Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Hát, ööö izé...ez nincs meg. :)
Mentségemre szóljon, hogy én csak általános iskolában tanultam oroszt. (1990-ben mentem középiskolába)
Viszont nyolcadikban valami babákról szóló szövegben a nacionálnij kásztyümöt nacionalista kosztümnek fordítottam. :))
Együtt röhögtünk a tanárnővel meg az osztállyal.
Én a zsgyi ményjá-t (Várj reám) 8.oszt.- ból még mindig simán elszavalom.
Nahát, a törzstagok szétoffolják a topikot. :-D
/Én is emlékszem rá!/
Biztos az is megvan, hogy táncol a répa(?) a mákkal(?).
Tancevala repka s makom
a petruska sz pamidorom
a regyiszka ugyivila
kak petruska tancevala.
Én mindig 5-ös voltam oroszból, de valahogy szűzen maradtam tőle. Néhány mondat maradt meg bennem a karácsonyfa ünnepélyről és az akkori lakcímünket tudnám még elmondani, aztán kábé ennyi. Mondjuk én középiskolában már nem tanultam oroszul. Nem úgy, mint a férjem, ő orosz kéttannyelvűbe járt :-)
Az István spec.mat-nak is van elszivo ereje a 3 sulitol, mert sokan be sem adják a Fazekas-ba, mert félnek tőle.
Én 91-ben érettségiztem. (Kaffka M. Gimn.) A 89-es történések ellenére a mi iskolánk a továbbiakban is megtartotta a Nov. 7-i ünnepségeket. (Köszönhetően az igazgató beállítottságának :), ő volt egyébként a töri tanár is.) A mai napig a zsigereimben, fülemben van, hogy a mi himnuszunk után következik a szovjet himnusz.
A Perczelesek szerencsére megtudták. Pont elég volt. Onnan terjedt tovább. Telefonon. :-)
Manapság meg egész sok tizenévestől hallom, hogy második nyelvnek vagy esetleg főnyelvnek oroszt választanak.
Engem meg kiráz a hideg ha meghallom az orosz beszédet. :)
Utcán sétáló zöld krokodilról tudok énekelni, elmondani, hogy senki nem hiányzik és a No, megállj csak ! felkiáltás is megy oroszul. Meg még néhány szó, pl. nagymama, nagypapa, kutya, macska. :))
Csak azok tudták, akiknek volt telefonja. Mifelénk sem volt senkinek akkoriban (Bp XV).
Vidéken nem nagyon lehetett tudni.
A jelentésnél csak megszólítás volt jobb: tovaris ucsítyelnyica :D
Ügyesen elfelejtettem én is szinte mindent, pedig folyékonyan társalogtuk nyolcadik végére köszönhetően az orosz anyanyelvű tanárunknak. Utólag bánom. Egyszer majdnem újra kezdtem, de amilyen hirtelen jött az ötlet, olyan hirtelen elillant.
Leöveynél le lehet kérdezni a szóbeli/tagozatos többletpontot. És kitette a jelentkezők létszámát is.
És márc. 13-ára ígéri a rangsorszámot.
Mennyi “vén csoroszlya” van itt ;) Én 90-ben érettségiztem egyházi iskolában. Óvatosságból volt a töritételeknél A és B verzió. Reggel tudtuk meg, hogy akit küldtek érettségi elnöknek az pártkatona-e vagy lehet az igazságról beszélni.
Mi a matekot tudtuk meg 89-ben, a függvénytáblát elég szorgosan forgattuk az érettségin, alig volt feltűnő :) Magyar/Tori szakra mentem az ELTE-re, így a matek igencsak jól jött. Aztán az év égi jegyet kaptuk meg az érettségire matekból, az se nagy volt baj. A rádió mondta be, hogy így lesz, az az év teke volt meglepetéssel.
Meg jelenteni, hogy senki sem hiányzik.
Látod, pont ennyit ért a kötelező oktatás:). (bár virslit mustárral és palacsintát még tudnék kérni a vörös téren)
Na meg hülye is vagyok, 89-ben érettségiztem, és kponti matek felvételit írtam, úgyhogy engem elkerült ez az egész...
de, sőt zenei tagozatos voltam. de nem énekeltünk oroszul szovjet himnuszt.
Elütötted, szvobodnih (свободных) 😉
Off. Nem tűnt el. Akkor közel laktunk a Hősök teréhez, szóbeli érettségire már a szabadság szélén szálltunk:) a barátnőimmel.
Én meg nem tudom se ezt, se azt. :)))
Én oroszul is tudom az orosz himnuszt szintén énekkarról. Viszont a töritételekről akkor sem nagyon volt fogalmam :-)
Magyarul tudom még a dallamot és a szöveget is, de eredetiben, oroszul már nem.
Azok a jó kis indulók... emiatt volt egyedül élvezhető a kvázi kötelező énekkar.
További ajánlott fórumok: