Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Barátnőmék 600 ezres árajánlatot kaptak kút fúrására. És a férje szarozik, hogy 500-ért még igen, de 600-ért már nem :((
Ezt az adózást a kút után nem tudtam, pedig eléggé figyelünk, hát elkerülte a figyelmünket. Na, majd letagadjuk, igazad is van.
Anyunak viszonyt 70 méterről jön, artézi vizet fogtak valamikor 1990. körül, na az lesz még szép.... Azt simán isszuk (ittuk) is.
Hááát én csak úgy rázogatom a hozzávalókat a kelesztő edénybe, de
fél kg. liszthez
3 dl. tej,
20 dkg, margari (de jó kb. 1 deci étolaj is esetleg)
1 tojás - vagy 1-2 kanál 20%-os tejföl
1 teáskanál só,
fél kocka élesztő
és ízlés szerint cukor kell - -
- kb.
De ha túl sok a cukor, akkor megreped a tészta
A töltelékhez meg kell főzni tejben a kevés grízzel összekevert cukros mákot vagy csak úgy egyszerűen rászórni (cukor+mák) a tésztára.
Savanykás lekvár pöttyöket lehet a szétterített töltelékre potyogtatni és utána feltekerni a tésztát.
A feltekert tésztát tojással kell megkenni és néhány helyen villával megszúrkálni, hogy a gőzök ne repesszék szét.
180 fokon kb. 20 perc alatt megsül.
Őszintén szólva olyan gyors és egyszerű, hogy simán összedobom vacsorára is, ha van kedvem. (no meg olcsó és laktató is. Szoktam fahéjas cukorral, kakaóval, dejó/dióval stb. is tölteni.
Ha nincs benne cukor, akkor remek pizzatészta lesz belőle, vagy kenyérlángos (akkor tej helyett vízzel készül)
Vagy virslit lehet belé tekerni (ilyenkor érdemes némi kechupot vagy mustárt a virsli mellé nyomni feltekerés előtt.
Maradék lecsóból batyu is készülhet - és számtalan a lehetőség!
Nem fogják, már kell adózni a kutak után - hivatalosan!
Attól függ, hogy milyen mélyről jön a víz. No nem méterre, hanem, hogy melyik vízzáró réteg van megcsapolva.
Interneten nézz utána - aztán tagadd le, hogy van neked ilyened!
Hát, a fogorvos bizony húzós, de a mosógép szerelő egészen diszkrét volt. Egy komolyabb hiba fél új gép ára is lehetett volna!
Én is takarékoskodom ezerrel - és remélem, hogy nem jön közbe semmi rossz! :))
Hát igen, ismerős!
Bár talán lehetne jóval kevesebb tővel kisérletezni.
Krumpliféle helyett, salátának.
Próbáltad már, mert sokan nem bírják, mert sok szelet csinál. Rosszabb ilyen szempontból, mint a bab!
Hogyan kell tárolni mákot, hogy ne romoljon el?
Én darálva, cukorral összekeverve, a mélyhűtőben tartom. Mondjuk 1-1,2 kg-nál sosincs több egyszerre, de így bármikor csak kikapom a zacskót, kiöntöm a kellő mennyiséget és a többi megy fagyoskodni tovább. (nem áll össze, szórható állagú)
Gratulálok a férjedhez!!! Igen rendes ember! :)
(Kicsit irigykedem..)
Írtad, hogy van sok petrezselymed!
Próbáltad már a petrezselyem mártást? Én nagyon szeretem!
Egy csópp forró zsiradékban hirtelen megfuttatom az apróra vágott petrezselymet, majd gyorsan rászórom a lisztet és felöntöm tejjel. Sóval, kis cukorral ízesítem és besűrítem - kész!
Lehet apró változtatásokat próbálni : némi fokhagyma, vagy kacsazsíron megfuttatni a zöldet...
Nem nagy. Mármint a C-vitamin tartalma. És a C-vitamin hő hatására azonnal bomlik, így sem főtt ételekben, sem sütve nincs C-vitamin semmiben.
De attól még az alma finom! Naponta eszem legalább egyet, de inkább többet.
Nagyon szimpatikusnak tunik :):)
Almafánk
Hozzávalók: 80 dkg megtisztított alma, 25—30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 tojás, 2—3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliapor, 1 csipet őrölt fahéj.
Elkészítés: Az almákat megmossuk, megreszeljük, összekeverjük a liszttel, sütőporral, cukorral és a tojásokkal. Vannak olyan almák, amelyek lédúsak, így megtörténhet, hogy kicsit több lisztet kell majd adagoljunk a masszához. Kavarjuk össze a hozzávalókat, és kanállal szaggassunk kisebb adagokat forró olajba. Nemcsak szaggathatjuk, de pohárral úszógumi formát is kivághatunk belőle. Mikor megpirult az almafánk mindkét oldala, csepegtessük le jól az olajtól, és szedjük ki egy tálba őket, ahol majd meghintjük a fahajas, vaníliás cukor keverékével. Tálaláskor lekvárral is kínálhatjuk, vagy egy-két almából készíthetünk friss almaszószt.
A téli alma egyik legértékesebb gyümölcsünk, nagy a C-vitamin tartalma, 8—13 % gyümölcscukrot, értékes szerves savakat és emészthető rostokat is tartalmaz.
Felismerem a céklát, de nem egy helyen lakunk.
Itt nincs. Nem kapható.
Hűűű, én még nem láttam céklát az idén, de figyelni fogok nagyon!
Nagyon finomakat írtál!!!
Kisibolya, Zsuzsanna, Migerben, jó ám, h többen vagyunk! Ugyan nem vagyok az alapítók közt, de pár éve már benne vagyok a csapatban, és nagyon jó olvasgatni, most is nem tudtam rendesen jönni pár napig és szinte elvonási tüneteim voltak, tegnap pedig belemerültem és csak másoltam másoltam a jó dolgokat.
Volt egy másfél kilós céklám, hallottam egy jó receptet sült céklával. Nem szoktam sütni, elég sok energia kell hozzá, de ma rászántam magam. Egyben túl nagy lett volna, így felszeltem háromba, tepszibe alufóliát tettem, és rá a szeleteket, majd jól körbezártam a fóliával és 200 fokon ment bő egy órát. Nem folyt ki semmi leve. Egy részét lereszeltem, és tört dióval meg majonézzel összekevertem (így szólt a recept, de mivel szeretjük a tormát és megy is a céklához, majonézes tormát is tettem hozzá. Nagyon finom lett. A többit gondoltam, h elteszem télire, öntök rá levet, de aztán meggondoltam magam, a barátnőm javaslatára berakom így a fagyóba, és majd mikor megint ilyet szeretnénk enni, akkor lereszelem és jöhet a majonéz meg a dió. Ja, és zellerkrémlevest is csináltam amina feltét apró kockára vágott főtt cékla volt
Osztrák határvidéki barátnőm receptje a karintiai karikás kalács (Kärntner Reidling).
Nagyon finom, és nem bonyolult!
„Hozzávalók
500 gr liszt
70 gr porcukor
70 gr vaj (margarin)
20 gr élesztő
250 ml tej
1 db tojás + 2 tojássárga
1/2 tk só (esetleg reszelt citromhéj)
1 tk ánizs (elhagyható)
A töltelékhez
60 gr langyos vaj (margarin)
80 gr cukor (esetleg barna cukor)
1 ek őrölt fahéj
100 gr mazsola (rumba áztatott)
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzá morzsoljuk az élesztőt.A közepébe csinálunk egy mélyedést és a többi hozzá valót sorban hozzá tesszük. Ezután a géppel először lassú, majd később gyorsabb fokozaton sima tésztává gyúrjuk.
Letakarva pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad.
Deszkára borítjuk, még egyszer átgyúrjuk, majd négyszögletesre kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen rászórjuk a fahéjat, cukrot és a mazsolát. Jó szorosan feltekerjük.
Egy kerek edényt vagy kuglóf-formát jól kivajazunk, és a feltekert tésztát belehelyezzük. Esetleg olvasztott vajjal megkenjük.
Még egyszer 15-20 percig pihentetjük és 160 fokon légkeveréssel 50-60 percig sütjük. Persze függ a sütőtől is.
Amikor kisült, azonnal kiborítjuk.
Egy tipp.
Ha a sütő edényt a kivajazás után beszórjuk barna cukorral, akkor szép karamellos lesz.”
(Én lábasban sütöttem. Nagyobbra kelt, mind gondoltam. Szorosan feltekerni nem sikerült, mert puha volt a tészta, de bőven szórtam fahéjas cukorral, és nagyon finom lett. Nem karika lett, mert a kör belsejébe kellett elhelyeznem a végeit. Talán rúd alakban is jól sülne.)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)