd a foiskola. Kozben egy kiegeszito diploma a kozgazon. Ugy erzem, 100 evet tanultam mar. Ezert is szanom ra magam nehezen arra,h elmenjek KRESZ vizsgara. Pedig vezetni tudok, csak mindent utalok, ami a vegen vizsgaval vegzodik.
Én németből voltam érettségi előtt, és nálunk fogadták el utoljára. Meg órákon direktbe nyelvvizsgára készültünk, csak benyaltam, voltam
Goethen, meg pannonon, csak az alapfokom lett meg. Most bemakacsoltam magam, és angolból akarok, mert az infohoz az kell majd. De magántanárra, vagy tganfolyamra nincs pénzem, mert ebben a városna munkát találni, egy felsőfokú okj-vel is nehéz, árufeltöltés, meg pultos gyakorlattal van millió, de "értelmes" munka nem nagyon. Rájöttem, hogy baromira rossz pályakezdőnek lenni :(
További ajánlott fórumok:
- Ki akar velem decemberig lefogyni 10 kilot?
- Segítség! Képtelen vagyok lefogyni!
- 1 hónap alatt szeretnék minél több kilót lefogyni, épeszűen, normálisan. Melyik módszert ajánljátok?
- Húsz kilót fogytam. Még három kilót szeretnék lefogyni. Nem akar lemenni. Miért?
- Párom február 2-án jön haza, addigra szeretnék lefogyni kb 2-3 kilót. Valami tuti diétás dolog? Amit meg lehet venni minden boltban!
- 15 kilót szeretnék lefogyni, hányszor eddzek egy héten?