Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

84365. virgilius (válaszként erre: 84358. - Chelsey)
2021. márc. 31. 11:58
Hát figyu, a Te fiad annyira tipikusan a modern idők gyermeke, aki űrhajókat tervez, elmélyül csomó ilyesmiben, hogy részemről nem erőltetném. Olvasson olyasmit, ami érdekli. Nem vagyunk egyformák. A könyvek begyűjtése nem hiszem, hogy célravezető lenne. Miért ne olvashatná Elon Musk életét? Saját fiam sem lelkesedik a szépirodalomért, ő a Harry Potter meg a Gyűrűk ura összest olvasta kb saját akaratából utoljára. De azért a kötelezőkön átrágta magát, talán az egy Kőszívű kivételével. De pl Ottlikot meg Orwellt szívesen olvasta a gimiben mint kötelezőt-ajánlottat. Amúgy részemről egyáltalán nem fétisizálom a kötelezőket, és az alapműveltséggel is úgy vagyok, hogy elég, ha hallanak róla, aztán ha vki elolvassa, annál jobb. Mondjuk az Ember tragédiájáért fájt volna a szívem, ha kimarad, de azt mondjuk gyerekem pont szerette. Oszt társai viszont túlnyomó többségben nem olvasták el ténylegesen. Szóval ne hidd, hogy mi nem látjuk a realitást, amint írtam is az idézett hsz-ban.
84364. Csepke8 (válaszként erre: 84358. - Chelsey)
2021. márc. 31. 11:58

A férjem is csak ilyesmiket olvas mint Elon Musk élete. Ezért csak ilyesmiket veszek neki:

John F. Love: A McDonalds Birodalom

Guy Kawasaki: Szabályok forradalmároknak; Elmés kezdés; Elbűvölés

stb.

Mert nálunk nem a gyerekek jelentik a kihívást :).

A gyerekeknél pedig addig kell pecázni, míg horogra nem akadnak. Legalábbis nálunk ez vált be. A nagynál (most 9.-es) anno a Geronimo Stilton volt a csali. Én magamtól rá se néztem volna erre tipográfiai agymenésre, de neki tetszett, horogra akadt. Azóta könyvfaló. De előtte számos kudarcos próbálkozásom volt, amik másnál tuti befutók.

A lányomnál (most 6.-os) dettó. Már olyan is volt elsős korában, hogy azt hittem megvagyunk (Holdas Hanna sorozat), aztán sokáig csak a kínlódás volt. Kb 3.-os volt, amikor Clarice Bean (áldassék a neve az írónőnek) bevált.

De nagyon sokat próbálkoztam. Könyvtárba járunk (már amikor lehet), én sokat olvasok, szívesen mesélek is a könyvélményeimről. De elsődleges szempont volt, hogy mindegy mit, csak olvasson. Nem könnyen, de bevált.

84363. akinomuj (válaszként erre: 84360. - Plikrum)
2021. márc. 31. 11:53
Megírnád privátban ezt az appot?
84362. akinomuj (válaszként erre: 84345. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:52

Nem gondolom rossznak a logikámat, meg olvasott is vagyok, de a piktogramos feladatba beletört a bicskám.

Mivel az egész feladat 2 pontot ér (és ha 2-nél többet hibázol, már egyet SEM!), szerintem ez lenne az, amit érdemes lenne kihagyni - ha csóringer felvételéiző tudná, hány pontot hagy a levesbe menni.

De nem tudhatja. mert nincs odaírva.

Így lehet, hog olyanra pocsékol időt, ami helyett ugyanennyi erőfeszítéssel simán megszerezhetne több pontot is.

Na, ha valami, a súlyozás képessége igenis fontos kompetencia. De információk nélkül nem megy.

84361. virgilius (válaszként erre: 84354. - Chelsey)
2021. márc. 31. 11:45
Na de most komolyan, megnéztem újra, azért azt már csak hallották ezek a népmese nem-kedvelő nyolcadikos fiúk is, hogy "száz szónak is egy a vége", meg hogy "tejbe-vajba füröszti"... Ha nem, akkor tényleg nagyon-nagyon szomorú leszek. Nem mondom, hogy max pont zsebben, de talán ha egy volt köztük ritkább, a pótban is. Más kérdés, hogy az egészet még össze is zavarják kicsit a párosításokkal stb, de itt sem magában a feladatban van annyira a nehézség, mint inkább abban, hogy az összes feladat együtt rengeteg. Ezt aláírom, nagyon kevés az idő a magyarra. A matekot nem tudom megítélni, lehet, hogy arra is.
84360. plikrum
2021. márc. 31. 11:44
Mi a szólásokhoz/közmondásokhoz letöltöttünk egy közmondás applikációt (hogy adjunk egy kis modern töltetet a régies kifejezéseknek :-)) a telefonjára, azon gyakorolt kb. napi tíz percet, az szerintem sokat segített. Amiket nem tudott vagy rosszul tudott, különböző verziókban újra meg újra feldobta, így egy idő után egyre többre emlékezett. Nyilván az összesre nem lehet se felkészülni, se emlékezni, de szerintem hasznos volt.
84359. Chelsey (válaszként erre: 84357. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:35
Azt hiszem, tudom, mire gondolsz és 'egyethys' értek veled.
84358. Chelsey (válaszként erre: 84352. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:33

Ezt tapasztalom. A kőszívű ember fiait most úgy dolgozták fel, hogy nem kellett előre elolvasni. Szerintem ez nem baj. Az igen, hogy a gyerekek nem olvasnak. Erre nem tudom, hogy milyen gombot lehetne varrni.

Nálunk baba kora óta volt esti mese apával, ha nem ért haza, akkor velem egészen második osztály végéig, amikor már felváltva olvastunk. Mármint fél oldalt olvasott a férjem, egy bekezdést a fiam és hasonló. Aztán voltak egyszerű könyvei, amit ő olvasott magának. Jöttek a kötelezők, azokra már kötelezni kellett és valahogy nem állt át a saját olvasásra.

Tényleg nem tudom, hogy mit kellene tenni a kötelezésen kívül, mert az se tűnik úgy, hogy működne.

Könyvei vannak, rengeteg, háromszázvalahánynál abbahagytam a számolgatást. Persze, ennek jó része már nem neki való, kiskorában kivesézték esti meseként az apjával. De azért bőven akad olyan, amelyiket olvashatná, mert a korosztályának való. Meg persze ott vannak a mi könyveink is, nem csak szakkönyvek. :)

A téli szünet környékén elolvasott egy könyvet, arra nem kellett kérni, hogy olvassa. Elon Musk életéről szólt.

Ha van bevált ötletetek, szívesen olvasom, hátha valamelyik nálunk is működhetne.

84357. virgilius (válaszként erre: 84356. - Aquarius76)
2021. márc. 31. 11:29
Én sem olvastatnék Jókait, sajnos őfölötte már eljárt az idő. Lásd a nemrégiben kirobbant vitát ebben a témában írói körökben. Lányoméknál sztem nem is olvasták. Nyilván ráférne a kötelezőkre egy jó nagy revideálás, de sajnos ez most épp szintén nagyon rossz irányt venni látszik. Na de mivel nem szeretném, ha miattam törölnék az egész napi beszélgetést, ebbe inkább nem mennék itt jobban bele. :)))
84356. Aquarius76 (válaszként erre: 84355. - Aquarius76)
2021. márc. 31. 11:22

Bocs véletlenül elküldtem.

Szóval én becsempészném a modernebbet kötelezőnek általános iskolában, pl. Jókait középiskolában olvastatnék.

84355. Aquarius76 (válaszként erre: 84341. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:20

Korábbi hsz-mel ellentétben én nem tartom felesleges "rossznak" és azt is gondolom, hogy rossz tendencia hogy manapság a humán műveltség mennyire háttérbe szorult.

Kötelezők kapcsán szinte pont azt írod amit férjem szokott mondani. Szokott is vita lenni itthon, mert én hamarabb "engednék" a régiekből és becsempéd

84354. Chelsey (válaszként erre: 84345. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:20

A piktogramosat sokféleképpen lehetett megoldani, de csak annak adtak pontot, aki eltalálta, hogy "mit gondolt a költő".

A közmondásoknál idén tudni kellett a közmondást, mert különben nem tudtad kitölteni a hiányzó részt a pótnapon még annyi eséllyel sem, mint az első napon.

84353. erzsi06 (válaszként erre: 84332. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:17
Szívemből szóltál.
84352. virgilius (válaszként erre: 84349. - Chelsey)
2021. márc. 31. 11:16
Szerintem a kollégák valójában már rég föladták, hogy a gyerekek ezeket ténylegesen elolvassák. :))) Úgy dolgozzák fel, hogy tisztában vannak vele, hogy ez valszeg nem nagyon történt meg... Gimiről tudnék mesélni, anno fiam nagyon top sulijában. És mégis elvégezték az anyagot, és le is érettségiztek, méghozzá nem is rosszul. Szóval sztem tök rugalmasak a magyartanárok, ebben (is).
84351. Chelsey (válaszként erre: 84343. - Aquarius76)
2021. márc. 31. 11:15
Mondd csak el neki ezt az ötletedet, várom az őszinte beszámolót! 😂
84350. virgilius (válaszként erre: 84342. - Borian)
2021. márc. 31. 11:14

Mármint a költők-írók élete, művei? Az kedvezne csak igazán a magolós kitűnőknek.

Mert amúgy azért kérdez tényanyagot a magyar, főleg nyelvtani jelenségeket, verstant is, és a szövegértés feladat pedig kimondottan sok pontos. Nekem inkább pont azzal szemben vannak fenntartásaim, mert annyira hosszú szövegeket szoktak adni, hogy egyszerűen nem marad idő rendesen végigolvasni, és még utána ott a fogalmazás is...

84349. Chelsey (válaszként erre: 84341. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:13
Azzal nincs bajom, hogy vannak kötelező olvasmányok. Inkább az a gond, hogy egy 150 évvel ezelőtti terjengős szöveg, tele ismeretlen kifejezésekkel nem vonzó. Ezekre valamit ki kellene találni. A másik probléma, hogy ha az adott mű felnőtteknek íródott, az akkori felnőttek nyelvén és most akarjuk 10-12 éves gyerekekkel olvastatni. Közös feldolgozással semmi bajom, ha azt valaki jól csinálja, akár még kedvet is kaphatnak a gyerekek, hogy otthon elolvassák. Csak általában az szokott lenni, hogy olvassátok el az egész művet és majd utána kezdünk vele valamit.
84348. virgilius (válaszként erre: 84343. - Aquarius76)
2021. márc. 31. 11:10

Énfiam sem érdeklődött ez iránt a műfaj iránt különösebben, de a magyar feladatsorokban anno puszta logikával mindig megtalálta a jó megoldást.

Az oroszlán és szamár közmondást természetesen én sem védem, mert azt tényleg nem hiszem, hogy használja ma élő ember Magyarországon, de az is simán kitalálható volt a szövegkörnyezetből.

84347. Aquarius76 (válaszként erre: 84329. - Minpins)
2021. márc. 31. 11:10

Én sem vagyok ellene és némelyiket rendszeresen használom is, de gyerekeimre nem "ragad".

Fiam kilogikázta (néha rosszul) az eddig látott feladatsorokban a közmondásokat.

84346. Chelsey (válaszként erre: 84340. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:09
4 pont egy 50 pontos felvételin nagyon sok.
84345. virgilius (válaszként erre: 84340. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:08
Még csak annyit, hogy általában ezek a közmondások nem önmagukban szoktak állni, hanem olyan feladatokban, ahol minimális logikával, kizárásos alapon stb. akkor is ki lehet találni a jelentésüket, ha valaki soha nem hallotta őket. Hasonlóképp a piktogramost is meg lehetett oldani a képecskék ismerete nélkül. Vagyis a magyar feladatsor is inkább mér logikai készségeket, mint tényanyag-tudást.
84344. Chelsey (válaszként erre: 84338. - Borian)
2021. márc. 31. 11:08

😄😅

Pont tegnap volt egy ilyen feladat az egyik felkészítő feladatsorban. Az üres helyre olyan mássalhangzót kellett írni, amelyiket megkettőzve is értelmes marad a szó. Volt hozzá meghatározás is segítségképpen. "ka...a" volt az egyik példa. Mondanom sem kell, hogy a kassza mentette meg a helyzetet, nem pedig a "mezőgazdaságban növények levágására használt eszköz". A kassza után, persze beugrott a kasza is.

Akár elővehetnénk a régi szakmák neveit és eszközeit is. Szerintem még a lányok is pilláznának a szemfelszedő láttán, nemhogy a fiúk. Aztán jöhetne a vinkli, a furdancs és a görbe vonókés, hogy a fiúknak is kedvezzünk! :D

84343. Aquarius76 (válaszként erre: 84326. - Virgilius)
2021. márc. 31. 11:07
Sajnos gyerekeim hiába néztek sok Magyar népmeséket és olvastam nekik meséket, mégsem igazán jegyezték meg a közmondásokat. Vagy legalábbis nem sokat. Lehet, hogy fiammal újra megnézetem a sorozatot. :)
84342. Borian (válaszként erre: 84339. - Chelsey)
2021. márc. 31. 11:05

Igen érdekesnek találom különben, hogy a nyolcadikos matek felvételi jórészt tananyagot mér, a magyar inkább a készségeket.

Szövegértés feladatok alsóban általában "kihalnak", marad a nyelvtan, meg néhány költői kép, de amit irodalomban tananyagként megtanulnak az teljesen fölösleges, nem kerül elő a felvételin.

84341. virgilius
2021. márc. 31. 10:57
A kötelező olvasmányok kapcsán pedig szintén ugyanezt tudom mondani: miért pont azokkal van a baj? Annyi később feleslegesnek bizonyuló dolgot kell megtanulni az iskolában... Ezzel az erővel tényleg ne tanuljon senki semmit, olvasgasson abban a témakörben, ami őt érdekli, aztán majdcsak lesz valahogy. Ha meg nincs ilyen, akkor sorry. Az irodalom meg a művészetek elsősorban nem az agyat fejlesztik, hanem a lelket. De valóban, mi szükség is van erre manapság...
84340. virgilius (válaszként erre: 84339. - Chelsey)
2021. márc. 31. 10:54
Max 3-4 pontot szoktak érni a közmondások. Szerintem ennyit bőven megérdemelnek. Vannak ennél sokkal problémásabb részei is a felvételinek, véleményem szt.
84339. Chelsey (válaszként erre: 84332. - Virgilius)
2021. márc. 31. 10:50
Szerintem átestél a ló túloldalára (😉 ), de legalábbis erősen csúszol lefelé. Teljesen elfogadható, ha van fogalmazásos, szövegértés (mai), meg olyan feladatok, amelyek fontos nyelvtani ismeretekre, helyesírásra fókuszálnak. De 2021-ben ne a felvételizőkön akarjuk már leverni, hogy kihalnak a közmondások!
84338. Borian (válaszként erre: 84334. - Virgilius)
2021. márc. 31. 10:46

Én alapvetően preferálom a humán alapműveltséget is, de azt tudomásul kell venni, hogy a népi szókészlet és vele a közmondások kikerültek a napi szóhasználatból.

Egy sor vicces, megtörtént sztorit tudok mesélni erről, pl. amikor a fiam ovis csoportja elment vmi népi helyre és kérdezték a kicsiket, hogy tudjátok, mivel vágták le régen a füvet? (A kaszára gondoltak), mire a kertvárosi oviscsoport kórusban: fűűűűűnyíróval.

A másik, amikor a köcsög szó előkerült elsőben a suliban és irult-pirult az osztály, hogy az egy nagyon csúnya szó.

84337. Chelsey (válaszként erre: 84336. - Chelsey)
2021. márc. 31. 10:44
Megy ez nekem, én kiszámoltuk :D
84336. Chelsey (válaszként erre: 84330. - D75107af9b)
2021. márc. 31. 10:44

Nálunk az ötödik utáni nyári szünetben volt esedékes. Augusztus közepéig halogatta, kb. az 50. oldalnál tartott. Akkor én kiszámoltuk, hogy minimum mennyit kell elolvasnia naponta, hogy egy hét alatt "kivégezze" és utána megnézhette a filmet. Persze, nem volt elég átlapozni, mert kikérdeztem minden nap, hogy éppen mit olvasott :D

Aztán jött a film.

Őszintén szólva én úgy emlékeztem, hogy az egy nagyon jó film. Bekapcsoltuk. Úgy terveztem, hogy együtt megnézem vele, csak még gyorsan kellett ezt azt csinálnom, de úgyis egybe nyitott a földszint, nem maradok le semmiről. Elindult a film, vonultak a török katonák. Kipakoltam a mosogatógépet, még mindig vonultak a török katonák. Bepakoltam pár mosatlant a gépbe, még mindig vonultak a törökök. Kivittem a szemetet, tovább vonultak a katonák. Adtam a kutyának enni. Na, végre letáboroztak a törökök, azt hiszem, mert itt már nem volt kedvem nézni se. A fiam viszont végignézte, mert vadászta, hogy mi volt másképpen a könyvben. A Harry Potter első kötete után is ezzel szórakozott.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook