Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


45409. caravell (válaszként erre: 45384. - Anyagi)
2013. nov. 15. 10:31
Az alap szerintem a természetes eredet, nekemaz ásvánolaj eredetű hidrogénezett margarin nem tűnik a legjobbnak. de igazad van, a mérték a fontos (én is megveszem, mert,ha nincs idő vajat puhítgatni, akkor kenem azt, meg sajnos nem mindig telik vajra, házi vajra még kevésbé.,..)
45408. caravell (válaszként erre: 45401. - 7a3a05277b)
2013. nov. 15. 10:25
De egyébként tökéletesen egyetértek, az étolaj és a margarin is nagyon káros! Étolajban úsztatva ne nagyon süssetek, amit lehet inkább tepsiben vagy zsírban. Higgyétek el, a zsír okozta koleszterin emelkedés (ha amúgy nerm zsírosan főztök) nem annyira káros egyszer-egyszer, mint a transzzsírsavak és tzársaik a hidrogénezett olajokban.
45407. caravell (válaszként erre: 45401. - 7a3a05277b)
2013. nov. 15. 10:22

Bocs, hogy belekotyogok: a plakkok szűkítenek, a szűkülettől elzáródik az ér, mögötte ék alakban (mintha egy fa főágát levágnád) elhal a terület, ez az infarktus.

A trombózisnál gyulladt az érfal, a gyulladásos érfalon kis véralvadék rögöcskék keletkeznek (éren belül) ezek leszakadnak (embolus), sodródnak és tüdőben, agyban okoznak elzáródást, ez az embólia.

45406. caravell (válaszként erre: 45405. - Lúdanyó)
2013. nov. 15. 10:17

Isteni szendvicskrém vagy vaj helyett


Kényszerűségből lett egyszert, fűszeres csirkecombokat sütöttem, gyömbérrel mindennel, sok leve maradt alatta, leöntöttem, liszttel, pici tejföllel besűrítettem, mint egy besamell, tettem bele sok fokhagymát, nagyon finom szendvicskrém lett belőle. Gondolom, mindenfélével lehet ízesíteni, sajtosra vagy kakukkfüvesre stb. Lehet direkt hosszú levet hagyni a sült húsoknak (a végén leöntöd,m húst ropogósra lehet akkor).

45405. lúdanyó (válaszként erre: 45401. - 7a3a05277b)
2013. nov. 15. 10:07
akkor mit kenjünk a kenyérre szerinted? mondjuk én a zsíroskenyeret nagyon szeretem de arra nem lehet párizsit tenni(ami szintén káros) akkor mit egyen a szegény ember lányá..:(
45404. Guruljka
2013. nov. 15. 08:30
A vajból pedig ghít készítek, bár csak egy részéből, mert annyira finom a vaj.
45403. Guruljka
2013. nov. 15. 08:30

Bizony finom! Én házilag készítem, tejszínből.

A visszamaradt íróval finom kenyeret vagy kis zsömléket sütök.

45402. 7a3a05277b (válaszként erre: 45398. - Briell14)
2013. nov. 15. 08:27
Tényleg jó az íze, de a román konyha nekem, hasonlóan a magyarhoz, eléggé megterhelő.
45401. 7a3a05277b (válaszként erre: 45384. - Anyagi)
2013. nov. 15. 08:26

Ha választani kell, akkor nyilván a vaj a jobb. Azonban nem egészséges, csak élelmiszernek minősül, szemben a margarinnal, amit a szervezet alig tud bontani, a bevitt átlagos mennyiségben egyáltalán nem és plakk lesz belőle az érfalakon. Abból meg infarktus, amit leszakad egy darab plakk az erekről.

Szomorú, hogy sokan emiatt lesznek betegek és még csak nem is tudják. Az "étolaj" ugyanilyen káros, csak nem sikk reklámozni.


A vaj természetes anyag, szemben a margarinnal, de nem egészséges, bár finom és szintén rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami nem jó.


Ezért mondtam, hogy ebből az egészből az extra szűz olívaolaj ne aggasszon egyedül, az legalább egészséges.

45400. Guruljka (válaszként erre: 45398. - Briell14)
2013. nov. 15. 07:58

Én még nem jártam Erdélyben, csak Arad környékén a rokonoknál, azt is régen.

Katolikus sem vagyok, nem zarándoklok. De hosszabb időre nem is tudok távol lenni itthonról, csak ha a fiam sulijában szünet van, egyelőre.

45399. 645b490433 (válaszként erre: 45398. - Briell14)
2013. nov. 15. 07:44
Jajj csorba leves ne is mond annyira szerettem.De nekem sosem sikerül olyan finomra mint ott kint eszünk. Pünkösdkor megint megyünka zarándoklatra.
45398. Briell14 (válaszként erre: 45394. - Guruljka)
2013. nov. 15. 07:16

Két éve voltam Torockón. Annyira szééééép!

Ott ettem először az erdélyi csorbalevest is. :)

45397. alfoldi13
2013. nov. 15. 06:12
ilyenkor sütötököt sütünk még...a kertből..és egy kis kelkáposzta főzeléket fasirozottal lesz ma az ebéd
45396. forrest2010 (válaszként erre: 45375. - Ca8f748537)
2013. nov. 15. 06:06
Sütöttek a gyerekeknek fánkot is anyukádék farsang környékén ? Nálunk a nevelőotthon konyháján igen , nagyon szerettük akkoriba a hozzá kikevert baracklekvárt is , ha keményebb volt a lekvár akkor kikeverték , higították jaffaszörppel , isteni fini volt . Akkoriba még volt benne igazi reszelt citromhéj is .
45395. forrest2010 (válaszként erre: 45387. - Anyagi)
2013. nov. 15. 05:59
Akkor az rokona lehet a pálpusztainak !
45394. Guruljka
2013. nov. 14. 23:21

Nézegettem a torockói kis könyvemben a recepteket.

A gyűjtés kb.a 90-es években történt, de a delikát már gyakori a receptekben, és nagyon kevés a zöldfűszer.

45393. Briell14 (válaszként erre: 45392. - Guruljka)
2013. nov. 14. 22:04
Igen. Meg a lestyán.
45392. Guruljka
2013. nov. 14. 21:43
Erdélyről inkább a tárkony jut az eszembe, pedig az is egész Európában ismert.
45391. migerben
2013. nov. 14. 20:59
az erdélyi konyha jellegzetes növénye a kapor
45390. ef28dc56be (válaszként erre: 45385. - Anyagi)
2013. nov. 14. 20:29
Erre szoktam azt mondani, milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák. Nyugodtan leülhetünk egy tálból "cseresznyézni", nem fogjuk elenni egymás elől, ki mit szeret. :))))
45389. 103cacdfd2 (válaszként erre: 45387. - Anyagi)
2013. nov. 14. 19:52
Erre mondjak, hogy a sajtot enni, nem szagolni!! :D:D
45388. Anyagi
2013. nov. 14. 19:51
Holnap zöldbabfőzelék lesz fasirttal - ha valakit érdekel! :)
45387. Anyagi
2013. nov. 14. 19:51

Nyilt egy termelői piac a környéken, amit ma volt alkalmam felfedezni.

Mindenből adtak kóstolót, így vettünk egy darab finom kecskesajtot. Itthon kibontva majdnem hátratántorodtam a szagától!!! Az ízével nincs baj, de csak a szabadban ehető - szerintem!

45386. Anyagi (válaszként erre: 45380. - Lúdanyó)
2013. nov. 14. 19:47

ez pontosan vajról szól v. jó a margarin is?


Nem hiszem! Bár sosem próbáltam, csak egy kolléganőm ajánlotta, hogy ezt csinálta és hatalmas adag lett.

45385. Anyagi (válaszként erre: 45348. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 19:37

Na tessék! Ízlések és pofonok...

Én imádom a pirított zsemlemorzsát! :) Teszem a rakott krumpli és minden rakott dolog tetejére is!

45384. Anyagi (válaszként erre: 45341. - 7a3a05277b)
2013. nov. 14. 19:29

Inkább a sok vaj aggasszon, mert az zömében telítetlen zsírsav


Hát én nem tudom... de néhány éve lebeszéltek mindenkit a vajról és a margarint istenítették. Most meg az az új trend, hogy térjünk vissza a vajra, mert sokkal egészségesebb (a margarinban sok a transzzsír).

Mondjuk mindenképpen jobbnak tűnik a tejből készült vaj, mint a valamilyen étolajból kémiai anyagokkal megszilárdított izé.


Ettől függetlenül én eszem mindkettőt. :(

45383. 7a3a05277b (válaszként erre: 45350. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 17:45
Készíts belőle pürét, ugyanúgy, ahogy a krumplipürét, nagyon finom lesz!
45382. ef28dc56be (válaszként erre: 45381. - Lúdanyó)
2013. nov. 14. 17:16

Hát, attól függ... Nálam a karfiol-pörkölt:

a rózsákra szedett karfiolt + karikára szelt répát-gyökeret pont úgy teszek fel főni, mint a pörköltet, tehát törtpaprikával együtt fő. A végén tejfölbe lisztet kavarok és azzal sűrítem a szaftját, és ahhoz apróra szaggatott nokedlit készítek köretnek.

Ezért nálam a karfiol-pörkölt és a petrezselymes párolt rizs recept eléggé eltér egymástól.

45381. lúdanyó (válaszként erre: 45355. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 16:51
ez nekem ugy hangzik mint a karfiol pörkölt...
45380. lúdanyó (válaszként erre: 45329. - Anyagi)
2013. nov. 14. 16:43
ez pontosan vajról szól v. jó a margarin is?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook