Anorexia és bulimia (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Az ételtől undorom, nem a hánytatástól.
És azért mert szerintem dagadt vagyok.
De nekem mindenki mondja, hogy jó h nem esel össze. mert, hogy vékony a lábam. meg minden. De szerintem egyáltalán nem vagyok vékony. :\
Szia!
Nem tudom, hogy beteges-e avgy sem. De jó, hogy elgondolkoztál ezen....Ez azt jelenti, hogy kicsit meginogtál.
Ha kihányod azt amit ettél,akkor valószinűleg bulimiás vagy. Ha undorotsz tőle,akkor miért csinálod? Miért akarsz lefogyni 45 kgra?
Bocsánat, hogy ennyit kérdezek Tőled is és a Szélvésztől is,csak megpróbálom érteni, hogy miért akartok 45 kg-osok lenni....
Nekem is vannak problémáim az alakommal,de azért néha elgondolkozom, hogy vagy megpróbálok magamnak és a barátomnak megfelelni,vagy próbálkozom a lehetetlennel és a médiának megfelelően nézek ki,ami persze nem normális és nem egészséges....
Fiatalok vagyunk:) Ne tegyük magunkat tönkre már ilyen fiatalon:)
Figyu!
Nekem látszik a medencecsontom! Persze,csak ha állok,mert ha ülök,akkor kibugyok egy kis felesleg a gatyóból:D Az, hogy kilátszik a medencecsontom nem azt jelenti, hogy vékony vagyok,hanem hogy ilyen az adottságom...A hasammal nincsen nagy probléma... ellenben a combommal és a fenekemmel nagy gondok vannak:) Én inkább- azaz sajnos körte alkat vagyok....ezen igazából nem lehet változtatni...csak egy kicsit faragni:)
Én néha azon gondolkozom el, hogy nevetséges, ahogy néha viselkedem:) Én az 54 kg-omból leakarok adni,más meg hogy örülne,ha ennyi lenne.
De! Ott vannak a vékony alakkal megáldott lányok,akik semmitől sem hiznak...irigylem őket,de el kell fogadnom, hogy én nem az ő táborukat erősitem.
Neked kell mérleglned, hogy sportosabban akarsz kinézni,vagy inkább önmagad maradsz és elfogadod olyannak magad,amilyen vagy.
Amúgy nem vagy ostoba,hanem a média mindenkit meghülyít... Nem a mindennapi nőket mutatják nekünk,hanem csak bábukat... nem létező nőket.... igy persze, hogy minden lány úgy akar kinézni,mint Kate Moss, vagy [{[{[A HREF=" [link] TARGET="_blank"]}]}]Paris Hilton[{[{[/A]}]}]... de szerintem nem tőlük kellene példát vennünk...
Igazából lebeszélni senki sem tud téged,csak magadban tudod elhatározni, hogy vagy foglalkozol azzal, hogy 45 kg legyél... vagy inkább elmész a barátaiddal és jólérzed magad velük...
Sziasztok.
Szeretnék kérdezni valamit.
Nem eszek már körülbelül 2 hete. Vagy ha eszek is kihányom. Bűntudatom van, nem bírok enni. Undorodom tőle, és nem tudok mitcsinálni.
Leszeretnék fogyni 45 kilóra. most 56 vagyok.
Szerintetek beteges?
Bulémiás vagyok? Vagy talán Anorexiás?
Sziasztok!
Kicsit visszaolvastam és azért írok nektek, mert úgy érzem, hogy itt "rokonlelkekre" találtam:)
Kezdjük az elején: március környékén 51 kilóval indítottam a 162 centimhez. Előtte még sosem mutatott ennyit a mérleg..akkor úgy éreztem, hogy kész, vége, tennem kell valamit.
Elkezdtem futni és diétázni. Nem olyan drasztikusan, de leálltam az édességekről illetve tudom, hogy nem egészséges, de a reggeliket/vacsorákat kihagytam. Elkezdett ingadozni a súlyom 49-50-48-51, mert sosem bírtam rendesen tartóztatni magam. Jött az érettségi és tudtam, hogy nem tesz jót a teljesítményemnek a nem evés és futni sem volt időm.
Most, hogy végeztem az írásbelikkel kb 2 hete drasztikusabb diétába kezdtem. Most ott tartok, hogy tartósan 47-48 kiló körül mozgok és imádom. Folyton nézegetem a tükörben a vékony combjaimat és a kiálló csontokat (főként medence, és borda) és itt jön az ami megijeszt: egyszerűen tetszenek a csontjaim...a családom folyton szörnyülködik, ha meglátnak, én pedig szeretem. Nézegetem a neten az elvileg betegnek/anorexiásnak nevezett lányok fotóit és belőlem nem a szörnyülködést váltja ki, hanem inkább az irigységet...
Nem tudok leállni. A szüleim féltenek, és tömnének én pedig szeretnék 46, majd 45 kiló lenni. Ezalatt még nem gondolkodom...de már semmin nem lepődnék meg..
Emellett újabban bűntudatom van, ha eszem...és csak akkor érzem jól magam, ha éhes vagyok. Imádom az éhségérztetet, olyankor elképzelem magamban, hogy most biztosan "égeti a szervezetem a zsírt" és fogyok...
Mindenkinek bizonygatom, hogy én ugyan nem vagyok beteg, de kicsit megingok néha.., hogy mi van, ha mégis...??
Igazából nem tudom, miért akarok 45kg lenni. Akarok is, meg nem is. Akarok, mert akkor nem jönne meg a havi (így nem kéne ezt a kellemetlenséget elviselnem) és talán még a melleim is kisebbek lennének (ergo: utálom őket, pedig nem nagyok)de mégis: sokkal sportosabban néznék ki! Másfelől viszont nem akarok, mert akkor hullana a hajam, székrekedésem lenne, szívizomgyengeség és miegyéb. Szóval igenis meg nem is. Igazából nincs semmi bajom az 55 kilómmal.
Nekem alapvetően nem látszik a medence-csontom, mint más, sok lánynak, de a bordáim mélyebb lélegzetvételnél kilógnak. Mégis sokszor gondolom azt, hogy milyen jó lenne, ha nekem is kilátszana a medencecsontom és a bordáim sokkal jobban.
Remélem most kielégítő választ kaptál.
Tudod, hogy örülnék, ha nem kéne ezzel foglalkoznom és ha valaki végleg le tudna beszélni erről ! ! ! ! ! Bár ne lennék ilyen ostoba!
Te is segíthetnél...K.K.
Szia! Megkérdezhetem, hogy miért akarsz 45 kg lenni?
Azaz én is szeretnék vékony lenni,de tapasztalatból tudom, hogy a fiúknak az olyan lányok jönnek be, akiken van azért mit fogni,persze nem sokat,de azért legyen egy kis fenekük,vagy mellük:) (Mondjuk nekem most rendesen van feleslegem:D:S)
De ha megfogatsz egy tanácsot: kicsit egyél többet,nehogy úgy járj,mint én.... legalábbis nálam mindig ez volt:S : Ha egyik nap nem ettem szinte semmit,akkor másnapra olyan éhes voltam, hogy nem számitott mit,de ennem kellett valamit... és ez legtöbbször kakaóscsiga,melegszendvics mindennel megtömve vagy csoki volt.... aztán ezt igy többször eljátszottam és a fogyás helyett hizás lett.... de ez az én saját tapasztalatom:)
Szia, mi lesz ha kipróbáljuk?
Amúgy nem értem hogy az aspirin meg a koffeintabi mivel hatnak egymásra vagy valami. Az egyik élénkít a másik meg fájdalmat csillapít... nem?
Na én ma kezdtem el a teljesítmény-növelést. Szándékosan írtam ezt és nem pedig fogyókúrát. Meglehet, fogyni is fogok, de ez csak mellékes célom. A mai kajám: reggeli- 1 répa. Ebéd: 1 joghurt. Uzsonna: 1 joghurt. Vacsora: 1 alma. A teljesítménynövelés azzal jár, hogy nem eszem napi 500kcal -nál többet + edzem is. Ma futottam 4 km-t.
Elhatározásom meggondolatlanságból fakad, de nem érdekel nagyon. Nincs rosszabb érzés annál, amikor az ember teleeszi magát - már csak dacból- és utána meg ott a lelkiismeretfurdalás...Vagy képtelen lefutni 5 kilométert !!!
Nos. Gyorsan visszaolvastam az irásotokat:)
Én még sosem voltam anorexiás és bulimiás sem. Ha ismernétek engem,és látnátok élőben,akkor tényleg észre lehet venni, hogy van rajtam pár kiló fölösleg:)(a testömegem és a testmagasságom alapján is:)) Az adataim szerint hiába vagyok normális súlyú,ha a való életben ez nem igy van..... Tehát én nem azt mondom, hogy kövér lennék,mert nem vagyok az,csak van rajtam mit fogni:)
Inkább körte alkat vagyok,tehát a popsim és a combom nagyobb a kelleténél. Ezért gondoltam, hogy átformálom RR-val a fenekemet és a combomat,de ez valahogy nem sikerül....
Az egészségemet tuti, hogy nem veszélyeztetné a fogyókúra,mert már többen is mondták, hogy jó formás lettem:D :S Nem akarok csont és bőr lenni,csak ami felesleg van rajtam,attól tudnék megszabadulni.
Csak van egy kis baj....
1.Úgy látszik az "életmódváltásom" nem jött be.... azaz semmit enm fogytam.
2. A tornával, a szobabiciklivel és a Leg Magickel sem értem el eddig eredményt....
Ezért gondoltam, hogy megpróbálok valamilyen diétát betartani.... Ha az sem sikerül,akkor elkezdhetek gyűjteni egy zsirleszivásra:D Na de a viccet félretéve:) Ha 50kg alá is megyek,higyjétek el,semmi bajom nem lenne. Tudom hol a határ. Tudom mennyi felesleg van rajtam.
Csak egyszer láthatnék már egy kis eredményt:D
További kellemes napot midnenkinek;)
Ha elkezdem a nem evést, szüleim rögtön felfigyelnek rá. Azt mondják, hogyha nem eszem, máris hívják a Vadaskertet (az egy gyermekpszichiátriai kórház) és bevisznek oda. Ilyenkor abba hagyom a "szórakozást", no nem azért mert félek, hogy bevisznek oda, hanem mert rájövök: ha pl. lefogynék most 55kg-ról 45-re, akkor valószínüleg egy éven belül a kétszeresét híznám vissza!
Csak akkor fogom megtenni(55ről 45re fogyni, bármi áron), ha nem lesz jobb nyaram mint a tavalyi. Ha szar nyáriszünet ígérkezik. Akkor aztán fenyegethetnek bármivel, s ha bevisznek a Vadaskertbe, hát Istenem, majd MEGSZÖKÖM.
Közületek van valaki, aki szintén nem feltétlenül akar fogyni (mert fél, hogy többet hízik vissza-mert az valószínű). Én csak ezért nem merek fogyni -EGYELŐRE- : mert félek, hogy visszahízom, esetleg többet is...Ki van még így ezzel? Esetleg fenyegetőztek valakinek a szülei már azzal, hogy kórházba viszik (a nem evés miatt)????
Minkdettő igaz, sajnos...:-( De alapvetően én úgy látom, az első a meghatározó.
Pl. ha egy anorexiás egy másikat reálisan lát, csak magát nem. Tehát gyak. azonos külső mellett magát kövérebbnek látja.
Szia, Welkin!
Tudom én, hogy nem akarsz ártani, ezt egy percig nem gondoltam, tudom, hogy jó szándékkal írtál:-)
Mindazináltal: K. k.-nak a jelenlegi testtömege és testmagassága alapján a további fogyás egészségét veszélyeztetné.
A tanácsok pedig egyértelműen fogyásra irányultak, egy anorexiásokról szóló topikban nem feltétlenül okos ilyen tanácsokat adni.
Az ötszöri egészséges étkezés ugyanúgy lehet káros, önmagában nem sok mindenre garancia. Pl. a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ugyanúgy káros lehet, ha mellettük más ételt nem eszik eleget az ember, önmagukban ezek tápértéke (alacsony energiatartalom) elégtelen.
A mozgásról annyit, hogy egyrészt a fél óra zsírégetés nem igaz, ill. nem így, és önmagában ennek az elvnek a betartása túl sokra kényszerítheti (mivel ezek alapján még többet kell mozogni) rá az amúgy is alultáplált szervezetet.
Elég mélyen foglalkozom a kérdéssel, és föl kell hívni a figyelmet ezekre, amíg nem késő (márpedig itt senkinek sem késő). Nem fölösleges ijesztgetés ez, és egy nő számára pont egy oylan kérdés, ami elgondolkodásra késztetheti.
Én így látom:-)
Azért ezt ki kellene vizsgáltatni.
A visszér viszont egészen más, az alvadási faktorok hiánya vérrögképződést okozhat.
Ilyen körülmények között a drasztikus diéta nagyon veszélyes.
K-vitamin-hiány kizárható?
A szabálytalan nemi ciklust elviekben a májjal kapcsolatos problémák is okozhatják, de hogy a te esetedben ez mennyire játszik szerepet (sajnos a diéta miatt nehéz a kettőt elkülöníteni), mivel nem vagyok klinikus, nem tudom.
háát nekem is akkor 52 kgnak kéne lennem, ha nem fogyózok sokáig mindig kb annyi vagyok.. de én nem érzem úgy jól magam, nem gáz úgyse nem az, mert nekem igazából csak a hasamból kéne fogynom..de onnan sose sikerül annyit... de akkor is..olyan hülyén érzem magam ha annyi vagyok...mintha kb 100 kilós lennék:D
A szálkásítást meg sajnos csak edzéssel.. :( én pl a vállamra szoktam sokat edzeni súlyzókkal, sokat tud dobni tényleg!!
szerintem is.ha én igy érzem jol magam a börömbe akkor nem érdekel hogy mit mondanak persze tudom hogy aggodnak miattam.de én nagyon szarul érezném magam a börömbe ha dagadtabb lennék.
de ezek szerint te is fogyozol?hány kilo vagy?
igen azért szerintem is dúrva!!! én se nagyon merném azért, max 1x...
És szerinted igazuk van? Az én családom annyira tud TÚLOZNI amikor a fogyásról van szó.. Szerintem ez nem igaz hogy mi kövérebbnek látjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk, hanem más az elvárásunk mint ami nekik tetszik...
Pirosalma!
Igazad van,én vagyok a hibás,de ha figyelmesen olvasol akkor láthatod,hogy ezek a tanácsok k.k.nak szóltak akinél ha jól tudom szó sincs ilyesmiről,de ki kellett volna emelnem hogy egészséges embereknek akik fogyni akarnak,azoknak szoltak a soraim.Amugy tisztába vagyok a betegséggel,magam is szenvedtem benne,azóta hál istennek túlvagyok rajta,és most is egészségügyi pályára készülök és foglalkozok ilyen tipusú betegekkel és elhizotakkal is.Ugyhogy ennek szellemében probáltam tanácsot adni.Véletlenül sem ártó szándékkal.De ha mégegyszer elolvasod azokat amiket irtam,akkor a táplálkozást is az egészséges oldalárol probáltam megfogni,az pedig senkinek sem árt,sőt az anorexiába és a bulémiába is segitő lehet.Persze elengedhetetlen a pszichológusi segitség is.
Viszont magamrol tudva nagyon kevés ember fordul szakemberhez,és a legtöbb ilyen ember itt keres tanácsokat és megoldási lehetőségeket.SZóval ha felhivjuk a figyelmet arra,hogy napi 5szöri egészséges ételekből álló étkezés és a mozgás mennyire hasznos,az szerintem teljesen pozitiv,minden esetre jobb mint ijeszgetni őket meddőséggel,amivel csak felesleges stresszt váltasz ki belőlük(ezt tudnád,ha mélyebben foglalkoznál a kérdéssel),amivel mégjobban beletaszitod őket a betegségbe.
ÁRtani nem akartam senkinek,saját tapasztalataimat adtam át.
Szia, Csillag!
Hogy érted, hogy rossz? Vannak igazolható jelei (a laborvizsgálaton: sGPT vagy ALAT, sGOT vagy ASAT, gGT emelkedett)?
Nem hinném, hogy késő lenne!!!:-) Még meggyógyulhatsz, minden tekintetben!:-)
Hú, azt inkább ne próbáljátok...
És nem jó ennyi kávé, ennek is komoly következményei lehetnek.
Szia, Gaby!
A fiatal korban végzett intenzív fogyókúra (alapvetően akkor, amikor már nincs is fölöslege az embernek, de még tovább akar fogyni, lásd: anorexia n.) igen, okozhat meddőséget:-(
További ajánlott fórumok:
- Vékony, vagy átlagos testalkatú lányok! Zavar titeket, hogy állandóan anorexiásnak neveznek?
- Miért lennék anorexiás?
- Unokahugomnál anorexiára gyanakszom, kihez forduljak, ki segíthet?
- Alig egy éves kislánynál anorexiát állapítottak meg. Volt-e valaki ilyen helyzetben?
- Evés zavarral küzdők fóruma. Bulimia, anorexia, kényszeresevés stb.
- Az anorexiások ugyan éheznek, de nem éhesek?