Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol (beszélgetés)
Köszönjük, amúgy jól vagyunk hálistennek.:)
Szerdán volt 4 hónapos a lánykám.
3480g-al született, és 3350-el hoztuk haza a kórházból. Azóta nem csökkent a súlya egyszer sem.
Most 6050g volt szerdán a hófordulóján.
Csak eleinte sokkal többeket hízott havonta.
kedve jó, mosolygós, kiegyensúlyozott baba. Alszik is, nappal sokat, éjjel kicsit kevesebbet.:D De éjjel sem azért kel gyakrabban mert éhes, 2-szer eszik éjszaka, többször nem kéri, kipróbáltam.
Kaki 1-2-szer van naponta. Hogy pisis pelus mennyi lenne, azt a mostani szuper pelusoknál igen nehéz megmondani, én max. 4-szer teszem tisztába naponta, mert nem folyik ki a pisi belőle. (Persze ha kakál soron kívül, azt nyilván kicserélem.:D)
Tehát látszólag semmi baja, csak nem éhes.:(
Ti, hogy vagytok?? Minden rendben?? Gondolom Nálatok nincs szopigond! :DD;))
Szia Vinike,
hogy vagytok?
Lenne pár kérdésem minden előtt (lehet hogy már kérdeztem korábban, ne haragudj, hogy nem emlékszem). Mennyi idős most a kislányod? (Úgy emlkszem, hogy 3 hónapos). Mennyivel született, mennyi volt a legkisebb súlya és most mennyi? Ez azért lenne fontos, hogy lássam, hogy gyarapodott eddig. Mennyi kakis és pisis pelus van egy 24 óra alatt? Mást nem vettél észre rajta? A kedve jó? Alszik szépen?
Semmiképpen ne ess kétségbe, igyekszünk együtt kitalálni, hogy mi lehet a gond.(remélhetőleg nincs is gond;)
Várom a válaszod, addig is szép Húsvétot Nektek.
Pofianyu
Nekem is van egy kis gondom.
A kislányom ebben a hónapban csak 300g-ot gyarapodott. De nem azért, mert kevés a tejem. És szerintem tápláló is, mert a lefejt tejen vastag zsírréteg van.
A gond ott van, hogy alig eszik.:( Átlag 6 alkalommal szopik naponta, de nagyon rövid ideig. És hiába próbálom gyakrabban cicire tenni, vagy üvegből kínálni, csak vigyorog rám, vagy ha tovább erőltetem, akkor sírni kezd.
Mit tehetnék? Mi a gond?
Szia!
igen, ahogy ezt leírtad, nagyon valószínű, hogy sztrájkol a kicsid... az orrdugulás miatt nem tudott jól levegőtvenni, főleg amikor szopizik és amiatt van, hogy most elutasítja. Nagyon jól csináltad, hogy fejtél és azt pohárból meg kanállal odaadtad:) Ez lenne a megoldás, most amíg vissza nem jön a szopási kedve! fejned kellene annyiszor amennyiszer ő szopizna amúgy és amiket lefejsz, azokat így add oda neki, ahogy most is. Remélhetőleg, amint jobban lesz újra akar majd szopizni, addig meg kitartás és türelem!!!
Irj majd hogy hogy alakulnak a dolgok!:)
Na nekem megint gondom van. :-(
Kisfiam náthás, már hétfő óta gyakran szívjuk az orrát, de tegnap este mégis eldugult. Legalábbis valószínűleg ez volt az oka a szinte egész éjszakás sírásnak.
Este még elaludt a cicin ahogy szokta, de két órával később már nem kellett neki. Többször kínálgattam éjszaka is meg reggel is, orrszívás után, fájdalomcsillapító után de mindig elfordul. Pedig most délelőtt kapott levegőt az orrán, és amúgy meg jó étvágya van. Ez lenne a szopási sztrájk?
Délelőtt tudtam fejni 50 ml-t azt beletöltöttem - felét üvegből, másik felét kanállal, meg kínálgatom a cicivel amikor csak eszembe jut.
Mit tudnék még tenni, hogy mielőbb átvészeljük ezt és ne menjen a tejtermelés rovására?
Ha bárkinek bármilyen kérdése van szoptatással kapcsolatban, írjatok! :)
Szívesen segítek ha tudok! :) Laktációs szaktanácsadó hallgató vagyok és gyakorló édesanya!
De örülök! :)) csak így tovább! :)
Mi is jól vagyunk, Dani szépen gyarapodik!
Pofianyu
Gratulálok Pofianyu a kis Danikához!:)
Örülök, hogy ilyen könnyű és gyors szülésed volt. Létezik ilyen gyors szülés???:)
Sok egészséget és örömöt kívánok Nektek!:)
A szopizás nagyon jól megy a mi Danikánknak, hála a tanácsaidnak. Egyre gyorsabban megtöltjük a pocakot és nem már nem alszunk el szopi közben, és egyrekevesebb tejcsi marad a fejésre. De nem vettem észre, hogy kevesebb termelődne:)
Úgyhogy nagyon szépen köszönöm, és ha van kérdésem, írok!
Bogáj
Mondják, hogy a második gyorsabb, na de hogy ennyire?!
Jó egészséget nektek:-))
Köszi:) mondjuk a kocsiban-mindjárt-megszülök érzést lehet hogy kihagytam volna;) De amúgy jó volt! Az első kisfiammal 14 óra volt összesen, úgyhogy nem, az nem volt egy könnyű szülés..emiatt nem is gondoltam volna, hogy a második ennyire gyors lesz.
:)
Aztamindenségitneki!! Nagyon ügyesek voltatok!
Minden vágyam egy hasonló szülésélmény volt, de sajnos...:S
Sziasztok!
Igen, nagyon gyors szülés volt, gyakorlatilag reggel 8 előtt volt valami fájás, de csak fél10től mértem az időket akkor voltak átlag 3-4 percesek. 11 előtt tudtam elérni a szülésznőmet, aki mondta, hogy üljek be egy kád vízbe..na nem sokat bírtam ott, viszont amikor kiszálltam már tolófájásaim voltak...irány a kórház, azt gondoltam, hogy nem érünk be..a kórházba érkezés után 12 perccel született meg Dani, a szülőszobáig nem is jutottam csak a vizsgálóig:)Nem gondoltam volna főleg az első szülés után, hogy ez a második ilyen gyorsan fog menni! :) Már itthon vagyunk, Dani ügyesen szopizik.
Ha bármi kérdésetek van, igyekszem itt lenni és válaszolni, ahogy a fiúk engedik! :))
Köszönöm a kedves kommenteket! :)
Aztaaa, ez nagyon gyorsan ment!!! :)) Szívből gratulálok Nektek!!
Ha lesz időd, mesélsz a szülésről?
Kedves Bogaj, hetfon meg irtam neked es akkor mar ereztem hogy valami alakul, nem sokkal del elott meg is szuletett a mi kis Danink:-) Jol vagyunk, ma mehetunk haza a korhazbol:)
Remelem veletek is minden rendben!:)
Irj ha tudok meg segiteni valamiben:)
Kedves Pofianyu,
Ismét köszönöm a tanácsaidat.
Öröm hallni, hogy kistesó érkezik. Gratulálok, meg letsze majd ha megszületett akkor méginkább:))
Nagyon szurkolunk Nektek, hogy gyönyörű, egészséges Dani babátok legyen!:)
Majd beszámolok, hogy hogy mennek a dolgok a szopizással, Ti pedig a kis jövevénnyel ismetkedjetek.
Várom a jó híreket!:)
Bogáj
Kedves Bogáj,
most csak gyorsan van időm írni...gratulálok a kis Danihoz:) Nekünk is Danink lesz, mára vagyok kiirva...
Cumi-cumisüveggel az a baj, hogy nem lehetsz benne biztos, hogy nem alakul ki nála cumizavar. Ezt nem lehet előre megmondani, van olyan baba akit nem zavar meg és van olyan akit meg akár egy kevés is nagyon. Én megértelek, az első kisfiam minden egyes séta alkalmával ordított meg az autósülésben is, de cumit nem fogadott el, most azt mondom, akkor még nem tanultam azt amit most, hogy szerencsére...Nagy boldog szopizós volt 1.5 éves koráig, akkor már félidős várandós voltam és fokozatosan elválasztotta magát. Úgyhogy ha tudjátok kerüljétek el, azt is mondják, hogy ilyen szempontból pont ezek az első hónapok a legkritikusabbak...
A napirendetek nagyon jónak tűnik, én ebbe nem szólnék bele, szépen gyarapszik és ügyesek vagytok! :)) A gyarapodásról annyit, hogy ez nem sok egyáltalán, gyönyörű, anyatejes baba, aki nem fog elhízni az biztos! Eleinte a kisfiam heti 300-400 között hízott! Heti! És nem kövér:) Úgyhogy egy percig se akkódj, inkább örülj neki, hogy ilyen szépen gyarapszik! :))
A bimbóvédővel annyi csak a gond mint a cumival hogy zavart okozhat. ÍGy látatlanban nem akarok nagyon semmit mondani, de ha tudod megpróbálhatod hogy nem mindig adod oda neki bimbóvédővel, hanem mondjuk félálomban (akkkor könnyeben szopiznak elvileg) megpróbálhatnád fokozatosan elhagyni...a babák nagyon ügyesek ám, főleg ahogy nőnek, a technikájuk is jobb lesz, kivéve ha hozzászokik, hogy van segítség. A legfontosabb persze, hogy szopizzon, így ez csak egy lehetőség lehet, amit meg lehetne próbálni. Mit gondolsz?:)
Drukkolok hogy minél tovább tudd szoptatni, abból amit leírtál én sokkal többet remélek, mint egy év! :))
Ha bármi kérdésed van írj még, ha nem írok rögtön, akkor vszínű, hogy megszületett a mi kis Danink:) De írok amint tudok!!!! :)
De addig is várom, hogy írj.
Szép napot nektek! :))
Kedves Pofianyu,
Nagyon szépen köszönjük a gratulációt a kis Danikánkhoz!:) Kedves Tőled.
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de pár nehezebb napunk volt, főként a szerda és a csütörtök, amikor óránként, félóránként, de néha tíz percenként is képesek voltunk cicizni, mert nem adtam cumisüvegből tejcsit a kis kincsünknek, ő pedig elaludt mindig.
Első napokban méregettem minden szopi előtt és után, hát most már csak reggelente mérjük ruci nélkül. És látjuk a gyarapodást. (a védőnőnk szerint az 5 nap alatti 130 g súlygyarapodás dagisághoz fog vezetni - hát nem igazán vettem magunkra:)
Cumit nem adtunk Neki még. Ezzel kapcsolatban sem tudom, hogy mi a megfelelő. Ha mondjuk sétálni vinnénk és sírna, akkor adnék a szájacskájába, hogy ne kapkodja a hideg levegőt.
Mellre akkor adom, amikor a kis öklöcskéjét a szájába próbálja begyömöszölni, vagy nyöszörgés utá már elkezd, vagy majdnem elkezd sírni és tudom, hogy régen evett, és ha "cuppog", vagy úgy mozgatja a száját, mintha cumizna.
Az a bimbóm, ami szopizásakor bimbóvédőt használunk, nagyon kicsi, lapos, nem tudja bekapni, a másik az sokkal nagyobb. A bimbóvédő használata nem olyan jó?
Már sokszor büfizünk, de tényleg nem szükséges neki, amikor előtte nem sír, és igyekszek nem sírni hagyni. Néha előfordul, ha egyedül vagyok, hogy még gyorsan kezet mosok szopizás előtt, de ő már olyan éhes, hogy nem bírja ki és sír. Azért egy 2-3-5 perces vállra tételt beiktatunk, ha éppen nem alszik el:)Azért mostmár nem annyira sokszor bóbiskol el szopizás közben.
Mennyi időt van mellen?
Reggel akár 30-45 percig is elszopizik az egyik cicin, akkor biztos kipihentebb,és akkor nagyon szépen szopizik, délelőtt 20-30 percet bír egy cicin, majd 5 perc pihi és már jelzi, hogy újra kérek, de akkor már csak 10-15 percet van cicin, dél körül is ugyanígy van általában, délután 2-szer, 3-szor szopizik 10-15 percenként, mert akkor el is alszik 10-15 perc cici után. Este fürdetés előtt egy rövidet szopizunk, az első elbóbiskolása után, amikor felébred 20 után fürcsizünk, pizsit veszünk és akkor általában egy nagyobbat cicizünk, de az etart 1,5- 2 óráig, mostmár csak 1,5 óráig, míg elaszik. Ami 22.00-23.00 között van valamikor. És aztán egyszer kell az éjszaka 3 körül, ilyenkor adok neki néha cumisüvegből, amikor már neyedjére alszik el szopizás közben, majd 7 körül reggel kelük. Talán éjszaka egy kicsit lustaságból választom a cumisüveget :(
Szóval napi 6-8 cicizésünk van naponta, ha a kisebb cicizéseket összeadjuk, amelyek egy időszakban történnek.
Nem tudom, hogy ez így jó-e szerinted, vagy változtassunk e valamin.
Kakis pelusa: reggel, délben és este is van fürcsi előtt. Pisi is szinte mindig van 4-szer mindig pelusozunk, de van, hgoy ötször.
Nagoyn szeretném, ha legalább fél éves koráig, de szívem szerint egy éves koráig tudnám szoptatni.
Nagoyn nagoyn sokat segítettél eddig is, ezt még egyszer köszönöm Neked!
És kösöznöm a bíztatást! :)
Bogáj
Kedves Bogáj,
örülök, hogy "személyesen" is beszélgetünk:) gratulálok a kicsihez:) HOgy hívják? :)
Nagyon szép ahogy gyarapszik, egyáltalán nem sok, azon semmiképp ne aggódj:) Egy anyatejes baba nem is tud elhízni semmiképp, úgyhogy ez így nagyon jó. :) Ezazt is mutatja, hogy eleget eszik annak ellenére, hogy belealszik a szopikba. A megevett mennyiség egyre jobban fog nőni, amíg ilyen szépen gyarapszik nem is érdemes minden egyes etetést mérni....méritek mindig? Az is elég lenne szerintem ha minden héten ugyanazon a napon este megmérnétek meztelenül és akkor abból is látszik majd nagyon a gyarapodása. :)
Az hogy egyszer egyszer kap cumisüvegből, mint pl amikor te doki miatt nem vagy elérhető, ez nem gond, nem ettől lesz cumizavaros egy kisbaba. A cumi használata meg ha folyamtosan pótlást kap cumisüvegből, az ami gondot tud okozni. Kérdeztem, hogy cumit használtok?
Még azt szeretném kérdezni, hogy milyen jelzésekre teszed mellre? Éjszaka hányszor szopizik?
Írtad, hogy az egyik melled csak bimbóvédővel tudja szopizni. Ez hogy alakult így?
Amugy ha szépen sírás nélkül kerül mellre egy baba és úgy szopizik akkor általában nem is nyel levegőt, így nem kell büfiznie. Ha bealszik le lehet tenni és ha esetleg mégis nyelt levegőt, fel fog sírni, megemeled, és általában ekkor büfizik egyet és alszik tovább. Mi szinte sosem büfizettük a kisfiamat, örültem hogy elalaudt, ez a legjobb nekik, hogy cicin elalszanak:)) Úgyhogy a te kicsikéd ezt is nagyon jól csinálja:)
Mennyi időket van mellen, mennyi idő az amíg ezeket a mennyiségeket kíszívja, ha jól értem egyszerre csak egy mellből szoptatsz, ő elalszik, akkor lefejed a tejet, majd újra kér, akkor a másikból kap. Mennyi időnként szopizik így? és kb hanyszor egy nap?
Kakis pisis pelusa hány van?
Én így elsőre úgy érzem, hogy nagyon jól csináljátok, szépen gyarapodik a kicsi, túletetni nem lehet, ahogy elhízlalni sem, ha továbbra is ráhagyatkozol arra amit a szíved meg a kicsid súg, akkor nagyon szépen rendben lesztek! :))
Pofianyu
Kedves Pofianyu!:)
Petra025 barátnője vagyok, köszönöm szépen a válaszod.
Kisfiam febr. 17-én 3700 g-mal született, említettek tiszta súlyt, az 3550 g volt.
Múlt hét csütörtökön, 21-én jöttünk haza, 22-én gyermekorvossal mért tiszta súlya 3550 g volt, ma reggeli tiszta súlya: 3.660 g (nem sok ez 4 nap alatt egyébként?? persze mi csak örülünk, ha gyarapodik)
Ma csak egyszer kapott cumisüvegből, amikor Apukája adott neki, mert én varratszedésre mentem és úgy ébredt.
Elkezdtem váltogatni a szopipózokat, és sokszor szopiztunk ma kb. 20-30 ml-eket, egyszer 40 mlt egyszerre, de büfizésre már alukált is. Bimbóvédő nem befolyásolhatja? Mert csak azzal tud szopizni az egyik mellemből.
Mit tanácsolsz? Ma ezt próbáltuk: Szopiztunk, amennyit tudunk és utána lefejtem teljesen azt a cicit, majd amikor felébredt a másik cicinél tettem ugyanezt.
Sárgasága nincsen elvileg, a kórházban sem és a gyermekorvos sem említette.
Talán még ez fontos lehet: Végigmentünk a szülés teljes fázisain, tolofájások is voltak és próbálkoztunk a kitolással 6-8szor, de sajnos kiskobakja elakadt a medencecsontban és császárral született.
Nagyon hálás vagyok a segítségedért!:)
Bogáj