Hogyan győzhető le az alkoholizmus? (beszélgetés)
A szenvedélybetegek mindig keresnek valamit, a keresésnek azonban idő előtt véget vetnek, s a pótlék szintjére ragadnak le. „Keressetek, s találni fogtok” – mondja az Evangélium. AKIT A KERESÉS SORÁN AZ ÚT PRÓBATÉTELEI ÉS VESZÉLYEI, VAGY FÁRADSÁGOSSÁGA ELRIASZTANAK, SZENVEDÉLYBETEGGÉ VÁLIK.
ALKOHOL:
Az alkoholista egy konfliktusmentes, barátságos és kerek világra vágyik, méghozzá a konfliktusok elkerülésével ELKÁBÍTJA PROBLÉMÁIT, POHÁRRAL A KEZÉBEN EGY TÖKÉLETES VILÁGGAL ÁMÍTJA MAGÁT. MIVEL AZ ALKOHOL LEDÖNTI A KORLÁTOKAT ÉS A GÁTLÁSOKAT, GYORS BARÁTKOZÁST IS LEHETŐVÉ TESZ – AZ ALKOHOLISTA TEHÁT EMBERI KÖZELSÉGET IS KERES.
Rüdiger Dahlke - A lélek nyelve: betegség című könyvéből idéztem.
Sziasztok!
megjöttem az apukámtól, nagyon jó volt nála, sokat dolgoztam, minden ablak, függöny, ajtó radiátor konyhaszekrény székek, le vannak mosva, csillog az apu lakása, de olyan örömmel csinálom, apu is nagyon hálás ezért, nehéz volt elmennem, mert a rosszéletűm nem akarta, azért ebbe nincs nálam beleszólás, elvette a kocsikulcsom, eldugta...aztán csak vissszaadta, szépen beszéltem vele, mindenre féltékeny, hogy mást is szeretek rajta kívül....
Cilának is mennyire igaza van. :D
Én még mindig úgy hiszem, hogy egyszer leteszi az italt. Nem tudom viszont mi kell hozzá. Már nem bántom érte, mert csak olaj a tűzre.
nem a hűtlenség a lényeg :)
hanem az amit Cila is írt. azt lehet kihasználni, aki hagyja, hogy kihasználják. ráfoghatjuk, hogy miért nem akarunk/tudunk lépni, (anyagiak, nem tudnánk nélküle megélni) de igazából ha magunkba nézünk egészen mélyen, más az ok. van egy fajta egonk, ami legbelül azt mondogatja, egy gonosz kis hang, hogy nélkülem nem tudna élni az alkim, elpusztulna :)
kati
Sziasztok!
Azt hiszem én és judith.budapest egy természetűek vagyunk és azért tűrünk ennyit. Nem tudnám megcsalni a páromat, mert még így is szeretem valamilyen szinten.
Egyszer talán benő a fejünk lágya! :D
Igazad van Cila.....nagy marha vagyok én is.....nézd meg a fényképemet, szerinted egy ilyennel kellene élnem?
Szöszi is kimondottan jó csaj, és velünk csinálják ezt? csak bőgök itt mint egy tehén, nég egy tyúknak is több esze van, hiába van diplomám, ezen a téren a nyolc általános se tör ki belőlem...
Beteg emberek.
Mi pedig odaadunk nekik mindent.
Ha nem adnánk oda, nem volna min önzőnek lenniük...
Vajon mi velünk minden rendben van, amikor évekig hagyjuk magunkat kihasználni?
A kihasználáshoz mi is kellünk ám... ;-)
ez azért nem igaz, hogy nem tudnál nélküle élni, biztos akadna neked egy jobb életű is, csak keresned kellene, ha fiatal vagy, akkor keress mellette magadnak valakit...
ha olyan vagy mint én, aki túl becsületes az ilyesmihez, akkor jó sokáig szenvedni fogsz mellette, azért, hogy nem ad csak annyit , ami a rezsire elég, az nem jelent anyagi támaszt, hisz így is nélkülözöl, igazán hazaadhatná a pénzét, ha komolyan gondolja veled, ha meg csak kihasznál, nos ahhoz nem elég jótermészetű, az alkoholisták nagyon önző emberek, csak nekik legyen jó meg szép, a többi nem érdekli őket...
Nagyon valószínűnek tartom, hogy igen. Sztem azért is meri ezt megtenni velem amit tesz, mert tudja, hogy nélküle úgysem boldogulnék. Mondani pedig mindent lehet.
Szerencsére agresszív még nem volt soha, hogy rendőrség kelljen, de nem szeretem mikor ittas, akkor azt hiszi jópofa és elég hülyén viselkedik.
Értem, és ezt ő ki is használja....
Nálunk ha iszik, nagyon édes tud lenni, olyan hülyegyerek akit nagyon lehet szeretni, talán ezért sem bántott eddig annyira, de néha ő is agresszív, na akkor rendőrség , mentő mindent ráhívok, aztán ébredhet a kijózanítóba, ha hozzám ér, én aztán elpáholom, ahogy bírom, szerencsére ez fehér holló ritkaságú....
Szia!
Hát...nem irígyellek. Mindezek ellenére Te is jól birod a dolgokat.
Nekem rákellett jönnöm tegnap ismét, hogy biztos bepiált, mert este 3/4 7-kor hívtam telefonon és azóta se hívott vissza. Más oka nem lehet.
Sajnos nálunk inkább nekem van a kevés pénzem, ő többet keres és sokat nem ad belőle. Nekem ott a lakáshitelem, gyerektartás. Nem közös a fizetés. Ő keres 150 eFt-ot és mind ott van neki, ebből befizeti a rezsit és ennyi, a fennmaradóból pedig ihat bőven. Én pedig senyvedek egyik hónapról a másikra, hisz nekem csak 20-30 eFt ami marad. Lassan totál kikészülök benne. A pénz miatt pedig megvagyok fogva, hisz egyedül még ennyire se jutnék.
Szia!
Változóan viselem, hol könnyebben, hol nehezebben, aban biztos vagyok, kár arra várni, hogy abbahagyja, az nagyon ritka, vagy elfogadom így, vagy elköltözöm. Nem adok neki pénzt, nem tud italt venni, a bankkártyája is nálam van, nem volt könnyű elérni, most ezt az állapotot éljük, nincs munkája január óta, bár azt jól végezte, az ő helyére az államtitkár fia került, leépíteték, végkielégítéssel, még jól élünk anyagilag....
Szia!
Szörnyű ez az italozás. Még valahol mindig reménykedem, hogy a párom leteszi egyszer, de jelenleg sajnos nem úgy tűnik.
Nem vagy Te sem könnyű helyzetben. Hogy viseled?
Legyen szép napod!
Szia!
Azt hiszem, mi a második helyre szorultunk, első az ital, az anyukáját is felülírja.... az én férjem anyukája volt alkoholista, iszonyatosan küzdött az anyja piálása ellen, aztán csak belecsúszott...ritka szép és csinos asszony volt, de a férje elhagyta két kisgyerekkel, onnan indult a lejtő az anyukájánál....nálunk a gyerek másfél éves korától kezdett el lelazítani alkohollal, igaz 2 éves koráig éjjel legalább ötször felkelt, kiborító volt, bár mindketten imádtuk, és apának minta apa volt, de lassan belecsúszott a változókor pedig felerősítette ezt...
Szia!
Nem tudom, hogy lehetne ezt levetkőzni, mert így megbolondul az ember. Ha itthon van valahogy nem érdekel az ivászata, bár akkor is rossz, de másabb mint most, hogy nincs mellettem. Az anyukája nagyon allergiás az italozásra, hisz a férje mellett is úgy kellett élljen, hogy állandóan részeg volt. A párommal is tuti vitázni fog emiatt. Meg is érdemli!
A piálása mellett eszébe sem jutok, hogy felhívjon mi van velem. Én se fogom hívni, nem mindig nekem kell.
Szia!
Igen, ez a legnagyobb bajunk, hogy mi agyalunk rajtuk, pedig engedni kell, hogy megfürödjenek a sárban, csak én is úgy érzem, hogy ilyenkor nekem kell szégyenkeznem, és amit veszít ezzel, azt az egész család veszíti, de a házban, ahol élünk, én már nem titkolom, azóta könnyebb nekem, érdekes, de több segítőm is akadt.....
Sziasztok!
Ismét itt vagyok.
A párom egy hetet Pesten tölt a szüleinél, segítségre van szükségük. Már voltunk ott 3 napot, de engem hazahozott. Akkor is iszogatott szokás szerint és mióta itthon vagyok azon agyalgatok, hogy biztos míg ott van még többet iszik. Totál hülye vagyok. Azt hiszem nem kellene vele foglalkozni. Tegnap előtt hívtam reggel 9 után és már hallottam a hangján, hogy volt benne. Valahogy megpróbálom kiiktatni ezeket a gondolatokat.
több ponton is sikerült magamra ismernem....
köszönöm...
Küldök egy jópofa szövegrészt az irodalomból... Amikor elolvastam, megdöbbentem, hogy magamra ismerek egy csomó mindenben...
Akinek van kedve, olvassa végig (ha felismeri magát, esetleg szórakozzon jót, de semmiképpen ne keseredjen el, mert van remény)
...........................................
"Ha egy családban alkoholizálási probléma van, azt a kívülálló előbb veszi észre a közvetlen családtag magatartásán, mint a betegén."
Ha mégis kételkedsz ebben, vizsgáld meg ezt a listát abból a szempontból, hogy TE mit mondasz, és hogyan viselkedsz az adott esetben.
Az alkoholista felesége valószínűleg
- Mentségeket keres férje italozó magatartására.
- Megpróbálja fenntartani a látszatot: ügyel férje
rendezett megjelenésére, öltözködésére.
- Megpróbálja idejében felkelteni, nehogy elkéssen a munkából.
- Ha mégis otthon marad, felhívja a munkáltatót, hogy bejelentse férje betegségét. - Fedezi az italozást a szomszédok felé.
- Mindent megtesz, hogy legalább rendesen egyen a férje.
- Gyakran otthon marad, hogy az esetleges ütésnyomokat mások ne lássák.
- Másrészt azonban minél gyakrabban távol marad otthonról, hogy mindentől megszabaduljon.
Az alkoholista felesége gyakran
- Ellátja azokat a feladatokat, melyeket a családfőnek kellene elvégezni.
- Különmunkát vállal a család gazdasági nehézsé- geinek feloldására, sőt gyakran az egész család fenntartása ráhárul.
- Kifizeti férje számláit.
- Megvásárolja a család számára nélkülözhetetlen dolgokat.
- Megpróbálja a család anyagi forrásait egyedül kézben tartani.
- Állást szerez férje számára, vagy segít neki munkája elvégzésében.
Előfordul, hogy az alkoholista felesége
- Együtt iszik a férjével, hogy az ne rúgjon be annyira.
- Inkább vásárol otthonra italt, hogy férje ne menjen a kocsmába inni.
- Kitisztítja az ágyat, ha férje hány, vagy egyéb baj történik, azután viszont panaszkodik miatta, legközelebb pedig megint megcsinálja.
Sok feleség
- Elzavarja a férjét mondván, hogy rá sem bír nézni, azután elküldi érte a gyerekeket, hogy hozzák haza.
- Maga is kimegy, hogy megkeresse, körbetelefonálja az ismerősöket.
- Rászól férjére, hogy ne ordítson a gyerekekkel, azután ő maga kiabál velük, és veri a gyerekeket.
- Panaszkodik, hogy férje már nem szereti őt, ugyan- akkor tagad, ha férje ugyanezt panaszolja vele szemben.
A tipikus alkoholista feleség
- Keserű és hangos szemrehányásokat tesz az alkoholra költött pénz miatt, ugyanakkor vásárol számára italt vagy pénzt ad, hogy vehessen magának.
- Sokszor kiönti az italt a csapba.
- Italozásért a munkahelyet, a barátait, kollégákat, hadsereget hibáztatja.
Az alkoholista felesége hajlamos
- Megvigasztalni férjét, ha az sajnálja önmagát.
- Ugyanakkor állandóan azt mondja, hogy fölösleges sajnálnia magát.
- A szexuális életet fegyverként használja, hogy ellenőrizni tudja férje alkoholizálását.
- Kijelenti, hogy nem hajlandó aludni vele.
- Azután mégiscsak együtt alszik vele.
- Kijelenti, hogy nem hajlandó több gyereket szülni, aztán mégiscsak szül neki gyereket.
Az alkoholista felesége gyakran
- Hazudik a rendelkezésre álló pénzösszeggel kapcsolatban.
- Céltudatosan sokat költ, hogy férjének ne maradjon pénze italra.
- Megpróbálja férje szabadidejét úgy programozni, hogy ne maradjon ideje ivásra.
- Mindenféle szerszámokat, sportfelszereléseket vásárol férje számára, hogy felkeltse érdeklődését valamely, az iváson kívüli dolog iránt; halálosan sértve érzi magát, amikor fenti kedvtelések újdonságának varázsa elveszvén, a férj visszafordul az üveghez.
Az alkoholista felesége sokszor
- Aggódik férjéért.
- Sír miatta.
- Szidja őt.
- Anyáskodik vele.
- Megveri őt.
- Kiabál vele.
- Átkozódik vele.
- Nem szól hozzá napokig.
- Megfenyegeti, hogy elhagyja; de fenyegetéseit nem váltja valóra.
- Megpróbál az eszére hatni.
- Kéri, hogy telefonáljon, ha később jön haza, ha férje teljesíti kívánságát, és telefonál, vitatkozik, szitkozódik, érvel, könyörög.
- Bátorítja, hogy igyon kontrolláltan.
- Várja őt.
- Váratja őt.
Lehet, hogy az alkoholista felesége
- Kihívja a rendőrséget, vagy bírósághoz fordul férje agresszív magatartása miatt, azután visszavonja a vádat.
- Saját magát és otthonát kifogástalanul tisztán tartja.
- Vagy éppen elhanyagolja mindkettőt.
- Kijelenti, hogy nem hagyja mégegyszer megverni magát.
- Azután újra és újra hagyja megverni magát.
- Könyörög férjének, hogy ne vezessen ittasan.
- De ha ittas vezetés miatt bajba kerül, segítségére siet.
- Megcsalja férjét, mert az is megcsalta őt.
Előfordul, hogy az alkoholista felesége
- Meggyűlöli férjét.
- Meggyűlöli férje édesanyját.
- Megpróbál segítségért fordulni valakihez.
- Nem főz a férjének.
- Azután mégiscsak főz neki.
Az alkoholista felesége
- Imádkozik, hogy férje hagyja abba az ivást.
- Könyörög, hogy férje halálra igya magát.
- Abban reménykedik, hogy férje végre kitöri a nyakát, mielőtt neki magának kell azt megtennie.
És végül...
valamilyen krízis következtében elhagyja férjét, elköltözik gyermekeivel együtt, így próbálja meg férjét rákényszeríteni, hogy tegyen valamit italozása ellen.
köszönöm Cila!
írj minél több idézetet...olyan jó olvasni!!!
Talán sajtkukacnak tűnök mások számára, de olyan sokat sikerült tanulnom, és olyan sok terhet leraktam már, amióta segítséget kapok az Al-Anontól, hogy mindenkinek szívből ezt kívánom :)))
Nagy puszi mindenkinek!
Ez aaaaaaz!!!!
:DDDDD
Hogy lennél defektes? Csak egy alkoholbeteg mellett élsz! :)))) Elég az :)
Bill, az első józanodó alkoholista (az A. A. Közösségének egyik alapítója) mondja egy alkoholista feleségének (dokumentum-életrajz):
"Talán a legrosszabb feleség vagy, aki juthatott neki. Megóvtad őt a börtöntől. Kihúztad őt mindenből. Mindig ott voltál, és elkaptad, mikor elesett. És ez helytelen volt. Az ő élete az övé. Úgyhogy többé ne aggódj azért, ami vele történik. Most az a legfontosabb, hogy Te egyenesbe kerülj. "
Gondoltam, erre a fórumra is felrakom.
Éppen nemrég jöttem ki egy egy németországi Al-Anon gyűlésről, és elképesztő, hogy ez egy nemzetközi probléma, és mindenhol hasonlóak a tapasztalatok!
Bementem 15 vadidegen közé, és utána feltöltődve, reménnyel teli jöttem ki. Egy 50 körüli pasas a fejét fogva mondta el, hogy tényleg a nemsegítés a legjobb segítés.
De ezt megtanulni.... Nagyon nehéz... Nekem is napi szinten nehéz, de nem lehetetlen...