Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
113382. akinomuj (válaszként erre: 113378. - Ispanos)
ma 12:04

Ebből a szempontból a Fazekas mindig korrekt volt. De ha nem adták volna meg, megyünk tovább. Mert járt a pont.

De igen, itt nincs esélyegyenlőség.

Mondjuk, ha többen jelzik a hibát, lehet javított javítókulcsot kiadni. És akkor máris nincs kivételezés. Persze, akkor át kell írni az értékelőlapokat, átnézni egyenként azt a feladatot.

113381. Borian (válaszként erre: 113380. - Ispanos)
ma 12:02

abbahagyom, mert ez már múlt, kár rajta puffogni, de nagyon sokat számít...

én angol felsőfokú nyelvvizsgán kaptam pont egy olyan szöveget fordítani (régen volt, ma már nincs is fordítás), ami véletlenül pont a kutatási témámba vágott... valszeg sokkal könnyebb dolgom volt, mint annak, kinek ez idegen terület volt

113380. Ispanos (válaszként erre: 113376. - Chelsey)
ma 11:55

A szövegértés feladat kapcsán két gondolat. Egyrészt akkor lenne valódi szövegértés a feladat, ha fikció szerepelne szövegben. Ennek is van hátránya. Szerintem a labdarúgás iránt érdeklődők egyértelműen előnyben voltak a feladat kapcsán és azt is tudjuk, hogy a példafeladatoknak milyen nevelő hatása van. De ez egy régi téma. Egy középiskolai felvételi esetében az én értékrendemhez közelebb állna művészeti, természettudományos kapcsolódású szöveg - ha már nem fikció. Node egyrészt nem az én egzisztenciám függ a feladott szöveg témájától, másrészt pedig több a tornaóra a gimikben, mint mondjuk művészeti.

A mostani felvételizőknek a VB döntő megtekintését ajánlom, hogy a gyerek legalább a keretrendszert ismerje (hány játékos, mennyi ideig tart, játékvezető szerepe, stb.) - hogy ne ezen múljon. (Mert ugye a hatos matekon is volt)

113379. Borian (válaszként erre: 113376. - Chelsey)
ma 11:47
ezért írtam, hogy leegyszerűsítettem... vannak kivételek: focirajongó lányok és antifocista fiúk, és igen, én is tudom, hogy Uruguay egy ország, de zavaros volt az egész...
113378. Ispanos (válaszként erre: 113377. - Akinomuj)
ma 11:40
Ebből is látszik, hogy van különbség hozzáállásban is. Nálunk nem vitatták a megállapítás jogosságát, egyszerűen lezárták annyival, hogy nincs benne a kulcsban az a megoldás.
113377. akinomuj (válaszként erre: 113371. - Ispanos)
ma 11:27
Mi a magyarban vitattunk egy pontot, azt el is fogadták. Ott nem volt egyértelműen megfogalmazva a feladat, ezért elképzelhető volt 2 féle megoldás, és az egyik nem szerepelt a kulcsban.
113376. Chelsey (válaszként erre: 113375. - Borian)
ma 11:23
Az én fiamnál még a lányok is többet tudnak a fociról, annyira hidegen hagyja. Nem is tud semmit a fociról, főleg nem azt, hogy milyen bajnokságot, ki, hol nyert meg. Egyszerűen kimásolta a szövegből a választ. Nem is értette, hogy miért kérdezgetem (miután olvastam itt a felháborodást tavaly ezzel kapcsolatban). Más kérdés, hogy ő pontosan tudta, hogy Uruguay egy ország (mert számítógépes játék mellékhatásaként észrevétlenül megtanult vaktérképezni).
113375. Borian (válaszként erre: 113374. - Chelsey)
ma 11:05

hát, azért nem teljesen.... a focis kérdést elől-doktor-hátul-doktor létemre, én is félreértelmeztem volna, ki nyerte azt a VB-t, de a férjem rávágta a helyest választ, mert azt szerinte minden, kicsit is foci iránt érdeklődő tudja...

ez nem azt jelenti, hogy a lányoknak nem kellene megfelelő szövegértelmezéssel rendelkezni, de a fiúknak nem kellett ezt a képességüket agyonhasználni (mellesleg az egész feladat során)


OK, most leegyszerűsítettem szexista alapon, de nagy a korreláció a foci ismerete/szeretete valamint a nemi hovatartozás szerint

113374. Chelsey (válaszként erre: 113373. - Ispanos)
ma 10:29

Az első mondatoddal teljesen egyetértek és felháborítónak találom, hogy szinte mindegy egyes évben van olyan feladat a felvételin, amelyiket képtelen egy év alatt úgy megfogalmazni, hogy az egyértelmű legyen. Nem lehet elvárni, hogy abban a stresszes helyzetben egy felvételiző azon merengjen, hogy mit gondolt a költő...


