Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol fórum

Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol (beszélgetés)

❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯
529. Petra025 (válaszként erre: 528. - Pofianyu)
2013. febr. 14. 12:11
Nekem az első napokban a kórházban azzal jött anyukám, hogy ha "nem eszel, nem lesz tejed!" Még véletlenül sem azzal, hogy "egyél egy kis levest, hogy sok tejed legyen!" A kettő között van különbség... 5 hós egy hetesen fogyott el végleg az anyatejem, addig mindent bevetettem, amikor már a kisfiam leszkott a szopiról, már az éjszakairól is, akkor még fejtem ameddig csak tudtam... Nem kaptam segítséget, csak annyit, hogy az én mellem nem alkalmas a szoptatásra, csak bimbóvédővel.. Az első 4-5 napban csak a bimbóvédővel és a cumisüveggel találkozott a babám, amit utólag már tudom, hogy nem volt jö kezdet, tudatlan voltam de a 2. gyereknél nem fogom ezeket a hibákat elkövetni.. Hála a gyerekorvosnak, hogy segített helyesen mellre tenni, és kidobatta velem a bimbóvédőt...
528. pofianyu (válaszként erre: 525. - Petra025)
2013. febr. 14. 12:05
igen Petra sajnos, ez igaz. A sok kéretlen tanács, meg tapasztalat, sajnos a leendő anyukákban már a szülés előtt aláássa a sikeres szoptatást. Ezért is van ez a topic, hogy segítsen azoknak akiknek gondjuk van! :)
527. pofianyu (válaszként erre: 522. - Flora05)
2013. febr. 14. 12:03

Szia!

Ugyan már mások is válaszoltak, gondoltam leírom, hogy én mit tapasztaltam. Ahogy itt előttem is mondták, az hogy anyukád stb nem tudott szoptatni tovább, az nem jelent számodra semmit! Olyan gén nincs, hogy "van tej 3 hónapig, aztán elapad" :). A nők elenyésző százaléka olyan, aki tényleg nem tudja szoptatni a babáját. Az hogy nekik pont 3-4 hósan apadt el a tejük sok más dologból adódhat. Tipikus időpont ez, ilyenkor szoktak az anyukák arra panaszkodni, hogy nem volt elég a tejük.

Érdemes lenne megtudni, hogy miből gondolták azt, hogy nem elég a tej?

SOkszor azért mert flpuhult a mell, nem olyan feszes mint eddig..nem tud annyit fejni mint eddig. Ennek az oka, hogy beállt a kereslet.kínálat, és pont annyi tej termelődik, amennyi kell. A másik ami szokott lenni, hogy a baba hirtelen nem gyarapszik, vagy sokkal többet szopizna hirtelen mint eddig, vagy éjjel ébred újra. Ez mind várható, az hogy nem lineáris a súlyfejlődés, vannak olyan időszakok, amikor szinte semmit sem gyarapszik (főleg ebben a korban szokott először ez lenni), vagy van az ugy nevezett növekedési ugrás, ami miattt a baba 3-6 hetesen majd 3-6 hósan néhány napig hihetetlen mennyiséget akar szopizni, és az anyuka ha nem tudja, hogy ez egy normális állapot, megijed és megkedzi a tápszerezést, pedig ez csak napokig tart, és ha a baba eleget kerül mellre, akár félóránként, akkor néhány nap alatt megnöveli a tejmennyiséget és minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Az is normális jelenség, hogy éjjel az eddig szépen alvó baba felébred, ez sem azért van, mert nincs elég tej, hanem mert napközben rövidebb ideig szopiznak, minden érdekli őket, és éjjel pótolják be a szopizást.

Tehát, sok sok oka lehet annak, hogy a tejet kevésnek gondolja az anyuka, és ha ekkor tápszerezni kezd, akkor be is igazolódik a félelme, a tej tényleg csökkenni fog.

A másik, élettani jelenség, ha megjön esetleg a menzesze, vagy gyógyszert kezd el szedni, ez is okozhatja a tej átmeneti csökkenését.

Az előttem szólóra utalva, a legjobb inger a baba, mindenképp a gyakori szoptatás a legjobb, ha a tejmennyiség csökken, és mellette lehet fejni is, az is segít. De mindenképp érdemes tudni, hogy sokszor csak azt hisszük, hogy nincs elég tej, és az okok felderítése után látszik, hogy nincs gond az aggodalomra!

Úgyhogy ne aggódj,hanem készülj a hosszú és sikeres szoptatásra és boldog babavárást addig is! :)

526. pofianyu (válaszként erre: 521. - Toro32)
2013. febr. 14. 11:53

Szia!

Nagy örömmel olvasom, hogy 19 hónapos kisbabád még mindig szopizik! NAgyon gratulálok hozzá, a lehető legjobb dolgot teszed vele! :) A WHO a két éves koron túli szoptatást javasolja, úgyhogy nyugdotan folytasd, ne szoktasd le, mert ez neki és neked is legjobb! Az anyatej nem veszíti el értelmét csak azért mert már mást is eszik a baba! A hosszútávú szoptatás mind a baba mind a mama egészségének jót tesz, a mamánál csökkenti bizonyos daganatfélék kialakulásának esélyét, csökkenti a magasvérnyomás, cukorbetegség esélyét stb. A babánál is vannak ugynailyen hosszútávú védő hatások, nem mellesleg szólva, hogy az anyatejben rengeteg olyan anyag van, ami az immunrendszert erősíti segíti, így az akut fertőzéseket is kevésbé kapja el, illetve könnyebben vészeli át. Ne felejetsük el, hogy táplál is, tehát nem csak víz, és az anya-gyermek kapcsolatot is erősíti. Az pedig hogy egy kisgyermek lelki táplálékot is kap a szopival, az is nagyon fontos szempont!

Így mindenképp bátorítalak, hogy szoptass bátran tovább és legyél rá büszke és örülj neki, hogy nektek ez ilyen jól és sokáig megy! :)

525. Petra025 (válaszként erre: 524. - Toro32)
2013. febr. 14. 11:17
Hát ha ennyi elég lenne:-((nem hiába van szoptatási tanácsadó képzés, mert sokan szenvednek vele, nem kapnak elég támogatást, lásd Flora esetét, lehet hogy már agyban eldől, hogy ő is így fog járni... Pedig nem is biztos, hogy így kellene járnia.. Nekem sem anyukám, sem anyósom nem szoptatott, de az összes tanácsot megkaptam tőlük... Na bumm, sokat értem vele... Nem is tudtam szoptatni rendesen a kisfiam... Flora szerintem még szülés előtt olvass utána a dolgoknak, beszélj szoptatási tanácsadóval... Vannak kimondottan szoptatásra felkèszítő tanfolyamok, amiket ők tartanak, arra is el tudsz menni:-)))
524. toro32
2013. febr. 14. 09:32
szerintem enni kell sokat és nagyon sokat inni!!az ivás nagyon fontos!!de ne szénsavasakat igyál,mert attól fájhat a baba hasa.ennyit kell csak tenni azért,hogy sok tejed legyen!!
523. Titánia83 (válaszként erre: 522. - Flora05)
2013. febr. 13. 23:45

Nem genetika, max. véletlen egybeesés. Ha vannak félelmeid, esetleg egy szülésfelkészítőn, vagy a városodban egy helybéli szoptatási tanácsadóval beszélgess el róla. De nyugodj meg, nincs összefüggés.

Vannak ma már nagyon jó praktikák, amik elősegítik a tej termelődését, pl. az alkoholmentes citromos sör, homeopátiás szerek, teák. De egyet jegyez meg. A legjobb fejő a baba. Tehát meg kell tanulni a technikát, hogy a babádat helyesen tedd mellre, és ha miden ponton jól van mellen a baba, ő majd elintézi a tej megfelelő termelődését. Mindig annyi tej termelődik, amennyire szüksége van, és mindig a számára minden szempontból legmegfelelőbb összetételű tej áll a rendelkezésre. Szóval elsődlegesen hagyatkozz a babádra. Másodsorban beszélgess szakemberrel, vagy sokáig szoptató anyukákkal erről. :) Segíteni fognak!

Boldog babavárást kívánok!

522. Flora05 (válaszként erre: 520. - Pofianyu)
2013. febr. 13. 19:26
Nekem volna kérdésem. Anyukám és a nővérem is 3 gyereket szült, de 4 hónapnál tovább egyik gyermeket sem tudták szoptatni, nem volt elég a tej. A nővérem mellszívót is vett és mindent megtett, de semmi hatása nem volt. Esetleg várható ez nálam is? Azért aggódom, mert maláttam meg elsőször a kis petezsákot a monitoron, és bár tudom, ebből bármi lehet még 5+2 naposan, nem árt, ha az ember előre fel tud készülni. Most csak így megláttam ezt a fórum témát és gondoltam rákérdezek erre, hogy ez öröklődhet-e? Mivel lehet nagy eséllyel megakadályozni a tej elapadását?
521. toro32
2013. febr. 13. 18:14
de jó:) 19 hónapos a csemetém.még mindig szopcsizik. van még egyáltalán valamilyen haszna?mondjuk egy éve nem voltunk betegek!de szerintem már olyan lehet,mint a víz.hogyan tudnám leszokatni?vagy érdemes leszokatni?na,most jó hülyéket kérdeztem :)))
2013. febr. 13. 18:01

Sziasztok!

Úgy látom, hogy ez a topic most eléggé elhagyatott, ha bárkinek lenne valamilyen kérdése szoptatással kapcsolatban, írjatok, szívesen segítek, ha tudok!

Laktációs szaktanácsadó képzésen veszek részt.

:)

519. Titánia83 (válaszként erre: 518. - Mmaresz)
2012. aug. 6. 23:41
Hú ez nagyon korrekt válasz! :)
518. Mmaresz (válaszként erre: 516. - Anita.81)
2012. aug. 6. 21:34

Szia Anita!

Ez egy érdekes kérdés, és mindenképpen érdemes meggondolni:-)

Jó lenne tudni, hogy a tetoválás milyen festékkel készül, mekkora testfelületet érint, milyen technikával végzik.Ezek ugyanis mind befolyásolják a bőrbe juttatott anyag mennyiségét és az esetleges felszívódást.A tetováló festékek zöme fémet is tartalmaz, és allergiás reakció jelentkezhet a tetoválás elkészülte során, vagy akár később is.A fekete festék általban szénszármazék, de előállítható fekete tintából és börzsönyfából is.A fekete tinta tartalmazhat apró faszénrészecskéket, amelyek gyulladást okozhatnak.Minél színesebb a festék, annál „veszélyesebb", de tudni kell, hogy a fekete tetováló festékhez is szoktak kéket vagy zöldet keverni.A legproblémásabb szín a vörös. Ennek alapféme a higany, pontosabban annak higany-szulfid vegyülete. De a többi szin is tartalmaz egyéb fémeket. Mivel a tetoválás elkészítése tűszúrásokkal jár – nem szabad elfeledkezni a fertőző betegségek terjesztésének lehetőségéről sem. Akár a HIV vírus, akár a Hepatitis C terjedhet egy többször használt, fertőzött tű útján. Éppen ezért pl. a véradók közül kizárják azokat, akik egy éven belül tetováltatták magukat.

Érdemes átgondolni, hogy nincs -e ismert fémallergiád, és mindenképpen megbízható helyen végeztesd el, ha rászánod magadat.

517. 342bae44d8 (válaszként erre: 516. - Anita.81)
2012. júl. 29. 11:04

én nem csináltatnék, mondjuk alapból se

de egyébként nem tudom

2012. júl. 28. 13:28
Sziasztok. Remélem van még itt szaktanácsadó. Kérdésem, h szoptatás alatt szabad e tetoválást ccsináltatni?
515. f758a7200f (válaszként erre: 514. - Marcsika77)
2012. júl. 28. 09:33

Kiprobaltam sokfele kanalat mindegyiknel, nekunk az avent pici merev kanala jott be, csak sokaig tart mire odaadom az egeszet. De mi kesobb kezdtuk a cumisuveget(nem tudta, hogy kell szivni es utalta, tologatta ide-oda) mint a kanalat ezert mas valasztasa nem volt, ehes volt:)

Ja, egyszer csak elapad igy is ugy is...

514. marcsika77 (válaszként erre: 513. - F758a7200f)
2012. júl. 27. 21:02

Mi 3-4 alkalommal szopizunk igaz akkor amikor fáradt, nem altatásként, elalszik cici nélkül is, hanem csak azért hogy kiszivja, igaz már a reggeli cicivel sem lakik jól, de amig van benne egy kevés is addig jó szomjoltónak. Sajna tudja, hogy cumisüvegből többet kap majd, valószinű ezért is nem szopizik olyan buzgón. 4,5 hónapig volt anyatejes, akkor jött a barihimlő és a menstruáció és annyira megcsappant hogy pótolni kellett. Na ezt jól leirtam.

Semmiképp ne hagyd abba a cicit, minden csepp aranyat ér. Én úgy tudom, hogy amelyik cicizést kihagyod akkor nem fog termelődni tejcsi, mert nincs rá kereslet. Ha 5 óránként teszed cicire akkor arra fog beállni. Habár tudjuk hogy egyszer csak elfogy teljesen. Én amennyire megdolgoztam az anyatejért, hát nem volt egyszerű. Igaz most a hozzátáplálás miatt mérgelődöm, valahogy még mindig nem érzett rá a kanalazásra.

2012. júl. 27. 12:19
A multkori kerdesemre senki nem valaszolt, hanyszor kell szoptatni hogy fenntartsak egy minimalis tejtermelest a kaja mellett? Vagy ha mar igy eszik, hagyjam abba? Tudom, 3 gyereknel mar osztonosen tudnom kene a valaszt de o az elso aki soha nem kapott cumit es felek hogy ejjel nem tudok majd mit "a szajaba adni" ha abbahagyjuk a szoptatast
2012. júl. 27. 12:16

Lemaradt: mindig hideg vizzel inditok, igy szepen kiazik minden es takarekon. Forrastol szamitva husnak 2 ora, zoldsegnek kb 1 ora (hogy puha legyen). Ezutan en a levet szoktam csak neki odaadni es a surujebol nagyon kevesket turmixolok bele (1 evokanal). A parmezan amit teszek bele, 12-18 honapos es eleg egy evokanal ebbol is (es ez ad egy kis sos izt de nem sok).

Nem szeretek kidobni es sztem nagyon egeszseges a picurnak keszitett leves ezert ahol tudom felhasznalom hamar, nem szeretek tul kicsi adagot 2 oran keresztul fozni ezert nagyobb adagokat csinalok, 4 napig jo hutoben, azalatt el kell tuntetni:) (rizottoba, mas leves alapjakent, porkoltekhez viz hozzaadasa helyett). A surujebol csinalok magamnak koretet vagy kremlevest egyszoval ezerfelekeppen hasznalhatod, egyharmadaba kerul a bolti keszkajaknak es latod, tudod mit eszel:)

511. f758a7200f (válaszként erre: 510. - Marcsika77)
2012. júl. 27. 12:09
Nem, kulon levest csinalok es mivel csak en eszem a csaladban ugy mint leves, en megeszem total sotlanul is, amikor felhasznalom a tobbiek kajajahoz akkor utolag nekik sozom, izesitem attol fuggoen hogy mennyi maradt belole. Picurnak termeszetesen teljesen so nelkul (mindig 2x annyi viz mint amennyi zoldseg, huslevesnel 2x annyi viz mint hus)
510. marcsika77 (válaszként erre: 509. - F758a7200f)
2012. júl. 26. 22:52
Ugyanazt a levest adod neki mint amit ti esztek? Jó tudom az a finom, de van abban ételizesitő, só, a húsleves nem zsiros neki? Lehet nekem is azt kellene, mert a lányom sem szeret enni, eddig 80 ml volt a legnagyobb adag amit meg evett.
509. f758a7200f (válaszként erre: 508. - Wanita77)
2012. júl. 24. 10:15

Én kiflit még nem adtam neki, de amúgy is, nem bízom benne, hogy egy pillanatra megfordulok, aztán véletlenül a torkán akad (előfordult a másik lányommal a babakeksznél), ezért akkor kap kaját ha ott vagyok és nézem és csak kiskanállal. A finger-food ráér:)

Azért eszik ilyen adagokat mert szerintem éhes is, meg ugye mi a 4. hónaptól már elkezdtünk egy kis rizspépet gyümölccsel mert ő egyáltalán nem fogadta el a cumisüveget. Most már elfogadja, de most meg már eszik is, szóval nekem akkor lett volna fontos míg nem evett, hogy tudjak neki adni egy kis pótlást, mert annyi tejci volt, hogy kis pótlással nőtt volna többet, de nem akarta, most meg a kajával amúgy is nőni fog tök gyorsan, így a tápszert nem tartom annyira létfontosságúnak. HA lehet ki is hagyom, délután pl. mikor itthon vagyunk inkább 2x cici mint 1x tápszer, a délelőttit nem tudom kihagyni mert ilyenkor sokat mászkálunk (most speciel itthon vagyunk mert vége a nyári napköziknek, de nemsokára megint megyünk, szóval délelőtt tápszerke az van).

A mennyiség az kezdetben ennek az egyharmada volt, amit evett, szépen 2 hónap alatt már ennyiket eszik, és reklamál is:) Mindent én főzök, semmi bolti kaja, semmi üveges, bár nem vagyok ellene, de szeretek kotyvasztani. Rizsnél vagy rendes rizst főzök, vagy rizspép, ami gyorsabb és jó sós kajákba is meg édesbe is, nem használok kész pépeket. Elkezdtem a babatésztát is, és a búzadarát de az alap az a leves (hús vagy zöldségleves)

508. wanita77 (válaszként erre: 507. - F758a7200f)
2012. júl. 23. 19:27

Nem semmi, mennyiket eszik! Mi még csak pár falat almánál és baracknál tartunk délelőtt. Holnap fogok belerakni rizskását, kiváncsi vagyok, mit fog szólni hozzá. De én még nem akarom kiváltani a szopit, szeretném, ha az maradna még sokáig a fő tápláléka. De már nagyon nyúl a kajánkért, már adtam neki egy kis kekszet csócsálni (még nincs foga), szépen elnyammogott egy kis darabot. Mikor elvettem tőle, balhézott. :)

Ti mikor adtatok nekik kiflit, kenyeret? Nem tudom, mennyire tartsam be az előírtakat, nem akarom annyira komolyan venni, mint a fiamnál. Úgy látom rajta, hogy már nagyon enne velünk, kivesz mindent a kezemből, úgyhogy lassan megpróbálom a kiflit is szerintem.

507. f758a7200f (válaszként erre: 495. - 342bae44d8)
2012. júl. 23. 18:23

Nálunk nagyon hamar kiváltotta, szeret enni, most így néz ki a napirendünk:

ESte 11-re jutunk ágyba, ilyenkor annyit szopizik, amíg el nem alszik, kevés a tejcim nekem is estére, de azért szomjoltásra jó és relaxra, hogy elaludjon.

Éjjel 2x ébred (ha jó dolgom van, 1x, de általában 2x),

7-kor ébreszt az ébresztőm, erre ő is felébred mert mocorgok (nem az ébresztőre mert nagyon halk) és azért is mert már újra éhes, így 7-kor megint szoptatás.

Mikor befejezi, elalszik én felkelek és reggeliztetek mindenkit, stb. egyszóval 9 körül ő már sír, ilyenkor egy cumisüveg tápszer, benne babakeksz feloldva (120ml). A délelőtt folyamán elalszik valamennyit, változó, többet, kevesebbet.

11:30 körül megint szoptatás és délben ebéd a többiekkel, ő zöldséglevest(150ml) rizspéppel és husival vagy reszelt sajttal és desszertnek gyümikompót, kb. 80-100g

Utána olyan 2 körül megint szoptatás és elalszik megint, 4kor megint kis cumisüveg tápszer vagy ha van időm és itthon vagyunk akkor 2x szoptatás és este 7-8 körül vacsi ugyanaz mint ebéd. Olyan 6 körül a vacsi előtt még bealszik egyet.

Vacsi után sírás-rívás míg el nem jutunk aludni és kezdődik előlről. Amíg nem evett, gyakorlatilag egész nap a cicin csüngött kábé... Most, hogy eszik, van, hogy egy csomó időt kibír

2012. júl. 23. 18:09
sziasztok, azt szeretném kérdezni, most nem érek rá visszakeresni, de valaki írta, hogy 5 óránkénti szoptatás az még jó arra, hogy ne apadjon el teljesen a tejci. Azért érdekelne mert mi már eszegetünk rendesen és azért van tápszer is, de főleg kajából nagyon szép adagokat eszünk, és még szoptatom, most ez így nagyon kényelmesnek tűnik nekem, hogy van még egy pici tejci így kaja után is vagy elalvás előtt meg még uzsonna és tízórai időben szoptatás de nem görcsölök rajta, hogy mennyi mennyiségre, és a kaja miatt gyarapszik is rendesen. Sztetek, aki jártas, mennyi idő az amennyit okvetlenül nem kellene túllépnem 2 szoptatás között, hogy ne apadjon el a tejci? 5óra, jól emlékszem? Éjjel még felébred 2x a babám és eszik is, kortyol is rendesen. Fogalmam sincs, mennyit, de utána vissza is alszik
2012. júl. 20. 19:56

megnéztem mit jelent az álometetés, hogy este 11kor álmába megszoptatni direkt, na ilyen nem volt.

ő alapból alvva eszik.

504. 342bae44d8 (válaszként erre: 503. - Titánia83)
2012. júl. 20. 08:32

de most is csak álmába szopik, tudom, hogy ez baj, de csak így szopik, elálmosodik, hajlandó szopni de ébren nem sőt ha éhes az ébredése után 20 perccel is képes elálmosítani magát hogy tudjon enni, bekapja egy darabig nyitva van a szeme, de az első cici végén már alszik, amikor cicit cserélünk akkor is alszik de kitátja a száját bekapja és szopik tovább, de lassan

szerinted is baj ez és miért kérdezted?

tegnap az őszibarack-almát megette, fél-fél üvegnyit, egyelőre csak ezt eszi meg

503. Titánia83 (válaszként erre: 502. - 342bae44d8)
2012. júl. 20. 00:59

Ugye nem volt nálatok álometetés?

Estére minden anyának kevés a teje. Ez így normális! Reggel több és hígabb, estére kevesebb és zsírdúsabb. :) Csak sajna ezt sehol nem tanítják. Pedig kellene, mert sokan emiatt adnak tápszert a babának. Mert úgy ítélik meg, hogy kevés a tej. Pedig a minősége a fontos.

Figyi, tök mindegy mikor ébred, ha 7-kor szoptasd meg, és legközelebb próbáld meg 10óraira kínálni. Ha 9-kor, akkor ne szopiztasd, hanem 10 órait adj neki. Egy próbát megér.

És milyen gyümölcsöket adsz neki?

502. 342bae44d8 (válaszként erre: 501. - Titánia83)
2012. júl. 19. 18:05

sajna még mindig nincs olyan , hogy mikor eszik, ez főleg azért van mert összevissza ébred, van, hogy 7kor, de mostanában képes 9ig is aludni.

meg a fő gond, hogy szinte csak akkor hajlandó szopni, ha álmos ( ha lent van alfába, ha éppen nem rég kelt képes lenyugtatni magát, hogy szopizni tudjon, egyébként csak vergődik szó szerint), így már 2szer feladtam a szopit, lefejtem a tejet és úgy etettem, na akkor volt rendszer, mert ébren hajlandó a cumisüvegből inni. de csak igényelte a cicit, én meg meguntam a fejést, így most újra szopizik, de tök össze vissza. Nekem jobb lenne egy tízórai, uzsonna mert estére kevés a tej, lehet így? tudom, hogy jobb lenne mindig abban az időben adni, de egyelőre nem tudom ezt hogy valósítsam meg, egyelőre csak az őszibarackot eszi meg bébiételbe.

501. Titánia83 (válaszként erre: 500. - 342bae44d8)
2012. júl. 19. 14:20

Ne aggódj! Én is 5 hónaposan kezdtem el a kóstoltatást. 7 hónapos koráig csak a 10 óraival próbálkoztunk, 7. hónap után már adtam neki ebédet, 8. hónaptól uzsonnázik is. Ez türelemjáték. Ki kell mindent tapasztalni. Hogy mikor eszik többet, mit szeret és mit nem? Ha valamit nem szeret, 1-2 héttel később újra próbáld meg. Amit szeret, ilyenkor még adj abból többet.

Ami fontos, hogy miden nap, ugyanabban az órában etesd, ugyanazon étkezések alkalmával. De ezt a babád alakítja ki. Figyeld meg, hogy mikor szopizik, és annak megfelelően válts ki étkezést. Pl. ha szopizik 9-kor vagy 10-kor, akkor legyen akkor a 10 órai. Bár kérdés, hogy előtte reggel szopizik e. Ha nagyon elvetemült a szopizás, akkor próbálj meg valami rendszert kialakítani. De segítene, ha leírnád, hogy eddig hogy álltok szopizás és evés terén. Viszont azt írtad, hogy van, hogy már a kanalazás után nem kér tejet. Akkor vedd úgy, hogy kiváltottátok a 10 órait. És akár megkínálhatod ebédre is főzelékkel, zöldségekkel. Nem baj,ha hamarabb kezditek. Ennek is lehet kóstoltatós jellege először, és 7. hónaptól megpróbáljátok kiváltani.

Figyeld a babád visszajelzését. Úgy is látod rajta, hogy kér e már következő étkezés időpontjában valamit.

500. 342bae44d8 (válaszként erre: 499. - Titánia83)
2012. júl. 19. 10:00
6,5 hónapos, 5,5 hónaposan kezdtük de még sehol se tartunk
❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook