Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Sziasztok lányok!
Most sötöttem tejfölös rétest. Tavaly találtam ki és most azért álltam neki, mert volt 5 darad kétnapos zsemlém.
A zsemléket apróra vágdosva be kell áztatni tejfölbe, hozzáadni 1 tojást, cukrot, citromhéjat és mazsolát. Ha kellőképpen szottyos, akkor friss (lidl) vajastésztába csavarom és megsütöm. Naggyon finom!
Maradt ki a töltelékből egy kevés, azt szilikonos muffinformában tettem mellé és megsütöttem. Az is fiom - volt!
Most olvastam!! :)
Almatócsni
Hozzávalók:
• 2 alma
• 2-3 evőkanálnyi liszt
• 1 tojás
• 1 evőkanálnyi kristálycukor
• fahéj
• porcukor
• olaj
Elkészítés ideje:
15 perc.
Elkészítés menete:
Szedd elő a kedvenc és egyben legszebb nagy lyukú reszelődet, és reszeld le rajta az almákat, hogy héjastul, vagy anélkül, azt döntse el a pillanatnyi hangulatod. A lereszelt almához keverd hozzá a lisztet - ha összeáll két kanálnyi liszttel, akkor elég bele annyi -, a tojást és a cukrot, valamint ízlésednek megfelelő mennyiségű fahéjat.
Dolgozd össze az egészet, ha szépen össze tudod állítani, és nem folyik szét, akkor jó. Ha minden nagyszerű, akkor vedd elő a legszimpatikusabb serpenyőt, nagyon kevés olajat forrósíts fel benne, majd formálj kis, lapos pogácsákat a masszából, és pirítsd meg mindkét oldalukat. Ha kész vannak az almatócsnik, még frissen, melegében szórd meg őket porcukorral.
Tudom ! az egyik kedvencem a csirkeszárny , a másik + a far-hát rántva / sütve , bárhogy /
A szomszédban lakott egy tündéri - aranyos néni , a gyerekei kivoltak akadva , h milyen jól elrágcsáltuk a far-hátat , mikor nagyon klassz frisset kaptam , vettem úgy , h neki is rántottam belőle , hiába vitték oda neki a legszebb combot , mellehusát , a csont mellett sült husi a legfinomabb !
Hú, de szeretnék én ennyire összeszedett lenni!
Le a kalappal!
Gratula!
Ez nem semmi!
Hölgyeim!
Jelentem a karácsonyi menü és ajándéklista kitalálva, megbeszélve. Az ajándékok egy része megvéve, másik része megrendelve. Már csak pár apróság hiányzik (édesség, könyvutalvány).
A menü húsleves, zöldséges ragu, sült oldalas, stroganoff, töltött káposzta, zabpelyhes sütemény, karácsonyi kalács és zserbó.
31.-én és 1-én biztosan lencsefőzelék, sült debreceni, főtt virsli lesz. Valamint 1-én nagynénéméknél az elmaradhatatlan pezsgős újév köszöntő mogyoró díszítésű diótortával.
Én azért szeretem még november közepén, végén letudni, hogy ne kelljen elrontanom a ráhangolódást az üzletek mű giccseivel és a tolongó emberek hadával.
Mindenkinek kellemes, stresszmentes készülődést az ünnepekre!
Folt, meg szőnyegtisztításra kipróbáltam a reklámozott csudaszert 1x, kidobott pénz volt.
Nekem nagyon jól bevált ilyesmire az Ultra derm, v. paszta. Mindent kihoz.
Szívesen!
A sok apró, vékony csont jó ízt ad a pörköltnek, azért szokás far-hátat is belefőzni, még akkor is, ha azt nem eszik meg.
Esetleg valami rakott tésztának is elkészítheted, ha elég sok a csont, és sok szaftod lesz, bár ez már részletkérdés. :-D
Köszi, lehet, hogy kipróbálom.
A beszerzési ár azért nem ennyire olcsó, mert se glicerin, se natúr szappan nincs itthon.
Házilag is lehet mosogatószert /kézi/ készíteni.
A recept megtalálható a Google-ban beütöm a "Mosogatószer házilag" és a No Salty, a másik a
Dívány.hu-n kiadott cím alatt található.
Készítsd el pörköltnek. Ha puhára főtt, a csontokat szedd ki, csak az a kis hús maradjon a szaftban, ami a csontokon volt.
Ezt a sűrű pörköltet (akár sűrítheted is tejfölös habarással) tálalhatod kifőtt tésztával, vagy nokedlival.
:))
Én eddig egy MLM cég kézi mosogató szerét használtam, most keresek helyette valamit. A gépben én is L. saját márkás tablettáját használom.
Neked is igazad van. :) Ami rövid távon drágább, az hosszú távon sokszor kifizetődik. Nekem az aldi saját márkás termékek váltak úgy be, mint neked a kóposok. A mosogatótablettától az ablaktisztítóig ott veszek mindent, alufóliát, papírárut is, meg sok egyebet.
Amin viszont nem spórolok lehetőség szerint, az a fogorvos (félévente szűrés, amit meg kell csináltatni, azt megcsináltatom), a fogápolás. A munkám, amivel megművelek egy kis konyhakertet, hogy ne kelljen mindig permetezettet enni, hanem legyen egy kis "bio". Meg a férjemnek az uszodabérlet, nekem a futócipő.
Felvágott helyett nagyon jó kis praktikák vannak, amit te leírtál vagy az iménti pecsenyelés is (ne haragudjon, aki írta, nem jegyeztem meg a nevét). Mi szoktunk halkonzervet kikeverni ízlés szerint szendvicskrémnek, még egy kis olcsó konzerv is megteszi uborkával, fűszerekkel, kis tejföllel, sajttal, esetleg hagymával. Finom a házi májkrém is, a túrókrém is. Szoktunk lesütni pulykacombot filézve, azt lehet jó áron kapni. Befűszerezve, felgöngyölve összekötözöm és úgy sütöm. Amikor kihűl, szeletelhető. Sokáig eláll, de szoktam fagyasztani is, szeletben. Más hússal is biztosan finom, ki mit szeret.
Nálunk is mennek a hüvelyesek, a csicseriborsó falafelnek vagy másnak, a lencse levesnek, salátának, főzeléknek, a bab mindenhogyan. Szerintem finom és értékes ételek.
Őszintén? A fene tudja :) Ha én kenek, nem gyakran, de akkor vajat kenek vagy libazsírt. Havonta egyszer belefér :)
A kedvencem a pirítós, bruschettának megcsinálva: pici olívaolajjal csöpögtetve, apróra kockázott paradicsommal megrakva, bazsalikommal hintve. De sajnos ezt nem lehet mindig enni, télen főleg nem. Úgyhogy inkább az alkalmakat igyekszem csökkenteni, de tudom, hogy sok helyen az sem megoldás, mert valamit enni kell. Sajnos, sokszor nem tud az egészség a legfontosabb szempont lenni. :(
Én néha rászánom a pénzt a drágább megoldásra. Mert hosszú távon nem drágább.
Pl. megveszem a drágább mosogatószert, mert abból kevesebbet kell használni.
A fogaimra rászánom a pénzt, és inkább drágább, de jó fogkrémet veszek.
A hidratáló testápolón meg a tusfürdőn már spórolok, ugyanígy a mosószer is lehet olcsó, de remek. Mindhárom kategóriában a "Kóp" saját márkája kiváló. A folyékony Color mosószert veszem, másfél liter utoljára (egy hete) 499 pénz volt, de rendszeresen ennyi, és rendszeresen veszem is, mert gyönyörűek a ruhák.
A tejszínre azért nem sajnálom a pénzt, mert a ghí nekem fontos (de sokáig el is áll, és nem avasodik). Mást sem kenek kenyérre, mert eleve nem eszem felvágottfélét. Ha kenyeret eszem, akkor általában rántottához. Nem mondom, néha veszek felvágottat, azaz leginkább főtt tarját vagy sonkát, mert két-három hetente veszek...de akkor legalább ránézésre húsból legyen, és ne mindenféléből. Így is gyorspácolva van, meg vizezve, tudom, de mégsem szójás meg ki tudja milyen keverék.
Kevés húst eszem, az rendszerint csirke, és sokszor sütőzacskóban sütöm, saját zsírján.
A főzéshez étolajat használok, de inkább keveset. Sőt sok ételt külön zsiradék nélkül készítek el, a csirkehúsban is van zsiradék éppen elég. Káposztát is simán párolok csak vízen, tegnap éppen azzal laktam dugig, egy kevés csirkehúst is csak vízen főztem hozzá. (A hús pontosan 75 gramm volt, tényleg kevés.)
Kiválóan jól tudok lakni mindenféle zöldséggel, és hüvelyesekkel, amik azért nem annyira drágák. Egy napi margarin+felvágott árából elég sok ilyen étel kitelik, és egészségesebb is.
Az igazság az, hogy egyszer nagyon megijedtem a virslitől, azóta sem vettem. Szeletelve sütöttem főzelékhez, és a szeletek előbb hatalmasra dagadtak, majd ahogy lezártam alatta, összementek. Melegítéskor megint megnőttek. Na ilyet én soha többet nem adom senkinek!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)