Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


45379. Guruljka (válaszként erre: 45341. - 7a3a05277b)
2013. nov. 14. 16:33

Fogalmam sincs az olivaolajról, mert pénz híján nem jutok hozzá. De ha sütési hőfokra melegítjük, nagyban csökkennek az előnyös hatásai, úgy olvasom a neten.


(Eleve kevés zsiradékot használok, abban a kis mennyiségben szinte mindegy, hogy mi az. Nem tudom, mikor ettem utoljára zsiradékban sült valamit, bár a recepteket gyűjtöm, mert szeretek főzni. Még besamelt is ritkán készítek, mert én nem ennék belőle, a fiam meg nem kedveli a mártásokat.)

45378. geranna7 (válaszként erre: 45376. - Zsuzsanna47)
2013. nov. 14. 15:04
Próbáld ki úgy ,hogy a virslikarikákat átsütöd.Nem szedem ki hanem erre a káposzta és igy tovább ahogy szoktad!
45377. ca8f748537
2013. nov. 14. 14:37
ecetes pardon
45376. zsuzsanna47 (válaszként erre: 45371. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 14:36

Nincs semmi bajom és nagyon hamar megpuhul és mégis kellemesen roppanik a levél közepe. Én krumplit és a

tejfölös habarás után virsli karikákat teszek bele éppen csak kicsit rottyantok rajta, hogy a virsli ne

főljön fűrészpor ízűre. Jó sűrű, tartalmas leves lesz ezért elég hozzá a pogácsa.

45375. ca8f748537 (válaszként erre: 45374. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 14:30
Igen, főleg a főzelékeknél. Ráadásnak Anyu meg szakács volt a gyermekétkeztetésnél, ezért aztán ismerek tejfölös-esetes fehér krumplifőzeléket, paprikás rántásost, meg hagymás-paprikás rántásost is kevés tejföllel. :-)
45374. ef28dc56be (válaszként erre: 45373. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 14:28

Sosem gondoltam volna, hogy ezért tanultam pl. az édesanyámtól a savanyú krumpli-levest fehéren, míg az anyósom paprikás-rántással készítette, vagy ugyanez a verzió a zöldbab-levesnél is.

Itt a Tisza Csongrád m-i szakaszánál.

Egyébként valóban akár egy hétig is el tudok lenni olyan kajákon, amik tészta-krumpli alapanyagból készülnek, és mégsem ugyanolyanok, mégsem egyformák.

Tudtam én, mikor idejöttem közétek, hogy még sokat tudok tanulni tőletek, mint a jó pap....

45373. ca8f748537 (válaszként erre: 45372. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 14:09
A főzelékeket, leveseket ecetelik, tejfölözik a székelyek, de nem paprikázzák. Az alföldiben sok a tészta-krumpli-paprika variáció.
45372. ef28dc56be
2013. nov. 14. 13:56

Nekem csak volt Horváth Ilonám, míg kölcsön nem adtam.... ha így történt, hát így történt.


Egyébként tudnátok mondani 1-2 példát, milyen is az "az alföldi konyha"? Annyit tudok róla, hogy elég sok mindent főztek korábban bográcsban.


A "székely konyháról" ha jól tudom, sok mindent tudnak készíteni a hordós káposztából. És ezeken kívül?

Persze javítsatok ki, ha rosszul tudom!

45371. ca8f748537 (válaszként erre: 45370. - Zsuzsanna47)
2013. nov. 14. 13:39
Ez még nem jutott eszembe, én is epés vagyok. Semmi bajod tőle?
2013. nov. 14. 13:23

Én ma Frankfurti levest főztem, de mivel /én az epém miatt a férjem az utálata miatt/ nem szeretjük a kelkáposztát kínai kelből készítem.Nekünk nagyon ízlik, pedig régen kelkáposztából nem ettük meg.

Ilyenkor meghívom a vőmet is ebédre, mert Ő is imádja.

Ja, vettem hozzá a pékségbe friss pogácsát, de kenyérrel is jó.

45369. ca8f748537 (válaszként erre: 45367. - 645b490433)
2013. nov. 14. 12:49
Hát nagyjából én is, bár van ami fogásokat a nagyimtól még el tudtam lesni, aki egyaránt ismerte az alföldi, meg a székely konyhát.
45368. ca8f748537
2013. nov. 14. 12:48
Ami még spórolós ötlet lehet karfiollal kapcsolatban: ha pörköltet készítetek,és kevés a hús, én van, hogy ezzel pótolom ki, vagy zöldbabbal. A csirkepörköltet és a sertéspörköltet is. A karfiolnak kb. 20 perc kell, hogy mérsékelt lángon megpuhuljon. Ha úgy látom, hogy ennyi van a bővebb lére eresztett pörkölt befejezéséig, rádobom vagy a karfiolt, vagy a zöldbabot. Tejfölös habarással sűrítem. Av zöldbabosba teszek kaprot, meg fokhagymát is. Galuskával nagyon finom, de ha nincs rá idő, bóti tésztával is jó.
45367. 645b490433 (válaszként erre: 45366. - Tejespite)
2013. nov. 14. 12:43
Én és férjem is abból tanultunk főzni.
45366. Tejespite
2013. nov. 14. 12:33
Nekem is van 3 Horváth Ilonám, még az a régi kiadás. Egy szétrongyolódott, de megtartottam és vettünk újat anno. Édesanyámé is ránk maradt, így azt és a rongyosat újraköttettem és így lett a két gyerekemnek is. Nagyon szeretem.
45365. ca8f748537 (válaszként erre: 45364. - 645b490433)
2013. nov. 14. 12:02
Igen, azzal még jobb :-)
45364. 645b490433 (válaszként erre: 45359. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 11:59
Mi még teszünk bele egy kis füstölt sajtot reszelve az íze miatt.De én anélkül is nagyon szerettem.
45363. ca8f748537 (válaszként erre: 45362. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 11:57

Én nagyon sok dolgot tőle tanultam, 13 éves korom óta főzök.

Nagyon jó, mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

45362. ef28dc56be (válaszként erre: 45359. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 11:54

No igen, hát "Horváth Ilona" az bizony Horváth Ilona. De ezt a receptet nem ismertem.


Én is azon nőttem fel, attól függetlenül, hogy "bezzeg az én időmben..." édesanyám mindenre megtanított, mielőtt férjhez mentem.

De a ma kezdő háziasszonyoknak is csak őt tudom ajánlani!!!!

45361. ef28dc56be (válaszként erre: 45358. - Geranna7)
2013. nov. 14. 11:50
Nagyon szívesen. Örülök, ha tudok segíteni! :)))
45360. ca8f748537 (válaszként erre: 45356. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 11:43
Bocsi, sajtból azért ettől több kell, belegondoltam a tegnapi ebédbe, amit cukkinivel követtem el. 8-10 dkg sajtot is raktam bele.
45359. ca8f748537 (válaszként erre: 45357. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 11:42

Itt is van :-)

Horváth Ilonától "tanultam":

80 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 4 tojás, só, tejföl/sajt.

Megfőzzük a karfiolt sós vízben, jól lecsepegtetjük, 1/3 részét áttörjük/turmixoljuk. A vajból-lisztből-tejből besamelt készítünk, beletesszük az áttört karfiolt, a tojássárgákat és a tojások habját. Kikent tepsiben gőzben sütjük. Sajttal/vajas morzsával megszórva, vagy tejföllel kínáljuk.

Én fűszerezem fehérborssal, és teszek bele az íz kedvéért nagyon kevés pirított bacont,agy sonkát. v

45358. geranna7 (válaszként erre: 45355. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 11:37
Köszönöm szépen! Gyarapodott a köret-listám.
45357. ef28dc56be (válaszként erre: 45353. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 11:32
A karfiol felfújtat viszont én nem ismerem, megteszed, hogy ide írod a receptet?
45356. ca8f748537
2013. nov. 14. 11:31

Karfiolból, de bármiféle zöldségből is lehet csinálni ilyen lepényes megoldást, amit időnként elkövetek.

Kibélelsz egy kisebb méretű tepsit 25 dkg leveles vajastésztával. Erre jön a megpárolt zöldség, jelen esetben karfiol. Ha van itthon, az ízesítés kedvéért pár dkg maradék, megsütött bacon, sonka, tarja apróra vágva, amivel megszórattatik. Leöntetik 2 dl tejfölből, fél dl tejből, 3 tojásból és 5 dkg sajtból, sóval, borssal- illa a zöldség jellegének megfelelő fűszerezésű kevert szósszal, és sütőben megsüttetik.

45355. ef28dc56be (válaszként erre: 45354. - Geranna7)
2013. nov. 14. 11:31

A hamis-párolt... rizs:

A rózsákra szedett karfiolt kiskéssel kb. 1,0-1,5 cm-es darabokra szelem. Apróra vágott vöröshagymát + petrezselymet dinsztelek, rádobom az összevágott karfiolt (jó hozzá a túlnyílt is), sóval-borssal, ici-pici vízzel födő alatt megpárolom, visszasütöm zsírjára.


Tegnap éppen ezt készítettem resztelt májhoz köretnek, a maradékot most melegítettem meg!

45354. geranna7 (válaszként erre: 45350. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 11:22

- hamis-párolt, petrezselymes rizs

Ezt leírnád ??

Nem ismerem..:)

Köszi..:)

45353. ca8f748537
2013. nov. 14. 11:10
karfiolfelfújt
45352. ef28dc56be (válaszként erre: 45351. - Ca8f748537)
2013. nov. 14. 11:10
Az nagyon fincsi!
45351. ca8f748537 (válaszként erre: 45350. - Ef28dc56be)
2013. nov. 14. 11:09
rakott karfiol
45350. ef28dc56be
2013. nov. 14. 11:07

Valóban szedjük már össze, ki mit tud még karfiolból:

Már csináltam (de még mindig van egy egész fej)


- karfiol leves

- karfiol pörkölt

- rántott karfiol

- az előbb írt sajtos-tejfölös

- hamis-párolt, petrezselymes rizs


Akinek van még valami karfiol-receptje, megteszi, hogy leírja ide nekünk?????

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook