Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

❮❮ ... 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... ❯❯
5849. Firpo (válaszként erre: 5847. - H.eszti91)
2014. máj. 29. 01:28

A 324-esnek 13.440,-Ft lesz a törlesztése 100 hónapig!

Én azt fel sem használnám,mert nem igazán jó hitelhez,és a megtakarítási összege szabad felhasználású lesz!

Én azt emelném...

De nem beszélek bele,ha van már egy tanácsadó aki segít,intézi a dolgokat!

5848. Firpo (válaszként erre: 5847. - H.eszti91)
2014. máj. 29. 01:13

Nem lehet most megmondani hogy mennyi lesz a kamata 2 év múlva az áthidaló kölcsönnek,így a törlesztőrészletet sem lehet pontosan tudni.

Ami biztos hogy az aktuális banki kamatoktól jobb mindig.

5847. h.eszti91
2014. máj. 28. 23:07

Szuper, köszönöm! Még olyat kérdeznék, hogy mindkét új számla módozata 822-es. 6 év 7 hónapig 20.000 ft/hó a megtakarítás és ugye a szerződött összeg 5.000.000 ft.

Ha kérjük 2 év múlva az áthidaló hitelt, mennyire módosul a maradék 4 év 7 hónapban az a 20ezres megtakarítási összeg és mennyi lesz a megtakarítási évek lejárta után a hiteltörlesztés a maradék 6 év 5 hónapban?

(ha jól tudom összesen 13 év a megtakarítási+hiteltörlesztés, és ha jól tudom alapesetben, ha a megtakarítási évek lejártakor kérném a lakáshitelt, akkor 48.750 ft/hó a törlesztőrészlet)

Valamint a 2016-ban lejáró, 2.100.000 ft szerződött összegű, 324-es módozatú számlához tartó lakáshitelnek is meg tudná mondani, hogy mennyi lesz a törlesztő részlete és hány hónapig?

Köszönöm!

5846. Firpo (válaszként erre: 5845. - H.eszti91)
2014. máj. 28. 20:52

Kedves h.eszti91!

Igen,mind a 3 szerződésre jár az állami támogatás,és felvehetőek a hitelek is mindre!

Azt fontos tudni,hogy a későbbi hiteligénylésnél a szerződő(k) és a kedvezményezett(ek) adósok/adóstársak lesznek kötelezően bevonandó formában,kivéve kiskorú esetén!

5845. h.eszti91
2014. máj. 28. 19:16

Kedves Firpo! Tegnap volt nálunk egy személyi bankár, viszont csak most jutott eszembe néhány kérdés (amit valószínűleg ő el is mondott csak nekem volt hirtelen sok az információ)

Van egy már 6 éve tartó, még két évig fennálló Fundamenta lakástakarék édesapám nevén, ahol én vagyok a kedvezményezett. A szerződéses összeg 2.100.000 ft (2016-ban lejár)

Most nyitnék az én nevemre 2db, 5.000.000 ft szerződéses összegről szóló számlát, egyiken édesapám, másikon édesanyám a kedvezményezett.

Kérdésem, hogy mind a 3 számlára megkapjuk az állami támogatást?

Valamint, mind a 3 megtakarításra fel lehet venni a hozzá tartozó Fundamenta lakáshitelt?

Tervünk vele az, hogy 2016-ban, felvéve a már befejezett megtakarítást, és áthidaló kölcsönnel felvéve a most megnyitni tervezett megtakarításokat, lakáshitelt bevonva lakást tudjunk vásárolni.

Köszönöm szépen!

5844. Firpo (válaszként erre: 5843. - Basadake)
2014. máj. 25. 18:18

Lehet.

A törlesztőrészlet lehet csak kevesebb,mert a rövidebb futamidővel már nem lehet elérni az 5,5 milliót.

5843. basadake
2014. máj. 25. 17:56

428-nal,ahol eredetileg 6.25 a szerzodeses osszeg,lehet ugy kerni,hogy 5.1 a lakasra (Budapesten) es 600k felujitasra?

Ha lehet,ilyenkor futamido,vagy a torleszto csokken ?

5842. Firpo (válaszként erre: 5840. - Ferkog)
2014. máj. 24. 19:39

Kedves ferkog!

Volt ilyen esetem egy panellakásnál,nem volt probléma,az értékbecslő kicsit kevesebb értéket adott,mivel m2 áron számol ugye!

Átment az ügylet,nem volt fennakadás a tulajdoni lapon szereplő adatokkal számolt a becslő!

Azt írtad pozitív lett a bírálat...

Nem egészen értem!

5841. ferkog
2014. máj. 24. 18:53

Az lenne a kérdésem még, ha a tulajok orvosolják ezt a problémát - fennmaradási engedélyt megkérik rá, ill. végigviszik ezt a teljes procedúrát - akkor mehet az ügy ugye?

Pozitív hitelbírálatot kaptam és nem szeretném elszalasztani ezt a lehetőséget most....

5840. ferkog
2014. máj. 24. 18:45

Üdv. mindenkinek!

Épp, hogy belekezdtem a lakásvásárlásba már beletört a "bicskám"... Sajnos beleszaladtam egy olyan jogi akadályba, hogy a tulajdoni lapon Xm2 szerepelt, de a valóságban kb. 4m2-rel több volt. Mivel nem mostanság épült hozzá (állítólag -a tulaj szerint - amikor ő már odakerült akkor már megvolt - ennek több mint 20 éve), így nincs róla papír mert akkor nem is köteleztek erre senkit.

Mi lehet tenni ha emiatt az értékbecslő nulla forintra becsülte a forgalmi értékét az ingatlannak? Azóta semmi nem történt ezügyben...

Viszont ajánlottak egy másik lehetőséget, de ahhoz fel kellene bontanom ezt a 37 hónapos szerződés... Mennyit bukok, ha ezt megteszem?

Segítséget előre is köszönöm!

5839. Firpo (válaszként erre: 5837. - MAdryen)
2014. máj. 24. 18:17

Tanácsadó nem vehet át törlesztőrészletet...

Ha megtakarításra gondoltál,azt is csak a szerződéskötéskor veheti át,maximum 2 hónapnyit,később már nem!

A már említett központi számon érdeklődhet a szerződő a lekönyvelt befizetéseiről!

5838. Firpo (válaszként erre: 5836. - MAdryen)
2014. máj. 24. 18:15

Kedves MAdryen!

Az igazoló számlák keltezésének a legkorábbi dátuma a hitelkérelem befogadásának a napja!

A központ ezt meg tudja mondani a 0614118181-es számon!

A számlán szereplő "dolgok" helyességéről és a lakáscél igazolási határidőről szintén itt a legjobb érdeklődni,mivel az ügyintéző látja a szerződés másolatait,biztos hogy pontos választ fog adni!

A határidő egyébként a megtakarítási időszak lejárta után van mindig,a 3 hónapos kiutalási időszakot követő 3. hónap vége!

Ha nincs leigazolva a lakáscél akkor a hitelszerződés felmondásra kerül,a tőketartozást vissza kell fizetni egy összegben!

5837. MAdryen
2014. máj. 23. 19:52
Információt szeretnék még arról, hogy egy másik esetben (nem az enyém) az illető hogy járhatna utána, hogy a tanácsadójának átadott törlesztőrészletek befizetésre kerültek-e, mivel semmilyen igazolást nem kapott róluk.
5836. MAdryen
2014. máj. 23. 19:50

2011-ben megkötött 422-es módozatú szerződésemet 2013 decemberében módosítottuk és 2.000.000 Ft azonnali hitelt igényeltünk.

A pénzt 2014.január 23-án kaptuk meg. A szerződés visszaigazolásának dátuma 2014. január 9.

Érdeklődni szeretnék, hogy mi az a legkorábbi dátum, amitől elfogadható a számla, miről szólhat és mit kell tartalmaznia. Panellakás esetén a fűrészárut és cementet elfogadják-e, mivel felbontás, falépítés és bútorkészítés lesz az anyagokból. Az egyszerűsített számla, ami az eladó adatait, a nevet, címet, árut, egységárat, mennyiséget és értéket, bizonylat- és számlaszámot tartalmazza, elegendő-e, illetve az olyan nyomtatott, nem kézzel írt számla elfogadható-e, amin az eladó, név, cím, bizonylatszám, cikkszám, áru neve, mennyisége, áfa-ja, értéke szerepel, pecséttel és aláírással ellátva.

Érdeklődnék még, hogy mi az a dátum, amire a számláknak össze kell gyűlniük és mi az eljárás abban az esetben, ha eddig a dátumig valamilyen oknál fogna nem tudjuk összegyűteni a számlát.

5835. Zsoltii4 (válaszként erre: 5834. - Firpo)
2014. máj. 20. 09:24

Kedves Firpo,

Nagyon szépen köszönöm a segitséged, kezd tisztulni a kép!

5834. Firpo (válaszként erre: 5833. - Zsoltii4)
2014. máj. 19. 23:30

Kedves Zsoltii4!

Nem tudom ki tájékoztatott a funda konstrukcióról,de nem állt a helyzet magaslatán...

Megpróbálom érthetően,de nem könnyű írásban kifejeznem mindent!

Tehát a megtakarítás önkéntes alapú,változtatható a befizetések összege,futamideje!

Ha kérünk azonnali áthidaló kölcsönt 2 éve belül indult megtakarításra (AÁK) vagy áthidaló kölcsönt (ÁK) 2 évnél régebben futó lakásszámlára (itt módosíthatjuk a szerződéses összeget/futamidőt),akkor fizetjük a megtakarítást a hátralévő megtakarítási hónapokban + a felvett összeg kamatát!

(Jelenleg AÁK 6,9%,ÁK 5,9%))

Az összegek a hitelfelvétel után már kötelezően fizetendőek mint egy bankhitel,csak azzal szemben ez fix,forint alapú kölcsön,változatlan törlesztéssel végig!

Ha eltelt a megtakarítási időszak,itt életbe lép a lakáskölcsön szakasz,a törlesztője a táblázat szerinti!

Példa 5 millió Ft-os szerződés azonnali felvételére;

Fizetjük a 20.000,-Ft megtakarítást,ha kérjük a hitelt onnantól fizetjük rá a 28.750,-Ft kamatot is,majd a táblázat szerint 48.750,-Ft lakáskölcsön törlesztést!

(Az elején 20 ezer a tőke és 28.750,- a kamat,a második szakaszban 12.500,- csak a kamat,a többi tőke törlesztés,véletlen hogy pont ugyanannyi a törlesztőrészlet mindkét szakaszban végig!)

A hitelfelvételhez minden esetben 2 fő szükséges hogy jövedelmet igazoljon,kivéve ha valakinek legalább 400 ezres nettója van...!

Egymás adóstársai lehettek,a hitelösszegtől függ hogy mennyit kell igazolni!

5833. Zsoltii4
2014. máj. 19. 22:28

Kedves Firpo!

1 összetett kérdéssel fordulnék hozzád. Már több mint 4 éve van szerződésem, és most szeretnék 10 évesre hosszabbítani. Szeretném előre felvenni a pénzt. Ha ezt megteszem, jól tudom, hogy nem kötelező rögtön elkezdeni a törlesztést? Azt hallottam, elég tovább fizetni a havi 20.000 Huf szerződéses összeget és a kamatot, aztán egy bizonyos idő után elkezdeni a tényleges törlesztést. Nem tudod véletlenül, mikor kell legkésőbb elkezdeni a törlesztést? Ez azért lenne fontos, mert ketten szeretnénk hitelt felvenni. A párom azonnalit, én áthidalót. Nem szeretnénk túl sokat vállalni. Úgy okoskodtam ki, hogy előbb a páromét rendeznénk, aztán az enyémet és azt szeretnénk hogy ne, vagy csak kevés ideig tartó átfedés legyen a hiteltörlesztések között.

A másik dolog, hogy mint már írtam, a párom is el fogja kezdeni fizetni ebben a hónapban. Úgy tudom, ő is fel tudja venni a pénzt azonnal (nyilván magasabb kamattal - ő 12.000 Huf-fal kezdi 4 év 4 hónapra). Viszont ha a fentieket megtehetjük, van valami minimum összeg, amit a fizetésünknek el kell érnie? Lehetünk egymás adóstársai úgy, hogy mindketten veszünk fel hitelt és nem vagyunk házasok?

Előre is köszönöm a segítséged!!!

5832. Firpo (válaszként erre: 5831. - Bodzs)
2014. máj. 19. 21:54
Igazán nincs mit! :)
5831. bodzs
2014. máj. 19. 21:31

Kedves Firpo,

nagyon szépen köszönöm a gyors segítséged, tényleg nagyon profi vagy:)

Üdv,

bodzs

5830. Firpo (válaszként erre: 5829. - Bodzs)
2014. máj. 19. 21:21

Kedves bodzs!

Egy hitelt hamarabb visszafizetni érdemes (a hitelfajták 90-95%-ánál,így a fundásnál is),mivel minél rövidebb ideig használjuk a bank/pénzintézet pénzét,annál rövidebb ideig fizetjük rá a kamatot!

Esetedben fizetsz egy megtakarítást (ami a hitel tőketörlesztése,az állami támogatás ezt növeli) és rá minden hónapban a kamatot!

Ha ki tudod fizetni a hitelt,mindenképpen érdemes!

Ha nincs 4 éves a lakásszámlád,akkor azt meg is tarthatod,fizetheted tovább az állami támogatásért is akár,vagy egy későbbi lakáscél érdekében!

A menete;

-telefonon jelzed a végtörlesztési igényt

-levelet küld a központ,meg kell erősíteni a szándékot

-kapsz egy határnapot és egy pontos összeget,hogy hova/mikorra/mennyi pénzt kell átutalnod

-2-3 hét alatt lemegy az ügylet

5829. bodzs
2014. máj. 19. 19:55

Kedves Firpo,

segítségedet szeretném a fundamantás áthidaló kölcsön-lakástakarékkal kapcsolatban,mint a téma nagy szakértője:)

Következő hónapban lesz egy éve,hogy felvettük a kölcsönt(áthidaló-lakástakarékkal kombinálva), s azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e végtörleszteni?Úgy néz ki év végén kitudnánk fizenti a fenmmaradó részt, de sajnos a feltételeit nem tudom. A fentmaradó 3 évre megmaradni a lakástakarék fizetése?Vagy inkább érdemes lenne megvárni,míg letleik a még 3 éves lakástakarék?

Segítségedet előre is köszönöm!

bodzs

5828. Firpo (válaszként erre: 5827. - Dinaaraz)
2014. máj. 17. 20:39
Rendben! :)
5827. dinaaraz (válaszként erre: 5825. - Firpo)
2014. máj. 17. 18:11
Nagyon köszönöm a megnyugtatást. :) Majd beszámolok arról, hogy mi volt. (jövő hétre várható)
5826. bartaldora (válaszként erre: 5824. - Firpo)
2014. máj. 16. 13:55
Én is.
5825. Firpo (válaszként erre: 5823. - Dinaaraz)
2014. máj. 16. 13:28

Kedves dinaaraz!

A nagyobb változások 2011.03.01-jével történtek,azóta kisebb módosítások voltak,mind kedvező irányban,ezek a hitelezési szabályokat érintették!

Aki hívott,valószínűleg be szeretne mutatkozni (valószínűleg nem dolgozik ott az akivel kötötted,és ő kapta a szerződést kezelésre),átbeszélni a lehetőségeket hogy mindennel tisztában legyél ha lejár a számla!

Ártani nem árt egy ilyen találkozó,nagy dolgokra ne számíts!

(Legfőképp ne aggódj,nincs min!) :)

5824. Firpo (válaszként erre: 5822. - Bartaldora)
2014. máj. 16. 13:20

Kedves bartaldora!

Minden pontosan van rögzítve,a kifizetés is!

A minimális megtakarítási idő 4 év,a kifizetés a futamidő vége után 3 hónappal történik,ebben a 3 hónapban ha akar az ember fizetheti a megtakarítást és kap rá állami támogatást,de már nem muszáj!

(Valójában a muszáj szó nem teljesen helyes,mivel ez önkéntes alapú!)

Bevárható egy másik számla lejárata,a futamidő után kérhetünk későbbi kiutalást!

Lehet több számlát nyitni,de csak ha ezáltal valamelyik közeli hozzátartozó (szülő/nagyszülő/testvér/házastárs/gyerek/unoka)lemond a lakástakarék-pénztári megtakarítási formáról annyi időre,ameddig a miénk fut!

Kis hitelnél (1,5 millió Ft-ig) nem kell ingatlanfedezet,közjegyző,stb,kifutott számla esetén,ezt érdemes kihasználni a nagyon alacsony kamat miatt!

Küldtem üzenetet!

5823. dinaaraz
2014. máj. 16. 10:31

Van fundamenta lakástakarékunk. Jövőre jár le szeptemberben( 4 év 4 hónapos). Tegnap viszont kaptunk egy telefont egy fundamentás ügyintézőtől, aki személyesen szeretne velünk beszélni, mivel változások vannak...???

Bárki, aki erről bővebbet tud, megnyugtatásképp, kérem közölje, mert aggódom.

2014. máj. 16. 10:02

Én is gondolkodom, hogy nyitok egy ilyen számlát, lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.

Lehet-e több számlát nyitni egy névre,

Mikor, és hogyan történik a kifizetés,

A kivételnél megvárható-e a másik számla lejárata, és a két számlán összegyűlt pénzt egyszerre ki lehet-e venni?

Megmondom őszintén, hogy lakásvásárlásra fordítanám, és vagy nem szeretnék, vagy nagyon minimális hitellel vásárolnék, és a két számlán gyűjtenék össze annyit, hogy lakást tudjak vásárolni belőle.

Ha valaki esetleg tud tanácsot adni, segítsen, mert nézegettem más lehetőséget is.

Köszi!

5821. Firpo (válaszként erre: 5820. - Évikeee81)
2014. máj. 12. 18:56

Kedves Évikeee81!

Nehéz így megmondani,ha csak jövedelmeket nézzük és más adóstársra nem számíthattok akkor maximum 6-7 millióra lehet elég a kettőtöké!

Ha megtakarítást indítotok és 2 év után igényeltek kölcsönt,ez már 10 millió fölé is mehet!

Írtam üzenetet!

2014. máj. 12. 18:48

Szia Firpo! A segítségedet szeretném kérni, mert ahogy olvasom a fórumot látom hogy nagyon profi vagy a témában! A kérdésem hasonló jellegű mint nonimami dilemmája.

Szeretném megtudni, hogy ha lakást szeretnénk vásárolni és azonnali hitelt igényelni akkor mennyi nettó jövedelemre van szükségünk, vagy a hitel elbírálásakor, hogyan számolják, hogy jogosultak vagyunk e az azonnali hitelre. A férjemnek a bejelentett bére 100 ezer Ft az enyém pedig 130 ezer Ft, és sajnos van egy 40 ezer forintos egyéb hitelünk.

Köszönöm!

❮❮ ... 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook