Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
"én a lábát is szerettem"
Mármint a csirkének...
Néha lehet kapni csodaszép, fehérre megpucolt, lábat a piacon.
Fííínom belőle a paprikás/pörkölt. Olyan klassz, ragacsos a szaftja! Hasonlít a körömpörkölthöz! De a csontocskákat is le lehet szopogatni! :)
Nagyon sokáig kell főzni, (mint a körmöt), és kuktában szoktam vagy egy órát.
De tényleg nagyon finom! Egy szelet kenyérrel, kovászos uborkával vagy ecetes almapaprikával.... :)
Miután felénk egész nap esett az eső, ezért a tervezett látogatás elmaradt. Ha holnap kegyes lesz az időjárás, akkor elmegyünk. Lufiban sült ebéd lesz, de nem rántotthús,lányom lebeszélt most.
Viszont nagyon jól sikerültek a mélyen leárazott kacsamellek. Pici kacsazsírban minden oldalát megkapattam és az öntött alu edényemben, fedő alatt a sütőben megsütöttem és csak a vége felé sóztam, borsoztam, majorannáztam. Ma hidegen felszeleteltem és nagyon omlós lett, nem száradt ki. Kislányom receptje, nagyon bejött!
Nálunk szerencsére nem igen volt ilyen (ha mégis az erős asszonyok, nagymamám, nagynéném) finoman elküldte pihenni a delikvenseket. Viszont a friss hagymás sült vér, a friss húsból sült pecsenye felejthetetlen! Nevelőanyám csodás kelt csigát, buktát, néném pogácsát sütött, estére elkészült a káposzta és a sült hurka és kolbász. Manapság elsorolni is sok, a tizedét se bírnám megenni! Ja és az orjaleves, az manapság is kedvencem.
Nekem kellemes emlékeim vannak!
Én még nem is láttam "nyers" áfonyát. (Aszaltat igen.)
Most van itthon áfonyalekvár, de nagyon édes. Pedig bolti. A papírja szerint a fele gyümölcs.
Ha nem keverem ki citromlével (illetve vízben oldott citromsavval), majdnem élvezhetetlenül édes és gyümöcsíze sincs.
Nem annyira.
Mindnek van neve és egyénisége.
A disznóvágás valahogy mindig kimaradt az életemből...
Annyira nem is sajnálom, mert ott rendesen be szoktak rúgni az urak és én ettől irtózom!
10??????????????
Jesszus! :O
Én szoktam áfonyalekvárt főzni...
Amikor dömping van a piacon, a kis szemű, de érett példányokat viszonylag elérhető áron árulják az egyik nagy piacon. Olyankor elbumlizok oda egy vödörrel! :)
Néha nem tudom, jelenleg egy csavargóban van.
A legkisebbel együtt most éppen tíz.
Holnap megfőzöm a bablevest, és a darált húsból bolognai mártás lesz. Sok hagymával, zellerrel és répával.
Megcsinálom talán az üveges lecsót is magamnak, hogy legyen mit elvinnem néhány napig ebédre...
Szia Ági!
Nagy hős is vagy egyúttal! És nagyon ügyes is, ez a 3 óra kedden többet számít talán, mint amit ma reggel ért.
Én az éjjel nem sokat aludtam. Reggel elindult a fiam, én visszabújtam az ágyba egy forró teával, aztán elaludtam. Szóval a mai napom ezzel az úszásra hívogató időjárással csak fejben remek, azt a kis munkámag ma befejezem és ennyi. (Abba meg még az éjszaka belefogtam, könnyebben folytatom így.)
Nálam a komondor vizes. A régi, az első komondor csinálta azt, hogy esős időben megállt a veranda szélén, a kijjebb eső lábát felemelve nagy ívben csurrantott ki az esőbe...
A cicák is mind idebent egy kupacban. Néha felkel egyik vagy másik, játszik és eszik egy kicsit.
Az eső talán mintha szitálna még kicsit, de 4 óra körül úgy esett, hogy azt néztem, honnan bír még ennyi esni.
Az ebédke levese 1 répából, 1 karalábéból, sok petrezselyemből és a karalábé zsenge, összevágott leveléből készült!
Mivel csak ketten vagyunk hitvessel a hét végén, még sok is lett, megmaradt a fele. De annyira jól esett, hogy mindketten szedtünk még egy második tányérral is! :))
A második 1 csirkemellből készült a rántotthús volt + hagymás-petrezselymes burgonya meg ecetes almapaprika.
Én is tettem egy kőrt és összeszedtem egy csomó csigát! Haragszom rájuk, mindent megrágnak, így irtom őket!
Szerencsére meztelen példányt nem találtam, azokat különösen utálom!!!!
Sziasztok!
Én egy nagy mazochista vagyok! Reggel korán felébredtem, zuhogott az eső és én úgy határoztam, hogy bemegyek a dolgozóba!Vagy 3 órát voltam csak bent, de sokat haladtam! Ha ennyivel korábban hazaérek kedden, akkor jól jártam!
Szinte egész nap szakadt az eső, cicus nyávogott, aztán amikor kinyílt az ajtó, kidugta az orrát és azon nyomban visszafordult! :)
Most hagyta abba az ég és még a napocska is kisütött, Így a macsek is kióvakodott.
Nem tudom meddig bírja a vizes klímát, mert minden tocsog!
Itt nem vihar jött, csak csendes, kitartó eső.
"Májusi eső aranyat ér" - mondta a termelő és kiúszott a répaföldről.
(A Facén olvastam.)
No szervusztok, megjöttem. Ha fél órával ezelőtt Pesten ömlik az eső, akkor kb. 3 óra alatt ér ide, 12-13 óra között. Elvileg. Egyelőre ragyogó időnk van, de a kis fehér fodros felhőcskék gyülekeznek.
Van a közelben egy maszek zöldséges, picike, a négyzetméter szerint: "Egyszerre max. 1 fő tartózkodhat" szól a kiírás. Kérdeztem is tőlük, ha az eladó már bent van, akkor a vevő hogyan fér be? :)))
A friss paradicsom kilóját 10 Ft-tal olcsóbban adta mint az almát, (488/kg) a takaros karfiolt 100-zal olcsóbban. Hát abból is vettem egy fejet! És hasonló áron van már nála fehér tök, de azt most otthagytam. Ezek szerint lesz már abból később is, miközben a földieper kilója még mindig 2500-2700/kg. Lehet, hogy az idén sem eszek belőle.
Nem tudom, arrafelé milyen az idő. A fiam Pestre készül, azt se tudjuk még, melyik kabátját vegye.
Itt borús az ég, de ahogy a webkamerákat nézem az országban, mind ronda szürke színeket mutat.
Szervusztok!
Jó reggelt, szép napot kívánok mindenkinek!
Hamarosan el kell döntenem, hogy a borult idő ellenére lemegyek-e egy sétára, vagy irány a konyha: kenyérsütés céljából. Vagy az egyik, vagy a másik. :))
Rákerestem a paszta suthára, jól hangzik.
Esetleg:
- volt már, hogy a darált húsból készítettem rizses húst, ha van hozzávaló zöldséged, az is kiadós tud lenni.
- esetleg valami rakott káposzta
- töltött cukkini
- paradicsomos húsgombóc
Csak ötletelek: darált hús felhasználás, variációk egy témára. :)
Az addig oké, hogy spóroltok. De ahogy mondják: üres kamrának bolond a gazdája. Mert ugye az ebéd, vacsora akkor is kell, ha éppen már minden kifogyott otthon.
Nem irígyellek ezek miatt a hosszú műszakok miatt. Meddig lehet ezt bírni??? A helyedben én is mint egy zsák krumpli dőlnék el esténként. Használd ki ezt a hosszú hétvégét, és ha lehet, pihenj is minél többet. :))
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?