Ami a szövegértéses feladat témáját illeti, az szerintem mindegy. Adott egy szöveg, mindegy, hogy annak a témának a szakértője vagy vagy sem, hiszen a kérdések a szövegben leírtakra irányulnak és nem a te korábban szerzett ismereteidre. Ott a legnagyobb hátrányt a gyenge szövegértés, a kapkodás, a stressz miatti figyelmetlenség jelentheti.

113373. Ispanos (válaszként erre: 113372. - Chelsey)
ma 10:13
Igen, az eljárás szabályos volt, így nem is pörögtem rajta tovább, ugyanakkor sajnálom, hogy ez előfordulhat, és ilyeneken múlnak eletpalyak. Ez például szerintem feladatsor-összeállilítói figyelmetlenség volt. Ugyanakkor a labdarúgás reprezentációja tendenciózus hátrányt jelenthetett a témától idegenkedoknek.
113372. Chelsey (válaszként erre: 113371. - Ispanos)
ma 09:51
Ez esetben - szerintem - a szabályok szerint járt el az iskola, mivel ha eltekintenek a javítókulcstól, akkor az összes többi olyan gyerekkel szemben előnyt élvezett volna a gyereked, akik ugyanezt a "hibát" követték el és ezért újra kellett volna javítani minden dolgozatot.
113371. Ispanos (válaszként erre: 113370. - Akinomuj)
ma 09:40
A tavalyi matek hatosban volt egy olyan példa, amely a magyar nyelvtan szabályai szerint értelmezve kétféle eredményt hozhatott. Két magyar tanárral konzultálva egyetértettek, hogy jogos a felvetés, de a "javitó-iskola" elutasította, mondván csak a megoldókulcsban szereplő eredményre adhatnak pontot.
113370. akinomuj (válaszként erre: 113369. - Virgilius)
tegnap 22:08

Van, aki hajlamos, és van, aki nem.

A kulcs hibáira pedig kevés szülő tud rámutatni (tavaly egy olyan pontot reklamáltunk meg sikeresen).

113369. virgilius (válaszként erre: 113368. - Akinomuj)
tegnap 19:07
A nagyon egyszeru es egyertelmu esetekben sztem jobb tullenni rajta gyirsan. Amit mar kulon meg kell irni, azt az ember hajlamos inkabb annyiban hagyni.
113368. akinomuj (válaszként erre: 113366. - Virgilius)
tegnap 18:28

Ez elég érzéketlen hozzáállás. :/

A mi közelünkben egy viszonylag jó technikum van, nagyon sokan ott írnak. Volt szülő, aki az OH-ig kellett, hogy menjen egy helyesírási pontért (az és után alig volt hely a következő szónak, de azért látszott, hogy nincs egybeírva. De hibának tekintették. Az OH megadta a pontot).

Szóval néha indokolatlanul is lehetnek 'vonalasok' a kevésbé erős iskolák.


Én nem tekintem hátránynak, ha írásban kell panasszal élni. Van ideje az embernek átgondolni, tud szaktanárral konzultálni, jobban indokol.

113367. Chelsey (válaszként erre: 113366. - Virgilius)
tegnap 18:25
Tavaly nálunk is jobban teljesített javításban a rangos gimi kontra futottak még technikum. A fiam osztálytársai nem győztek visszaszaladgálni a fellebbezéssel. Volt olyan kedvezménnyel író, akinek nulla pontot adtak, mert nem nézték meg, hogy hová mentette le a fogalmazását. Másoknak nem adtak pontokat a részben megoldott feladataikra. Ráadásul sokkal később kapták meg a dolgozataikat, mint amire a korábbi évek alapján számítottak. Szerintem egyébként ezek a dolgok nehezen kiszámíthatók, mert nagyon függ attól is, hogy az adott évben mennyire lepik el a felvételizők az adott intézményt és kik vállalják, hogy részt vesznek a javításban.
113366. virgilius
tegnap 18:04
Sztem vissza is uthet a gyengebb suliban iras. Mi megkaptuk azt, hogy mit ugralok egy pontert, igy is ez az egyik legjobb dolgozat, amit ott irtak. Na igen, de a celhoz pont kellett volna meg az az egy pont... Masreszt a gyengebb sulikban sokszor eloben nem lehet raklamalni max utolagos eszrevetelt beadni, ami szinten bonyolithatja a dolgot. A top sulikban jobban aterzik egy pont jelentiseget sztem es nem us a portasnal kell atvenni a dolgozatot vagy a napkozis neninel, hanem szaktanarok is jelen vannak. Ez is csak egy tapasztalat akart lenni. :)
113365. Hattori (válaszként erre: 113364. - Khi72)
tegnap 16:04

8 oszt gimik rangsora

[link]

113364. khi72 (válaszként erre: 113363. - Eleonóra123)
tegnap 12:02

Mi is szakgimiben írtuk 8.-ban mindig, pont a magyar szubjektivitása miatt. Nekünk bejött, mindegyik gyerekem 10 pontot kapott a fogalmazásra, a legnagyobbat még külön ki is emelte a megtekintésen a tanár, hogy a legjobbat írta, gratulál. Ebből az évből van tapasztalatom az E5-re nézve, osztálytárs írta ott, akkor 90 gyerekből senki nem kapott 10 pontot a fogalmazásra.

Úgyhogy mi gyenge, gyorsan javító sulira szavazunk, de szerencsére többet nem kell már írnunk:) Meg nyilván 6 és 8 osztályosban nehéz gyengét találni.

113363. eleonóra123 (válaszként erre: 113361. - Mankosy)
tegnap 11:17

Szerintem egy közkedvelt konteó hogy az erősebb sulikban szigorúbban javítanak. Mi ezt nem tapasztaltuk. Sőt, az ottani tanárok tisztában vannak vele hogy nem dolgozatot íratnak a saját, válogatott diákjaikkal hanem központi felveteli dolgozatot javítanak, egységes javítókulcs alapján.

Ez a konteó inkább a szülők félelmeiből táplálkozik, sokan nem tisztázzák le magukban hogy a helyszín a pontozás szempontjából lényegtelen, a javítótanárnak pedig nem az a célja hogy kiszúrjon a felvételizővel. (Topgimik tanárai pedig többségükben szeretik a gyerekeket, emberségesen bánnak velük.)

De persze írja mindenki ott ahol jól esik neki. Az E5 ellen nálam az szól hogy elég sokára javítják ki a dolgozatokat.

113362. Chelsey
tegnap 09:41

A Veritas Collegiate Academy Budapest Gimnázium levele került takarítás közben a kezemben. A most felvételizőknek javaslom, hogy ha két tanítási nyelvű (angol-magyar) gimnáziumot keresnek a csemetének , akkor ez jó alternatívája lehet a Kőrösinek (ahol mostanában egekben volt a pontszám).

Itt tudjátok a honlapjukat megnézni: [link]

113361. mankosy (válaszként erre: 113318. - Enid)
tegnap 09:19

Szia!


E5-ben biztos nem iratnám a gyerekkel, ha az a magyar tanár javítja akihez előkészítőre járt, akkor a fogalmazásnál sok pont elveszhet :-)

(Meg lányom ignorálja is az E5-öt :D, de ez más téma)

Erősnek mondott suliban egyáltalán , szóval a többiben sem.

Legyen közel a suli, gyalog is megközelíthető, akármi lehet elalvás, hóakadály, elég pár csepp eső Bp-en és simán beáll a város.

Lányom egy technikumban írja majd, ami kényelmesen 10 percre van gyalog.

Mivel a város másik felére jár suliba, senki se fogja mifelénk írni.

Szerintem az hogy milyen a suli, ahol aközpontit írja járt-e ott nálunk nem szempont, mivel a lányom igy is-úgy is kimaxolja a parázást :-)))

Hatodikban már írt, a menetével tisztában van, meg most van plusz ideje és azok, akinek van, legalábbis ebben a suliban, külön teremben írják.

113360. kcsk (válaszként erre: 113357. - Hdolli)
tegnapelőtt 21:33
Sziasztok! Engem is érdekelne, hogy milyenek a javításnál az Europa 2000ben. Kérem szépen, ha valakinek van erről tapasztalata, ossza meg, akár priviben. Köszönöm!
113359. akinomuj (válaszként erre: 113358. - Ispanos)
tegnapelőtt 19:26
Köszönöm, válaszoltam is. :-)
113358. Ispanos (válaszként erre: 113356. - Akinomuj)
tegnapelőtt 16:15
küldtem
113357. hdolli (válaszként erre: 113329. - Akinomuj)
tegnapelőtt 09:32

Én a Szent Istvánnál találtam ugyan ezt a helyzetet. A mai napig nem tudom felvették volna-e a gyerekemet. Utolsó volt a listán és az elsőbe bekerült, így sok jelentősége nincs, de mégis ez egy visszajelzés a gyerekemnek.

Egyébként az írásbelit is ott írta. Azzal kapcsolatban nem volt semmi gond. Jól szervezett volt, viszonylag gyorsan és korrekten javítottak. Ennek ellenére a most 6-os gyerekemet nem oda viszem az írásbelire, mert őt rettenetesen nyomasztják ezek a régi épületek. Ezért választottam az Európa 2000 sulit. Nem szándékozunk oda menni, de annyi tudok róla, hogy jó hangulatú suli, jófej tanárokkal. Reményeim szerint ez pozitív hatással lesz a gyerekem feszültségére.

113356. akinomuj (válaszként erre: 113355. - Ispanos)
nov. 27. 12:00

Jó kis történet. :-)

Ti mit gondoltatok (ha nem titok)?

113355. Ispanos (válaszként erre: 113348. - Akinomuj)
nov. 27. 11:12
Az irányban megállapodtunk, neki úgymond csak a felkészülést és a vizsgát kellett abszolválnia. Azt kommunikáltuk, hogy az írásbeli eredménytől függ a "menü" és addig nem is foglalkozunk vele. A végén ő választott, de nem azt amit mi gondoltunk neki. /Eredetileg nem akartam rátenni a listára-node nem került semmibe-, majd úgy gondoltam, hogy ezt a szóbelit húzzuk ki a hétből-de végül is aznap nem volt más szóbeli és jó lesz gyakorlasnak.../
113354. Borian
nov. 27. 05:57

Nálunk az írásbeli helyszínválasztás elsőre adott volt (12 évfolyamosba jártunk, saját suliban írta a fiam), másodjára kicsit elgondolkoztunk, mert akkorra a lányom átment egy másik suliba, de végül visszamentünk az ismert helyszínre. Korrektül javították mindkettőét.


A célsulik közül a fiam járt matek tehetséggondozásra a Karinthyba, de annyira nem alakult ki benne mély kötődés a suli iránt. A többivel szóbelin találkozott először. Nem volt sok, de így is nagyon neház volt a döntés, sokáig őrlődött az Apáczai és László között. Sokáig emlegette, hogy nem kellett volna-e az Apiba mennie...


A lányom járt előkészítőre a Lászlóba, ott rögtön beleszeretett. Az írásbeli nagyon nem sikerült, ezért szerintem rekordszámú, 11 szóbelire voltunk hivatalosak, de végül az egyiket lemondtuk, így "csak" 10 suliban szóbeliztünk. Alapos körképet sikerült szereznie Budapest gimnáziumaiból. :-) Több is tetszett neki a Lászlón kívül talán a Leövey és a Vörösmarty leginkább. De ő annyira László-orientált volt, hogy jó, hogy sikerült beküzdenünk magunkat. Benne nincs semmiféle kognitív disszonancia, imád odajárni, ha tehetné, járna több szakörre (így csak koreai nyelvre jár), a gólyatáborban jelentkezett DÖK-ösnek (szerencsére végül nem őt választották, mert az utolsó napon volt a végső döntés és neki korábban el kellett jönnie családi program miatt), a gólyabálon ő volt az osztálytánc koreográfusa, szóval imádja.

113353. Aquarius76
nov. 26. 22:47

Az én gyerekeim előre megnézték a vágyott gimit. :)

Lányom idejében volt kb. 3 órás körbevezetés, amikor bejárták az egész iskolát.

Tavaly (2021 őszén) nem volt körbeveztés a covid miatt. Fiam ezért is -meg mert ki akarta próbálni magát- ment a gimibe matekversenyre.

Mindkettőjüknek rögtön megtetszett a gimi épülete és hangulata.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook