Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
65220. rozalinda
ma 13:23
Bocsánat hogy nem a tárgyhoz tartozó kérdés. Tudtok nekem ajánlani jó matek tanárt aki tudna egy 7es gimist korrepetálni online vagy személyesen? Köszönöm
65219. Markaa (válaszként erre: 65215. - Turbónyuszi)
ma 08:46

Szia!

Nehogy 5-öt írjatok be! 10-12 !!!

Ajánld fel az ofő-nek, hogy valahogy segítesz neki.

Ez a korosztály volt 2 éve 6.-os. Ők vannak sokkal többen, mint egy normál évfolyam. Minden jobb helyre, közepes helyre hatalmas lesz a túljelentkezés.

Emlékeztek, hogy 2 éve a felvételi után itt ezen a fórumon kerestek sulikat a normál létszámú 8.-os szülők (információkat), mert jó tanuló volt a gyerek, de nem lett fényes az írásbeli, és a végén nem jutott be az összes beírt helyre (keveset írt be), mert mindenhonnan lecsúszott. Álmában nem gondolta volna!

Az az igazán durva, utólag futkosni, helyet keresni, vagy az állam jelöli ki, hogy hova kell mennie.

Most a létszám miatt még durvább lesz a helyzet.

65218. Aquarius76 (válaszként erre: 65135. - Turbónyuszi)
tegnapelőtt 11:04

Szia !


Én a Budait csak onnan ismerem, hogy unokatesó gyereke jár oda. Nincsenek elájulva tőle, de elvan a srác.

A BTM-hez nem tudok hozzászólni, csak annyit, hogy tavaly a suliban ahol lányom írt, külön terem volt a plusz idősöknek, hogy ne zavarják egymást a mászkálással, ha valaki előbb kész van.

Tavaly mi 7 iskola 10 szakát/tagozatát írtuk be, de osztályban volt aki ennél többet is. A "papír" elbírja, max. az ofő nem szereti adminisztrálni, esetleg azért mondhatja, hogy 5 suli. Esetleg azért nem jó 15-öt beírni, mert ha sok szóbeli van, azok ütközhetnek, átérni egyik suliból a másikba, ha egymás után vannak szóbelik stb. Mármint ahogy "békeidőben" lenni szokott. Idén biztos más lesz, de ütközés valószínűleg online is előfordulhat, nemcsak személyesen.

Kitartást és sok nyugalmat kívánok a felvételihez ! Ahogy valaki már írta előttem, gondolj arra hogy most mindenkinek nehéz/más mint rendes helyzetben. Biztos ügyes lesz a fiad ! Drukkolok !

65217. Hermione G. (válaszként erre: 65214. - Borian)
tegnapelőtt 07:21
Szerintem az orvosin előny, ha nem 18 évesen vág bele. Persze gyerekfüggő ez is, az önvizalommal duzzadó szerencsésekre ez kevésbé igaz.
65216. Borian (válaszként erre: 65215. - Turbónyuszi)
tegnapelőtt 07:16
A max 5 onnan jön, hogy az of-nek kell kitölteni a lapokat és annyiszor új jelentkezési lapot, ahány suli van. Ez beszorozva 30-cal sok, valóban megterhelő, de a te gyereked egyszeri megmérettetéséről van szó, ne spórolj ezen. A ti szempontotokból azzal szokták indokolni, hogy a túl sok szóbeli megterhelő a gyereknek. De! Ha nem jól sikerül az írásbeli, nem is fogják mindenhová behívni szóbelizni, ha meg nagyon jól, nem muszáj mindenhová elmennetek. De az is lehet, hogy idén szóbeli sem lesz, ki tudja...
65215. turbónyuszi (válaszként erre: 65210. - Borian)
nov. 27. 22:00

Köszönöm a bíztató szavakat, nagyon jól esnek!

köznem még olyan nyomasztás is jön az általános iskola felől, hogy már most azt mondogatják, hogy max. 5 iskolát írjunk be. A pályavlasztásiban ugyanezt súlykolták. Nekem ettől nagyon magasra megy fel a vérnyomásom.

A másik, hogy az általános azt is körbeírta a szülknek, hogy aki BTM-es és jár időkedvezmény a gyereknek, az jól gondolja meg, ogy kéri-e ezt az írásbelin, mert a gimnáziumok "nem szokták szeretni" a BTM-es gyerekeket és ez látszani fog az értékelő lapon. És persze, hogy elbizonytalanít, több ismerős nem kéri a többlet időt, hiába járna.

65214. Borian (válaszként erre: 65211. - Virgilius)
nov. 27. 17:34

Hát ezt majd meglátjuk, egyelőre az iskolaváltás izgalmain essünk túl.:-)

A fiamat, aki 7 évesen kezdett sikerült beterelnem egy nyekes osztályba, csak utána gondoltuk végig, hogy 20 éves lesz, mire érettségizik, ráadásul - egyelőre még - orvosira készül, 30 után talán kiléphet a nagybetűs életbe. :D

65213. levia (válaszként erre: 65209. - Virgilius)
nov. 27. 17:31
Igen. A hatalmas, 800-900 fős top gimikben rendszerint akár egy osztály kiad egy-egy faktos csoportot matekból és/vagy töriből, a többi tárgyból már jellemzőbb a keveredés 2-3 párhuzamos fakt is indul azonos tárgyakból, hisz annyi a jelentkező. És tanár is van elég.
65212. levia (válaszként erre: 65210. - Borian)
nov. 27. 17:25
A 2013 utániakra fókuszáljatok. Akkor váltott a felvételi rendszer.
65211. virgilius (válaszként erre: 65210. - Borian)
nov. 27. 17:24
Éretlenül suliba kerülő gyerek esetén évismétlés helyett jó megoldás lehet a nyekes év. Mi is ezért választottuk, lányom februáriként osztályában majdnem a legfiatalabb volt, és bár a jegyei jók voltak, mégis azt gondolom, várhattunk volna az oviban még egy évet vele. (Fiammal vártunk.) Azóta volt olyan évfolyam, ahol a döntés lehetősége sem adatott meg, tudom. Szóval ez egy jó és teljesen szabályos megoldás lehet az év-nyerésre.
65210. Borian (válaszként erre: 65205. - Turbónyuszi)
nov. 27. 17:20

Próbálj meg nem nagyon idegeskedni, mert átragad a gyerekre. (Persze, bagoly mondja verébnek, én is nagyon ideges voltam, amikor a nagy felvételizett, pedig az egy normál év volt.)

Évet ismételni egyrészt tényleg nem érdemes, másrészt elég nehéz. Mielőtt váltottunk sulit kínomban már én is gondolkodtam ezen, mert meg vagyok győződve róla, hogy a sok problémánk gyökere, hogy hagytam a kicsit éretlenül elmenni egy erős suliba, és ezt az év hátrányt azóta is görgetjük magunk előtt. Akkor körbejártam jogilag és szinte lehetetlen.

Nehéz helyzetben nekem segít, ha mindig csak a következő lépésre gondolok, nem az egész útra, ami előttem van. Amit most tudtok tenni: gyakorolni az írásbelire, ez otthon is megy, fent van az elmúlt 18 év feladata megoldókulcsokkal. És persze keresgélhettek, hová menjen. Már sokszor leírtuk: legyen egy jó, köztes és menekülő a végére. És inkább többet jelöljetek, mint kevesebbet.

Az izgalom most mindenkinek adott, ezért nem csak ti vagytok hátrányban. Gondolj erre és kitartást!

65209. virgilius (válaszként erre: 65208. - Chelsey)
nov. 27. 17:09
Hát igen, de az ilyen nagyon kicsi iskolákban elég, ha egy tanár elmegy pl nyugdíjba, és máris változik a képlet. 2 éve lányoméknál tuti volt matek fakt pl (talán még emeltes is), most meg nincs, biosz is talán. Szóval erre nem lehet építeni. Míg egy Árpádban vagy akár Móriczban, ami nem top suli, de asszem 4 vagy 5 osztályuk van évfolyamonként, mindig van emeltes is mindegyikből. A top-topokban meg több is.
65208. Chelsey (válaszként erre: 65206. - Virgilius)
nov. 27. 17:00
A gimik tájékoztatóit olvasgatva feltűnt, hogy a legtöbb kiemeli, hogy mely tantárgyakra készít fel emelt szinten. Bár, azt hiszem arra sem lehet mérget venni, hiszen ki is tudhatja, hogyan alakulnak a dolgok 4-5 év távlatában. De azért valamennyire vehetjük kapaszkodónak. Aztán, ha nem megy máshogy, akkor át is lehet iratkozni esetleg később vagy valahogy megoldani az áthallgatást (de az tényleg macerásnak tűnik).
65207. virgilius (válaszként erre: 65205. - Turbónyuszi)
nov. 27. 16:44

Nehogy ismételjen, ki tudja, jövőre normális év lesz-e már. Semmi se biztos sajnos.

Én egyáltalán nem akarlak lebeszélni az ált isk és gimn féle intézményekről, inkább fordítva, nekünk ezzel együtt nagyon bejött a választás, egy tárgyból előkészítőre járni pluszban nem megoldhatatlan, és a gyerekbarát légkör meg a kedve odafigyelés, amit a lányom a sulijában kap, számomra szívmelengető. Mivel ezek az iskolák elsősorban általánosok, az átmenet nem olyan éles, pl Kati néninek hívják a tanárt, míg a top gimikben csak a Szabó Tanárnő lenne használható, azt gondolom. Ezek apróságok, de a nagyon érzékeny lelkű gyerekeknél szempont lehet. És az érzékeny szülőknél is :))) Ha priviben megírod, melyik ált isk és gimn került szóba, szívesen megnézem, hallottam-e róla konkrétat.

Nem akarok valami orákulumnak tűnni, de rengeteg ismerőssel beszéltem a sulijukról, és a hülye memóriám miatt elég jól emlékszem is mindenre, amit valaha mondtak :)

65206. virgilius (válaszként erre: 65202. - Chelsey)
nov. 27. 16:38
Közép sok helyen indul azért, de emelt csak nagyon elvétve. Míg ugyanez egy nagy gimiben, ahol legalább 4 párhuzamos osztály van, nem is kérdés. Esetleg vendéghallgatóként át lehet járni máshová faktra, csak az órarendek miatt marha nehéz ezt a gyakorlatban kivitelezni.
65205. turbónyuszi (válaszként erre: 65201. - Virgilius)
nov. 27. 16:37

Szerintem nagyon jó, hogy ez így kiderül, mert nekem példul ez eddig nem esett le és éppen most voltunk a pályaválasztási tanácsadóban, ahol több ilyen ált. isk. és gimi-re ívták fel a figyelmemet. De akkor ezek mind egy kaptafa (és nem jó választás, ha reál fakt. nagy eséllyel fog kelleni.)

Engem nem zavar, hogy más is szóba kerül a fórumon, egyrészt most holtidőszak van még, másrészt a járvány is betesz, ha meg ha valaki konkrétan kérdez, akkor mindig kap konkrét választ és segítséget rögtön. Amúgy én is idegesebb vagyok most, mint korábbi felvételinél, egyszerűen túl sok ez így együtt, hogy nincs testközeli nyílt nap, mindenki szorong egy bizonys szinten, totál kérdőjel az írásbeli, hogy ne legyen beteg a gyerek, be sem mehetsz az épületbe, ami korábban alap volt, lesz-e szóbeli, ha igen hogyan. Szerintem mindez sajnos meg is fog látszani az eredményen. Én komolyan elgondolokoztam, hogy ismételjen évet és egy normális évben csinálja meg, ami persze nonszensz. De ez is gigantikus szívás. Az előkészítőt például 2-szer fizettem be félévre előre, de nem indult és kétszer is visszaadták a pénzt (először nem indult a szombati, aztán már semmilyen nem indult). Folyamatosan improvizálnunk kell (már végigcsináltam vele, van viszonyítás). Úgyhogy rendesen kétségbe vagyok esve :-). A gyerek meg esik szét. Hogy ebből mi fog kisülni azt nem tudom. Jó lenne egy menekülőútvonal.

65204. Zizoka01 (válaszként erre: 65203. - Levia)
nov. 27. 15:14
Most már rémlik, hogy régebben volt ez téma, csak akkor nem volt nekünk aktuális. Nagyon köszi!
65203. levia (válaszként erre: 65198. - Levia)
nov. 27. 14:38

Bioszhoz nem adhatok linket, mert már moderálásnak esett áldozatul a link korábban.

De guglizzatok erre: REALIKA

A leckék nagy mennyiségben tartalmaznak illusztrációkat, animációkat, filmeket, modelleket és feladatokat. Tartalma:

59 biológia lecke

59 fizika lecke

63 kémia lecke

70 matematika lecke.

