Fogház, börtön, fegyház (beszélgetés)
Akkor én is kiegészítek todika50! :D
A fogvatartott az intézet parancsnokánál bármikor élhet írásbeli panasszal, illetve a büntetés-végrehajtási intézet felett törvényességi felügyeletet gyakorló ügyésznél is, ha a fogvatartás során jogsérelem éri.
Ezzel szemben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróság a hozzájuk való fordulás esetén főszabályként a kérelem befogadásához több feltételt is támaszt. Először is a Bírósághoz való fordulás előfeltétele a hazai hatékony jogorvoslatok kimerítése (a jogsérelem természete szerint ez lehet parancsnokhoz vagy ügyészhez benyújtott panasz, de bírósági per is). Amennyiben a hazai fórumok nem orvosolják a jogsértést, a hazai jogorvoslatok kimerítésétől számított hat hónapon belül lehet a strasbourgi bírósághoz fordulni. Ezen határidő letelte után a Bírósághoz fordulásra már nincsen lehetőség, így ezt érdemes észben tartaniuk.
Amennyiben a túlzsúfoltság miatt fordulna a Bírósághoz, ott egy speciális körülmény miatt nem kell kimerítenie a hazai jogorvoslatokat, azonnal benyújthatja a kérelmet.
Bővebb információ: [link]
Szia Liza! Én még kiegészíteném amit írtál. Ahhoz, hogy a strassburgi pert be tudjad adni, 6 hónapig egy helyben és egyforma körülmények között kell lennie a per megindítójának. Tehát napokra lebontva kérik, hogy mikor hányan voltak a zárkában, akkor hány négyzetméter jutott egy főre. A 6 hónap alatt napokra bontva a fürdési lehetőségek, egészségügyi ellátásra panasz, szintén mikor és miért, kosztra vonatkozó adatok. Ezeket mind napokra rögzítve kérik. Ez még csak a beadáshoz kell. A beadványt mérlegelik , gondolom egy csomót összegyűjtve, és utána hoznak ítéletet Abban az esetben, ha megnyerte valaki a pontos beadványa alapján a pert, akkor megítélnek kártérítést, amit az államnak kell a szerintem addigra már volt rabok részére kifizetni Amennyiben elfogyna a költségvetesben erre félretett pénz, esetleg akkor válthatják át szabadulási napokra.
Gondolj utána Liza, szerintem ezt fordítva kell elképzelni, mint amikor az elítélt tartozik az államnak. Akkor az összeget napokra elosztják, és annyi napot kell leülnie, amennyi alatt a tartozast letölti. Itt az állam tartozik, ha sikerül kint pert nyerni, és az állam pénze már elfogyott, akkor az állam tartozását osztják el napokra, és annyival hamarabb szabadulhat. Magyarán leírják a bűntetéséből a Stassburgban megnyert per alapján Tehát megnyert per írhatja csak felül a már megkapott ítéletet. Nem létezik, hogy több taláros testület ilyen, vagy olyan ítéletét egy nevelő, vagy BV parancsnok felülbírálja.
Egy megjegyzés még, ami saját tapasztalatom,mostanában a BV-ben folyamatosan változik a zárkákban a létszám, költöztetések, szállítások vannak, szerintem lehetetlenség már összeszedni a perhez szükséges adatokat.
Szerintem mindenkinek meg kellene nyugtatni bent a hozzátartozóját, hogy a leírás az csak egy népmesei fordulat, aminek az alapja ez amit most levezettem.
Ne haragudj Liza a kiegészítésért!
Ilyen, hogy leírás nincs. Amiről ti beszéltek azt kiigazítom mielőtt mindenki hozzátartozója a magyar állam lefelsőbb szervének ítélkezése/döntése ellenére csak úgy előbb hazamehetne.
Amit leírasként aposztrofáltok, az az eltartási körülmények bírálatára beadott elfogadó, helybenhagyó döntés strassburgi megoldás kezelés egyik lehetséges formája. Ami akkor léphet életbe, ha az állam kifogyott a kifizetési keretből, de kárpótolni kell a még büntetését töltő fogvatartottat. Nincs választási lehetőség, hogy pénz vagy fél évvel korábbi hazamenetel, hanem ezt megítélik.
Pl.ha valaki jogosult lenne 1000 € kártérítésre, de az állam már nem tudja kifizetni, akkor azt beszámítják letölthető napokra és annyibal korábban mehet haza. DE! Ehhez a kártérítési pert el kell indítani és meg kell várni a helybenhagyó határozatot, ami a gyakorlat szerint őrült lassan megy és alig van, aki megnyerte.
Szia Babah! Ezt komolyan mondtak? Akkor a RO sem kellene,
A multkor ide posztoltam a BV bíró szempontjait, a rö elbírálásánál. Akkor ezek sem ervenyesek, az sem, hogy foghazban 3 bortonben 6 honapot kotelezo eltolteni?
Szia Todikaaaaa! :)
Szerintem a leírás az , ha valaki jó kisfiú akkor idő nap előtt hazaengedik :) Leírják neki a büntijét :)SZERINTEM....:)
Kigyűjtöttem neked Zsuzsi, hogy egyben legyen, illetve egy következő kérdező már el tudja olvasni egyben, visszamenőleg is:
EVSZ(Enyhébb Végrehajtási SZabályok):
Ha az EVSZ hatálya alá tartozik az elítélt, akkor a kapcsolattartása gyakoribbá és könnyebbé válik.
Az EVSZ iránti kérelmet írásban kell benyújtani, te és a párod is benyújthatja, illetve az ügyvéd is. Kelleni fog hozzá az intézet véleménye is a férjed magaviseletéről, az EVSZ indokoltságáról.
Az EVSZ alkalmazása esetén az elítélt
- havonta legfeljebb négy alkalommal huszonnégy, kivételesen negyvennyolc órát meg nem haladó időre eltávozhat a büntetés-végrehajtási intézetből azokon a napokon, amelyeken nem végez munkát;
- a személyes szükségletére fordítható pénzt készpénzben is megkaphatja, és azt a büntetés-végrehajtási intézeten kívül költheti el;
- a látogatóját a büntetés-végrehajtási intézeten kívül is fogadhatja;
- felügyelete mellőzhető, amikor a büntetés-végrehajtási intézeten kívül dolgozik.
Az EVSZ nem alkalmazható,ha:
- az elítélt a szabadságvesztésből – az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatba vételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva – a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le;
- az elítélt a szabadságvesztésből fogház fokozatban legalább 3 hónapot, börtön fokozatban legalább 6 hónapot nem töltött le;
- nem bocsátható feltételes szabadságra;
az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban;
- az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva;
- a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével tölti börtönbüntetését.
Tegnap kiírtad, hogy megszavazták a RÖ egy éves meghosszabbítását!
Nem igaz a hír!
Nem tudom milyen benti forrásod van, akire ennyire lehet alapozni, mert ha rab, akkor egy dolgot meg kell tanulni a hátralévő időre, bent a könnyítésre vonatkozó hírek 99%-a légből kapott!!! Sajnos!
Én bírót kérdeztem meg, Magyar Közlönyben néztem, netet bújtuk többen ... de ilyet nem szavaztak meg!
Az EVSZ-szel kapcsolatban olvass vissza, én mindent megtaláltam itt a fórumon.
EVSZ: enyhébb végrehajtási szabályok