Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

84245. virgilius (válaszként erre: 84242. - Fervadag)
2021. márc. 30. 18:25
Így van, de pl a helyesírás talán össz 2 pontot számít az egész dolgozat esetében, vagyis ha valaki vét egy súlyosnak számító hibát az amúgy tökéletes fogalmazásában, az ugyanúgy 8 pont, mint ha ki sem látszik az iromány a pirosból. Ha rajtam múlna (sokak szerencséjére nem rajtam múlik), akkor az egész dolgozat helyesírását értékelném. :) És épp ez az oka az idei hőbörgésnek, hogy a matekos típusfeladatokat be lehetett gyakorolni, de a magyar olyasmikhez is próbált hozzáférni, ami mélyebben gyökerezik.
84244. fervadag (válaszként erre: 84238. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:24

Jaj, bocs, nem írtam, hogy "az idén ilyen nem volt", az most kizárólag a nyolcadikosra vonatkozott. :) Idén nem volt hatodikos felvételizőm, így őszintén szólva nem is néztem. Saját gyermekemmel együtt idén 50 nyolcadikos felvételijében vagyok érintett, másra most nem volt kapacitásom. :)

De jogos, más évfolyamon lehetett attól, hogy én nem láttam. :)

84243. levia (válaszként erre: 84241. - Levia)
2021. márc. 30. 18:21

Azaz lehet, hogy a 10 azonos ponttal sorban álló közül az első harom bekerül, az utolső 7 pedig nem.

Az azonos pontszamúakat előre lefektetett és nyilvános szabalyok szerint sorolják be a tagozatok ideiglenes listáira, elsőként a HHH gyerekek jönnek, aztán azok, akik az iskola településén (kerületében(?)) laknak, ezután az iskola dönt, mit vesz figyelembe.

84242. fervadag (válaszként erre: 84229. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:20

Természetesen lehet készülni a felvételire, mind magyarból, mind matekból. Utóbbiból talán még hatékonyabban, mert ott aztán tényleg "egyenfeladatok" vannak évről-évre. Bár a logikai készségek ott is adottak, szóval egyéni korlátok mindig vannak.

Magyarból azonban a felvételi felkészítés ott kezdődik, hogy adunk-e a gyerek kezébe egy éves kora előtt lapozgatós képeskönyvet... olvasunk-e neki meséket (szövegértés fejlesztése, szókincsfejlesztés), mondókázunk-e vele (igen, ezen is múlik, hogy felismeri-e majd a nyolcadikos felvételin az ütemhangsúlyos verselést és a rímképleteket), hall-e otthon szólásokat, közmondásokat. Mi, tanárok is "hozott anyagból" dolgozunk és vannak olyan kompetenciák, amelyeket heti 8 órában sem lehetne bepótolni, ha azok hiányoznak. Én a leíró nyelvtant mindig átveszem elejétől a végéig. Találkoznak a típusfeladatokkal, beviszek órára annyi szólást és közmondást, amennyit csak tudok (nyilván az összeset nem tudom, az lehetetlenség), begyakoroljuk a fogalmazást... de nem tudok helyettük regényeket olvasni, hogy fejlődjön a szókincsük és a helyesírásuk és nem tudok visszamenni az időben, hogy az egészen kisgyermekkorban megalapozandó kompetenciákat bepótoljam...

84241. levia (válaszként erre: 84237. - Violetta2)
2021. márc. 30. 18:15
Az utlsónak felvett gyerek ideiglenes listán elfoglalt rangsorszáma az elsődleges informació. A pontját vagy ki tudjuk deríteni, vagy sem. Lehet, hogy az előtte állót, akinek ugyanannyi a pontja szinten felvették, de a möggötte álló, hiaba van szintén ugyanannyi pontja mar kicsúszott a létszámból.
84240. virgilius (válaszként erre: 84234. - Levia)
2021. márc. 30. 18:14
Azt hiszem, többen is írták, hogy volt.
84239. virgilius (válaszként erre: 84236. - Levia)
2021. márc. 30. 18:13

Nagyon olcsó lenne erre az a válasz, hogy ott is rendre mindig van ilyen, de tényleg így van. :)

És az egyetemen a vizsgákon is, és stb. ;)

84238. virgilius (válaszként erre: 84235. - Fervadag)
2021. márc. 30. 18:12
Amúgy de, volt idén is ilyen, a Lázár Ervin mesénél. Amikor pl szerintem sem arra gondolt az író, amire a feladat kiírója. :)
84237. Violetta2 (válaszként erre: 84216. - Fervadag)
2021. márc. 30. 18:11

Köszi a válaszokat Mindenkinek!

A Te leveled felveti a kövi kérdésem : ugyanazzal a pontszámmal több gyerek is áll a mi álomsulinkban,kb 10. De én ezt sem igazán értem, mert ha a Réka kalkulátorát nézem, akkor ott az utolsó gyerek pontja. Ki van írva, de vajon az első vagy az utolsó ugyanolyan pontal jelentkező felvettet jelzi ez a pontszám.?

Érdekes lenne egy olyan rublika ami jelzi az utolsó előtti felvett gyerek pontszámát.

Különben szerintem tök jó ez a táblázat.Különösen tetszik, hogy szerepel benne a meghirdetett helyek száma, mi sokat köszönhetünk ennek az infónak!

84236. levia (válaszként erre: 84233. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:10
Az tavalyi emelt nyelvi (angolon és németen is) érettségin is volt egy nem egyertelmű részfeladat.
84235. fervadag (válaszként erre: 84233. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:10
Én egyetlen egy feladattípust nem szeretek, ami jellemzően a verselemzésnél fordul elő: a "mire gondolt a feladatsor összeállítója?" típusút. :) Ilyen idén nem volt. A halandzsás egyrészt a gyerekeknek nem volt olyan nehéz, mint amekkora hajcihő volt körülötte, másrészt nem igaz, hogy korábban nem volt halandzsa, mert volt. :)
84234. levia (válaszként erre: 84233. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:09

Hunfalvyban évek óta rendszeresen van haladzsás feladat a szóbelin. :-)

Idén is volt?

84233. virgilius (válaszként erre: 84231. - Akinomuj)
2021. márc. 30. 18:06
Mindig van olyan feladat, aminek a megoldása nem egyértelmű. :) Mindazonáltal nekem úgy tűnt, hogy a halandzsás miatt jobban hőbörögtek, pl. (Pedig...)
84232. virgilius (válaszként erre: 84230. - Levia)
2021. márc. 30. 18:05
Az azt jelenti, hogy mégiscsak jók a feladatsorok. ;) Valamennyi hőbörgés persze mindig van, de nekem úgy tűnt, idén nagyobb a szokottnál.
84231. akinomuj (válaszként erre: 84229. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:05
Azzal a piktogramos feladattal az a gond, hogy nem egyértelmű. Szerintem.
84230. levia (válaszként erre: 84229. - Virgilius)
2021. márc. 30. 18:03
Nem emlekszem olyan évre, amikor ne lett volna hőbörgés, mióta megszűntették a speciális tehetséggondozós feladatsorokat.
84229. virgilius (válaszként erre: 84228. - Fervadag)
2021. márc. 30. 18:00
Ez lenne a célja, és jó is lenne, ha így működne. De mivel többnyire típusfeladatok vannak a feladatsorokban, nagyon is rá lehet gyúrni, és 10-20 pontos javulást is el lehet érni. Ez a célja a felvételi előkészítőknek, még inkább a magántanároknak. Ha pedig becsúszik egy szokatlanabb feladattípus, mint pl idén, akkor rögtön jön a hőbörgés, hogy dehát ilyen nem szokott lenni. Pedig pont ez lenne az, ami tényleg szűrni tud.
84228. fervadag
2021. márc. 30. 17:45

Azt kell elfogadni, hogy a felvételi sokkal jobban hasonlít egy IQ-teszthez, mint egy iskolai dolgozathoz. Inkább kompetencia- mint tudásalapú (persze a háttértudás is kell, de nem azt méri, hogy megtanulta-e a diák az anyagot, hanem azt, hogy tudja-e alkalmazni új, ismeretlen helyzetben is).

A magyaron akár nulla leíró nyelvtani tudással is össze lehet szedni 15-20 vagy akár még több pontot is...

Egy IQ-teszten, ha valakinek 80 az IQ-ja, az bármennyit is gyakorol, nem fog tudni 100 felett teljesíteni (ha jól mér a teszt). És ez nem azt jelenti, hogy az az adott ember kevésbé értékes, csak akkor neki más való... Ha valaki nem teljesíti egy adott iskola felvételi követelményeit, akkor ő ott szenvedne, ha valahogy bejutna (én sajnos láttam már erre példát, hurrá igazgatói keret...). Nyilván ez nem azokra vonatkozik, akik pár ponttal maradnak le, mert 1-2-3 pontnak nincs jelentősége, de 10-20-30-nak már igenis van. A felvételi a gyerekeket is védi. Óriási jelentősége van annak pl. az önértékelés szempontjából, hogy egy gyerek a saját közösségében mennyire számít sikeresnek. Ha a hétvégi kamupéldát vesszük: 65 ponttal bekerülne egy topgimibe, akkor 99%-os eséllyel csak frusztrálódna azok között, akik 85-90 pontokat írtak, tehát lényegesen jobb képességekkel rendelkeznek. Ugyanezzel a 65 ponttal viszont egy kevésbé erős gimiben akár osztályelső is lehet, sikerélményeket szerezhet. És ugyanazt az érettségi bizonyítványt fogja kapni ő is... A továbbtanulás sem csak ezen múlik. Számtalan példát láttam, amikor valaki nem top gimiből jutott be orvosira, vagy más, magas követelményszintű egyetemre. Még azt is megkockáztatom, hogy sokkal jobb esélyekkel indul valaki egy gyengébb gimiből, de pozitív önértékeléssel, mint egy elitgimiből romba döntött önbizalommal. (Nálunk pl. a top 10 suli konkrétan fel sem merült. Ismerem a gyerekem, nem neki való. És nem savanyú a szőlő, sok helyre behívták volna, a felvvizsga oldal alapján mindenhova elég lett volna a pontszáma egy szóbeli behíváshoz... de be sem írtuk és meggyőződésem, hogy jó ez így.)

84227. Chelsey (válaszként erre: 84226. - Aquarius76)
2021. márc. 30. 17:22
Pontosan, jó lesz nekünk egy átlagos matek és magyar feladatsor jövőre!!! :D
84226. Aquarius76 (válaszként erre: 84204. - KR001)
2021. márc. 30. 17:07
Elolvastam és sok dologgal egyetértek. Nekem is időbe telt elfogadni, hogy az írásbeli egy versenyvizsga ahol nem az a jó ha a diákok fele 70% vagy a feletti eredményt ér el mert akkor nem differenciál eléggé. Persze biztos nagy pofon egy kitűnő tanulónak ha 55-60 pontot ír pláne annak tudatában ha gyakorláskor általában 80 pont körülit ír. Itt stressztűrésből is vizsgázik a diák illetve abból is, hogy mennyire találja fel magát ha szokatlan feladatot kap. A magyar pontozása szerintem is kicsit megnehezíti, hogy jó eredményt érjenek el a diákok. Tudom, vannak akiknek így is nagyon jól sikerül. Ezzel együtt nem szeretnék jövőre nagyon könnyű matekot és nehéz magyart. Jobb lenne ha inkább "átlagos nehézségűek" lennének.
84225. fervadag (válaszként erre: 84219. - Hampa)
2021. márc. 30. 16:52
Ez abszolút így van, ezért is örülök magyartanárként annak a tendenciának, hogy közelít egymáshoz a magyar és a matek átlageredmény - persze az az idei felvételizőket nem vigasztalja, mert nehezebb volt, mint a korábbiak... (Megjegyzem, már a tavalyi is...)
84224. Chelsey (válaszként erre: 84223. - Eleonóra123)
2021. márc. 30. 16:44
Persze, meg szerintem a kifüggesztés már idejétmúlt. Elvileg április végére már meg is unják az iskolába járást a gyerekek megint.
84223. eleonóra123 (válaszként erre: 84220. - Chelsey)
2021. márc. 30. 16:42

A postázás is opcionális, de ez a suli kizárólag postai úton értesít. Csak ki kell bírni cérnával.

Idén a kifüggesztés értelme is kétséges, vagy lesz jelenléti suli akkortájt vagy nem.

84222. Chelsey (válaszként erre: 84221. - Virgilius)
2021. márc. 30. 16:38
Végül is, ha tudja igazolni, hogy átvetted, akkor egyenértékű a postázással. Biztosan megengedik már az elektronikus értesítést is. Azért annyira nem kőkoriak a szabályozók sem (vagy legalábbis nem mind).
84221. virgilius (válaszként erre: 84220. - Chelsey)
2021. márc. 30. 16:36
Major már 6 éve sem postázott, hanem le lehetett tölteni a felvételi határozatot.
84220. Chelsey (válaszként erre: 84218. - Eleonóra123)
2021. márc. 30. 16:32
Postázni nem opcionális, szerintem. A kifüggesztés, ami azt hiszem nem kötelező, csak régebben nagyon elterjedt volt az iskolai faliújságra vagy valami központi, jól látható helyen a suliban kitenni a listát (mint régen a vizsgaeredményeket az egyetemeken). Manapság szerintem, ha ki is teszik, csak megszokásból teszik. Bár tavaly az E5 szerver amikor megfeküdt, milyen jó, hogy kint volt a falon a lista és akik bementek lefotózták, aztán megosztották a fórumon!
84219. hampa (válaszként erre: 84204. - KR001)
2021. márc. 30. 16:31
Az eloszlási görbék alapján elég látványos, hogy a jó matekosoknak kedvezett eddig a rendszer.
84218. eleonóra123 (válaszként erre: 84217. - Chelsey)
2021. márc. 30. 16:18

Csinálja.

DNG pl.:

"A végleges (Felvételi Központ által egyeztetett) felvételi eredményekről kizárólag levélben küldünk értesítést 2021. április 30-ig."

84217. Chelsey (válaszként erre: 84215. - Levia)
2021. márc. 30. 16:05
Nem kötelező a honlapon kommunikálni, de most valószínűleg a helyzetre való tekintettel még többen fogják elektronikus úton is értesíteni valamilyen módon (honlap, e-mail) a jelentkezőket a postázáson és kifüggesztésen kívül (ha az utóbbit egyáltalán csinálja még valaki).
84216. fervadag (válaszként erre: 84209. - Violetta2)
2021. márc. 30. 15:57

Én is erre építek, hogy ha a 2. suliban nincs bent, akkor az elsőben bent van. :) (A 2. és a 3. suli valószínűleg jóval előbb kint lesz a lista, és a 3.-ban létszámon belüli, szóval ha ott nincs a listában, akkor az előzőkben kell lennie. :) )

(Jó, tudom, mit aggódok a 32/37. rangsorhellyel... :D )

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook