Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Bocs, hogy belekotyogok: a plakkok szűkítenek, a szűkülettől elzáródik az ér, mögötte ék alakban (mintha egy fa főágát levágnád) elhal a terület, ez az infarktus.
A trombózisnál gyulladt az érfal, a gyulladásos érfalon kis véralvadék rögöcskék keletkeznek (éren belül) ezek leszakadnak (embolus), sodródnak és tüdőben, agyban okoznak elzáródást, ez az embólia.
Isteni szendvicskrém vagy vaj helyett
Kényszerűségből lett egyszert, fűszeres csirkecombokat sütöttem, gyömbérrel mindennel, sok leve maradt alatta, leöntöttem, liszttel, pici tejföllel besűrítettem, mint egy besamell, tettem bele sok fokhagymát, nagyon finom szendvicskrém lett belőle. Gondolom, mindenfélével lehet ízesíteni, sajtosra vagy kakukkfüvesre stb. Lehet direkt hosszú levet hagyni a sült húsoknak (a végén leöntöd,m húst ropogósra lehet akkor).
Bizony finom! Én házilag készítem, tejszínből.
A visszamaradt íróval finom kenyeret vagy kis zsömléket sütök.
Ha választani kell, akkor nyilván a vaj a jobb. Azonban nem egészséges, csak élelmiszernek minősül, szemben a margarinnal, amit a szervezet alig tud bontani, a bevitt átlagos mennyiségben egyáltalán nem és plakk lesz belőle az érfalakon. Abból meg infarktus, amit leszakad egy darab plakk az erekről.
Szomorú, hogy sokan emiatt lesznek betegek és még csak nem is tudják. Az "étolaj" ugyanilyen káros, csak nem sikk reklámozni.
A vaj természetes anyag, szemben a margarinnal, de nem egészséges, bár finom és szintén rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami nem jó.
Ezért mondtam, hogy ebből az egészből az extra szűz olívaolaj ne aggasszon egyedül, az legalább egészséges.
Én még nem jártam Erdélyben, csak Arad környékén a rokonoknál, azt is régen.
Katolikus sem vagyok, nem zarándoklok. De hosszabb időre nem is tudok távol lenni itthonról, csak ha a fiam sulijában szünet van, egyelőre.
Két éve voltam Torockón. Annyira szééééép!
Ott ettem először az erdélyi csorbalevest is. :)
Nézegettem a torockói kis könyvemben a recepteket.
A gyűjtés kb.a 90-es években történt, de a delikát már gyakori a receptekben, és nagyon kevés a zöldfűszer.
Nyilt egy termelői piac a környéken, amit ma volt alkalmam felfedezni.
Mindenből adtak kóstolót, így vettünk egy darab finom kecskesajtot. Itthon kibontva majdnem hátratántorodtam a szagától!!! Az ízével nincs baj, de csak a szabadban ehető - szerintem!
ez pontosan vajról szól v. jó a margarin is?
Nem hiszem! Bár sosem próbáltam, csak egy kolléganőm ajánlotta, hogy ezt csinálta és hatalmas adag lett.
Na tessék! Ízlések és pofonok...
Én imádom a pirított zsemlemorzsát! :) Teszem a rakott krumpli és minden rakott dolog tetejére is!
Inkább a sok vaj aggasszon, mert az zömében telítetlen zsírsav
Hát én nem tudom... de néhány éve lebeszéltek mindenkit a vajról és a margarint istenítették. Most meg az az új trend, hogy térjünk vissza a vajra, mert sokkal egészségesebb (a margarinban sok a transzzsír).
Mondjuk mindenképpen jobbnak tűnik a tejből készült vaj, mint a valamilyen étolajból kémiai anyagokkal megszilárdított izé.
Ettől függetlenül én eszem mindkettőt. :(
Hát, attól függ... Nálam a karfiol-pörkölt:
a rózsákra szedett karfiolt + karikára szelt répát-gyökeret pont úgy teszek fel főni, mint a pörköltet, tehát törtpaprikával együtt fő. A végén tejfölbe lisztet kavarok és azzal sűrítem a szaftját, és ahhoz apróra szaggatott nokedlit készítek köretnek.
Ezért nálam a karfiol-pörkölt és a petrezselymes párolt rizs recept eléggé eltér egymástól.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)