Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Nincs mit! :)
Küldtem üzenetet!
Sziasztok.
Felvilágosítást szeretnék kérni tőletek a lojalitás hitellehetőségről. Lejárt szerződést követően új szerződés megkötése eseten igényelhető. Ennyit tudok róla. A kérdésem az lenne, hogy az újonnan megkötött szerződést csak ugyanazon szerződéses összeggel, módozattal, megtakarítási idővel köthetem meg, mint amelyik lejárt azért, hogy jogosult lehessek a lojalitás hitel felvételére, vagy az új megtakarítás lehet teljesen más paraméterű, pl. nagyobb szerződéses összegű, más módozatú és úgy is igényelhető azonnal a lojalitás hitel? Segítségeteket előre is köszönöm
Kedves Kirby.!
A lojalitás hitel az újra kötött szerződésekre igényelhető,egy időben/egy hitelügyletben kell igényelni a régi szerződés lakáskölcsönével együtt!
Az újrakötött szerződés bármilyen módozatú/szerződéses összegű lehet!
(A jelenleg elérhető/köthető fajtákból!)
Viszont nagyon figyelni kell a határidőkre,mind az újrakötés,mind a hitelkérelem beadásánál!
Sziasztok.
Felvilágosítást szeretnék kérni tőletek a lojalitás hitellehetőségről. Lejárt szerződést követően új szerződés megkötése eseten igényelhető. Ennyit tudok róla. A kérdésem az lenne, hogy az újonnan megkötött szerződést csak ugyanazon szerződéses összeggel, módozattal, megtakarítási idővel köthetem meg azért, hogy jogosult lehessek a lojalitás hitel felvételére, vagy az új megtakarítás lehet teljesen más paraméterű, pl. nagyobb szerződéses összegű, más módozatú és úgy is igényelhető azonnal a lojalitás hitel? Segítségeteket előre is köszönöm.
Kedves HamAndEggs!
Írásban vagy telefonon (0614118181) be kell jelenteni az igényt,nagyjából egy hét múlva kapsz egy csomagot amiben meg kell erősítened a szándékod,az instrukciók is benne lesznek!
Sziasztok,
nekem az lenne a kérdésem, hogy van egy Fundamenta lakáshitelem (kb. 1,2 millió Ft-tal tartozom még), és ezt szeretném végtörleszteni.
Mi ennek a folyamata? Gondolom adnak egy számlaszámot, amire átutalom a pénzt, a közleménybe beírom a szerződésszámot, esetleg nevet, adóazonosítót és kész?
Ha átutaltam a pénzt, kb. mennyi idő múlva jön meg a Fundától a jelzálog-törlés engedélyezéséről szóló papír?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves Bágota!
1.)-Nem!
2.)-Igen,maximum a pénz érkezése után 120 nappal!
(Kivéve ha saját munkát is el akarsz számoltatni,akkor szemle szükséges,csak az anyagokról lesz így számla!)
3.)-Minden olyan megfelelő,ami beépíthető,a lakás része lesz!
(Mobil klíma nem,beépített igen/szőnyeg nem,padlószőnyeg igen/olajradiátor nem,a kazán,normál radiátor igen/stb)
Ha nem vagy biztos valamiben,a 0614118181-es számon megmondják konkrét kérdésre!
4.)-Nem!
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni néhány fundamentás dologról. Ezzel a hónappal (július) járt le két db 4 éves 20000 Ft-os megtakarításunk. Az egyiket május végén, a másikat június elején 3 hónapos felmondási idővel mondtuk fel, így augusztus végén, illetve szeptember elején utalják ki részünkre. A következő dolgok nem tiszták számomra:
1.)Be kell-e vallani a megkapott összeget adóbevalláskor?
2.)Jól tudom, hogy az összes kiutalt pénzről kell lakáscélt igazoló számla?
3.) Pontosan milyen anyagokat lehet elszámolni? (pl.: kazán, radiátor, lámpa, stb.)
4.) Kiutalások fognak-e még valamilyen összeget levonni a pénzünkből?
Lehet,hogy már van válasz ebben a fórumban a kérdéseimre, de nem olvastam vissza.
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Kedves salome21!
A lejáró fundáknak lehet tudni a kiutalási időpontját (lejárat utáni 3 hónap),a még nem lejártra kért áthidaló kölcsönnél a folyósítás általában 60 nap a hitelkérelem beadása után!
A hitelkérelemhez már csatolni kell egy eredeti,érkeztetett adásvételi szerződést,benne az esetleges önerő megfizetésére rendelkezésekkel,határidőkkel!
Az ügyvéd intézi a jelzálog törlését/bejegyzését a folyósítást követően egy letéti szerződés alapján!
Küldtem üzenetet!
Sziasztok
Van e tapasztalata valakinek hogy a Fundamenta mennyi időn belül utal? Szeretnénk lakást venni,de önerőből csak kb 7M jön össze,szeretnénk még 2 felvenni ugy hogy egy év mulva jár le a Fundamenta megtakaritásunk ami lejáratkor 1,3 M a többi hitel lenne.Hogyan müködik a Fundamentával vásárlás? Kinézem a lakást közben beadom a kérelmet? Előleget kell adjak az eladónak egyébként eladja másnak,mennyit adjak?Az előlegről ügyvédnél kell szerződést írni? Kb mikor számithatok a többire,mit irjak a szerződésbe határidőnek? Tudom hogy terhelt lesz a lakás de azt ki és hol jegyezteti be?Ügyvéd vagy nekem kell? Tudom sok a kérdés de teljesen tanácstalan és kezdő vagyok.Minden utbaigazitásért tanácsért hálás lennék.Köszönöm előre is .Éva
Kedves Péter_86!
Mivel a Földhivatal hibázott,a 12.600,-Ft-os díjat tőlük kell visszaigényelni!
A funda nem tud mást csinálni,kérnie kell hogy fizesd be újra,mivel az új bejegyzéshez kell az igazolás hogy be van fizetve az ehhez kapcsolódó díj!
Mindenképp egyeztess a központi számon,mondd el ezeket amit leírtál,hivatkozz az előző beszélgetésre is!
Kedves Firpo!
Talán korai volt az öröm!
07.01-n hívtam fel a fundamentát egyeztetni, hogy mi történt. (korábbi üzenetem 5888.) Közben kaptam egy levelet a fundamentától 07.01-i dátummal. Ez nem tudom a telefonbeszélgetés előtt, vagy után jött létre, de kérik, hogy mielőbb tájékoztassam a jelzálogjog bejegyzés elutasítási okáról a társaságukat. (ezt elvileg aznap tettem pont meg, mikor a levelet címezték nekem)
Továbbá kérik a tulajdonjog -bejegyzésről szóló bejegyző határozat megküldését, valamint a bejegyzési díj (12600ft) újbóli befizetését igazoló dokumentumot.
Mikor telefonon tisztáztuk a részleteket, hogy mi történt ezekről szó sem esett, és hogy nekem nincs dolgom, ők rendezik a továbbiakat.
A most kapott levelet így semmisnek tekintsem, vagy újra(sokadjára, nem másodjára már) hívjam fel a földhivatalt és a fundamentát is, hogy tisztázzam a dolgokat? A bejegyzési díj összegét velóban kifizettetnék újra velem? Pedig rajtam kívülálló ok miatt, a földhivatal hanyagságából történt az elírás? (és a fenti, valamint előző kellemetlenségek sorozata?)
Köszönettel: Péter
Sajnos nem a mi hibánk, és már másodjára kell módosítanunk, és ráadásul mindkét esetet követően a 40 ezr ft-os közjegyzői díjat is ki kell fizetnünk :( Felháborítónak tartom.
A személyi bankárunk azt mondta a legelején, hogy ő már több mint 10 éve van a Fundamentánál, de neki még nem is volt Szocpolos ügye.
A mák és a folyósító bank részéről minden gördülékenyen ment eddig. Csak a Funda akadékoskodik folyamatosan.
Kedves PöttömPanna!
Sajnos nagyon kevesen tudnak élni a jelenlegi szocpol konstrukcióval,ritka az ilyen eset!
Az egyeztetéseknek a hitelügylet megkezdésekor meg kell történnie (én így szoktam),hogy ne később kelljen módosítgatni!
Ez nagy többségben a személyi bankár dolga,hogy a hitelreferenssel/központtal egyeztetve kezdjen bele az ügyletbe a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt! (Bár néha van hogy az idő rövidsége miatt a gyorsaság miatt becsúsznak hibák...) Sokszor a banki ügyintéző,néha a MÁK-os ügyintéző mond "zöldségeket" ami félrevezeti a személyi bankárt,ami később már nem bizonyítható meg mindegy is csak meg kell oldani! Ha a módosítás nem az ügyfél hibája,akkor nem szokták kérni a módosítási díjat!
Miért ilyen nehézkes felvenni a fundamenta megtakarításunkat, és a hozzá megigényelehető hitelt, ha szocpolt is igénybe szeretnénk venni? Egyszerűen hülyének nézik az embert.
Miért kell átkötni folyamatosan a szerződét (ami állandóan 30 ezer ft) utána pedig még közjegyzővel is hitelesíttetni kell (40 ezerért) csak mert nem tud megegyezni a Fundamenta, és a szocpol folyósító intézet, és államkincstár a dolgokban. Ez borzasztó. Már csak ez hiányzik, hogy beköltözhessünk az új lakásba, de félő, hogy belefutunk a kötbérbe, annyira elakadt az egész.
A személyi bankárunk azt mondja, még sosem volt szocpolos ügye, annyira ritka,hogy valaki meg tudja igényleni.
A Fundánál azt mondták, egyedi az ügyünk.
Miért is? Mi vesszük fel az országban elsőként a megtakarításunkat a hitellel együtt, és a szocpollal??? Ezt kétlem.
De akkor mi akadt el? Mibe gabalyodtak bele ennyire?
Kedves Firpo!
Köszönöm. Felhívtam az ügyfélszolgálatot. Azt mondták ezzel nincs dolgom, látják és ők intézkedni fognak. Lehet már folyamatban van, de továbbítja azért most is az ügyintéző felé, ha esetleg még nem lenne.
Kedves Péter_86!
Javasolnám a központ értesítését/véleményének kikérését a biztonság kedvéért erről az esetről a 0614118181-es számon!
Kedves Firpo!
Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a fundamenta jelzálogjog bejegyzési kérelmét a földhivatal elutasította.
Indok: "A szerződésben megjelölt Zálogkötelezett (én) nem az ingatlan tulajdonosa, ezért a kérelmet elutasítom."
Az ügyvéd már kérte a földhivatalt és közben meg is történt az elírás javítása.(beszéltem a földhivatallal)
Viszont a zálogjog bejegyzése meg fog e történni ez után? A földhivatal hibájából adódóan értesíti e a fundamentát, hogy újra kell kérnie, vagy mi a teendő?
Köszönettel: Péter
Bocsánat,elírtam a nevet...
dina 24
Kedves duna 24!
Ha ezek a feltételek teljesülnek akkor szinte biztos a siker!
Annyiban javítanám ki a leírt követelményeket,hogy akár egy adóstárs is elég lehet,ha az Ő jövedelme elég magas,valamint hogy az önerő szükséges mértéke az értékbecslési eredménytől függ!
Ha többre becsülik az ingatlant mint amennyiért veszik,akkor kevesebb is elég,ha kevesebbre akkor több is szükséges lehet!
Kedves Firpo!
Ma beszéltem funda ügyintézővel és elmondta,h csak akkor lehet felvenni azonnali kölcsönt,ha van 25% önerő és egy ingatlan fedezet,illetve az adóson kívül 2 adóstárs,mivel én gyesen vagyok,tehát rajtam kívül még egy személy!!Az lenne a kérdésem,ha ezek mind meg vannak,akkor önszerint milyen eséllyel kaphatunk 8 m ft a fundától 8 hónapja fizetjük!9 m lakást szeretnénk venni????!!!
Kedves MAdryen!
Mindent nehéz összefoglalni írásban,ez személyesen egy óra szokott lenni,de nagy vonalakban;
-A rendszeres jövedelmével ami a munkáltatói igazoláson/bankszámlakivonaton szerepel az elmúlt 12 havi átlagával számolunk
-minimum 1 adóstárs szükséges (kivéve ha az adós egyedülálló és rendelkezik legalább 400 ezer nettóval,vagy ha egyedüli adós akar lenni de 600 ezer nettóval havonta)
-ingatlanfedezet természetesen,mely az értékbecslés eredményének a 75%-ig terhelhető
-az összes leigazolt nettó jövedelemnek (adós + adóstárs/ak)el kell érnie minimum a törlesztőrészlet + személyenként 30 ezer Ft megélhetési költség + 65 ezer szabad jövedelem + egyéb kötelezettségek/hitelek összegét
Megígértem, hogy utánajárok :)
Érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha valakinek nincs megtakarítása a Fundamentánál és szeretne azonnali hitelt igényelni, milyen feltételeknek kell megfelelnie? Kell-e munkáltatói igazolás a jövedelemről és mi van abban az esetben, ha a hitelt nő szeretné felvenni és GYED-ben vagy táppénzben részesül (veszélyeztetett terhesség miatt), de a munkaviszonya fennáll mindkét esetben?
Kedves kylla!
Ha nem hosszabbítasz futamidőt,akkor áthidaló kölcsönként nagyjából 10 millió forinttal számolva 90-100 ezer Ft lenne a törlesztés havonta (ebben a megtakarítások benne vannak!),6-6,5 év alatt kifuthat a hitel!
A leghosszabbat vissza lehet itt módosítani egyel rövidebbre,így szinkronban lesz a másik kettővel lejárat szempontjából.
Sziasztok,
Remélem az én kérdésemre is tud valaki válaszolni
Jelenleg 3 Fundamentánk fut havi 20.000 megtakarítással.
Az elsőt még 8 év 1 hónap (szabadfelhasználásra) kötöttem, ami 2015 októberében jár le.
A második és harmadik 4 év 4 hónapos kondícióval van és 2016 júliusában járnak le.
Ezen felül van kb. 2,5 mó Ft önerőnk.
Jövő nyár környékén szeretnénk lakást vásárolni, kb. 12 mó Ft-ért, ez azt jelenti, hogy egyik kondíció sem futna ki teljesen.
Milyen hiteles opciót kéne választanunk és ez kb. mennyibe fájna Nekünk havonta? Illetve hány évre?
Nem várok teljesen pontos számokat, de jó lenne látni, hogy kb. mennyivel számolhatunk…
Köszi a választ előre is.
kylla
Kedves Marymezz!
Van lehetőség az Általad leírt megoldásra,amennyiben a hitel lakáscélú!
(Tehát a hitelszerződés nem szabad felhasználású!)
A hitelkiváltásnál muszáj megismerni a mostani hitelszerződést a konkrét tanácshoz!
Írtam üzenetet!
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?