Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


45319. lúdanyó (válaszként erre: 45318. - Ef28dc56be)
2013. nov. 13. 16:04

és nem főzed elő?..

gyerekek, h milyen jó, h olvaslak benneteket..:)

azért vettünk lapos tetejű kájhát, h ezt-azt tudjunk rajta főzni, melegiteni..és sosem tettem ....eddig de majd most!... de jó, h vagytok..:)

45318. ef28dc56be (válaszként erre: 45300. - Marcsika77)
2013. nov. 13. 15:51
Ha rögtön fagyos állapotban teszem a forrásban levő levesbe/vízbe/olajba/zsírba akkor megtartja eredeti roppanós állagát és az eredeti ízét.
45317. forrest2010 (válaszként erre: 45300. - Marcsika77)
2013. nov. 13. 14:30
Én rózsáira szedve + még aprítva olajon fedő alatt megpárolom picit , hőkezelem , végülis ez nem blansírozás de nekem vízbe blansírozva minden zöldség lötty lesz , így viszont nem . Ezt már csak levesnek , v rakottnak használom.
45316. Briell14 (válaszként erre: 45315. - Guruljka)
2013. nov. 13. 13:52
Jól teszed! :)
45315. Guruljka (válaszként erre: 45313. - Briell14)
2013. nov. 13. 13:35

Köszönöm szépen, én is mentettem.


Mivel ma mégsem megyek boltba, azaz ki se dugom az orromat, ezennel ledőlök egy kicsi sziesztára a jó meleg ebéd után. :-D

45314. Briell14 (válaszként erre: 45312. - Tejespite)
2013. nov. 13. 13:19
Küldtem Neked is. :)
45313. Briell14 (válaszként erre: 45311. - Guruljka)
2013. nov. 13. 13:19
Küldtem. :)
45312. Tejespite (válaszként erre: 45303. - Briell14)
2013. nov. 13. 13:12
Én is kérem!
45311. Guruljka (válaszként erre: 45306. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 12:24
Én is kérek szépen olyant! :)
45310. Briell14 (válaszként erre: 45306. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 12:20
Oké!
45309. Briell14 (válaszként erre: 45308. - Guruljka)
2013. nov. 13. 12:20
Mentve ez is. Köszi! :)
45308. Guruljka
2013. nov. 13. 12:00

Viszont ezt nézétek meg! Innen való, a Hoxáról. A fiam imádja, sőt közölte: Anyaci, te Fornettit is tudsz sütni!!!

Én csináltam azt is belőle, hogy egy darabot tégla-alakra nyújtottam, pár sajtszelettel betakartam, összetekertem, és felszeleteltem, így sajtos tekercsek lettek, helyes picik.

Nagyobb pohárral is szaggattam párat, arra nyegyedekre vágott kolbász-szeleteket raktam, az lett a mini-pizza.


Nagyi1 sajtos pogácsája


Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:

50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.

A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.

Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.

Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.

Ha kioróbálod, jó étvágyat!

45307. ca8f748537 (válaszként erre: 45305. - Guruljka)
2013. nov. 13. 11:58
Tutira ki lesz próbálva, köszönöm. :-)
45306. ca8f748537 (válaszként erre: 45303. - Briell14)
2013. nov. 13. 11:57
Kérek olyant! :-)
45305. Guruljka (válaszként erre: 45299. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 11:54
Én annyira még sosem hajtogattam, nem is tudtam sokáig, hogyan kell. Nem lett nagyon leveles. Di nagyon finom!!!! És gyors is.
45304. Briell14 (válaszként erre: 45287. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 11:51
Most meg kenyeret sütök. :)
45303. Briell14 (válaszként erre: 45299. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 11:50
Van részeges pogácsa receptem. :)
45302. Briell14 (válaszként erre: 45301. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 11:50
Pontosan! :)
45301. ca8f748537 (válaszként erre: 45300. - Marcsika77)
2013. nov. 13. 11:48
Előtte blansírozd meg, különben megfeketedik.
45300. marcsika77
2013. nov. 13. 11:38

Sziasztok. 60 Ft-ért vettem karfiolt tegnap a piacon.Pár helyen volt egy kicsikét koszos.

Ha nyersen lefagyasztom rózsáira szedve, felengedés után milyen lesz. Rántott karfiolnak gondoltam. Vagy jobb lenne panirozva lefagyasztani és akkor fagyosan sütni?

Szoktam krémlevest, meg majonézes karfiolkrémet készíteni.

45299. ca8f748537 (válaszként erre: 45297. - Guruljka)
2013. nov. 13. 11:34

Ez de jó!

És a hajtogatástól olyan kis "részegesek" lesznek?

45298. ca8f748537 (válaszként erre: 45296. - Guruljka)
2013. nov. 13. 11:33

Írom, máris. Aztán majd megtudjátok, mitől univerzális :-)

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek. só, 25 dkg margarin, 3 tojás (1-nek a sárgája a kenéshez), 2 dl tejföl (vagy utánzata), 1 dl tej, kis cukor, kb.20 dkg sajt (15 a tésztába, többi a szóráshoz).

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Az összes többi-a sajt kivételével- hozzávalót összekeverjük, összegyúrjuk az élesztős tejjel. Kinyújtjuk, megszórjuk sajttal, 4x hajtogatjuk.Kelni hagyjuk. Amikor látjuk, hogy megkelt, kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Utána megint hagyjuk kb. 15 percet kelni. Megkenjük tojássárgájával, megszórjuk sajttal, vagy köménymaggal, lenmaggal, szezámmaggal. Előmelegített sütőbe tesszük és pirosra sütjük.


Azért univerzális, mert volt, hogy nem volt otthon sajtom, de más igen. A következők kerekedtek ki belőle:

- sajt helyett kb 15 dkg apróra vágott, elmorzsolt lángolt kolbásszal: kolbászos pogi

- 15 dkg reszelt, pirosra sütött édeskáposztával: káposztás pogi

- csak hagyma volt: apróra vágott, pirított hagymával: hagymás pogi

-csak bors volt, meg zsír: a margarin helyett 17-20 dkg zsírral és némi érzéssel adagolt borssal: borsos pogi.


:-)

45297. Guruljka
2013. nov. 13. 11:12

Krumplipogi


10 dkg vaj, 10 dkg főtt, áttört krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő(kevés tejben megfuttatva), kevés só.


Mindezt összegyúrjuk, kis ideig pihentetjük, háromszor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk (én picire szoktam..), tojássárgájával megkenjük, pár szem köménymagot hintünk rá. Tíz perc alatt megsül.


No én a kimaradt tojásfehérjével kenegettem, és ha nem volt köménymag, hát nem volt...De ha van, sajt is jó rá.


VIGYÁZAT!!! Ez csak diétázó ovisoknak való adag, ennél legalább 3x ennyi kell, és akkor se marad!!!

45296. Guruljka
2013. nov. 13. 11:06

Elküldöd azt is?


Nekem is van pogácsám, bevált krumplispogi-recept is, de ritkán sütök, akkor is kockákra vágva, nem szaggatva. De gyűjtöm a recipéket!

45295. ca8f748537 (válaszként erre: 45294. - 7a3a05277b)
2013. nov. 13. 10:55

Attól nem szárad ki. :-)

Van univerzális pogirecipém is.

45294. 7a3a05277b (válaszként erre: 45287. - Ca8f748537)
2013. nov. 13. 10:50
Biztosan finom, főleg, hogy krumpli is kerül bele! :)
45293. Guruljka
2013. nov. 13. 10:47

Érdemes a neten nézegetni, mert néha akár kétezer a különbség két ugyanaz között.

Van, hogy még a futárt beleszámítva is olcsóbb.

45292. forrest2010 (válaszként erre: 45289. - Guruljka)
2013. nov. 13. 10:34
De jó ! Köszi ! Nekem ez a márka van gyümölcs-szárító , 5 tálcás , nagyon szeretem , végülis , ha már fűtünk , akkor csak a tálcákat használom . De körülnézek , ha legközelebb járok ilyen helyen , akkor megnézem , mert mindjárt itt a karácsony .
45291. Guruljka (válaszként erre: 45290. - Tejespite)
2013. nov. 13. 10:30

Jaj, de kár érte!

Azért mégis meg kéne picit kóstolnod, mert ha az íze jó, akkor talán el lehet valahogyan készíteni mégis, hogy ne kelljen kidobni.

45290. Tejespite
2013. nov. 13. 10:27
Képzeljátek, hogy jártam! A legutóbb eltett céklát kicsit másképp csináltam. Minden ugyanaz volt mint az előbbinél, csak (az egyik - nem hoxás - receptben olvasottak alapján) még tettem hozzá borként, merthogy aki írta, nagyon dícsérte. Most bontom ki a dunsztból, hát gusztustalan drapp színű az egész :-(((((((( Négy üveggel lett, ugyanattól kaptam ezt a céklát is mint a múltkorit, kuktában főztem meg, gyönyörű volt egész mostanáig. Legszívesebben kidobnám az egészet, még megkóstolni sincs kedvem. Hogy tegyem így az asztalra, kifejezetten gusztustalan.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook