Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem lehet ezt ilyen pontosan belőni azért... ;)
Nálunk két pedagógus (magyar, matek :) ) szülővel, nagyon sok megírt feladatsorral sem sikerült. A lányom életében nem írt még 40 alatti magyar feladatsort, de inkább 45 körül, hát élesben "csak" 39 lett (borzasztóan csalódott volt).
A matekot viszont rendesen alálőttük, mert az meg jócskán felette volt a "csak legyen meg" szintnek, de még az álom kategóriának is.
Szokott lenni a piktogramoshoz hasonló. Ezek a könnyűnek tűnő feladatok nagyon sok mindent mérnek, pl. hogy tud-e valaki kizárásos alapon gondolkodni, ill. mennyire figyelmesen oldja meg a feladatokat.
A szólások, szókincs: igen, az mindig benne van a pakliban, hogy egy-egy szót, kifejezést nem ismert egy gyerek (bár azokat általában a többiek sem ismerik!), de azért az extrém ritka, hogy tényleg egyetlen ponton múlna valakinek a jövője... Ezt most úgy értem, hogy igen, lehet, hogy úgy érezzük, hogy azon múlt, de biztos? Miért nem a matek feladatban elveszített 10 pontnak tudjuk be? Vagy a fogalmazásban vétett helyesírási hibának? Szóval ebben azért sokszor inkább a frusztráció érződik, nem a feladatlap hibája...
A felvételinek pont nem az a célja, hogy a gyerek bemagoljon egy szószedetet, vagy szólásokat, hanem arra kíváncsi, hogy önmagától mennyire képes tájékozódni, begyűjteni az információkat - ez az általános műveltség. Azt nem lehet tanulni...
És igen, a felvételin tipikusan azok csalódnak, akik képesek bármilyen eléjük rakott anyagot megtanulni (drasztikusabban kifejezve: bemagolni), ezért az iskolában jó jegyeket szereznek, de aztán a kompetencialapú méréseknél már más az eredmény.
Frusztráló, igen, hogy vannak a saját gyerekünknél is jobbak (mert hát természetesen a mi gyerekünk a világon a legügyesebb, legokosabb és legszebb, szülőként persze, hogy így látjuk - én is, hidd el!). A saját gyerekét még a pedagógus sem látja reálisan, akinek ez a szakmája, ebben van gyakorlata! De hát ez van, tény, hogy vannak nála is okosabbak, ügyesebbek, stb. Az a lényeg, hogy fogadjuk el és szeressük olyannak, amilyen!
A "csak első helyen" annyit jelent, hogy a gimin belül csak az egyik tagozatot jelölte, nem adott be IDE többes jelentkezést.
Kicsit szerencsétlen ez a megfogalmazás, ugye?
Részlet:
"Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy hány tanuló jelentkezett az adott osztályba összesen (1), csak első helyen (2), hány tanulót hívtunk be szóbelire (3):"
Honnan tudják, hogy kijelentkezés idén csak első helyen?
Ez mit is jelent pontosan?!
Igen, így már értem.
Ettől függetlenül, szerintem az idei nyolcadikos magyar piktogramos feladat szerintem nagyon nem volt jól bemérve. A szólások, közmondások pedig szintén lutri. Hiszen ha lenne egy gyűjtemény, hogy mi az elvárás szókincs adott korban, akkor követhető lenne. Így viszont van benne egy véletlen faktor, ami - ahogy láthattuk is - néha pont annyit vesz el, hogy az egyik gyerek szóbelizhet, a másik nem, pedig csak véletlen, hogy a sokezer szólésból éppen azt az egyte az egyik ismerte, a másik nem.
Abban is egyetértek, hogy okosan kell iskolát választani a gyerekeknek. Ehhez lenne jó, ha sokkal több felvételi típusú vizsgáról kaphatna az adott csemete és a szülő visszajelzést.
A személyiség ismeretéről nem is beszélve.
Mi már elkezdtük a felkészülést a hetedikessel. Ez az online oktatás most úgyis sokkal lazább, mintha délutánig suli lenne. Nincsenek leterhelve és akkor finoman fogalmaztam.
Nálunk a magyar a gyenge pont, szóval könnyű matek nehéz magyar nálunk nagyon gáz lenne:(( Arra gyúrunk, hogy 40 pont felett legyen a magyar (minél többel annál jobb), a matek pedig tényleg sok legyen:)) Tud jókat írni, meglátjuk. Nehéz év lesz ez, vagyis már csak 10 hónap:)))
Úgy értettem, hogy ismerem oda-vissza a feladatsorokat, hogy a legkülönbözőbb képességű diákokkal csináltam már meg a különböző évek feladatsorait. Azért az egy feladatsor után nagyjából be lehet lőni, hogy egy diák hol áll, kb. milyen eredmény várható tőle és azon lehet még javítani 5-10 pontot a felkészítéssel. Abból is 5 el fog veszni jó eséllyel a vizsgadrukk miatt, hiába felkészült...
Sokan azonban kritizálták az idei feladatsort, hogy korábban soha nem látott feladattípusok voltak benne. Ezt cáfolom. Mind előfordult már valamilyen formában.
Továbbra is azt vallom, hogy ha egy diáknak BÁRMILYEN tanulási nehézsége van, akkor nem biztos, hogy a legerősebb iskolában jól érezné magát, bírná a tempót, sikerélményei lennének. De nem csak a képességei miatt, néha a személyiségjegyek miatt van így. Pl. ha egy diák nem különösebben szorgalmas, nem versengő típus, akkor azért nem való neki. Van pl. egy tanítványom. Jó képességű, mind magyarból, mind matekból. Viszont kegyetlenül körülményes, emiatt nagyon lassú. Egy normál általános iskolában nehezen tudja követni a tempót, mi lenne vele egy elitgimiben?!
Én amondó vagyok, hogy mindig az adott diák érdeklődésének, személyiségének és képességeinek leginkább megfelelő iskolát kell megtalálni, ahol 4-5-6-8 éven keresztül jól fogja magát érezni. Régebben dolgoztam alapítványi iskolában, ahová a sorozatos iskolai kudarcok miatt kerültek gyerekek. Volt köztük olyan, aki már öngyilkosságot is megkísérelt. Valószínűleg ezért is igyekszem nagyon erősen óvni a "gyerekeimet" minden túlzott frusztrációtól, kudarcélménytől.
Az biztos, hogy időt kellett rá szentelni és nem volt elég az utolsó pillanatban bekapcsolódni a tananyagba.
Én nem is kerestem felvételi előkészítőt.
Az épp elég ahhoz, hogy egy eleve nehéz (online oktatás tavasszaél, ősszel meg hol volt, hol nem volt órák) időszak után kiakadjanak rajta. Mondom ezt úgy, hogy nincs érintett gyerekem.
Azért más képzett felnőttként végigcsinálni, és más vizsgadrukkos diákként. Készséggel elhiszem, hogy tanárként kiráztad a kisujjadból és találkoztál már ilyen feladattal régebbi felvételik közt.
A hatodikos matekfelvételik sem hatották meg a specmatra menő fiaimat. Akkor mondtam volna, hogy semmi különös nincs abban a feladatsorban, lám, ők is megírták maxközeli pontra (és ami hiányzott, az is figyelmetlenségi hiba volt)?
Ezt írod alább:
"Magyarból azonban a felvételi felkészítés ott kezdődik, hogy adunk-e a gyerek kezébe egy éves kora előtt lapozgatós képeskönyvet... olvasunk-e neki meséket (szövegértés fejlesztése, szókincsfejlesztés), mondókázunk-e vele (igen, ezen is múlik, hogy felismeri-e majd a nyolcadikos felvételin az ütemhangsúlyos verselést és a rímképleteket), hall-e otthon szólásokat, közmondásokat."
Na ITT van a családi háttér faktor.
Miért is ezt kel mérnie egy felvételinek? Hogy hol használnak közmondásokat, hol olvasnak eleget a gyereknek otthon?
Egyik gyerekemnek beszédpercepciós nehézségei voltak. Utálta a hallott, olvasott mesét, egy perc után fölkelt mellőle (a többi imádta). Ilyenkor is a szülő a hibás? Honnan is tudná, hogy gond van, ha a hatéves státuszon sem tűnik fel a szakembernek?
Összetett kérdés ez.
Az biztos, hogy az iskolák többsége, a jelenlegi tantervi anyagmennyiség miatt, csak kevéssé készít föl az inkább kompetenciajellegű felvételire. Mennyiségi és nem minőségi oktatás zajlik. Tisztelet a kivételnek.
Minden iskola más szempont alapján rangsorolja az azonos pontszámúakat. Ez lehet lakcím (kerületi lakos) vagy magasabb központi eredmény, vagy abból is csak az egyik eredményét nézi ennél a rangsorolásnál. Nemzetiségi giminél szempont lehet pl nemzetiségi hovatartozásról való nyilatkozat.
Milyen papírra gondoltál, amit nem csatoltál?
Általában a legtöbb helyen a halmozottan hátrányos helyzetű diákok élveznek elsőbbséget.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?