Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Fogalmam sincs az olivaolajról, mert pénz híján nem jutok hozzá. De ha sütési hőfokra melegítjük, nagyban csökkennek az előnyös hatásai, úgy olvasom a neten.
(Eleve kevés zsiradékot használok, abban a kis mennyiségben szinte mindegy, hogy mi az. Nem tudom, mikor ettem utoljára zsiradékban sült valamit, bár a recepteket gyűjtöm, mert szeretek főzni. Még besamelt is ritkán készítek, mert én nem ennék belőle, a fiam meg nem kedveli a mártásokat.)
Nincs semmi bajom és nagyon hamar megpuhul és mégis kellemesen roppanik a levél közepe. Én krumplit és a
tejfölös habarás után virsli karikákat teszek bele éppen csak kicsit rottyantok rajta, hogy a virsli ne
főljön fűrészpor ízűre. Jó sűrű, tartalmas leves lesz ezért elég hozzá a pogácsa.
Sosem gondoltam volna, hogy ezért tanultam pl. az édesanyámtól a savanyú krumpli-levest fehéren, míg az anyósom paprikás-rántással készítette, vagy ugyanez a verzió a zöldbab-levesnél is.
Itt a Tisza Csongrád m-i szakaszánál.
Egyébként valóban akár egy hétig is el tudok lenni olyan kajákon, amik tészta-krumpli alapanyagból készülnek, és mégsem ugyanolyanok, mégsem egyformák.
Tudtam én, mikor idejöttem közétek, hogy még sokat tudok tanulni tőletek, mint a jó pap....
Nekem csak volt Horváth Ilonám, míg kölcsön nem adtam.... ha így történt, hát így történt.
Egyébként tudnátok mondani 1-2 példát, milyen is az "az alföldi konyha"? Annyit tudok róla, hogy elég sok mindent főztek korábban bográcsban.
A "székely konyháról" ha jól tudom, sok mindent tudnak készíteni a hordós káposztából. És ezeken kívül?
Persze javítsatok ki, ha rosszul tudom!
Én ma Frankfurti levest főztem, de mivel /én az epém miatt a férjem az utálata miatt/ nem szeretjük a kelkáposztát kínai kelből készítem.Nekünk nagyon ízlik, pedig régen kelkáposztából nem ettük meg.
Ilyenkor meghívom a vőmet is ebédre, mert Ő is imádja.
Ja, vettem hozzá a pékségbe friss pogácsát, de kenyérrel is jó.
Én nagyon sok dolgot tőle tanultam, 13 éves korom óta főzök.
Nagyon jó, mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)
No igen, hát "Horváth Ilona" az bizony Horváth Ilona. De ezt a receptet nem ismertem.
Én is azon nőttem fel, attól függetlenül, hogy "bezzeg az én időmben..." édesanyám mindenre megtanított, mielőtt férjhez mentem.
De a ma kezdő háziasszonyoknak is csak őt tudom ajánlani!!!!
Itt is van :-)
Horváth Ilonától "tanultam":
80 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 4 tojás, só, tejföl/sajt.
Megfőzzük a karfiolt sós vízben, jól lecsepegtetjük, 1/3 részét áttörjük/turmixoljuk. A vajból-lisztből-tejből besamelt készítünk, beletesszük az áttört karfiolt, a tojássárgákat és a tojások habját. Kikent tepsiben gőzben sütjük. Sajttal/vajas morzsával megszórva, vagy tejföllel kínáljuk.
Én fűszerezem fehérborssal, és teszek bele az íz kedvéért nagyon kevés pirított bacont,agy sonkát. v
Karfiolból, de bármiféle zöldségből is lehet csinálni ilyen lepényes megoldást, amit időnként elkövetek.
Kibélelsz egy kisebb méretű tepsit 25 dkg leveles vajastésztával. Erre jön a megpárolt zöldség, jelen esetben karfiol. Ha van itthon, az ízesítés kedvéért pár dkg maradék, megsütött bacon, sonka, tarja apróra vágva, amivel megszórattatik. Leöntetik 2 dl tejfölből, fél dl tejből, 3 tojásból és 5 dkg sajtból, sóval, borssal- illa a zöldség jellegének megfelelő fűszerezésű kevert szósszal, és sütőben megsüttetik.
A hamis-párolt... rizs:
A rózsákra szedett karfiolt kiskéssel kb. 1,0-1,5 cm-es darabokra szelem. Apróra vágott vöröshagymát + petrezselymet dinsztelek, rádobom az összevágott karfiolt (jó hozzá a túlnyílt is), sóval-borssal, ici-pici vízzel födő alatt megpárolom, visszasütöm zsírjára.
Tegnap éppen ezt készítettem resztelt májhoz köretnek, a maradékot most melegítettem meg!
- hamis-párolt, petrezselymes rizs
Ezt leírnád ??
Nem ismerem..:)
Köszi..:)
Valóban szedjük már össze, ki mit tud még karfiolból:
Már csináltam (de még mindig van egy egész fej)
- karfiol leves
- karfiol pörkölt
- rántott karfiol
- az előbb írt sajtos-tejfölös
- hamis-párolt, petrezselymes rizs
Akinek van még valami karfiol-receptje, megteszi, hogy leírja ide nekünk?????
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)