Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
és nem főzed elő?..
gyerekek, h milyen jó, h olvaslak benneteket..:)
azért vettünk lapos tetejű kájhát, h ezt-azt tudjunk rajta főzni, melegiteni..és sosem tettem ....eddig de majd most!... de jó, h vagytok..:)
Köszönöm szépen, én is mentettem.
Mivel ma mégsem megyek boltba, azaz ki se dugom az orromat, ezennel ledőlök egy kicsi sziesztára a jó meleg ebéd után. :-D
Viszont ezt nézétek meg! Innen való, a Hoxáról. A fiam imádja, sőt közölte: Anyaci, te Fornettit is tudsz sütni!!!
Én csináltam azt is belőle, hogy egy darabot tégla-alakra nyújtottam, pár sajtszelettel betakartam, összetekertem, és felszeleteltem, így sajtos tekercsek lettek, helyes picik.
Nagyobb pohárral is szaggattam párat, arra nyegyedekre vágott kolbász-szeleteket raktam, az lett a mini-pizza.
Nagyi1 sajtos pogácsája
Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:
50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.
A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.
Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.
Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.
Ha kioróbálod, jó étvágyat!
Sziasztok. 60 Ft-ért vettem karfiolt tegnap a piacon.Pár helyen volt egy kicsikét koszos.
Ha nyersen lefagyasztom rózsáira szedve, felengedés után milyen lesz. Rántott karfiolnak gondoltam. Vagy jobb lenne panirozva lefagyasztani és akkor fagyosan sütni?
Szoktam krémlevest, meg majonézes karfiolkrémet készíteni.
Ez de jó!
És a hajtogatástól olyan kis "részegesek" lesznek?
Írom, máris. Aztán majd megtudjátok, mitől univerzális :-)
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek. só, 25 dkg margarin, 3 tojás (1-nek a sárgája a kenéshez), 2 dl tejföl (vagy utánzata), 1 dl tej, kis cukor, kb.20 dkg sajt (15 a tésztába, többi a szóráshoz).
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Az összes többi-a sajt kivételével- hozzávalót összekeverjük, összegyúrjuk az élesztős tejjel. Kinyújtjuk, megszórjuk sajttal, 4x hajtogatjuk.Kelni hagyjuk. Amikor látjuk, hogy megkelt, kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Utána megint hagyjuk kb. 15 percet kelni. Megkenjük tojássárgájával, megszórjuk sajttal, vagy köménymaggal, lenmaggal, szezámmaggal. Előmelegített sütőbe tesszük és pirosra sütjük.
Azért univerzális, mert volt, hogy nem volt otthon sajtom, de más igen. A következők kerekedtek ki belőle:
- sajt helyett kb 15 dkg apróra vágott, elmorzsolt lángolt kolbásszal: kolbászos pogi
- 15 dkg reszelt, pirosra sütött édeskáposztával: káposztás pogi
- csak hagyma volt: apróra vágott, pirított hagymával: hagymás pogi
-csak bors volt, meg zsír: a margarin helyett 17-20 dkg zsírral és némi érzéssel adagolt borssal: borsos pogi.
:-)
Krumplipogi
10 dkg vaj, 10 dkg főtt, áttört krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő(kevés tejben megfuttatva), kevés só.
Mindezt összegyúrjuk, kis ideig pihentetjük, háromszor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk (én picire szoktam..), tojássárgájával megkenjük, pár szem köménymagot hintünk rá. Tíz perc alatt megsül.
No én a kimaradt tojásfehérjével kenegettem, és ha nem volt köménymag, hát nem volt...De ha van, sajt is jó rá.
VIGYÁZAT!!! Ez csak diétázó ovisoknak való adag, ennél legalább 3x ennyi kell, és akkor se marad!!!
Elküldöd azt is?
Nekem is van pogácsám, bevált krumplispogi-recept is, de ritkán sütök, akkor is kockákra vágva, nem szaggatva. De gyűjtöm a recipéket!
Attól nem szárad ki. :-)
Van univerzális pogirecipém is.
Érdemes a neten nézegetni, mert néha akár kétezer a különbség két ugyanaz között.
Van, hogy még a futárt beleszámítva is olcsóbb.
Jaj, de kár érte!
Azért mégis meg kéne picit kóstolnod, mert ha az íze jó, akkor talán el lehet valahogyan készíteni mégis, hogy ne kelljen kidobni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)