Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Az jó , ha nem nyúlnak le ilyesmit se , volt egy kollegám régen , 2 v 3 biciklijét lovasították meg , mindet a kocsma elől / aztán lehet , h cseppet be volt nyomva az aki elvitte és nem emlékezett , h gyalog ment v bringával .
Itt nem ajánlatos akkora kutyabejárót hagyni , amin befér valaki , sajnos elég sok betörés van a környéken , pedig ez itt viszonylag biztonságos hely .
Sokat számít, hogy visszanyertem a normál súlyomat, 50 kilósan mozgékony vagyok, sőt a kezdődő izomsorvadást is sikerült visszafordítani.
A kor az egy dolog, de itt vagyok sok tapasztalattal, felnőtt gyerekekkel, tudok dolgozni itthonról, azaz előttem az élet, de legalábbis a második 56. A harmadikról majd a maga idejében... :-D
Most itt falun nekünk is égnek áll a kilincs. :-D Itt én se urizálok gombbal. :-D Ez még Budapesten volt, onnan költöztünk falura.
Most, hogy komondor van a háznál, jó nagy a kutyabejáró az ajtón, elvileg ott is beférnék. De nem is zárható a ház ajtaja, mindig van itthon valaki. Sokszor a kaput se zárom.
Itt még a megpakolt biciklit is kint lehet hagyni a bolt előtt.
Ez jó, hogy nemrég kezdted... :))))
Én pedig ugyanazt a két szám sorrendjét fordítsd meg, azon lettem túl szeptemberben!
De nagyon tetszik!
Hülyék ezek a zárak.
Létezik elfordítható gomb is, ami úgy működik, mint egy kilincs, csak fordítani kell, nem lenyomni. Nekem is olyan volt, hogy a kutyák ne tudják kinyitni. És nem zártam ki magam, ha becsapódott az ajtó, amikor valamiért kimentem egy pillanatra a lakásból.
Ja, és olyan nagyon fiatal nem vagyok! :-D
Nemrég kezdtem a második 56 évemet.
Nincs ilyen emlékem, mert városban nőttem fel.
Ha valaki hozzájut házi tejhez, az örülhet.
Itt a faluban egy darabig árult egy fiatalember, de ő is kezelte a tejet, mert képtelenség volt megaltatni, pedig sokan azért vették meg.
Azért megnyugodtam, hogy nemcsak én voltam-vagyok túl aggodalmas.
Belülről be tudja csukni rendesen, ezért mondta az anyja a végén, hogy akkor a mai napon ne menjen el iskolába.
Kívülről nem tudtuk kulcs nélkül bezárni, nem normál kilincs, hanem gomb van, nyitva-hagyni pedig nem akartuk, akarták.
Ezt az egy napot az anyja majd leigazolja valahogy a kislánynak a suliban!
De ezt az erkélyen-átmászós torna-mutatványt én sem mertem felvállalni!
Elképedve olvasom.
Ugyanezt tettem volna! Nem mászatom át a saját gyerekemet sem, a másét sem. Inkább vállalom, hogy fokozottan figyelem az ajtajukat, amíg haza nem jön valaki. A kislány meg csak csapja be.
Ne is mondd, ma reggel kiakadtam mint a rötyi-ajtó!
Amióta "ilyen szürke-tél van", általában a 7 órás híreket 1/4 8-ig még az ágyban hallgatom meg, és csak utána kelek, mert minek is?
7-kor csöngetnek és ismét csöngetnek ...
No kimegyek, a szomszéd kislány (8 éves), az anyja elvitte reggel az ő lakáskulcsát is, menne az iskolába, de nem tudja az ajtót bezárni. Fogja a kezében a mobilt, hogy az anyja akar velem beszélni. Azt mondja az anyuka: a kislány belülről becsukja a lakásajtót, kimegy az erkélyre, és segítsek neki, hogy onnét átmásszon az enyémre!!!! Hogy a fenébe képzeli, hogy a 2 erkély közötti távolság kb. 1 méter, a kislány kb. 1,20-1,30 magas, és mindezt a torna-mutatványt a 2.-ik emelet magasságában! Mondtam az anyukának, szó sem lehet róla, én ebben nem tudok segíteni. Ha valami baj lesz és leesik az a gyerek, én nem megyek a börtönbe! A kislány ma nem ment iskolába, délelőtt ránéztem, el van a tv előtt, vittem neki egy tányér főtt ételt délben.
Te mit tettél volna az én helyemben????
Jó étvágyat!
A hal még nem nagyon engedékeny, de biztosan később is keltem, mint Te.
Hát igen! Nálam kicsi a lakás, felfelé viszont elfért a kombi.
