Középiskolai felvételi (beszélgetés)
8. EJG - túl van a szóbelin a gyerek nálunk is :) Matek - angol. Sokat nem tudtam kihúzni belőle, picit hallgatóztam csak :) Matekból azt mondja konkrét megoldandó példája nem is volt, egy Pascal-ról szóló szöveg volt és azzal kapcsolatban beszélgettek, érintettek fogalmakat. Lehet nála az elméleti tudást nézték? Talán egy feladat volt egyenlő oldalú háromszög témában. Utána beszélgettek magáról, főleg a előzetesen leírtakkal kapcsolatban. Nálunk főleg a mi osztályunk csinálja az iskolai műsorokat és abban tevékeny részt szokott vállalni, erről beszélgettek. Szituációs kérdés: mit csinálnál, ha nyernél a lottón 3 milliárd forintot? :D adnál-e valakinek belőle, kinek, miért? támogatnál-e valakit, valamit? megváltoztatna-e?mit vennél belőle?
Angol - azt mondja itt sem volt konkrét témakör, elkezdtek magáról beszélgetni és kérdezgette a tanár, azokra válaszolgatott. Nem tudom elég-e az angol tudása, én úgy hallottam folyamatosan beszélt, meglátjuk. Nyilván a szókincsben azért van hiányossága. Nyelvtani rész /feladat nem tudom volt-e, azt nem mondta.
Összességében jó volt, kedvesek voltak, de még mindig nincs hűha a gyerekben. Ezzel túl vagyunk minden szóbelin, most már csak az ideigleneseket várjuk tűkön ülve :) Mindenkinek sok sikert és jó várakozást! :)
4.
Másfél hónap után ez az utolsó pár nap várakozás a legidegőrlőbb... ti hogy bírjátok? ;)
Igen, ez is nagyon fontos szempont.
Sok helyen, főleg általános iskolákban, csak egyetlenegy "rendes", szakos tanár van (ha van egyáltalán) bizonyos tantárgy(ak)ból. Helyettesítésnél jó, ha tanári felügyeletet tudnak biztosítani, nemhogy szakos kollégát.
Sajnos - még a keresgélés során - én találtam olyan (elég jó hírű) gimit, ahol úgy hirdettek meg nyelvi tagozatot, hogy a tanári karban nem láttam egy ilyen szakos tanárt sem. Ilyen esetben vagy vesznek fel évkezdésig, vagy esetleg csak óraadókra számítanak.
Vadi új ablakok lettek tavaly mindenhol !
Óbuda azért nem tud mit tenni, mert kettős fenntartású, a Főváros is a fenntartója, és egymásra mutogatnak, végül egyik sem ad rá pénzt.
Ha jól tudom, erről van szó.
hatosról beszélsz, ugye?
mert nyolcadikos idén: mint égen a csillag :-(
Erzsinek és másoknak is!
Teleki:
Én 2020 elején hallottam, még jelenléti oktatásban, hogy oltári tanár hiány van, állandóan elmaradnak az órák. Az okot privátban tudom elküldeni.
Először színvonalas angol nyek után (középfok közelében volt), jó képességű lány, 10. félévkor kevesebbet tudott angolból, mint 8. végén. 2. nyelvből magántanár kellett, mert majdnem bukott félévkor. 10. félévben már az 5. matek tanárja volt, és úgy le voltak maradva a tananyaggal, hogy 2-es volt a matek osztályátlag.
Gondolkozott rajta, hogy átmegy másik osztályba 11.-től, hogy kifogjon más tanárokat.
Most 0.-ba jár néhány ismerős, egyelőre nekik tetszik, nem panaszkodnak. De, ugye azóta online vannak.
Üdv. Marka
A belvárosi iskolák esetén nem evidens a diákok rendszeres versenyre küldése. Annak elvárása pedig főként nem. Ezt a "versenyistálló" dolgot leginkább kívülállóktól hallani, a valóság más.
Exnálunk inkább az volt megfigyelhető, hogy a gyerekek nem is hallottak versenyekről, vagy sokszor csak utólag, pedig skár indultak is volna..
Sziasztok, ha valakinek megvan esetleg a HVG idei kiadványa, meg tudná nekem mondani, hányadik a XI. kerületi Bethlen? (6-os fiam eredetileg máshova ment volna, de annyira szimpatikus volt a suli a felvételi során, hogy elgondolkoztunk...)
Nagyon szépen köszönöm :)
Nálunk nem volt elsőrendű szempint a közelség, igazából itt ugyanannyi idő alatt bejutok Kispetről a belvárosba, mint pl a Szt. Lászlóba Köbányára.
Nagy is bejárt a VI kerületbe, és ha sikerült volna hatodikosnak, akkor ő is bejárt volna XIV. vagy az V. kerületbe tömegközlekedéssel, közel és távolabb nincs is erre 6 osztályos gimi.
8. Fazekas
Én is úgy vélném, hogy egy ilyen erős reálos suliban kell legyen TT oktatás a TársTud tagozaton is, bár az új NAT bekavar, minden esetre írok az igazgatónak és utána megosztom itt a fórumon.
8.
Hát ez elég durva... de összecseng azzal, hogy pl. a Vörösmartyban meg egy sor más suliban mennyivel mentek fel a szóbeli ponthatárok, meg úgy általában közvetlenül a Top gimik utáni kategóriákban. Korábban is azt fejtegettük, hogy ide "ömölhetett rá" a sokkal több gyerek (bocs a kifejezésért).
Ha átlagosan több helyre jelentkeztek a gyerekek, mint korábban, akkor ez kompenzálhatja a fentit, és lehet az az eredménye, hogy a rangsorszámok fognak emelkedni...
Fingers crossed :-)
Szia!
Nem tudom mert tegnap én is csak ötleteltem. Idén a partvonalról figyelem a dolgokat, kisebbik gyerekem hetedikes.
Magán véleményem, hogy szerintem gyerekednek jó esélye van, nem hiszem hogy annyit emelkedne a pontszám vagy csökkenne a rangsorszám.
Drukkolok nektek!
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?