Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Sajnos nem maradt egy falatka sem. Pedig csinálhattam volna többet is. Most én is azon filózok, hogy balga fejjel most még valami vacsorát is varázsolnom kell. Pedig szívesen küldenék neked is. :))
Kicsit összehasonlítottam a piac és az áruházak árszintjét, hát igen hasonló. Találkoztam a kedvenc őstermelőmmel, aki üzletet működtet nálunk a telepen,egyben biobolt is, (családi vállalkozás, fiai, menye, anyukàja) de szüksége van arra, hogy a közeli nagyobb piacon is standoljon, hogy túléljen.
Nem maradt a paprikás krumpliból? Én a maradékból szoktam krumplis tésztát csinálni, férjemnek meg ilyenkor diós vagy mákos tésztát és szent a béke, mindenki eheti a kedvencét. Nálunk ma rozmaringos-(kemény, parmezán vagy pecorino) sajtos tarjaszelet volt, sóban-vízben krumplival. A hús már készen, a burgi pucolva, kockázva várta, hogy a bevásárló délelőtt után ebédelhessünk. Sikerült a szomszéd nénimnek is a kedvenceit venni. Hát nem mondom, hogy túl olcsó a felhozatal, de pl diónyi újkrumplit tudtam kapni 320 ft-ért, ez remek ünnepi köret lesz sok petrussal
nem is szabad,nálunk három gyereket vittek gyomormosásra.jó pár napos tésztát ettek.pedig nem voltak szegények.csak spórolósak,gondolom az asszony sajnálta kiönteni a tésztát.
Szervusztok! Jó reggelt, szép napot kívánok mindenkinek!
Nálunk hideg, szeles, esős időre ébredtünk, erre szoktuk mondani: ilyen időben a kutyát sem verjük ki a házból...
Valami egyszerű, de nagyszerű, gyors ebédet ki kellene találni. Ötletek? Ki mit süt-főz mára?
Teljes mértékben egyetértek. Persze vannak vis major esetek. De egy napnal nem tartanám tovább. Inkább vesszen az a pár tojás, liszt, tej, minthogy egy betegség ledöntsön a lábamról. A tojás nem játék! A palacsinta jól fagyasztható, inkább egy fél órával tovább állok a tűzhely mellett
Igen, ezekkel jobb nem viccelni, még hűtőben tárolva sem.
Akkor úgy látom, jól gondoltam én is, több napig biztos nem őrizgetném.
Igen, én is a Nagymama teljes kiőrlésű lisztjét szoktam venni, és Freddy tanácsára úgy kavarom, hogy 1/3 rész fehér liszt, 2/30 rész tk. liszt, így szebben megkel, és nem annyira sűrű a kenyérke. De még mindig egészségesebb, mint 100 %-ban fehér lisztből.
Mindenképp drágább.
Én, ha sütök, megismétlem a múltkori zabkorpa-hozzáadást. Más nincs most itthon, de ez is több, mint a semmi.
A Coop online választékában van is teljes kiőrlésű búzaliszt, legközelebb olyat is rendelek, egy Ft híján 300-ba kerül kilója.
Csakhogy még nincs itt a rendelés megszokott ideje, pedig most megint ingyenes a szállítás. De még minden van - gyümölcsöt, zöldségfélét meg nem lehet rendelni.
Azt már a múlt héten is elodáztam, tegnap is vettem üzletben, de a hét végére már sütni kell.
A boltból vett túlságosan fogy, pedig annyival nem finomabb. Hiába, a tk. lisztből készített csak jobban laktat, mint amit vásárolok, rozsos, bármit. És még drágább is.
Én is max. másnap, a tej és a tojás miatt.
Ne is! :D
Az elkövetkező napokban remélhetően változik már az étvágyam és fogok tudni enni.
Elvileg ma bucit is sütök, de még nem biztos.
1-2 napig eláll, csak leülepszik, jól át kell kavarni.
Szerintetek mennyi időt bír ki a bekevert palacsintatészta? Szomszédasszonyom kérdezte, de passzolom, mert én rögtön ki szoktam sütni. Ő hűtőbe tette üvegbe töltve és lezárva, csak közben váratlanul el kellett utaznia pár napra, már nem volt ideje palacsintát sütögetni. Én mondjuk már nem használnám fel, de így én is kíváncsi lettem és ötletet is adott. Néha jól jöhet előre bekeverni, pl. másnapig, de annál tovább én nem tartogatnám.
Most előnyben vagyok azzal, hogy minden zöldséget nyers állapotban rakok be, mert így van lehetőségem most párolni, főzni, dinsztelni, amit akarok, és abban az állapotban már ismét visszamehetnek a fagyóba. Egyedül a csirke pörkölt lesz, amit ha kiengedett, kénytelen leszek meg is enni, de ennél nagyobb csapás sohase érjen. :)
Én is törekszem a fagyasztó kiürítsére és majd leolvasztására. Nem könnyű kienni, jelenleg több, össze nem illő zöldségféle is van benne.
Ilyenkor leginkább a parikás krumpli, csak úgy szűzen, kolbász nélkül, vagy a sült krumpli tükör tojással. Ma az előbbi lett. :))
Viszont szóltak a házbeliek, hogy a szomszédos maszek üzletben akciós sütni való bőrős malac kapható. Lementem, vettem 2 szép szeletet. Most már nem kérdés: hétvégén csontleves csiga tésztával, és malacsült. A fagyóból kiveszem a zöldbabot, lesz belőle főzelék.
És a fagyasztó olvasztást halasztom egy héttel, így a bent levő csirke pörkölt is marad egyelőre a helyén. Nem igazán van annyira jó idő, hogy gyorsan leolvadjon, nem akarok vele órákat eltölteni, hogy törölgetem, pátyolgatom. :))
Ma valamit főzni kellene, de fogalmam sincs mit, semmi ötletem, és ami a legrosszabb, hogy még csak nem is éhezem erre-arra, akármire.
Persze, vannak normális eladók, sőt a túlnyomó többség az. Mert nem tudja, hogy a szomszéd üzletben ő is a pult külső oldalán áll, és neki is jólesik a normális viselkedés. De ahogy mondani szoktuk: nem vagyunk egyformák. Csak rosszul esik, ha valaki durung velünk szemben. :)
mondjuk ismerős a húsos pultban levő nő,de nem mernék megesküdni,hogy az akire gondolok.mikor kacsahájat kértem,mondom olyat,ami nem olyan pihés,szépen kiválogatta.
van még egy bolt,ott tényleg nagyon kedvesek.nem kívánom én senkitől,csak ne morogjon rám,mint a bolhás kutya.
No, majd megtanítja még az élet hogyan kell kesztyűbe dudálni. Ahogy mondani szokták: Isten nem ver bottal.
de hát az ő dolguk.szegény férfi nem győz elnézést kérni.
isten ments,hogy szóljak neki.épp elég,hogy a férjével úgy beszél,mint a kutyával,pedig örülhetne,hogy visszafogadta,mikor beleszerelmesedett egy munkanélkülibe.azzal nem is lett volna gond,menjen el vele,de hogy a közös kasszából etesse,itassa.
Erről van szó. Ha a pénzedet akarja, egy kis intelligenciát, egy kis mosolyt adhatna a rohadt krumplin kívül. Csak ha egyeduralkodó, és nincs választási lehetőségetek, akkor bizony nehéz.
Max. amikor egy kicsit jobb a hangulata, talán meg lehetne neki mondani, hogy gondja, problémája mindenkinek van éppen elég, de ha lehet, ne pont azokon töltse ki rossz hangulatát, akiknek a pénzéből él. Persze ez nagyon kényes dolog, és kérdés, hogy érdemes-e reszkírozni, vagy még inkább céltáblája lesz az illető.
az élete nem egy vidámság,de akkor sem a vevőkön kéne kitölteni a rosszkedvét.ugyanis belőlünk élnek.
Hát igen. Én megtehetem, ha valahol bunkó az eladó, vagy a tulaj, hogy oda többször nem megyek vásárolni. De nálatok ez bajos, ha csak egy üzlet van. Sajnos, el kell fogadni, ha valahol bunkók.
Úgy legyen! De nagyobb üzleteknél hamar eltűnik a fogó, elfogy a kesztyű. Volt már hogy valakinek mutattam hol a fogó, közölte nem béna az ő keze, nem kell segédeszköz. Na erről ennyit, máskor nem teszek ilyen botorságot!
nem mindenhol lehet.az áru a zöldséges kassza mögött van a polcokon,hogy mehetnék be oda.le is harapná a fejemet.csak a kedvén múlik,hogy milyet ad.de a férje,ő jóindulatú.a múltkor nem tettem be a szódásüveget rendesen a helyére,elkezdett ordítani,hogy ki nem tette be jól.mivel egyedül voltam boltban,csak én lehettem.csak akkor megyek be,ha nagyon muszáj.
További ajánlott fórumok: