Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
én is vettem,bár mindig az én dolgom volt jól megtisztítani,mondta az anyám.mert én tudom.ott van a hűtőben,a lányom gyerekkorában szerette,hogy most hogy áll hozzá?
Nagyon régen még a Vámház körúti Nagycsarnokban láttam, de akkor még volt házi. Amikor szúrták a malacot én tartottam a tálat a kifolyó vérnek és kevergettem. Azt hiszem kellett bele só, hogy ne alvadjon meg
A vesevelő! Hát az már azt hiszem csak szép emlék marad! Hogy imádom!
Felénk lehet kapni hozzávalókat, de valahogy nem szeretem, ha az egész lakás disznóvágás szagú. Kaptam a születésnapomra egy indukciós főzőlapot, azt a kertbe is kivihetem, lehet nyáron nekifogok!
Állítólag vannak üzletek, ahol vastag szalámi bélbe töltve árulnak disznóvért, én még soha nem láttam. Egész biztos meg sem közelíti a házit, hiszen azt is megtömik a tartósító szerrel.
Ahogy mondod, az a finom, ott frissen vágva. Jó hagymásan, borsosan, gőzölgőn, mellé egy csésze tea, kinek citrommal, kinek egy kis borral... :))
Én is szeretem nagyon, mi csak 22 éve nem vágtunk, de őszintén hiányzik. Pl a hagymás sült vér az egyik nagy kedvenvem. Néhány éve Hajduszoboszlón egy utcai büfében lehetett kapni, de meg sem közelítette a házit!
én sem szeretném,ha agyoncsapna az áram.
Decemberben vettem egy picinyke üveg áfonya lekvárt, az finom volt. Palacsintában elnyeltem, mint kacsa a nokedlit.
ilyet mi sosem főztünk.húsleves volt.viszont,amit nagyon szerettem,az abalében főtt húsok,máj.a vesét mindig kimentettem,abból csináltam másnap a vesevelőt.fiatal voltam még,de az anyámat nem érdekelte a disznóvágás.
Nem is szabad semmi olyat, ami elektromos kütyü, vizes füvön használni. Majd talán a hét végére megszárad a fű. Ahogy láttam az este a híradóban a következő napokban mindig lesz valamennyi eső.
ja,de vizes füvet valahogy nem szeretek vágni.
szerintem keveset.egyetlen amit boltban nem szabad megvenni,de például vettem finom meggylekvárt.finomabb volt,mint az enyém.
Ez a radar azt mutatja, hogy hozzánk reggel 8-ra érkezik az eső. Persze pontosan megjött, ahogy mutatja, majd valamikor kora délután fog (egy időre) szünetelni
[link]
Keresd ki rajta, felétek mit mutat.
Persze, ha van finom házi baracklekvár. De a boltit már aranyárban mérik, és kérdés, mennyi barackot látott. :))
A szív, máj, tüdő, vese, meg egy kisebb db. comb, kockára, vöröshagymával, babérlevéllel megfőzni. Disznóvágásról maradt abalében!!! Paprikás rántással felengedni, tejfölt neki. És aki kér, az majd a tányérjába kapta rá az ecetet. Nagyon szerettem, de ezer éve nem vágtunk már disznót, nincs már abalé. A csapvíz nem olyan. :)
nagyon régen csináltam én is.házi baracklekvárral ehető,jobb híján.
Gombócot még sohasem csináltam a vadashoz. Mindig is tésztát főzök hozzá. A grízes tésztát sem szeretem, úgy érzem, hogy megfulladok tőle. :)
itt is.így a fűnyírás elmarad.
Jó reggelt kívánok Mindenkinek!
Nálatok is esik? Itt eléggé. Így aztán állatkert helyett kekszsütő napot tartunk az unokámmal.
a volt barátnőm,hát ők is szegények voltak gyerekkorukban,a rántott hátban szerette.szokás kérdése,mikor régen disznóvágás volt,egy ismerős nő ,akinek a férje a disznót vágta,mondta,hogy olyat főz,ami után megnyaljuk a 10 ujjunkat.savanyú,szive,mája,tüdeje levest.a kutya ette meg.
az sem lehet rossz,nekem tésztával.a lányom az én vadasomat szereti,a múltkor a barátja hozta,amit az anyja főzött.kérdeztem jobb volt,nem,csak más,meg zsemlegombóccal.a gombócot mindenféle formában mindig utáltam.
a lányom reggelire csak olyat eszik,amiben szénhidrát is van.itthon sajtos rudat,vagy más süteményt,sonka ,vagy ilyesmi nem kell neki.
a rakottakat én is,de a rakott savanyúkáposztához egy kiló káposztához egy kiló hús jár.meg általában mindenhez,de a többi zöldséget nem mérem.persze ezeket nem egy személyre,és nem egy napra főzöm.mentségemre szóljon,hogy szeretem a sárgarépa főzeléket is,csak úgy magában.igaz jóllakni nem nagyon lehet vele.
Szervusztok, jó reggelt, szép napot kívánok mindenkinek!
Szép hetet kívánunk neked is! Ne dolgozd túl magad. Ismered a közmondást: jó munkához idő kell!
"Dolgozni csak pontosan és szépen
Ahogy a csillag megy az égen!
Úgy érdemes."
Oké! Ha itt téblábolnak körülöttem, nagyon szívesen átirányítom hozzád. :))
Nálad mitől hamis?
Én azért nevezem hamisnak, mert (a ritka kivételek egyike) hús nélkül, csak húsleves kockával párolom össze a zöldségeket. A többi minden "klasszikus" benne. :))
Nem, itt a net-en néztem valamelyik időjós 30 napos előrejelzését, ott tűnt fel, hogy miért is van 3 piros betűs nap???
A tüdőt savanyú levesben, vagy bográcsos pörköltben szeretem.
Üzemi konyhán hallottam így a nevét annak, amikor:
- répát-gyökeret összefőznek, és jó vastag rántást csinálnak hozzá, ráadásul cukorral megspékelik, hogy szinte ragad a szád.
Gondolom, az apró babáknak tuszkolták anno a szájába, és miközben az anyukának szeme-szája tele lett, (amit a kicsi kiprüszkölt magából) a mama buzgón mondogatta: egyed, finom főzelék.
Hát meghagyom annak, aki szerint ez finom. :))
További ajánlott fórumok: