Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Tisztelt Firpo!
Olyan kérdéssel problémàvalt fordulok hozzàd hogy pàrom 4 éve fizeti 8millios lakàs hitel alapú svàjci frank hitelét amiből persze kb mindig 8 millio van(pontos összeget nem tudok per pillanat)de közben kihasznàlta a gàt hitel lehetőséget amit màrmegbànt mert 4év utàn olyan 180ezer lesz a havi törlesztő amit nem birunk majd.E honap 15-én kötött egy fundamenta szerződést havi 20 ezreset 4évre.A kérdésem az lenne hogy ha most 2 milliot betudunk rakni a frank hitelbe akkor kb maradt 6milla és a fundàs hitelt hogy tudnànk megvàltoztatni hogy megkapjuk a 6 millios hitelt hogy a jelenlegit kivâltsuk?Milyen költsègekkel jàrna? Eggyàltalàn lehetségese ez a megoldàsi forma hogy megszabaduljunk a frank hiteltől é fix s alacsonyabb törlesztőhöz jussunk.Remêlem eligazodsz a kérdésemen és tudsz vàlaszt adni.Elöre is köszönöm vâlaszod.
Ez egy komplex probléma/számítás,ismerni kéne minden paramétert,írtam üzenetet!
Lehet a fundától azonnali hitelt kérni,de kell hozzá ingatan fedezet,ahogy a banki hitelhez is!
(A személyi kölcsönökhöz 1-1,5 millióig nem kérnek fedezetet a bankok általában!)
A fundának vannak partnerintézményei (K&H,Unicredit,FHB),össze lehet kombinálni a dolgokat valahogy valószínűleg,ha van megfelelő jövedelem hozzá!
Kedves Firpo!
Köszi a válaszod és egyben a segítséged.Szóval akkor szerinted azonnali hitelt sem tudok felvenni a fundamentától?Mert én erre gondoltam s van egy kis spórolt pénzem is ,s ha összerakom lenne önerőm,s tudna a bank adni hitelt.Szerinted akkor vegyek fel személyi kölcsönt,s ha ez megvan akkor a fundától lehet felvenni kölcsönt?Nem tudod milyen éves kamatra adnak?
Kedves Bettike80!
Önerőnek nehéz lesz használni,mivel a bank és a funda is jelzálogfedezetet kér,tehát a tulajdoni lapra/ingatlanra "nem fog beleférni" a terhelhetőségi határba!
A bankhitelnél jobb a funda ajánlata,én ott hitelezném az ingatlant,főleg mert a funda nagyobb összeget terhel mint a bank,tehát kevesebb önerő elég!
(Funda az ingatlam értékének max. 75%-áig,a bankok max.64%-ig!)
Inkább egy személyi kölcsönt vennék fel banktól amihez nem kell ingatlan fedezet,a többit a fundától!
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni?2014.Januárban kezdtem el fizetni a fundamentát 7000 Ft-tal, s most szeretnék lakást vásárolni.Hitelt szeretnék felvenni a fundamentától.Lehetséges-e ez?S ezt fel lehet-e használni banki őnerőnek lakásvásárláskor?
Örülök hogy minden rendben ment! :)
Ha jól összedolgozik az ügyfél és az üzletkötő akkor megy ez gyorsan!
Igen erre gondoltam, köszönöm a választ.
A személyi bankár nem ezt az infót mondta korábban.
Kedves Péter_86!
Ha arra gondolsz amit a hitelkérelmi csomaghoz kellett mellékelni,akkor azt nem kapod vissza!
Egy eredeti,Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés a hitelintézeté!
(Jelen esetben a Fundamentáé!)
Az ügyvéd 8-10 darabot szokott készíteni hogy mindenkinek legyen/maradjon!
Kedves Firpo!
Segítséget szeretnék abban kérni, hogy az adaásvételi szerződést, hogyan kaphatom vissza a fundamentától. Az áthidaló hitelt már kiutalták, viszont szükségem lenne arra a szerződésre, amit korábban megküldtem a fundamentának. Elvileg miután megkapják bescannelik ez után vissza lehetne kérni. Ez így van? Hol kérhetem vissza személyesen?
Köszönettel:
Péter
Elég jól ismerem a rendszert... :)
Ez egy vállalkozás,nem alkalmazotti állás.
Mint minden vállalkozásnál,a vállalkozó állja a költségeit.
A különbség az egy "sima" vállalkozással szemben,hogy a cég komoly segítséget ad a vállalkozás üzemeltetéséhez!
Kedvezményes képzési lehetőségek (melyek nem feltétlen kötelezőek,az előmenetelhez kellenek) kedvezményes autó finanszírozás,támogatások,bónuszok,stb!
Sok lehetőség,pénz van a rendszerben,de ezek csak teljesítményért járnak,nem csak azért mert "Itt vagyok"...
Kedves Ageeca!
Tanácsadóval érdemes személyesen beszélni,itt nehéz lenne kifejteni mindent írásban,már csak a reklámozási tilalom miatt is!
Írtam privát üzenetet!
Szisztok!
Érdekelne minket is a Fundamenta, de nem tudjuk merre induljunk el. Nyáron esküvőnk lesz, és szeretnénk lakást vagy kisebb kertes házat venni vidéken (Nyháza), ha valaki tudna segíteni vagy felvilágosítanak mi a helyzet a Funda-val, azt nagyon megköszönnénk!
Amit tudunk: Van már 2 megtakarításos életbiztosításunk egy másik cégnél.
A fundánál szeretnénk 2 megtakarítást nyitni. Milyet érdemes, mennyivel, meddig? Mit ad? Mit kell adnom? Segítsetek!
Ági
Kedves Netti05!
Hát nem állt a helyzet magaslatán a kolléga...!
Önerő kell,mivel a terhelendő ingatlan értékének maximum a 75%-ig jegyzünk be jelzálogot!
(Budapesten és a nagyvárosokban,kisebb településeken ez a ráta csökken,ott több önerő kellhet!)
A felvehető/terhelhető összeget pontosan megmondani az értékbecslési eredmény ismeretében lehet,ezért ezzel érdemes kezdeni!
(Lehet hogy nagyobb értéket kap az ingatlan mint amennyiért vesszük,így kevesebb önerő kellhet,vagy éppen kevesebb értéket kap és így több önerőre lehet szükség!)
Ez eddig befizetett összeg önerőnek minősül,csak az állami támogatás eddigi összege nem,mivel még nem realizálódott csak majd ha lejár a számla!
Esetetekben az eddigi befizetések elégségesek is lehetnek!
Persze konkrétumok ismerete nélkül csak általánosságban tudok beszélni/írni!
Kedves Firpo!
Két 20.000 Ft-os szerződésünk van, nekem és a férjemnek, a megtakarítási időszak 4 év 4 hónap, a max szerződéses összeg 3.220.000 Ft/szerződés, és már kicsit több mint 3 éve fizetjük. Azonban most szeretnénk lakást venni. A lakás vételára 5.500.000 Ft, és ehhez áthidaló kölcsönt szeretnénk. Mik a feltételek? Volt nálunk a személyi bankár és azt mondta, hogy a hitel felvételhez szükséges önerő, mely nem lehet a már eddig befizetett megtakarítás, mivel még nem járt le a 4 év. Így ha áthidaló hitelt szeretnénk, akkor be kell fizetni a lakás vételárának 20%-át ami 1.100.000 Ft. Ilyen tényleg van? És hogy ez egy új változás és június 1-el lép életbe. Én úgy tudtam, hogy ilyenkor csak a megtakarítást kell fizetni és a kamatokat, és nincs szükség önerőre, mivel pont ez a fundamenta lényege.
Válaszát előre is köszönöm!!
Kedves kutty1!
válaszoltam a privát üzenetedre!
Komplex a kérdés amit ott feltettél,kereslek holnap a megadott számon!
Kedves dina 24!
Lehet azonnali kölcsönt felvenni,6,9% a kamat a választott hátralévő megtakarítási időszakban,majd átáll a 3,9%-os lakáskölcsön kamatra!
8 millió Ft törlesztése a futamidőtől függően 66.000,-Ft (17 év)és 99.000,-Ft-os(9 év) tartomány között érhető el!
S.O.S. tudna kérem vki segíteni egy konkrét példán keresztül is, hogyha egy 824.es módozatú (8 milliós azonnali áthitadló kölcsönt a hitelfelvételt követő 12. hónap után végtörleszteném, akkor összegszerűen mennyit kellene összesen fizetnem a végtörlesztésre? (12 hónapon keresztül - 12x63333ft lenne a befizetett megtakarítás és kamat)
És kicsit általánosabban is akár, hogyan számolódik ki a végtörlesztendő összeg?
Kedves Firpo!
A fundamentánál lehet felvenni azonnali kölcsönt,ha igen,akkor mennyi a kamat?? 8.000.000ft-nál mennyi lenne a törlesztő részlet havonta???A férjemmel 2013.nov-től van szerződésünk egy 3.220e és egy 8 m -s!!!Válaszát köszönöm!!! :)
Bocsánat, még egy utolsó.
Ha lejárt a megtakarítás, akkor pedig már csak a most is látható 48.750 ft-ot kell fizetni havonta (2x ugye), vagy még ezt is terhelni fogja valami, amiért áthidaló kölcsönt kértünk?
Köszönöm!!
2x 5 millió áthidaló kölcsön törlesztése jelenlegi feltételekkel 89.166,-Ft. (A 40 ezer megtakarítás benne van!)
Ehhez a 824-esé!
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?