Mennyire megbízható az Escapelle sűrgösségi fogamzásgátló? (tudásbázis)
Szia, ezt is az említett cikkből olvastam, ami egyébként nem más mint magának a gyógyszernek a tájékoztatója, tehát neked is bent kellett hogy legyen a tabi dobozában.
"Az ellaOne úgy fejti ki hatását, hogy módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését. Az ellaOne vélhetően úgy működik, hogy megakadályozza a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását. Az ellaOne nem minden esetben hatásos: 100 olyan nőből, aki a védekezés nélküli nemi aktust követően legfeljebb 5 napon belül ellaOne-t kap, körülbelül 2 lesz terhes."
Nem, már régóta nem dolgozom kórházban, úgyhogy sajnos nem tudok beszámolni a gyógyszert illető tapasztalatokról. :(
Kíváncsi leszek az összegző véleményedre a tabit illetőleg, "szakértő szemmel" nézve.
(Elvégre bár nem orvos vagy, de az évek során az orvosok mellett csak szereztél bőven tapasztalatot.)
No ez amit írtál megnyugtatónak tűnik. Akkor lehet ezért nem volt az a hasi fájdalom, szédülés, rosszullét, stb... mint amit ismerőseim tapasztaltak az escapelle vagy valameik másik bevétele után?
Megmondom őszintén a doki kapott a szakrendelőben egy heti lebontású asztali naptárt, amiben minden oldalon valameik gyógyszer rövid ám megfogó hirdetése van. (terhesvitaminok, görcsoldóg, f.gátlók... stb) és ezek között volt ez, és mondta hogy már skat felírt, de sajnos nem sok visszajelzés szokott érkezni arról hogy mennyire lett volna hatással vagy hogy mi lett volna utána.
"Az uliprisztál-acetát (UPA) egy szelektív progeszteron receptor modulátor. A gyógyszer gátló hatást fejt ki a szervezetben található egyik hormon, a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozó progeszteron receptorán. Épp ez a zsenialitása, hiszen nem hormonkezelésről, hanem a hormon hatás blokkolásról van szó."
Ezt egy cikkből másoltam ki, és ahogy kiveszem, sokkal jobb--a szervezetet kevésbé megterhelő-- módszer ez a bizonyos progeszteron blokkolás, mint az ahogy az Escapelle működik, hogy elárasztja a hormonrendszert hatalmas adag progeszteronnal.
Ahogy nézem, az ára se sokkal magasabb, és a sürgősségi fog.gátláson kívül miomák és fibromák növekedésének megállítására is jó tapasztalatok vannak vele.
Kösz hogy a tudomásomra juttattad ezt az infot, nagyon érdekel, mindjárt felpattintom a guglit és amit ott találok róla azt végigolvasom.:)
Még valami: ha jól értem ez nem 85%-os hanem 98%-os hatékonysággal működik, ami szintén nagyon nem mindegy azoknak, akik semmiképpen nem szeretnének teherbe esni.
Igen, én is csak hétfőn tudtam meg.
ellaOne 30mg a pontos neve. Valami ulipistral-acetat van benne. Nem tudom mit takar maga mögött ez a hatóanyag, de ahogy utánaolvastam modernebb tán mint az escapelle vagy hasonlók. (van állítólag jópár)
Szia, nagymértékben befolyásolhatja, de inkább az ellenkező véglet szokott előfordulni, mármint hogy fogyás után kimarad vagy késik a menzesz.
Nem kell aggódni, ha nem fogysz tovább azaz állandósul ez a testsúlyod, a vérzés is igazodni fog hozzá.
Az hogy nem annyira erős az lehet attól is ( meg még nagyon sok mindentől) hogy adott hónapban nem volt tüszőrepedésed, vagy hogy nem vastagodott meg annyira a méhnyálkahártya ahogy máskor szokott.
Ez csak abban az esetben gond, ha babát szeretnétek, egyébként nem.
Szia, ez nagyszerű, ezek szerint már forgalomban van 120 órás változata is az esemény utáni tablettának?
Nem hallottam róla, de azonnal utána fogok olvasni!
A kérdésedet tekintve így ugyanazt tudom írni amit a többieknek: lehet hogy kicsit előbb, lehet hogy kis csúszással, de meg fog jönni a vérzésed.
Szia, mindössze sima eü. végzettségem van, amivel egy ideig asszisztensként dolgoztam fogamzásgátlási ambulancián előtte meg kis ideig nőgyógyászati osztályon is.
Ami tudásom van az onnan ered, illetve van egy nem mindennapinak nevezhető "hobbim" is : megszállottan gyűjtöm a szülészet-nőgyógyászattal kapcsolatos könyveket meg cikkeket, ugyanis ez a téma módfelett érdekel már nagyon régóta.( magam is küzdöttem sokféle nőgyógyászati bajjal amikre úgy éreztem sose kapok kellően kielégítő válaszokat a Doktoroktól, akkor kezdtem utánaolvasgatni ennek-annak, aztán "úgy maradtam", mármint az olvasással kapcsolatban.)
én kérdeznék...ha lehet...
nekem mindig erős szokott lenni a menstruációm,most 1 hónap alatt fogytam 11kg-ot idegtől leginkább és most megjött 3 nappal előbb de nem olyan erős??? ez befolyásolhatja?
Akkor reménykedhetünk mindketten.
Kicsit mintha "kezdeném látni az alagút végét" hogy végre megjön, remélhetőleg így is lesz.
Ezt találtam, nagyon biztatónak tűnik, mert ezt ma már tapasztaltam az előbb, és a pocim is fájdogál néha.
A menstruációt megelőző napokban sok nőnél jellemző az ismét megerősödő nyák termelés, de ez a nyák már nem az ovulációt, hanem a közelgő menstruációt jelzi. A nyák állaga inkább vizes, mint nyúlós.
Szolnoki vagyok, ott írták fel a szakrendelőben és a 3. patikában ki is válthattam.
Ugyanaz mint az escapelle állítólag csak 120 órán belüli.
Az orvosomra hallgatva, most hatkor be is vettem az első tablettán, mert a délutánt végiggörcsöltem, -véreztem, tehát határozottan elkezdődött a menstruációm első napja.
Egyébként Neked van valami nőgyógyászi végzettséged? Nagyon ismered a témát, ebből gondolom. :)
Szia, férfiasan bevallom hogy ezt a gyógyszernevet még nem hallottam, így sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre sem.
Amúgy ez magyar készítmény, vagy külföldön élsz és ott írták?
No hála az égnek,:) kívánom hogy így legyen és mihamarabb elkezdhessed a gyógyszert.
Szívesen válaszolok mindenkinek akinek csak tudok, bár inkább azt kívánom hogy soha többet ne kerülj hasonló helyzetbe.
Ha a fog. gátlód beválik, akkor vélhetően nem is fogsz.
Üdvözöllek: Eszter
Szia.
Mennyire biztos hogy meg kellene jönnie a vár időpontban az EllaOne bevétele után a vérzésnek?
Néha én is érzem hogy fájdogál a hasam, de már magam sem tudom hogy mi miatt gondoljam hogy fájhat.
Múlt szerdán volt a kérdéses eset, hétvégén már lehetne tesztelnem?
Köszönöm az alapos választ!
Igazából gondoltam én erre, csak hát ott van az a ki tudja, hány százalék esély, és a késés is rátett még két lapáttal.
Most viszont van némi pecsételő vérzés, és menses görcsök. Azt hiszem, végre megjön, és elkezdhetem a fogamzásgátlót. :)
Azt mondta, jövő héten ultrahang, ha addig nem jön meg.
Most viszont mintha menstruációs görcsöm lenne. Még görcsoldód sem merek bevenni, nehogy elszúrjam... :D
Szia, én már akkor is azt írtam, nagyon nagy hülyeséget mondott az a doki azzal hogy a menstruáció 2. napján történt ( ha jól értem) gumiszakadás esetén is vedd be a gyógyszert.
Emiatt van az hogy most megborult az egész ciklusod, és késik a vérzés. Normál esetben az első 2 hétben a női ciklusban szinte csak ösztrogén hormon termelődik, majd a második kettőben ( már a peteérés után)indul a progeszteron termelődés.
Gondolj bele , Te ennek az ösztrogéntermelő szakasznak a legelején a doki tanácsára bevettél egy kisebb atombombányi progeszteront, egyenes következménye mindennek hogy a hormonrendszered egy az egyben megbolondult, és idő kell míg helyrerázódik.
A késés emiatt van, és ha a tesztek negatívak akkor csak az marad hogy türelemmel várni míg a hormonrendszered előbb-utóbb "rendezi magát".
Van akinél mindez hamarabb megy, van akinél nehezebben, Te úgy látszik az utóbbi csoportba tartozol.
Vigaszként annyit, ez--hogy késik--semmilyen negatív hatással nem jár az egészségedet tekintve, csak annyiból kellemetlen hogy míg meg nem jön, nem tudod elkezdeni a fog. gátló tabletta szedését, védekezni viszont kell.
Nem mondta mikor kellene visszamenned, ha vissza kell? Vagy azóta nem kérdeztél utána neki hogy ugyan mit mondana rá?
Az idegesség is el tudja tolni jó pár nappal, de ugye erre nem lehet mindent ráfogni azért.
Érdekes... már én is így abortuszról álmodtam.
Amúgy nekem 28 napos a ciklusom, perfekt, és a menstruáció második napján történt a baleset.
Az ügyeletes orvos azt mondta, a biztonság kedvéért vegyem be, és utána nem is aggódtam, mert egy jó fél héttel meghosszabbította a mensesemet.
Csak ez a késés akaszt ki...
Orvos?
Nekem annyit mondott hogy amikor meg kellene jönnie csináljak egy tesztet rendesen, vagy menjek el vagy háziorvoshoz, vagy nőgyógy.hoz és kérjek bétaHcg laborra beutalót. Az 100%-os, bár csak délutánra, másnapra van eredménye.
Én ugye hétfőn, 2 napja vettem be; tegnap reggelre kezdtem el érezni szokásosan h fáj a mellem, pontosabban érzékeny, most reggel meg fájdogál a hasam. Vasárnap kellene hogy megjöjjön.
A doki szerint ha megjön, tuti nincs bébi, ha meg nemjönne meg, a gyógyszer a terhességet nem befolyásolja.
Azt tudom hogy 2010-ben barátnőm escapelle-t kapott másnap, ő terhes lett.
De állítólag nagyon kevés nőnél nem válik be a gyógyszer, szerencsére jó hatással szokott lenni.
Itt már csak az a kérdés hogy akiknél jól hat, azoknál hány nőnél volt peteérés előtt vagy alatt a beszedése és hánynál volt már peteérés után, mert akkor már gyógyszer nélkül sem lett volna gond. Sajna erre nehéz lenne pontos választ adni...
Éjjel mindenesetre érdekes álmom volt babákról meg orvosokról, de ez szerintem már az aktuális "porobléma" miatt stressz váltotta ki belőle.
Hát igen, elvileg ezért hatásosak ezek a tabletták.
Azt nem értem, hogy mi van, amikor nem hat... Talán kissé sietősebb a beágyazódás, elvégre az egy hét gondolom valamiféle átlagolás eredménye.
Mindenesetre ma sem jött meg, szóval már hatodik napja késik. Kereken egy hónapja vettem be a tablettát. :(
Ezután komolyan mondom a gyógyszert fogom szedni, azzal legalább szabályozható lesz a dolog, de peteérés idelyén a doki szerint azért a durex még szóba jöhet, mert azért a gyógyszer hatását is sokminden befolyásolhatja és ott a baj ismét könnyedén. A kettő együtt csak jó a necces időszakban. Már semmit nem merek a véletlenre bízni.
Nekem 2008-ban antibiotikumos kúra alatt jött össze a bébi a gyógyszer szedése mellett.
Szerintem ha terhes vagy, akkor nem kellett volna vérezned, nem? Egyébként miért nem csinál a dokid ultrahangot? Az biztos kimutatná.
Nekem azt mondták most délután, hogy ha jövő hétig nem jön meg, lesz ultrahang.
További ajánlott fórumok:
- Escapelle tablettával esemény utáni fogamzásgátlás után nem jön meg a vérzésem. Meddig várhatok, mi történhet?
- Valaki tud valamit a Rezia nevű fogamzásgátló tablettáról? Elsősorban a mellékhatásaira lennék kíváncsi, és hogy megbízható-e?
- Mennyi az esély arra, hogy valaki sürgősségi fogamzásgátlás mellett maradjon terhes?
- Mennyire megbízható a férfiaknak készült fogamzásgátló?
- Bevált-e az escapelle sürgősségi gyógyszer vagy nem?
- Mik a sürgősségi fogamzásgátló tabletta tünetei?