Másrészt ezeket a piacon, a szabadföldit amikor szinte mindenki szedi fel a földből, olyankor a legolcsóbb, mert igyekeznek mielőbb túladni rajta.
Amíg nem volt fagyasztóm, csak a normál hűtőben az a picike, bizony sokat szenvedtem hogy ilyenkor a zöldségesnél már szinte megfizethetlen akár még egy szál répa-gyökér is.
Most már szerencsére van egy üzlet, ahol kirakják a különböző méretű felszelt, bezacsizott kenyereket egy asztalra, azóta én is csak kb. 20-25 dkg-ot veszek egyszerre, mert nálam is tönkrement a fél kiló is. Sőt láttam karácsony előtt, még a beiglit is elvágták, ha valaki csak egy felet akar. Újabban a zöldségesek rászoktak arra, hogy nemcsak a görögdinnyét adják félbe-negyedbe vágva, de már a káposzta-féléket is elvágják, ha valaki csak a felét akarja megvenni.
No gondolom, nálad is kész az ebéd, jó étvágyat kívánok neked is.
Majd d.u. jövök vissza!
Igen, nem mindenkinek érdemes külön fagyasztót üzemeltetni.
Itt az ellátás egészen fura. Zöldbabot, zöldborsót frissen nem is láttam a boltban.
Van külön zöldséges is, de annak sincs fantáziája.
Nekem csak egy kicsi hűtőnek a mélyhűtője van, nincs 10 liter sem, úgy sejtem. Alig pár csomagocska fér el benne, pedig a csirkehús is több adagra van szétszedve, most a hal is hozzájött. Ha van kenyér, azt is lefagyasztom két-három szeletenként, mert különben rám penészedik. Sok mindennek kell a hely. :-D Ha veszek egy kilós vegyes zöldséget a kocsiról, az nekem sokáig elég, tisztított, darabolt... és azért mégsem kell hónapokon át tárolni, nem fér el más.
A diós piskóta klasszikusan úgy néz ki, hogy a liszt maximum 40%-át helyettesíted őrült dióval. Ha jót akarsz magadnak, előtte illatosra pirítod serpenyőben és utána darálod le :)
Mindenben úgy fog viselkedni, mint egy hagyományos piskóta, könnyű is lesz. Viszont sokkal finomabb.
Persze biztosan fincsi, és még azt sem mondom, hogy egyszer nem fogom kipróbálni, csak azt írtam, hogy eddig nem csináltam.
Egyébként én is "egyszemélyes" háztartást vezetek. A fagyasztó viszont ilyenkor tele van azokkal zöldségfélékkel, amiket még nyáron vásároltam be olcsón, éppen azért, hogy ilyenkor télen is tudjak enni. Pl. akkor 1 kg zöldpaprikát vettem 130.-ért, most 1 db-ot adnak 250-300-ért. Megvettem 2,5-3,0 kg-t, felkarikáztam, bezacsiztam, május közepéig kitart. De ugyanígy a borsóval kezdtem, a karikára szelt répa-gyökérrel végzem ősszel. Akkor még 250.-ért adták a piacon a kiló gyökeret, most több mint 700 Ft. Szóval mindenből van 1-2 zacsival, és mivel kombi-hűtőm van, nem külön, így is, úgy is be lenne kapcsolva.
Én, mivel egymagamra főzök általában, csak kis adagot engedek fel.
Ez a csomag nincs egy kiló sem, és kevés hely van a mélyhűtőmben is. (A fagyasztót kihúztuk már régen, azt a pár dolgot csak hűtse a bolt.)Máskülönben én is az egész filéket szoktam venni, mert úgy takarékosabb, de az most éppen nem is volt.
Természetesen szobahőmérsékleten enged fel, de sokan pácolják, amíg egészen fel nem enged. Amióta kipróbáltam, én is így olvasztom ki. Ez a fokhagymás massza nagyon bevált nálam, és még jó érzés is, hogy azt a sok finom citromot és fokhagymát nem dobom azonnal ki. (Csak a masszát langyosítottam, hogy minél előbb beletehessem a fagyott halat.)
Nem, én még a kockára fagyasztott halat sem láttam üzletben, de végülis el tudom én azt szelni akár kockára, akár másként. Nem zavar. Kiengesztelni is csak símán, konyha-hőmérsékleten szoktam akármit. Pácolni nem szoktam a husikat.
Fokhagymát vagy belefőzöm a kajába (pl. kelkáp.főzelék), vagy tűzdelem vele a sütnivalót, esetleg sütés után (halat) dörzsölöm be vele, vagy a pirítós kenyeret.
A csomagolásán feltűnt, hogy a kocka-halban vannak adalékok.
Semmi különleges, csak citromsav meg foszfátkeverék (E451+452), a húsiparban használatos. De mégis meglepő egy sima fagyasztott halban. Talán a darabolás miatt volt erre szükség.
Nem tudom, szoktatok-e citromos-fokhagymás érvédő (érszűkület ellen ajánlott) italt készíteni. Én igen, és a szűrés-lecsepegtetés után sajnáltam kidobni a masszát, ami a leturmixolt citrom és a fokhagyma, tisztán.
Eszembe jutott, hogy a fagyasztott halakat fokhagymás tejbe áztatva, vagy citrommal lecsöpögtetve szoktuk kiolvasztani.
Elosztottam a citromos-fokhagymás masszát kisebb műanyag dobozkákba, és lefagyasztottam. Egy-egy darabot kiveszek, még a hal előtt felengedem (lehet kicsit melegíteni is), majd a halat ebben olvasztom ki.
Persze le kell öblíteni, ha kiengedett, utána ki kell dobni már a masszát is, de a hal kétségkívül nagyon finom!
No, akkor egy gonddal kevesebb! Örülök! :-D
(Jő ízű ez a kocka-filé, volt már máskor is.)
Szia-szia!
A nyáron boltban vásárolt, fagyasztott halfilét daraboltam én is kockára, és cukkinivel, karikára szelt zöldpaprikával, 1-2 szem paradicsommal és vékonyra szelt krumplival, hagymával raktam össze úgy rétegekbe, mint a rácpontyot. Isteni lett!
Most fülembe tetted a bogarat, épp most hoztam haza az üzletből egy ugyanolyan csomag halat, hogy hétvégére kirántom. Gyakorlatilag mindenféle egyéb is van hozzá a fagyóba! Kész a vasárnapi ebéd!
Én ma vajat és írót készítek a meglévő két zacskó tejszínből, utána rozsos zsömléket fogok sütni a kenyértésztából.
Van olyan halam, ami kockákra darabolt filé. Nem volt éppen akciós, de egymagamnak pont jó, mert nem kell egy nagyobb darabot félig kiolvasztani hogy el tudjam vágni. Egy ilyen kockát kiolvasztok. Van brokkolis-karfiolos vegyes zöldségem, abból párolok hozzá, és hamis majonézzel fogom enni. Rizsem nincs itthon, de hajdinám elég sok van, azt fogok még mellé főzni.
Vacsorára valamilyen módon elkészítem majd a kimaradt tojásfehérjéket.
Jó a rizs is!
Én úgy csinálom a sültek mellé, hogy megfőzöm a rizst sós vízben, leszűröm. Apróra vágott vöröshagymát és apróra vágott petrezselymet (ha van) dinsztelek, rádobom a főtt rizst, sózom, borsozom (ki milyen fűszert akar). Nagyon szeretem így a sültek mellé. Vagy céklát, vagy egy kis csemege uborkát, esetleg nyers káposzta salátát mellé, fejedelmi kaja! Megyek hozzátok ebédre! :)))
Szevasztok!
Még fel sem ébredtem, látom, ti már sütitek a legfinomabb tortákat!
Én még azt sem találtam ki, hogy ebédre mit főzök, de majd csak kialakul.
További jó sütkérezést!
Régi módi dió torta:
Hozzávalók:
40 dkg dió
6 tojás
6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
4 evőkanál+3 evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
csipet só
Első lépésben megdarálom a diót. (Apró érdekesség, hogy a diót, amiből a süti készült, én gyűjtöttem az ősszel és én magam is törtem, és ebben nekem volt valami nagymamás szépség. Hogy az ember lánya készül a télre, majd karácsony utáni, borús hétvégén valami nagyon finomat tesz a család elé.)
Diós piskóta
4 evőkanál lisztet összekeverek 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérek 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztok. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral bélelek ki.
Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverem, majd folyamatosan beleszórom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítom a habverőt, a felvert habhoz keverem a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beleteszem a lisztes-diós keveréket is. Átkeverem és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöm. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg.
1 perc után kifordítom a piskótát egy fa vágódeszkára – ne műanyagra, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön -, lehúzom a sütőpapírt, majd visszafordítom. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
Diós krém
Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverek 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Felteszem a tűzre és felforralom, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.
10 dkg vajat habosra keverek 8 dkg cukorral. Beleteszek 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverem a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverem. Végül belekeverem a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.
A torta
A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágom, majd egy szép tálcára teszem a középső lapot. Megkenem 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.
Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.
A maradék diós krémmel megkenem a torta tetejét és oldalait. Hűtőbe teszem. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)