Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » A Trónok harcában milyen olyan dolgok vannak, ami miatt nem való egy gyereknek? fórum

A Trónok harcában milyen olyan dolgok vannak, ami miatt nem való egy gyereknek? (tudásbázis kérdés)


26. PöttyösPanka (válaszként erre: 25. - Fortissimafingus)
máj. 27. 15:43
Lehet. Az én ötévesemet is érdekelné teszem azt a Beetlejuice. Sőt, kifejezetten nagy érdeklődést mutat a kávéfogyasztás iránt. De én vagyok érte a felelős, hogy az életkorának megfelelő tartalmakat, ételeket, és minden egyebet fogyasszon. A nemierőszakot, élőholtakat, öncélú brutalitást ábrázoló irodalom nem 13 éves gyerekeknek való.
25. fortissimafingus (válaszként erre: 24. - PöttyösPanka)
máj. 27. 15:34
De az is lehet, hogy tényleg érdekli, csak a FI interpretálja úgy, hogy pusztán a nyomás miatt akarja elolvasni.
máj. 27. 15:14
Ha netán a barátnő kútba ugrik, akkor a lányod is követi? Ez most egy remek apropó arra, hogy megtanítsd rá, ne menjen bele hülye dolgokba csak azért, hogy menő legyen. Rengeteg mindenféle -jobb esetben értelmetlen, rosszabb esetben veszélyes- kihívás kering az interneten, amit ha felkap az osztálya, ő is ki akar majd próbálni. Most, ennek az ügynek a kapcsán tanítsd meg neki, hogy vannak határok, és semmibe ne menjen bele külső nyomásra.
máj. 27. 15:01
Nagy rajta a nyomás, vagy szimplán érdekli?
máj. 27. 14:29
Ó mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat. Az a baj, hogy a lányom egy évvel idősebb, egyik legjobb barátnője viszont most olvassa, és ezért nagy a nyomás rajta
21. Kacsahercegno (válaszként erre: 20. - Ruslan)
máj. 24. 18:07
Azért picit szűklátókörű dolog kijelenteni valamire amit egyáltalán nem is ismersz, hogy "nem ér semmit" 😅
20. Ruslan (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 24. 17:58
Nincs. Egyet sem láttam vagy olvastam, a hírekből hallottam róla és annyit tudok, hogy több részes. Azért nem ajánlom, mert nem ér semmit. Ha hasonló témában akartok olvasni, jobbak a legendákon és mítoszokon alapuló történetek, amelyek tanulsagosak és tanulhat is belőlük a gyerek, az általános műveltség részei.
19. Kacsahercegno (válaszként erre: 18. - Channa*)
máj. 24. 17:42

Mondjuk Rejtő szerintem pont nem az a nehéz olvasmány, amire azt mondanám, hogy nem való gyereknek, én is faltam azokat is, meg az ilyen indiános könyveket, pl. Jack London, 8-10 évesen, pedig ezekben is vannak kicsit erősebb részek. De ezek gyerekeknek is simán valók, kicsit hátborzongató, de 🤷‍♀️ A trónok harcában rengeteg kínzás és nemi erőszak van részletesen leírva, a megkínzott szemszögéből sokszor, egy ponton egy karakter fizet egy ezüstöt egy parasztnak, hogy megdughassa a lányát, valakinek van egy flashbackje arról, hogy amikor bezárva tarották és kínozták, kutyákkal kellett bizonyos dolgokat csinálnia és hogy egy másik karakter arra kényszerítette hogy kinyalja a feleségét, miközben a nő tiltakozik és zokog. Egy ponton egy 13 éves lányt csoportosan megerőszakolnak. Ezekre emlékeztem fejből de rákerestem és van még millió ilyen 😂 Pl. egy testvérpár egy templomban szexel (egymással) miközben a nő menstruál (ezek ki vannak fejtve), és tőlük pár méterre ott van a ravatalon a korábbi vérfertőzésükből származó gyerekük hullája, ilyesmik. Mindjárt felsorolom tételesen FI-nak aki amúgy magasról szarik a fórumára 😂 Szóval szerintem ez nem feltétlen az a kategória, ami mondjuk az én pszichémre jó hatással lett volna 13 évesen, de ugye kinek mi 😅


De amúgy mindenki azt ad a gyereknek olvasni, amit szeretne, én csak leírtam a véleményem, mert emlékszem, hogy felnőttként is volt, amit kissé meglepve olvastam. De amúgy abban egyetértek hogy simán lehet felnőtt könyveket olvasni gyerekként, mert azért sok olyan van ami nem korhatáros, hiába van benne akár gyilkosság is.

18. Channa* (válaszként erre: 14. - Kacsahercegno)
máj. 24. 17:21

Nálunk máshogy volt/van.

A szüleim és én is vettünk/veszünk különböző témájú könyveket. A szüleimnek eszébe sem jutott, hogy én pl. 8 évesen már nem a mesekönyveket fogom előnyben részesíteni, hanem már más könyveket fogok leemelni a polcról. Pl. amit az ő kezükben láttam. Látták pl. hogy kb. 8 évesen elkezdtem olvasni Rejtő Tizennégy karátos autó című könyvét. Nem vették el. Gondolták, hogy majd leteszem, ha nem tetszik/nem értem, stb. Meglepődtek, amikor kiolvastam és egy újabb Rejtő könyvet kezdtem olvasni.


Néha meséltek könyvekről, de ők azt választották, hogy rám hagyják a döntést.

17. Channa* (válaszként erre: 13. - Fortissimafingus)
máj. 24. 17:14
Pontosan!
16. Channa* (válaszként erre: 9. - Kacsahercegno)
máj. 24. 17:13

Nem az internet világában voltam kiskamasz, de ennyi idős koromban simán olvastam sokkal durvább könyveket is. A szüleim soha nem szóltak bele, hogy mit olvasok, csak abban az esetben, ha azt látták, nagyon "megvisel", pl. én kb. 11 évesen olvastam pl. a 21 rémes történetet, ami ma már nem annyira félelmetes, de abban az időben az volt. Ettől a könyvtől eltiltottak néhány hétre, mert nem mertem a szobámba aludni, azaz féltem. Néhány hét múlva és néhány nagyobb beszélgetés után a szüleimmel, eljutottam addig, hogy nem féltem, ha olvastam ezt a könyvet.


Bármilyen könyvet levehettem a polcról, sosem a szüleim javasoltak könyveket. Megvették, kitették a polcra és aki akarta olvashatta. Én is így teszek. Ha kérdeztem, akkor meséltek a könyvről, vagy csak annyit mondtak, hogy olvasd és megtudod;)


Nem mondanám, hogy buborékban neveltek a szüleid, de én sosem mondom a gyerekemnek, hogy azt ne olvassa. Úgy is letette/leteszi, ha nem érzi jónak;)

15. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 24. 15:11

Még mindig azon rugózol, hogy mit olvashat az a szerencsétlen gyerek?

Édesfa*om.

14. Kacsahercegno (válaszként erre: 13. - Fortissimafingus)
máj. 24. 15:03
Nem is feltétlen nagyon szigorú tiltásra gondolok én sem, azért van árnyalat ebben is, de mondjuk venni neki olyat, ami neki való. Vagy nem tudom. Nekem amikor elmondták anyámék hogy ez a könyv/film stb nem nekem való, mert mittomén olyan részek vannak benne ami felnőtteknek szól, akkor nem olvastam el. De én jó gyerek voltam. 😂 Azért egy-két "felnőtt könyvet" lenyúltam anyuéktól, és stikában elolvastam, de azok a kanyarban sem voltak a trónok harcához képest, simán csak unalmasak voltak ésvagy nem is értettem 😅😅 Nyilván ha otthon van a polcon akkor nem fogod tudni őrizni hogy nehogy véletlen belelapozzon. Amúgy kb. bármi mást kérdezne a kérdező, azt mondanám hogy áhh felesleges, hadd olvasson a gyerek, de a trónok harca tényleg annyira masszív és brutális, hogy nem tudom elképzelni hogy egy kistini azt elolvassa és élvezze. 😂 Mondjuk nekem még mindig az a legvalószínűbb tippem, hogy át se rágná magát rajta, mert unalmas lenne.
13. fortissimafingus (válaszként erre: 12. - Kacsahercegno)
máj. 24. 14:12

Példamutatással lehet hatni rá, tiltással nem igazán.

A Trónok harcáról beszélnék vele, hogy tudja-e, hogy megrázó részek vannak benne, és felkészült-e rá. De hagynám, hogy elkezdje olvasni. Ha sok neki, úgyis abbahagyja.

12. Kacsahercegno (válaszként erre: 10. - Fortissimafingus)
máj. 24. 13:46
Na persze, az már kérdéses, hogy milyen hatásfokkal tudja az ember befolyásolni, de akkor azért mert ha nem vagy ott, azt néz amit akar, már meg sem próbálsz hatni rá? Nekem csak ez a furi.
11. fortissimafingus (válaszként erre: 4. - Gyöngy:))
máj. 24. 13:39

Szerintem a mai világban egy kiskamaszhoz eljutnak ilyen tartalmak, ha nem is könyvben, hanem a neten. Valószínűleg p0rnót is látott már.


Én 13 évesen horrorfilmeket néztem németül (akkoriban a német adók adtak le ilyeneket, és én amúgy is németül tanultam, jó volt gyakorlásnak), és Stephen Kinget olvastam.


Szerintem a gyereknek inkább a Trónok harca szövevényessége fekheti meg a gyomrát, mint a vér meg a szex.

10. fortissimafingus (válaszként erre: 9. - Kacsahercegno)
máj. 24. 13:35

"Ki mondja meg, ha nem a szülei?"

Hát, megpróbálhatják, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Ld. ti is a rotten.com-ot néztétek. Egy könyvet nehezebb rejtegetni, de nem lehetetlen :)

9. Kacsahercegno (válaszként erre: 6. - Channa*)
máj. 24. 11:50
Ki mondja meg, ha nem a szülei? 😳 Mondjuk nincs gyerekem, de azért ez meglep, hogy van olyan 13 éves, akinek a szülei meg sem kísérlik befolyásolni, hogy mit fogyaszt a gyerek. 15-16 évesen már oké, de azért a legtöbb 13 éves még nem olyan fejlett szerintem, hogy egy trónok harcát olvasson, ami még felnőttként sem a legkönnyebb olvasmány. Miközben milliónyi nagyon izgalmas érdekes akár fantasy könyv is van ami direkt az ő korosztályának szól. De aztán lehet engem neveltek buborékban a szüleim, nyilván mi is néztünk rotten.com-ot meg nemtommiket általános iskolában, amin a szüleink kitértek volna a hitükből, de azért ennyi idősen még azt olvastam, amit anyuék vettek nekem, vagy amit együtt kikölcsönöztünk a könyvtárból 😅
máj. 24. 11:39
Fröcsög a vértől, erőszaktól, szextől.
máj. 24. 11:35
Huh, 13 évesnek a Trónok harca szerintem nem való. Pedig én alapból azt mondom, hogy eltiltani nem lehet, meg ha nem könyvből, akkor máshonnan jut ilyen dolgokhoz, de én ekkora gyereknek nem engedném. Majd 3 év múlva.
máj. 24. 11:09
Én tényleg nem értem, hogy egy 13 évesnek miért a szülei akarják megmondani, hogy mit olvashat. Ajánlani lehet, de megmondani, hogy ezt ne, stb. Túlzás...
5. secret8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 24. 11:05
Az összes.
4. gyöngy:) (válaszként erre: 2. - Fortissimafingus)
máj. 24. 10:54
13 éves gyerekről van szó.
máj. 24. 10:24
Tételesen???? Több mint 4 ezer oldalról beszélünk 😂😂 Nem is az a legnagyobb baj, hogy nagyon részletes trancsírozás, öldöklés, nemi erőszak, meg konszenzuális szex is van benne, hanem hogy eléggé szövevényes a történet, rengeteg szereplő van, és szerintem ez egy bizonyos életkor alatt nem követhető, illetve le se kötne egy gyereket. Mondjuk amennyi ideje fórumokat indítasz erről, kb. az első 2-3 könyvet ki is olvashattad volna, hogy első kézből lásd, hogy alkalmas-e a gyerekednek. Vagy mire eldöntöd, addigra felnő és nem is lesz gond, hogy való-e neki :D
máj. 24. 10:17
Hány évesnek? Nem mindegy.
máj. 24. 10:03
Tételesen felsorolva

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook