Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Anorexia és bulimia fórum

Anorexia és bulimia (beszélgetés)

A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

3210. Sophia Soldier (válaszként erre: 3209. - Welkin102)
2008. márc. 28. 20:51

Szia Welkin!

Aerob mozgás: Mint már említettem, ahhoz, hogy csökkentsük a test testzsírszázalékét, ennek egyik eszköze az aerob mozgás. Nem terheli meg az izmokat, mondjuk úgy, megmozgatja az egész testet, de nem megterhelő. Ergo: 220-ból vond ki az életkorod. Jobb esetben ez a max. pulzusszámod, ennek a 65 %-át vedd! Ha ilyen intenzitású a mozgásod, az teljesen korrekt, de ezt semmi esetre sem szabad túllépni, hiszen az már anaerobnak számít. Aerob mozgás, a monoton, ezen a pulzusszámon végzett mozgás, pölö úszás(ha nem megterhelő), ellipszis tréner(talán ízületkímélés szempontjából a legjobb), illetve a feszes tempóban történő gyaloglás.

Súlyzós edzés, azt hiszem egyértelmű. Különböző izomcsoportok megdolgoztatása súlyzókkal, ill. kondigépekkel. Szépen elmenni konditerembe, személyi edzőt keresni, aki célirányos programot ad majd.

Jó minőségű táplálék? Idézem előző hozzászólásomból:

"Olyan étel van, amit testünk hasznosan fel tud használni, ezért nem raktároz zsírba. Ez nem az étel színétől, alakjától, csomagolásától vagy ízétől függ, hanem az alapanyagától. Ha az étel nem feldolgozott hanem természetes, természetben előforduló alapanyagokból van, magas a tápértéke, komplex szénhidrát, fehérje és telítetlen zsír tartalma akkor testünk fel fogja használni."

Küldök egy mintaétrendet. Bármily meglepő, a szálkásítás egy forradalmi eszköze ez:

1:zabpehely(de nem corn flaks meg ilyen cukros baromságok hanem natúr)0.1%os tejjel

2:zsírszegeny turó

3:Csirke(grillezve minimalis olívaolajjal meg fűszer-nem rántva.)zöldségkörettel

4:tojás rantotta csak feherjéből(1 sárgája mehet bele)

5:ugyanaz mint 3-as vagy lehet húst cserélni tonhalra, noha az kicsit zsírosabb

És ehhez megfelelő ásvanyi anyag és vitamin bevitel(nem centrumra gondolok mert az röhej.)De ez ma bizony tapkiegészítők formajában lehetséges úgy, mint komplex vitamincsomag, meg magasabb dózisu c vitamin(ezek tabletták).

Fehérje 2-3 g/tskg(testsúlykilogramonként),kb. 2 g CH(szénhidrát, de csak ha fogyni akarsz. Ha teljes értékű étrendet, ami súlytartó, akkor 5 g/tskg), és az étkezés max. 10 %-a álljon zsírból.

Remélem kielégítő volt. Ha nem, még bátran kérdezzetek!

És sok-sok víz is kell(3liter)!

3209. welkin102 (válaszként erre: 3204. - Sophia Soldier)
2008. márc. 26. 20:11

Szija!!!

Ezt olyan szépen megfogalmaztad,hogy öröm volt olvasni...de komolyan...lényeg a lényeg,aerob mozgás,kiegészitve súlyzós edzéssel,és jo minőségű táplálékkal...azt is leirhatnád ezeken mit értesz...nagyon kiváncsi vagyok rá.

3208. Pirosalma
2008. márc. 26. 18:08

De vannak benne nagy tévedések és túlzások. De nem lényegesek a végeredmény szemontjából. Arra viszont jók, hogy szintén téves infót terjesszen:-)

Pl. a zsírvesztés a kalóriabevitel lecsökkentése miatt alapból megindul, és párhuzamosan zajlik az izomszövet bontásával és a glikogén felhasználásával (ezek biokémiai tények).

Az edzés közbeni energiafelhasználást most kihagynám.

Meg azé' 2 kg vízmentes glikogén:-) Inkább 300-400 g.

3207. Pirosalma (válaszként erre: 3204. - Sophia Soldier)
2008. márc. 26. 18:04

És az elvakult testépítő magazinokkal mi a helyzet?;-)

(Amúgy Drugs Bunny írása, nem?)

Alapelveiben jó, kivételesen nem fogom kritizálni:-) (Időhiány miatt.)

3206. senico
2008. márc. 16. 18:59
És ahogy fogy az izom, úgy lassul az anyagcsere, mert az izom aktív szövet és energiát használ fel. Én is rengetegszer bele estem már ebbe a hibába.
3205. Kyra16 (válaszként erre: 3204. - Sophia Soldier)
2008. márc. 16. 18:50

Dejó, ha nem járnék aerobikra most mennék kocogni :D (mellette nincs másra időm)

Köszi am h ilyen részletesen leírtad. =)

3204. Sophia Soldier (válaszként erre: 3203. - Kyra16)
2008. márc. 16. 09:16

Igen, tényleg így van.

Ha edzünk, ha van elég szénhidrát mellé, akkor nő az izom, de a zsír nem tűnik el. A zsírt a legnehezebb lefaragni.

Ha koplalunk, akkor glikogént és izmot veszítünk, zsírt egyáltalán nem. Ha futunk, akkor már izomból (nem pedig zsírból!!!) fogyunk, mivel magas pulzusszámon végzett mozgást csinálunk.

Hogyan taníthatjuk meg a szervezetünket arra, hogy a zsírt bontsa? Három lépése van:

A megfelelő táplálkozás (diéta), az aerob edzés és a súlyzós edzés. Magyarázok, ne ijedj meg.:)

Direkt nem fogyókúrát, hanem diétát írtam. Az átlagember számára népszerű a diéta helyett a „fogyókúra” kifejezés, ami a gyakorlatban egy rövid időszakig tartó „diétás” program, ami után vissza lehet térni a normál étkezésre.

Hidd el, olyan, mint fogyókúra, nincs. Ha egy adott „étrendtől” - ami általában szemét kaják fogyasztását jelenti - elhízunk x idő, akár évek alatt, hogyan gondolhatjuk, hogy a felszedett zsírtól egy-két-pár hét alatt megszabadulunk, általában éhezéssel? Hogyan gondolhatjuk, hogyha még ez működne is, visszaállhatunk ugyanarra a szemétre anélkül, hogy nem szedünk fel újra zsírt?

És itt ki kell térnem még egy ordító hibára: nem a testsúlyunk a lényeg, bármit állítanak az idióta ideális testsúly táblázatok! A testsúlyunk a komplett testtömegünket jelenti, az izomzatunkat, az abban levő vizet, a zsírt, a bőrünk alatt levő vizet és a csontozatunkat, valamint szerveink súlyát értjük ez alatt. Ha fogyni akarunk, zsírt akarunk veszteni, nem testsúlyt, tehát a testzsír százalékunk csökkentése a lényeg, nem a testsúlyunké!

A testzsír egy raktár, méghozzá egy vészraktár az aerob tevékenység számára: ami oda bekerül, azt nagyon nehéz onnan kiszedni, mert a zsírt energiaforrásként felhasználni a testünknek nem egyszerű, gyakorlatilag izommunkához nem tudjuk a zsírt felhasználni, csak aerob folyamatokhoz.

A zsírraktárak tulajdonképpen szó szerint raktár funkciót töltenek be, amíg van más energiaforrás, sőt amíg izommunkához gyors energiaforrás szükséges, testünk nagyon nem akar a zsírokhoz nyúlni, erre csak speciális módszerekkel tudjuk rávenni.

Nagy tévedés az, hogy ha kevés a bevitt szénhidrát és vagy kalória, a zsírokat használjuk fel!!! Ahogy a kalóriabevitelünk leesik, pl. kevés a bevitt szénhidrát, a testünk a bevitt fehérjékből fog glikogént csinálni. A fehérjét sokkal könnyebb glikogénné alakítani, mint a zsírt, pontosabban a zsírt nem is lehet glikogénné alakítani.

Ha nincs elég bevitt fehérje, akkor marad az izomfehérje, így testünk elkezdi az izmokat bontani. Ez az ún. katabolikus állapot. Ha katabolikus állapotban vagyunk, a testünk még kevésbé fog a zsírokhoz nyúlni, mivel „vészraktár” ezért a lehető legjobban tartalékolja a zsírt végső esetre. Ennek az is az oka, hogy mivel a zsírt nem lehet szénhidráttá – glikogénné – alakítani, agyunk pedig szénhidráttal működik, testünk megpróbál minél kevésbe és minél később ráállni a zsírra mint energiaforrásra. Ahhoz hogy a zsír energiaforrásként működjön, először is oxigén jelenlétére van szükség. Ezért hívják ezt aerob folyamatnak, amiről a későbbiekben még írok.

Hogyan veszíthetjük el a zsírt?

Az egyszerűség kedvéért pontokba rendezve:

1. Tanítsuk meg a testünket arra, hogy a tápanyagot izomba szállítsa. Ennek legjobb eszköze a súlyzós edzés. Ez adja meg testünk jó formáját is.

2. Adjunk testünknek megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot – ez egyáltalán nem kevés táplálékot jelent, a testnek megvan a pontosan meghatározható szükséglete, amelyet ki kell elégíteni!

Olyan táplálékokat fogyasszunk amelyeket testünk fel tud használni és nem alakít zsírrá. A közhiedelemmel ellentétben „hízlaló” ételek nincsenek sőt olyan étel sincs, amitől fogyni lehet. Olyan étel van, amit testünk hasznosan fel tud használni, ezért nem raktároz zsírba. Ez nem az étel színétől, alakjától, csomagolásától vagy ízétől függ, hanem az alapanyagától. Ha az étel nem feldolgozott, hanem természetes, természetben előforduló alapanyagokból van, magas a tápértéke, komplex szénhidrát, fehérje és telítetlen zsír tartalma, akkor testünk fel fogja használni. Ha testünk telítve van megfelelő tápanyagokkal, nem lesz szüksége arra, hogy vészraktárt tartson fent és nem fog zsírt tárolni, ha felesleget nem viszünk be.

3. Mivel az 1. és 2. pont szerint izmainkat feltöltjük tápanyaggal, el tudjuk veszíteni a zsírt, ennek legjobb eszköze az aerob edzés! Aerob tevékenységet mindig véghez testünk, amikor nem végez izommunkát, az alvás is aerob tevékenység, de persze kevés ahhoz hogy sok zsírt veszítsünk vele. Az aerob edzés lényege hogy olyan mozgást végzünk, amely nem jelent nagy izommunkát, mégis folyamatos, monoton mozgás, amely megemeli a pulzusunkat. Ilyen pl. a séta, vagy az egyáltalán nem megerőltető kocogás.

Az izmokra ható csekély intenzitás miatt nem kell glikogént használnunk, van testünknek ideje arra, hogy a zsírokat használja fel energiaforrásként.

Remélem sikerült egy kis felvilágosítást adnom, lelepleznem azokat a hazugságokat, melyek az idióta debil női magazinokban meg portálokon keringenek.

3203. Kyra16 (válaszként erre: 3202. - Sophia Soldier)
2008. márc. 14. 18:36
Hááh ez jó :D ez tényleg így van? Mert akkor az emberen nagyon sok az izom. Ha edzünk idővel eltűnik majd a zsír és csak az izom fog "kilátszódni"? Vagy az majd hogy lesz? Szóval úgy értem hogy ha a koplalással az izom tűnik el akkor mivel tűnik el a zsír?
2008. márc. 11. 20:11

Olvasgatom a fórumot, és hihetetlen, hogy mennyi hazugság és tévhit kering a fogyókúrázók között.

Nem a magasságokból beszélek Nektek, hiszen én is végigjártam az összes zsákutcát. Csak figyeljetek rám egy kicsit.

Szóval, mikor éheztem, meg mikor az emberek alapból éheznek, akkor fogynak. Éheznek két hétig és utána nagy örömmel állnak rá a mérlegre, hogy "jupíí, tíz kilóval vagyok kevesebb". Igenám, de ugye a szervezet energiatermelő folyamataihoz szénhidrát kell, viszont ha ezt nem visszük be, akkor a szervezet honnan állítja elő? Hát persze hogy az izmokból! Nagy tévedés, hogy elkezdi a zsírt bontani. Ha már azt bontaná, az vegetálás lenne a végső tartalékon.

Szóval a szénhidrátok-ha optimális mennyiséget visztek be-akkor glikogén formájában tárolódnak el. Ha meg izommegterheléssel járó edzést is csináltok, akkor az adott izom glikogénkészlete kiürül, ami pótlódik a bevitt glikogénből. De ha nincs szénhidrát, akkor fogy a glikogénkészletünk, a glikogén meg vizet köt meg, tehát a víz is fogy a szervezetből. Két hét éhezés alatt gyakorlatilag simán fel lehet élni a glikogénkészletet. Ez teszem azt összesen 2kg glikogén. Minden gramm glikogén megköt 4g vizet. Ez azt jelenti, ha 1 g glikogén elfogy, kiürül vele 4g víz, tehát röhögve lehet veszteni 10kg-ot a súlyunkból. A glikogén , ha kifogy, az izom mérete kisebb lesz. Zsírt gyakorlatilag semmit nem vesztünk, sőt a testünk őrült módon ragaszkodik a zsírhoz. Érdekes, ugye?

Nézzétek csak meg a topmodelleket! Lehet hogy vékonyak, de rezeg a bot testükön a háj. Szerintem ez az undorító.

Az éhezés ezért nem célravezető. Egy idő után úgy sem tudod megállni, hogy ne egyél, és "kamatostul" kúszik minden vissza rád.

Nem a zsírból fogysz! Ezt ne feledd!

3201. KVivi
2008. márc. 10. 18:00

Ha neked megfelel akkor nincs semmi probléma!

Jó neked....

2008. márc. 10. 17:57
Hát talán inkább izmosabb szeretnék lenni.Amúgy heti 3-szor járok kondizni,ott erősítést végzek + kardiózok.Nekem végül is megfelel. :-)
3199. KVivi
2008. márc. 10. 16:44

Hát a testtömeg index szerint a 164 cm-hez a 45-46kg túl soványnak számít!Neked az megfelelő?

Amúgy szerintem nem feltétlenül az a lényeg hány kg vagy,hanem az,hogy hogy nézel ki meg hogy az neked megfelel-e!

2008. márc. 10. 11:08
Sziasztok!Szerintetek az 164 cm-hez megfelel a 45-46 kg? Üdv
3197. Kyra16
2008. márc. 9. 18:24

Egyébként a csoki ill. a gumicukor ugyanolyan függővé tesz mint a kóla vagy a cigi? Mert a kóláról sikeresen leszoktam sőt undorodom is tőle, és tökjó lenne ha a nasival is így állnék.

KVivi, amúgy szerintem te már anásnak számítassz. Adnék tanácsot meg minden, de most ha ugyanazt mondom mint pár bejegyzéssel előbb h a sport a megoldás akkor hányavetinek vagyok nézve (vagyminek). Szóval sztem találj egy kiutat mert nagyon gyorsan elrepül az idő evészavarosként. Hajrá.

3196. KVivi
2008. márc. 8. 20:59

hello!

Én 19 éves vagyok 174 cm és 56 kg!eddig 60 voltam de aztán lefogytam 54re mert nem ettem de szerintem akkoris meg most is iszonyú dagadt vagyok!Mindenki szerint hülye vagyok de én nem látom magam csinosnak!Eddig csak nem nagyon ettem de mostmár állandóan hánytatom magam de nem is sikerül nem jön semmi úgyhogy inkább koplalok!Állandóan az evéssel foglalkozom nem tudom hogy mi az istent csináljak de nem akarok anorexiás vagy bulimiás lenni....

3195. d541350465 (válaszként erre: 3194. - Kyra16)
2008. márc. 7. 07:28

dehogy egyéni szoc problem...:)

csak azt gondolom hogy kivülállók ezt sose fogják megérteni:S

üdv:)

3194. Kyra16
2008. márc. 6. 19:03
Amúgy aza szar, hogy amíg az ember igy benne van az ana-mia témában nagyon rá koncentrál és tényleg ez válik az élete közepévé. Én pl minding azt számolgattam h miben mennyi kalória van vagyhogy mennyit mozogjak h ezt és ezt elégessem, vagy épp azt számoltam hogy hány órája ill. hány napja nem ettem, de attólmég határozottan leszögeztem meg mondogattam magamban hogy nem, nekem nem eza életem közepe, és nem ez a gondolataim fő témája. Tök durva bár lehet hogy ez egyéni szoc. prolbem :P
3193. 8da8a563b7 (válaszként erre: 3191. - Kyra16)
2008. márc. 6. 07:33
mondjuk, ja. ha önmagához nem őszinte, máshoz mért lenne...
2008. márc. 5. 19:19

sziasztok

én nem vagyok sem anorexiás sem bulimiás, ezt leszögezném.

fogyókúrázó vagyok. a kövérségem ellen harcolok.

de nem koplalással, hánytatással, hashajtókkal.

ezektöl tönkremegy a szervezetetek!

komolyan... nem csinálok úgy mintha tudnám milyen a kettő közül akármelyik betegség... mert nem tudom. azt tudom milyen bűntudattal enni,

milyen utálni tükörbenézni, a kövérségem miatt...

fogyókúrázni is ésszel kell! választottam diétát, azt követem , sokat mozgok, és ennnyi!

borzasztó dolog a média is hogy csontsovány 40 kilós halálmadár nőket mutogatnak hogy ugy kell kinézni... NEM nem kell úgy kinézni!

tényleg lányok próbáljatok magatok kilábalni ebböl vagy segítséget kérni... egyetek, sportoljatok, és ÉLJETEK..

3191. Kyra16
2008. márc. 5. 18:25

Egyébként majd pont szakemberhez fog menni mindenki itt ha még a családnak ill. a legjobb barátoknak se meri elmondani. A szakember nagyon macerás, meg mit mondassz otthon hol voltál 2órán át? -szakembernél. Igen biztosan örülni fognak :S

Én is a sportot javaslom egyébként, én teljesen leálltam a hányásról meg a koplalásról is. Aerobira járok, szóval levan dolgozva majdnem minden amit megeszek. Ja és nem hízok :P Bár néha még benyomok egy-két hashajtót de ennyi. Meg tökre jó fittnek lenni meg másokat fikázni hogy nincs állóképességük meg minden. Amugy a bűntudat tényleg k*rva szar, önmagad elől menekülsz és ha nem figyelsz oda elöbb utóbb megőrülsz. :S

Szóval hajrá uccu sportolni de izibe :D

3190. d541350465 (válaszként erre: 3189. - 8da8a563b7)
2008. márc. 5. 14:52

Jó rendben ahogy gondolod,bár én úgy érzem hogy egy forum is tud segíteni...nem azt mondom,hogy szakember nem szükséges mert de igen nagyon is az, de ha a hasonló problémákat meg tudjátok beszélni az is segít(pl egy forumba)

üdv

3189. 8da8a563b7 (válaszként erre: 3188. - D541350465)
2008. márc. 5. 13:51
itt nem azon van a hangsúly, hogy ez nem normális. hanem, hogy ne itt kérjen segítséget, mert nem kap, hanem menjen szakemberhez. Ő tud segíteni :)))
3188. d541350465 (válaszként erre: 3186. - 8da8a563b7)
2008. márc. 5. 08:56

szia,ez szépen hangzik,de azzal hogy azt mondod hogy ez így nem normális nem érsz el semmit,mert az itt lévő emberek 99%-a tudja hogy így van DE nem tud ellene nagyon tenni:(( de egyébként aranyos vagy hogy próbálsz segíteni,csak szerintem a mód nem a legjobb:S

üdv

2008. márc. 5. 08:53
nem tudom hány évesek vagytok, de a szülők barátok mit szólnak ehhez???? ha én az utcán meglátok egy lányt aki tiszta csontváz... rosszul vagyok és legszívesebben kézenfognám és elvinném orvoshoz. siralmas. nektek nem valószínű, hogy valaha gyereketek lesz, ha így folytatjátok.
2008. márc. 5. 08:51
egyébként meg mindannyian menjetek el szakemberhez. nem normális dolog, hogy valaki hánytatja magát, vagy megvonja a jó falatokat magától. én most fogyizom picit, de meghalnék 2 nap alatt, ha még ennyit sem ennék. sportolni kell nem hányni meg nem enni.
3185. 8da8a563b7 (válaszként erre: 3163. - Pehama)
2008. márc. 5. 08:49
ha cukormentesen táplálkozol, vagyis édesítőt eszel, sokkal rosszabb. egy idő után a szervezetnek kell az igazi édesség.
3184. 8da8a563b7 (válaszként erre: 3183. - Árnyak)
2008. márc. 5. 08:44
menj szakemberhez.
3183. árnyak
2008. márc. 4. 19:59

Sziasztok!

Kérlek segítsetek nekem hogy hogy lehet kigyógyúlni ebből a betegségből. Én már nem nagyon bírom tovább testileg és lelkileg sem. Náam ez már kb másfél éve kezdődött. egy lelki trauma hatására evésbe folytottam a bánatomat, akkori 50 kilón pár hónap alatt 55 kg lett. A fájdalom elmúlt a súlyom megmaradt. Először, ha lehet így mondani okosan fogyókúráztam, ettem mindent csak mértékkel odafigyelve az időre, teltek a napok hónapok és eljutottam egy két almáig egy nap. Persze éheztem szomorú és megtört voltam de 47 kg. Ami furcsa hogy így sem voltam megelégedve magammal. Jöttek a mindennapos szédülések, hányinger a nadrágok leestek rólam.többször eldöntöttem hogy eszek, ahogy Merton mondaná a cél megvolt csak eszközöm nem volt hozzá.gyötört a búntdat minden falatnál, nagyon gyorsan viszont láttam az ételt. megílyedtem. az a gondolat motoszkát a fejemben hogy nem lehetek bulámiás..elég az anorexia...! van egy nagyon kedves ember mellettem aki mindenben segít, de még így se megy. az év elejétől ha mondhatni így tömegnövelésen vagyok....nagyon nehéz enni, nem is enni hanem a bűntudatot elviselni. soha nem voltam kövér, nem vagyok hízékony típus, nem értem hogy miért nem merek újra normálisan enni. régebben mindenevő voltam, éjjel nappal ehettem bármit...mostmeg még a burgonya, tészta ízére se emlékszek:( hiszitek azt hogy ezt csak saját magad tudjátok megoldani. vagy szerintetek van segítség? én nem akarom így leélni az életemet, én boldog akarok lenni, elmenni pizzázni a barátaimmal, vagy csak egyszerűen nem elmenekülni a családi ebédtől....!van segítség?

3182. Évice
2008. febr. 22. 18:49

Sziasztok!

Tegnap tényleg elhatároztam,hogy hízókúrába kezdek.Shopingolni voltam és semmit nem tudtam venni magamnak.xs-es nadrág is úgy állt rajtam....Szörnyen nézztem ki.Akármit felpróbáltam semmi nem állt jó rajtam.Beidegesettem,hova lettek a melleim?Mérgembe vettem 1 kakaós csigát és megettem.

Ma reggel a háziorvoshoz kellett mennem a szüleimnek gyógyszert íratni.Megláttott a doki és azonnal elküldött laborba,mert sápadt vagyok,na meg persze vékony,de hála a kabátba ezt nem látta."kislánynak" nevezett a 23 évemmel.(jövő7en lesz időm laborba menni)Hát igen,tudom,hogy szarul nézek ki.

Hogy fogjak hozzá a hízókurához,hogy lelkileg is túléljem?Nem akarom,hogy bűntudatom legyen minden 1es falat után.A legjobban attól félek,hogy sorra kihízom a ruháimat és szorít majd a nadrág,tapad rám a felső.Fúj ezt az érzést nem AKAROM!

A 7en szabadságon voltam és tudtam enni rendszeresen,jólesett,de jövő7től visszarázódok a taposómalomba.Sokszor kimaradnak az étkezések.Remélem megtudom oldani.Milyen élelmiszereket érdemes enni,Gabonákat,tésztákat,hüvelyeseket a melyek tartalmasak,de tele vannak vitaminokkal?Kedves Pirosalma a te segítségedre számítok!Köszönöm!

3181. b91a2b03bd (válaszként erre: 3162. - 4349a11e03)
2008. febr. 16. 15:34

Hogy jöttél rá?

Én szívesen segítenék!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook