Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A fiaim erre azt mondták, ma már lehet szöveget diktálni a gépnek, minek gépelni. Van benne valami.
Tény, hogy az orosz háziját diktálja a fiam a gépnek, ha összefüggő szöveg (bár ráragasztotta az orosz karaktereket is a billentyűzetre), azt extra szívás gépelni.
A matekosok meg azt mondják, a lateX-het használják úgyis a sok képlet miatt.
Ezzel együtt biztatom majd őket, hogy érdemes megtanulni-. Esetleg én is megteszem.
Mi még egy hű, de nagyon nem cukival kezdtünk. Konkrétan ijesztővel. Helyette jött az egyik nemcsak cuki, de igen jó is. Szerencsések a most kezdők.
Én nem voltam ott, úgyhogy csak azt a pár érzést tudom, amit a lányom átadott. Bízzunk benne, hogy 16-án kiadják az ideiglenest, legalább, aki online szóbeliztetett, mert nem hiszem, hogy sok pótidőpontosuk lenne.
Még jó, hogy össze tudta szedni magát a második körre, mert úgy tűnik érdemes volt :)
Az azért tudja az ember, hogy nagyon nem ment vagy minden sima ügy volt (persze, attól még észrevétlenül tele lehet szórni hibával). De ezek szerint annak valószínűleg jó eredménye lesz. :)
VPG: “ Tisztelt Szülők!
Az iskolánkba jelentkezők ideiglenes rangsorát kódonként, oktatási azonosítóval várhatóan március második hetében (legkésőbb március 16-ig) tesszük közzé.”
Ez a felvételi füzet elérhetősége:
[link]
Nem hiszem, hogy történt bármi extra. Egyszerűen nem udvarolták úgy körbe, mint máshol. Nem volt bevezetés, ráhangolódás, a feladattal köszöntek és ez váratlanul érte. Szerintem egyszerűen csak tárgyilagosak voltak, nem bűbájoskodtak. A német tanárnők állítólag cukik voltak.
Köszi.
Nem tudom olvassa-e valaki a Leövey-től:
Az innen letölthető felvételi füzetben a 49-es tagozatkód:
természettudomány: matematika–fizika csoport
Az ide felrakott infotáblában (amit nagyra értékel mindenki) [link]
49 természettudományi: fizika-kémia
Utóbbi elég fura párosítás :-)
Azt mondta, hogy jól. De hát egy 4 órás, sok részből álló vizsgáról beszélünk, ennél többet meg nem mondott. Azt sem tudja, mikorra javítják ki.
:( Szegényke, vajon mit mondhattak neki vagy mit kérdezhettek amitől sírva fakadt? Ez melyik tagozat volt?
Teljesen egyetértek, szerintem is nagyon hasznos lenne.
Az én lányom tavaly nyáron, saját motiváció miatt tanult meg vakon gépelni.
Kb. 5-6 hét alatt, (majdnem minden) napi fél-egy órás gyakorlással.
A régi, hagyományos Gépírás I-II. könyv megújított változatát használta.
A gyakorláshoz igazából nem szükséges más, csak önmagában, egy szál billentyűzet. Ezt még a nyaralásra is vitte magával. :)
A férjem informatikus, náluk szintén hatalmas előnyben van, aki vakon gépel.
Ráadásul a szemet és az agyat is kíméli az ember azzal, hogy nem kell még a billentyűzetet is nézni, felváltva a képernyővel, és esetleg a papírokkal.
Jóval gyorsabban készül el bármilyen szöveg, és nem olyan fárasztó.
Mindeninek drukkolok így a végén.
Nagyon nehéz felvételi volt idén a járvány, félig on-line, előtte a lesz-nem-lesz izgulás miatt. Le a kalappal minden felvételiző és szülő előtt, aki ezt becsületesen végigcsnálta.
Nálunk a Leövey a célsuli, de másik osztály. A három tagozatot szeretnéd sorrendbe állítani vagy másik sulikhoz viszonyítva szeretnél sorrendet állítani?
Azt milyennek érezte, hogy sikerült neki? Mikor lesz meg a javítás?
Otthon mindenkinek nagyobb a szája (a kelleténél mindenképpen) :D
Sajnálom szegényt. De tényleg nem lehet tudni, lehet ő nagyon rossznak érezte és közben a tanárok meg nem. Persze az élmény akkor is ott van neki :(
Az én lányom érzékeny, mimóza fajta, csak itthon nagy a szája :-)
Legalább túl vagyunk rajta. A tegnapi DSD-n is. Még a szóbeli DSD hátra van, de azt lehet, hogy a Covid miatt elhalasztják.
Még őt is sikerült? Sajnálom. De attól még lehet jó pontja, hogy ő nem látja rózsaszínben most ezt az egészet. :)
Hasonló ezzel, de mégse. Itt egy picit túl gyors a lépték. Emlékeim szerinte sokkal kevesebb billentyű kombinációt sokkal tovább kellett gyakorolni mielőtt tovább engedett volna lépni a következő leckére. De nehéz megítélni, mert az egy munkafüzetszerűség volt.
Mikor várható az új igazgató választás?
A szóbeli pontok 50%-át adja a magyar rész és 50%-át a német. És a német fog dönteni. Egy héten belül már sok mindenben tisztábban fogun/fogtok látni.
Akkora gyötrelem ez az online felvételi... Szegény gyerekek.
Nem nagyon tudok mit elkiabálni. Fogalmam sincs, hogy sikerült. A magyar nyelvű beszélgetés rosszul, a német jól. A magyart sírva hagyta abba, ott rosszul éreztem magát. A kettő közti percek a sírás abbahagyásával és megnyugodással teltek. Úgy konkrétan nem is tudok többet. Gondolom, lepontozták, ha tényleg lehengerlő, extrovertált gyerekeket keresnek. Majd kiderül. A Madách is jó suli (persze ott sem tudni, hogy sikerült...) :-)
Bocs itt már nincs. [link]
Talán itt? Vagy nem tudom, jó pár éve mesélték oda járók, hogy ezzel stresszelik őket. :)
Régen szakma volt a gépírás, ma már elvárt mindenkitől, de nem szokták tanítani.
Én sorkatonaként remekül megéltem abból, hogy tudtam elég gyorsan gépírni :)
Aztán később vakon is tanítottak egy tanfolyamon, de már nem volt túl motiváló vakon sokkal lassabban írni a már korábban berögzült, sikeres 6-8 ujjas megoldástól.
A piaristáknál is csináltak egy ilyet
[link]
Ez nem program volt (egy hatalmas munkafüzetszerű tankönyv, tele gyakorlattá, mint valami kottafüzet). De azóta simán lehet program verziója is ugyanennek vagy valami hasonlóan jó. Ha rátalálok mindenképpen bedobom ide a közösbe.
Valaki tud mesélni egy kicsit a Leöveyről? Elsősorban a médiás-rajzos-drámás osztály érdekelne. Próbálnánk a sorrendet átírni, de nehéz így, hogy se felvételi nem volt, se nyílt nap. :(
Hasznos, de nem értem, hogy miért osztályozzák őket ennyire szigorúan. Ez végülis az ő javukat szolgálja, ha valamelyik nem akar/tud eleget gyakorolni vagy éppen ügyetlenebb, akkor azért nem kellene büntetni. Én anno nagyon intenzíven gyakoroltam, mintha komolyan szeretnék zongorázni. 2-3 órát naponta, de akár többet is. Mondjuk iskolaidőben ez nem annyira mókás (pont ezért nem is akkor csináltam).
További ajánlott fórumok: