Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Nem is tudtam , h ez a neve , egyik nap nálunk is ez volt , én vajasmorzsásnak tituláltam , fini ez is , de nálunk a rántott a csúcs , a fiam majonézbe mártogatva szereti .
Karfiolt eszünk karfiollal / mint valamikor régen , akkor rántott pöfeteg volt a sláger /
Édesanyám csinálta így. Megmondom őszintén, nekem a pirított zsemlemorzsa miatt "nem jött be", persze ő ezt akkor nem kérdezte, meg kellett enni! :))) Persze a család többi tagja szerette, ezért én voltam közöttük a "válogatós"!
Én ezt a variációt zsemlemorzsa nélkül: alól tejföl-felül tejföl + reszelt sajt a tetején variációval készítem.
Karfiol-lengyelesen
Ez a neve a receptnek! Bocs..:)
Sziasztok!
Rendszeresen olvasom a topikot! Nagyon sokat tanulok tőletek! Most egy receptet tennék be! Tegnap készült először ..mert ugye karfiolhét..és már kellett egy változtatás,hogy ne unjuk meg! Nagyon finom!
Hozzávalók
A tepsi kikenéshez:
vaj
A karfiolhoz:
750 g karfiol
víz
só
zsemlemorzsa
600 ml tejföl (20%-os)
A tálaláshoz:
tejföl (20%-os)
Leírás
Be kell lássuk, ez a recept nem a kulináris élvezetek legmagasabb foka, azonban több előnye is van, ami miatt szeretjük. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges, laktató. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható. Lássuk hát hogy is készül!
Szétbontjuk fürtökre a karfiolt, majd átmossuk.
Sós vízben puhára főzzük, de ne főzzük szét, túl puhára, mert még sütni is fogjuk.
A tejfölt simára keverjük, mellette zsemlemorzsát pirítunk egy serpenyőben.
Egy 20x25 cm-es tepsit vajazzunk ki.
A pirított morzsával kiszórjuk a tepsi alját, majd beletesszük a puhára főtt karfiolt.
Megszórjuk vékonyan a tetejét pirított morzsával.
Végül rászedjük a tejfölt, és elterítjük rajta.
Nyers morzsával vékonyan meghintjük.
180 C-on, légkeverés nélkül sütőbe tesszük, és kb 35 perc alatt készre sütjük. Hideg tejföllel tálaljuk!
Én a lilakáposztát ha dinsztelem , szálasra vágott hagymát teszek a káposzta közé , nem lilát , úgyis megfesti a káposzta , sózom dinsztelés közbe , előre ezt se szoktam , aztán szórok rá egy kanál cukrot , meg löttyentek rá 1-2 e.k. ecetet , nem szeretem a köménymagot , tudom , h illik hozzá , de én nem használok ehhez . Nem szoktam löttyedtre dinsztelni a káposztát , stzerintem nem baj ha nem lesz egészen puha . Ha van almám , előfordul , h meghámozva , egészen vékonyra szeletelve teszek közé azt is .
Egyszer a fiam hozott egy ronda sárga karfiolt , kicsit fonnyadt is volt , de beáztattam fél órára , utána kis tejjel meglocsolva pároltam meg , gyönyörű fehér lett . Előfordul , h kicsit állott a karfiol , az ember nem szívesen veszi meg , de lehet azon is segíteni , bár most minden üzlet tele van karfiollal és nagyon-nagyon fini tud lenni .
Köszönöm a karfiol ötleteket. Feldolgoztam. Végülis nem blansíroztam, mert nem volt időm, legközelebb kipróbálom. Lesz ma leves, 1 adagot lefagyasztottam turmixolva, majd csak megy bele a tejszín. Nyersen is dobtam be a fagyóba egy keveset.
Ennyi jó receptet. Épp a lilikáposztáról szerettelek volna kérdezni benneteket! És lám-lám...
Az ígért fahéjas vörösboros lilakáposzta:
2 kg káposzta, 2 fej lila hagyma, 1 dl kacsazsír, 25 dk cukor, 4 rúd fahéj, só, 20 dk aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1,5 dl vörösborecet, fél dl balzsamecet, esetleg olaj.
A káp. külső leveleit lefejtjük, torzsáját kivágjuk, leveleit vékonyan felcsíkozzuk. A lilahagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, felszeljük. Lábasban a zsírt felmelegítjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne, majd hozzáadjuk a cukrot. Világosra karamellizáljuk, beletesszük a fahéjat és a káposztát, enyhén sózzuk. Szépen, lassan pároljuk 20 perc után hozzáadjuk a vörösbort, vörösborecetet, balzsamecetet és a szilvát. Még legalább 1 órát főzzük, közben megkóstoljuk és ha szükséges még adunk hozzá ízlés szerint amit kíván.
Nagyon finom!! Ritkán készítek. Balzsamecet mindig van itthon, de vörösborecetet csak jóformán emiatt szoktam venni. Volt, h megruskósodott az alja, mert éveken át állt itt, de semmit nem vont le az ízéból, átszűrtem és kész. Bor is kb annyi fogy nálunk amit néha receptekbe felhasználok
A régi recepteknél figyelni kell, mert a zsír és a margarin nem egészen egyenértékű. A margarin zsírtartalma kisebb, tehát kevéssel több kell belőle a megadottnál.
Az Oetker dolgokat nézzétek meg, a sütőport most nem tudom, de a vaníliacukor általában 8 gramm egy tasak, de az Oetkernél 10 gramm.
1920-as évekből való Dr.Oetker füzetből való sós teasüti recept.
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1-2 ek.tej, 1 tojássárgája+ 1 a kenéshez, kevés só, 1/2 cs sütőpor.
Ilyen sorrendben összerakva a hozzávalókat tésztát gyúrunk,kinyújtjuk, derelyemetszővel csíkokat vágunk, vagy apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a tojássárgájával és sajttal, v. köménymaggal megszórjuk. Mérsékelt tűznél 11-15 perc alatt elkészül.
Párolt lilakáposzta
1 fej lila káposzta
1 fej lila hagyma
olaj
ecet
köménymag
só
cukor
A káposztát vagy legyalulom. Egy kis olajban karamellizálom a cukrot, és rászórom a felszeletelt lilahagymát. Megdinsztelem, majd egy pici vízzel megpárolom a káposztát is.
Ha megpuhult, pici ecettel, cukorral, köménnyel, sóval izesitem.
Azt el tudom képzelni, h a krémsajtra hasonlít, de az olaj mennyisége...hát az sztem is sok. De lehet, h úgy felvevődik mint a majonézben, akkor OK lenne. Ha kipróbálja vki, szóljon!
A férjem azt mondja, kóstoljuk meg a randa céklámat. Nincs gusztusom hozzá, mert mérges vagyok magamra is miatta, de lehet, h neki felbontok egyet a reggelihez, aztán majd leteszteli.
Holnap leírom, évek óta így csinálom, egy Nők Lapjából vágtam ki régen, a receptes mappámban van. Egész nap fájt a fejem, (most egy kicsit jobb, nem vettem be gyógyszert) nincs most kedvem leguggolni és elővenni a kisszekrényből és megkeresni. Bocsi! Álmos is vagyok, nem aludtam jól.
(bár gondolom, Téged a recept érdekelne nem az én hangulatom :-))
Sziasztok lányok!
Vajkrémes kenyérre lenmagot szórtam és pritamin paprikával ezt reggeliztam.
Megér egy próbát! Nagyon ízlett!
Hallottam valakitől egy ötletet:
25 dkg szobameleg vajat ki kell keverni kb. 2dl. olivaolajjal ( kis adagonként, ahogy a majonéznél) és 2 dl. kefirrel. Hűtüben sokáig eláll és ha összeértek az ízek, krémsajtra hasonlít.
Jó is hangzik, meg nem is. Igazából nem is tudom... Hasonlít a margarin készítésére, és visszatart az a sok olaj gondolata...
Nektek mi a véleményetek?
Véletlen kerültem ide hozzátok.Befogadtok?
Látom élesztős reciket is megbeszéltek.Nem tudom ismeritek-e az élesztő futtatás legegyszerűbb módját: egy kocka élesztőre tégy egy kanál cukrot, törd össze villával és egy perc múlva már folyós is az élesztő, nem kell meleg folyadékban negyed órát várni, mire felfut.
nem, nem szoktam előfőzni, mintdent csak felpucolt állapotban. Répát-gyökeret egy részét hosszába szelem húslevesbe, bableves stb.stb. A többit karikára szelve, már eleve összekavarom őket és egy-egy zacsiba. Amikor előveszem, úgy fagyosan letörök belőle annyit ami kell, a többi megy rögtön vissza. (Ha nem akar törni, akkor odacspkodom az asztal széléhez) :)))
A rántanivaló dolgokat: karfiol, tökfélék, (karfiolt előfőzöm picit) bepanírozom majd fémtálcán szépen egymás mellé rakva megfagyasztom őket. Utána lehet zacsizni, ezt adagolva rakom zacsiba, de így már nem fognak egymáshoz ragadni, csak szeded ki, és rakod az előmelegített zsírba/olajba!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)