65202. Chelsey (válaszként erre: 65201. - Virgilius)
nov. 27. 14:33
Ok. Számomra meglepő, hogy az az általános, hogy reál tárgyakból ezekben a gimikben nem indul fakultáció.
65201. virgilius (válaszként erre: 65199. - Chelsey)
nov. 27. 14:29
De leírtam, hogy ez melyik típusú iskolára igaz. Mindegy most, melyikbe jár a lányom, mert az úgyis egy egészen kicsi és olyan helyen levő iskola, ami csak azoknak érdekes, akik a városnak ezen a szélén laknak. Viszont nyekes kicsi ált isk és gimn csomó van, és eléggé egy kaptafa az összes.
65200. Chelsey (válaszként erre: 65198. - Levia)
nov. 27. 14:26
Ez nagyon jó, köszi!
65199. Chelsey (válaszként erre: 65193. - Virgilius)
nov. 27. 14:25
Igen, tényleg említetted. Mondjuk ezt olvasva, ha valaki új, nem sokra megy vele, mert nem tudja, hogy melyik suliról van szó (persze megkérdezheti, mert visszakeresni itt, ha nem is teljesen képtelenség, de legalábbis baromira időigényes).
65198. levia
nov. 27. 14:24

Néha én is soknak érzem magam, de nem tudom megállni :-)


Kémiai kísérletek

A videókhoz kapcsolódóan Tanai Dóra kémiatanár-jelölt készített játékos feladatlapokat, ezeket Szakmány Csaba lektorálta és szerkesztette. A feladatlapok a 7-8-os korosztály számára készültek, általános iskolai tudást igényelnek.

[link]

Biosz

65197. virgilius (válaszként erre: 65195. - Zizoka01)
nov. 27. 14:22
Priviben küldöm, mert link.
65196. Chelsey (válaszként erre: 65191. - Eleonóra123)
nov. 27. 14:21

Nagyon sajnálom, hogy idegesítelek. Nyolcadikos felvételi tapasztalatunk valóban nincs (korábbiakat megírattam vele a Radnótiban, úgyhogy azokat pontosan tudom, hogyan folytak).


A fórum lényege egy ideje valóban nincs annyira kiemelve, szerinted miattam, szerintem meg egyszerűen nincsenek kérdések. Valószínűleg ezért is beszélgetünk felmerülő dolgokról, mert amikor valaki konkrétan egy intézményről vagy a felvételi folyamatról kérdez, még sosem lett lerázva.

65195. Zizoka01 (válaszként erre: 65194. - Virgilius)
nov. 27. 14:13
Az is jöhet :-). A motivációt nem tudom előre felmérni, most lelkes. Majd meglátjuk. Csomó mindenben tudok segíteni neki (ami az emberrel kapcsolatos), de a moszatok pl. nem tudnak lázba hozni, az ilyesmihez kellene segítség.
65194. virgilius (válaszként erre: 65192. - Zizoka01)
nov. 27. 14:06
Otthoni bioszhoz nekem lenne tippem, de mint saját tapasztalat (:)) hozzáteszem, hogy lányom pl nem volt hajlandó/képes/elég motoivált hozzá egyedül.
65193. virgilius (válaszként erre: 65189. - Chelsey)
nov. 27. 14:04
Én pl leírtam már párszor, hogy a lányom sulijában pl nem indul emelt fakt semmilyen reál tárgyból, és hogy ez a suli gyengéje. Ahogy általában a kevés osztályt indító, főképp ált isk és gimn típusú iskolák esetében. Viszont erős előnye az ilyen típusú iskoláknak a gyerekbarát légkör és a személyes odafigyelés, valamint többnyire a jó színvonalú nyelvtanítás (nyekes képzés)-
65192. Zizoka01 (válaszként erre: 65178. - Eleonóra123)
nov. 27. 13:59
Ha esetleg belevágtok az otthoni kémiába (minket főleg az érdekel), megosztod a tapasztalataidat? Miből, hogyan, milyen online anyagokkal stb.?
65191. eleonóra123 (válaszként erre: 65189. - Chelsey)
nov. 27. 13:39

Oké, akkor sarkosan fogalmazok! Te roppant okos és tájékozott vagy mindenben, sok nyelven beszélsz és világlátott is vagy. De túl sokat beszélsz konkrétumok és tapasztalatok nélkül, igen sokszor hangot adsz a véleményednek ami nekem a jelen helyzetben már-már trollkodásként hat. Idegesít. Főként ha figyelembe vesszük hogy a gyermeked még nem felvételizett élesben. (Ha mégis akkor, elnézést, elkerülte a figyelmemet.) És igen, vannak egyéb gondjaim is, talán ezért vagyok türelmetlenebb ma az átlagnál.

Tudom hogy nem kötelező téged olvasni és jogod van a véleményedhez. De számomra elvész a fórum lényege ami évekig megvolt, hogy tapasztalatokkal segítjük egymást és nem burkolt beszólogatásokkal.

Minden korszak véget ér egyszer, és nekem úgyis ez az utolsó középiskolai felvételim. Majd megoldjuk a gyerekkel. A többieknek köszönök mindent!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook