Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

84330. d75107af9b (válaszként erre: 84320. - Chelsey)
2021. márc. 31. 10:28

Közmondásokat a gyerek már utálja :D...meg a mássalhangzó törvényeket.

Nekem se nagyon olvas, csak azt, ami érdekli, általában "kutyás szakkönyvek", de nem aggódom, mert tájékozott abban ami érdekli és amerre tovább akar menni.

Belegondolok én se voltam/vagyok könyvmoly.

Most az Egri csillagok miatt megy a harc (nem mondtam neki, hogy én nem olvastam el végig, mert nem érdekelt) Megnéztük múltkor a filmet, nahát az meg egy büntetés.

Tavaly ugyanez a noszogatás ment a PUF miatt.

A kötelező olvasmányoknak sem sok értelmét látom, meg annak sem hogy A vagy B könyv valaki szerint az alapműveltség része. Akkor olvassa ő.

Mindekit más érdekel én pl a földrajzi vagy tudományos dolgokat tartom "alapműveltségnek", zene , irodalom, képzőművészet nem igazán érdekel..

Mikor valaki szerint Ljubljana Ukrajna fővárosa az mély nyomot hagy az emberben:D..és lehet ő meg elolvasta a kötelezőket anno.

Ezt az egész begyepsedett személelet kellene megváltoztatni, mondtam gyereknek, mikor hőbörgött, hogy írjon emailt az Oktatási Hivatalba.

84329. minpins
2021. márc. 31. 10:25
Érdekes, én szeretem a szólásokat, közmondásokat, rendszeresen használom is, az ovis gyerekeimnek is fel szoktam hívni a figyelmét, ha éppen el lehet sütni egyet valamilyen témához kapcsolódóan. Nekem ez természetesen jön. Sőt engem kifejezetten zavar, hogy nem nagyon ismeri őket a nyolcadikosom, szerintem illene.
84328. Aquarius76 (válaszként erre: 84322. - A-nesz)
2021. márc. 31. 10:24

Igen, az tényleg rossz, hogy "duplán" nehéz a közmondásos feladat mert közmondás és mert ritka/ismeretlen közmondás.

Viszont most elgondolkodtam, hogy megéri-e 2-3 pontért közmondásozni rengeteget. Persze tudom, ha pont annyi hiányzik pl. egy szóbeli behíváshoz akkor utólag verhetem a fejemet a falba.

84327. Chelsey (válaszként erre: 84324. - Akinomuj)
2021. márc. 31. 10:23

Valahogy nekem se tűnik természetesnek, de a négy vagy hány pont érdekében érdemes lehet megpróbálni. :)

[link]

84326. virgilius (válaszként erre: 84303. - Chelsey)
2021. márc. 31. 10:23
Ez azért nem egészen igaz. Mi használjuk pl a közmondásokat, és lányom rengeteg népmesét olvasott, magának. De akik nem olvasnak, azok is azért a Magyar népmesék sorozatot csak megnézik. De ha nem, akkor azt javaslom, az pl egy jó felkészülés, és annyira nem is fárasztó. :)
84325. Chelsey (válaszként erre: 84323. - Borian)
2021. márc. 31. 10:20
Oroszlánból lehet, hogy kevés, de szamárból sajnos sok van. :(
84324. akinomuj (válaszként erre: 84321. - 9e4fa025b1)
2021. márc. 31. 10:15

Nálunk az alsós tanító néni nagyon igyekezett. Bosnyák Viktóriának van is ilyen jellegű könyvecskéje.

Beszereztem az Activity közmondásos-szólásos típusát, ha a fiamhoz jön osztálytárs, 20 percet azzal játszunk (csak úgy ki, ismeri, az elteheti a kárytát, isten őrizz, hogy még mutogatni is kelljen, így is kihívás).

De a mindennapokban egyszerűen nem jellemző, hogy használnák. A szókincs nyilván korrelál az olvasással, de amiket szívesne olvasnak, azok modernebb szerzők, nincsenek tele ilyen fordulatokkal. Úgyhogy bizony, marad a célirányos tanulás.

Nagyon tetszik nekem az ötletetek, pammi, bár egyelőre magamat sem tudom elképzelni, amit minden helyzetre közmondások után kutatok az agyamban. :-D Pedig sokat ismerek, csak nem használom aktívan, nem természetes népi bölcsességekkel fűszereznem a társalgást.

84323. Borian (válaszként erre: 84322. - A-nesz)
2021. márc. 31. 10:09
tipikus magyar közmondás, hiszen köztudott, hogy mifelénk az oroszlán őshonos állat
84322. a-nesz (válaszként erre: 84321. - 9e4fa025b1)
2021. márc. 31. 10:04

Nem is lenne, ezzel baj, hogyha tényleg ismert közmondások lennének, ami egyáltalán előfordulhat a hétköznapokban vagy könyvekben.

Na de az idei hatodikosban, hogy a döglött oroszlánt a szamár is megrugdossa...soha nem hallottam még, nemhogy a gyerek:-))). Aztán lehet, hogy a mi készülékünkben van a probléma:-).

84321. 9e4fa025b1
2021. márc. 31. 09:47

Sziasztok!

Mi különösebben nem készültünk a felvételire, egyedül a közmondásos résszel voltam úgy, hogy azzal kezdeni kell valamit.

Kigyűjtöttem az elmúlt talán 5 év összes közmondásos feladatát a régebbi felvételikből (4, 6, 8 osztályos). Gondoltam ha ezeket megcsinálja majd az segít. Persze nem csinálta. Mentő ötletként az jutott még eszembe, hogy a felvételi előtt kb 2-3 héttel megbeszéltük, hogy beépítjük itthon a beszélgetéseinkbe a közmondásokat, szólásokat. Nagyjából működött is. Ha neki nem jutott eszébe közmondás az adott helyzetről pl, akkor én mondtam.

A felkészülés nálunk a felvételire az annyi volt, hogy itthon megoldott szerintem kb 10 feladatlapot az elmúlt évekből, a közmondásos rész sosem sikerült. Élesben viszont csodák csodájára mindet sikerült eltalálnia. Lehet szerencse, mert jól tippelt, lehet tudta...

De ha tehetném én is kivetetném a felvételiből ezt a részt...

A felvételi óta egy közmondás sem hagyta el senki száját itthon :D

Majd jövőre, mikor a másik gyerek megy...

84320. Chelsey (válaszként erre: 84319. - Paraguay)
2021. márc. 31. 09:16
Nálunk is ugyanez a helyzet. Ok, hogy a népmesékben vannak közmondások, de azért nem feltétlenül ezek. Ráadásul a népmesék manapság csak egy része a meséknek, amiket meghallgatnak a gyerekek kiskorukban. Később, ha olvasnak is még népmesét az inkább alsóban van és keveset ahhoz, hogy ezekből nyolcadikban emlékezzenek a közmondásokra. A gyerekemnek több száz könyve van, na nem azért, mert ennyit olvas. Inkább azért ennyi, mert könnyen belelkesedem könyvvásárlás során és nem adom fel, hogy egyszer rákattan az olvasásra. Egyébként a polcon van legalább egy közmondás gyűjtemény is, de nyilván nem olvassa azt sem. Majd most fogjuk szisztematikusan végigrágni a felvételi miatt. Talán sikerül.
84319. paraguay (válaszként erre: 84317. - Akinomuj)
2021. márc. 31. 08:17
maximálisan egyetértek Veled. Nálunk többek között a közmondások voltak a "kötelező tananyag" .... Nem vagyunk népes család, a környezetünkben senki nem használ már közmondásokat. Nekem még vannak gyerekkori emlékeim arról, hogy az idősebb generáció még mondogatta, de hogy a gyerekeim nem találkoztak ezzel az egészen biztos.
84318. Borian (válaszként erre: 84317. - Akinomuj)
2021. márc. 31. 07:29

Ez igaz és ez csak ráerősít arra, hogy az, hogy milyen családból jössz, predesztinálja a továbbtanulási esélyeidet.

A másik, ami elgondolkodtatott, de tegnap nem volt kedvem belemenni: az, hogy "jól szór" a matek és magyar felvételi, ezért nem kell annyi gyereket szóbelizni hívni, szerintem nem feltétlenül jó. A fiam TT osztályában van egy szerintem kicsit asperger gyanús) fiú, aki mindent, de mindent tud a biológiából, de nem feltétlenül jó, csak erős közepes a többi tárgyból. Neki a szóbeli adta az esélyt a bejutásra egy olyan gimibe, osztályba, ami számára lett kitalálva. Lehet, hogy ez szélsőséges példa, de akkor is csak két (igaz alap) tárgyat mér a felvételi, ami hátrány a már kialakult érdeklődésű gyerekek számára.

Ott van pl. a fiam is, aki szuper töriből, mindig is az volt, de a nyelvtant utálta, utálja, az irodalommal "elvan". Egy ennyire nehéz magyar felvételit lehet, hogy nem tudott volna megugorni, ezért esélye sem lett volna ilyen irányra, pedig nyolcadikban még az is a tervei között volt.

84317. akinomuj (válaszként erre: 84296. - Fervadag)
2021. márc. 30. 23:59

A belinkelt qubit-os tanulmánycikkben, ha elolvastad (többen is linkelték), pont az írják, hogy ez a konkrét feladat nem volt jól belőve. A linkelt cikk pontosan mutatja, hogy egyre többet kell dolgozni egyre kevesebb pontért, és egyre gyorsabban. Ez miért is jó?

Általános műveltség: bizony kérnek olyant, ami NEM része már annak. Csak szeretnék, hogy az legyen, mert anno - talán - az volt. Ahogy Chelsey is írja, ezekre ugyanúgy készülnek a gyerekek, mert NEM részei a mindennapjaiknak. (Most már lehet magolni a piktogramokat is, hiszen jó párat nem ismernek a gyerekek a mindennapi életben.)

Nincsenek nagy illúzióim a gyerekeimmel kapcsolatban, és mivel nem csak egy van, már csak ezért sem lehet mind a legokosabb és a legügyesebb :-D. Mivel eddig mindegyik oda ment középiskolába ill. egyetemre, ahova akart, végképp nincs okom panaszra. Szóval egyáltalán nem a savanyú a szőlő esete forog fenn. Tényleg úgy gondolom, hogy ez a felvételi most nem volt jól megcsinálva. Ennyi.

84316. Aquarius76 (válaszként erre: 84315. - Chelsey)
2021. márc. 30. 23:38
Nem sértettél meg, én is arra gondoltam, hogy a bejárásra értetted. :D
84315. Chelsey (válaszként erre: 84314. - Chelsey)
2021. márc. 30. 23:29
A bejárásra értettem, nem az eszére, mielőtt még megsértenélek :D
84314. Chelsey (válaszként erre: 84313. - Aquarius76)
2021. márc. 30. 23:29
Fő az optimizmus :)
84313. Aquarius76 (válaszként erre: 84311. - Chelsey)
2021. márc. 30. 23:22

Köszi, de mi itt Budapesten inkább bejárósra készülünk. ;)

Én is kíváncsi vagyok, mert ahogy már írtam, fiam sötét ló. Szerencsére ez még véletlenül sem az eszére tett utalás a részemről.

84312. Liluka9
2021. márc. 30. 23:13
Köszönöm a válaszokat! :)
84311. Chelsey (válaszként erre: 84307. - Aquarius76)
2021. márc. 30. 23:10
Áááá, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a mi felvételink vége jövőre, hogy melyik online sulit választjuk, ahogy a férjem mondta.
84310. Favola69 (válaszként erre: 84284. - Zsocc2)
2021. márc. 30. 23:09
Mi is hátrébb kerültünk. Kettővel. :-(
84309. Aquarius76 (válaszként erre: 84306. - Liluka9)
2021. márc. 30. 23:07

Dátumokról általában a 2020/21-es tanévbn:

[link]

A Középfokú iskolák:

Április 14-ig elkészítik a KIFIR iskolai rangsoroló programban a jelentkezők sorrendjét tartalmazó ideiglenes felvételi jegyzéket, majd azt − a Hivatal által meghatározott módon − megküldik a Hivatalnak.

Az Oktatási Hivatal:

Április 23-án a hozzá beérkezett igazgatói döntések (ideiglenes felvételi jegyzékek) és a jelentkezők továbbtanulási szándékai (a tanulói adatlapon a jelentkezők által meghatározott sorrendek) alapján elkészíti az egyeztetett felvételi jegyzéket (a felvételi eljárás végeredménye), és azt a KIFIR rendszeren keresztül elküldi a középfokú iskoláknak.

Gondolom idén is kb. úgy lesz, hogy némelyik iskola 23-án közzéteszi a honlapján, némelyik meg 24-én (lehet, hogy később) teszi közzé.

84308. levia (válaszként erre: 84306. - Liluka9)
2021. márc. 30. 23:03

2021. április 23.

Egyeztetett felvételi jegyzékek kialakításának határideje.

A Hivatal kialakítja a végeredményt az igazgatói döntések és a tanulói adatlapok egyeztetése alapján, és elküldi azt a középfokú iskoláknak.

2021. április 30.

A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

[link]

84307. Aquarius76 (válaszként erre: 84300. - Chelsey)
2021. márc. 30. 22:59
Szerintem nem igazán lehet megismerni az iskolákat még vírusmentes időben sem. Maximum annyi, hogy ha bemegy a szülő és a gyerek (pl. nyílt napra) akkor lesz valamilyen benyomása az adott intézményről amikkel kiegészíti azt amit másoktól (ott tanuló gyerek vagy szülője) hallott. Viszont az, hogy milyen lesz az osztály, a közösség, az osztályfőnök és hogy ő mennyire tud hatni rájuk, na ez a rész abszolút lutri.
84306. Liluka9 (válaszként erre: 84207. - Minpins)
2021. márc. 30. 22:59

Szia!

Én csak azt láttam hogy "A végleges felvételi jegyzék kézhezvételét követően 2021. április 30-ig értesítjük a tanulókat és iskolájukat."

Hol keressem azt az infót hogy mikor kapja meg az adott suli? Mert én mindenütt csak ennyit látok :/

Köszi-köszi előre is!

84305. Aquarius76 (válaszként erre: 84296. - Fervadag)
2021. márc. 30. 22:55
Pont emiatt is sajnálom, hogy most hetedikesemnek kimaradt a kompetenciamérés. Kíváncsi lettem volna, hogy hatodikban milyenek voltak a kompetenciái. Viszonyíthattam volna a másik gyerekeméhez, ami tudom nem szerencsés mert összehasonlítom a két gyereket, de őket legalább testközelből ismerem. :)
84304. Chelsey (válaszként erre: 84302. - Hampa)
2021. márc. 30. 22:45
Abszolút egyetértek.
84303. Chelsey (válaszként erre: 84296. - Fervadag)
2021. márc. 30. 22:43
Fervadag, az általános műveltség fogalma elég képlékeny. Teljesen mást jelent ma, mint akár 10-20 évvel ezelőtt. Ez a közmondásos feladat nagyon múltban ragadt. Senki nem használja már ezeket, a gyerekek nem hallják, nem találkoznak az életben a közmondásokkal. Az nem életszerű, hogy 10-12 éves vagy még idősebb gyerekek népmeséket olvassanak éveken át. Erre a feladatra is ugyanúgy készülnek, ha nem akarnak pontot veszíteni, mint bármelyik másikra (gyűjteményből).
84302. hampa (válaszként erre: 84300. - Chelsey)
2021. márc. 30. 22:37
A legfontosabbat - hogy a gyereked a neki jutó tanárokkal és osztálytársakkal milyen viszonyt tud kialakítani - nem lehet felmérni, az teljesen véletlenszerű.
84301. szilkszilky (válaszként erre: 84299. - Fervadag)
2021. márc. 30. 22:37
Igen, ez a logikus.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook