Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Jaj, bocs, nem írtam, hogy "az idén ilyen nem volt", az most kizárólag a nyolcadikosra vonatkozott. :) Idén nem volt hatodikos felvételizőm, így őszintén szólva nem is néztem. Saját gyermekemmel együtt idén 50 nyolcadikos felvételijében vagyok érintett, másra most nem volt kapacitásom. :)
De jogos, más évfolyamon lehetett attól, hogy én nem láttam. :)
Azaz lehet, hogy a 10 azonos ponttal sorban álló közül az első harom bekerül, az utolső 7 pedig nem.
Az azonos pontszamúakat előre lefektetett és nyilvános szabalyok szerint sorolják be a tagozatok ideiglenes listáira, elsőként a HHH gyerekek jönnek, aztán azok, akik az iskola településén (kerületében(?)) laknak, ezután az iskola dönt, mit vesz figyelembe.
Természetesen lehet készülni a felvételire, mind magyarból, mind matekból. Utóbbiból talán még hatékonyabban, mert ott aztán tényleg "egyenfeladatok" vannak évről-évre. Bár a logikai készségek ott is adottak, szóval egyéni korlátok mindig vannak.
Magyarból azonban a felvételi felkészítés ott kezdődik, hogy adunk-e a gyerek kezébe egy éves kora előtt lapozgatós képeskönyvet... olvasunk-e neki meséket (szövegértés fejlesztése, szókincsfejlesztés), mondókázunk-e vele (igen, ezen is múlik, hogy felismeri-e majd a nyolcadikos felvételin az ütemhangsúlyos verselést és a rímképleteket), hall-e otthon szólásokat, közmondásokat. Mi, tanárok is "hozott anyagból" dolgozunk és vannak olyan kompetenciák, amelyeket heti 8 órában sem lehetne bepótolni, ha azok hiányoznak. Én a leíró nyelvtant mindig átveszem elejétől a végéig. Találkoznak a típusfeladatokkal, beviszek órára annyi szólást és közmondást, amennyit csak tudok (nyilván az összeset nem tudom, az lehetetlenség), begyakoroljuk a fogalmazást... de nem tudok helyettük regényeket olvasni, hogy fejlődjön a szókincsük és a helyesírásuk és nem tudok visszamenni az időben, hogy az egészen kisgyermekkorban megalapozandó kompetenciákat bepótoljam...
Nagyon olcsó lenne erre az a válasz, hogy ott is rendre mindig van ilyen, de tényleg így van. :)
És az egyetemen a vizsgákon is, és stb. ;)
Köszi a válaszokat Mindenkinek!
A Te leveled felveti a kövi kérdésem : ugyanazzal a pontszámmal több gyerek is áll a mi álomsulinkban,kb 10. De én ezt sem igazán értem, mert ha a Réka kalkulátorát nézem, akkor ott az utolsó gyerek pontja. Ki van írva, de vajon az első vagy az utolsó ugyanolyan pontal jelentkező felvettet jelzi ez a pontszám.?
Érdekes lenne egy olyan rublika ami jelzi az utolsó előtti felvett gyerek pontszámát.
Különben szerintem tök jó ez a táblázat.Különösen tetszik, hogy szerepel benne a meghirdetett helyek száma, mi sokat köszönhetünk ennek az infónak!
Hunfalvyban évek óta rendszeresen van haladzsás feladat a szóbelin. :-)
Idén is volt?
Azt kell elfogadni, hogy a felvételi sokkal jobban hasonlít egy IQ-teszthez, mint egy iskolai dolgozathoz. Inkább kompetencia- mint tudásalapú (persze a háttértudás is kell, de nem azt méri, hogy megtanulta-e a diák az anyagot, hanem azt, hogy tudja-e alkalmazni új, ismeretlen helyzetben is).
A magyaron akár nulla leíró nyelvtani tudással is össze lehet szedni 15-20 vagy akár még több pontot is...
Egy IQ-teszten, ha valakinek 80 az IQ-ja, az bármennyit is gyakorol, nem fog tudni 100 felett teljesíteni (ha jól mér a teszt). És ez nem azt jelenti, hogy az az adott ember kevésbé értékes, csak akkor neki más való... Ha valaki nem teljesíti egy adott iskola felvételi követelményeit, akkor ő ott szenvedne, ha valahogy bejutna (én sajnos láttam már erre példát, hurrá igazgatói keret...). Nyilván ez nem azokra vonatkozik, akik pár ponttal maradnak le, mert 1-2-3 pontnak nincs jelentősége, de 10-20-30-nak már igenis van. A felvételi a gyerekeket is védi. Óriási jelentősége van annak pl. az önértékelés szempontjából, hogy egy gyerek a saját közösségében mennyire számít sikeresnek. Ha a hétvégi kamupéldát vesszük: 65 ponttal bekerülne egy topgimibe, akkor 99%-os eséllyel csak frusztrálódna azok között, akik 85-90 pontokat írtak, tehát lényegesen jobb képességekkel rendelkeznek. Ugyanezzel a 65 ponttal viszont egy kevésbé erős gimiben akár osztályelső is lehet, sikerélményeket szerezhet. És ugyanazt az érettségi bizonyítványt fogja kapni ő is... A továbbtanulás sem csak ezen múlik. Számtalan példát láttam, amikor valaki nem top gimiből jutott be orvosira, vagy más, magas követelményszintű egyetemre. Még azt is megkockáztatom, hogy sokkal jobb esélyekkel indul valaki egy gyengébb gimiből, de pozitív önértékeléssel, mint egy elitgimiből romba döntött önbizalommal. (Nálunk pl. a top 10 suli konkrétan fel sem merült. Ismerem a gyerekem, nem neki való. És nem savanyú a szőlő, sok helyre behívták volna, a felvvizsga oldal alapján mindenhova elég lett volna a pontszáma egy szóbeli behíváshoz... de be sem írtuk és meggyőződésem, hogy jó ez így.)
A postázás is opcionális, de ez a suli kizárólag postai úton értesít. Csak ki kell bírni cérnával.
Idén a kifüggesztés értelme is kétséges, vagy lesz jelenléti suli akkortájt vagy nem.
Csinálja.
DNG pl.:
"A végleges (Felvételi Központ által egyeztetett) felvételi eredményekről kizárólag levélben küldünk értesítést 2021. április 30-ig."
Én is erre építek, hogy ha a 2. suliban nincs bent, akkor az elsőben bent van. :) (A 2. és a 3. suli valószínűleg jóval előbb kint lesz a lista, és a 3.-ban létszámon belüli, szóval ha ott nincs a listában, akkor az előzőkben kell lennie. :) )
(Jó, tudom, mit aggódok a 32/37. rangsorhellyel... :D )
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?