Anorexia és bulimia (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Szia hedit!
En 15 eves vagyok es 6 eve jarok balettre.2 Eve versenyekre megyunk es ezert mar eleg kemenyen edzunk.Az edzom azt mondta, hogy koverek vagyunk es le kell, hogy fogyunk.En 160 cm es 48-49 kg vagyok de en szerintem tul kover vagyok a baletthez.Ez 1 normal suly de a tancban nem normal sulyunk kell, hogy legyen hanem sovanynak kell lenni.Vannak meg normal sulyuak de azoknak is le kell fogyniuk.En szerintem 38-40 kene legyek es ennyi is szeretnek.De nagyon nehez...Nem eszek zsirt, kenyeret de este mindig teletomom magam.Pl. most megettem 3 szelet tesztat, es buntudatom van.Ilyenkor mindig jon, hogy felpofozam magam mert gyenge voltam.Edzes kozben vegig latom magam a tukorbe es olyankor nagyon szegyelem magam.Mikor tul sokat eszek vagy olyat eszek ami hizlal nagyon szomoru vagyok mint most.Tudom, hogy nem vagyok kover de megis le akarok fogyni, hogy meg vekonyabb legyek.Az edzom azt mondta nekunk, hogy ha nem fogyunk le akkor nem vissz minket versenyre meg nem lephetunk fel mert ott szoknyaba kene lenni mi meg tele vagyunk narancsborel.Pedig 1 kover lany sincs mind1ik normal sulyu, csinos.De hiaba a tanc az ilyen, ugyhogy megertem a lanyodat.Na most sokat irtam :D koszonom, hogy meghalgatatok pusszi.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a jó tanácsokat. Én is arra gondoltam, hogy "rányitok", így az edző felé is megmarad a bizalma. Mikor hánytok az mikor van? Az evés után közvetlenül vagy vártok valamennyit? Csak azért kérdezem, mert nem akarok egész nap a WC előtt állni. Bár hazudnék, ha azt mondnám nem szorul össze a szívem, mikor hallom, hogy WC-re megy. Az már bennem is felmerült, hogy előbb-utóbb az edzőnek is hazudni fog. Azt én is észrevettem, hogy megszállottként jár edzésre és szerintem attól fél, hogy meghízik. Egyébként ez a ritmikus sporgimnasztika az a sport ami ontja magából az anoreiásokat és bulimiásokat. Ha megnézitek egy RSG versenyzőket, látjátok, hogy mindegyiknek a 170 cm-hez jó ha 45 kg társul. Neki is van egy edzőtársa 18 éves, de kinézetre úgy néz ki mint egy 13 éves.És az a szomorú, ők jutnak ki versenyekre, tehát azt látja, hogy ez a "trendi". Mikor még nem tudtam erről az egészről, már akkor beszéltünk róla, hogy inkább a tanulásra kellene összpontosítani. Elvileg szeptembertől, már csak heti két alkalommal fog lejárni, mert kéttannyelvűben jár és az mellett nem lehet versenyszerűen sportolni. Nem tudom, hogy ez hova fog vezetni. Nem tudom melyik gyógyítható jobban, ha lelki problémája van, vagy ha a testképe torzul? Az a legszomorúbb, hogy még én is szégyellem, a páromnak sem mondtam el.
Szia, Kyramoon!
"Érdekelne, hogy a nyelőcső/gége képes e regenerálódni vagy a folyamatos hányások valóban ott is elváltozásokat okoznak?Ha havonta egyszer éri irritáció, az is nagyon káros e?" - igen, képes rá, elsősorban a gyakori hánytatás (gyomorsav) károsítja a nyálkahártyát, de nem lehet azt mondani, hogy havi 1-2 alkalom nem káros, lehet pl. reflux a vége (a záróizom meglazul).
De a fene tudja, nem vagyok orvos, különösen behatóan nem foglalkoztam ezzel, nem látom át annyira, sajnos. Lehet, idővel ilyen esetekben is kialakulhat fekély vagy más, nem tudom.
Semmiképpen sem jó a jelenlegi helyzet...:-(
Szia:-)
Így a helyes:
Szénhidrát (cukor, keményítő főként): 4,1 kcal/g (4-nek lehet venni)
Fehérje: 4,1 kcal/g (4)
Zsír: 9,3 kcal/g (9)
Ezek alapján lehet számolni az ételek energiaértékét. Pl. a színhús 100 g-jában (nyersen mérve) van 20 g fehérje, 2 g zsír, 0 (elhanyagolható) szénhidrát, ez összesen 20*4+2*9 ~ 100 kcal/100 g.
A zsírosabb húsokban kicsi kevesebb lehet a fehérje (15-18 g/100 g), a zsír pedigtöbb (2-20 g/100 g).
Nem az számít, hogy miből van, hanem hogy mi (fehérje, szénhidrát, zsír) és mennyi (hány g). Tehát ha húsból eszel 10 g fehérjét, az ugyanolyan, mint ha tojásból ennéd.
1 db tojás 5,5 g (3 g a fehérjében, 2,5 a sárgájában) fehérje és 5 g zsír (a sárgájában), azaz kb. 68 kcal/db.
Az utolsó kérdésedet nem egyszerű megválaszolni, mivel a fehérjeigény jelentősen változhat attól függően, hogy mennyi szénhidrátot (és energiát) viszel be. Ha kevés szénhidrátot eszel, akkor a szervezeted több fehérjét fog elhasználni, tehát a fehérjeszükségleted nő. (De vannak egyéb tényezők, amik ezt jelentősen módosíthatják, ezekre nem térek ki.)
Egészséges, jól táplált ember fehérjeszükséglete 0,8 g testtömegkilogrammonként.
Szia HEDit!
Én ma fedeztem fel a fórumot, s az előbb írtam le saját élményemet a bulimiáról.Az én édesanyám is nagyon aggódott tinédzser koromban értem,ezért együtt érzek veled és el kell mondanom, nehéz hónapok állnak előtted. Saját magam árulom el azzal,ha leírom, hogy a bulimiás szándéka a betegsége eltitkolása, hiszen a hányás már önmagában is gusztustalan. Figyelj nagyon a lányodra,mert lehet, azt fogja mondani, hogy ő már abba hagyta a hányást, és szeretné is valószínűleg, főleg, ha szembesítik ennek a negatív következményeivel, de ez olyan ,mint a cigeraretta, és szomorú, de igaz, hogy maga a hánytatás meg is nyugtatja az embert.
Én most 29 éves vagyok, csinosnak mondott nő, de alkalmanként még most is előfordul, hogy idegesebb periódusaimban befalok valamit és hánytatom magam. Ez jóval ritkábban fordul elő, mint tinédzserkoromban (akkor akár napi 5-6 alkalommal is előfordult,most kb.havonta egyszer), csak az a különbség, hogy tiniként anyukám erre rájött, most pedig évek óta mindenki azt hiszi, hogy már rég felhagytam ezzel. A bulimiás azt mondja, kövérnek látja magát és napjai nagy részét a saját súlyával való foglalkozás tölti ki. Annyira sokat foglalkozik az alakjával, hogy testképe torzul, pedig valójában nem a testével van a baja, hanem a lelkét nyomja valami. A pszichiáterem azt mondta, minden egyes hányásnál az elfojtott problémámaimat hányom ki, és valóban megfigyeltem, hogy ha ideges vahyok vagy valami kellemetlen érzés tör rám, automatikusan megyek a hűtő felé, és tudom, hogy többet fogok enni a kelleténél,amit azután kihányok.Utána pedig szabályszerűen megnyugszom.
Emberek között nagyon jól lehet a bulimiát szabályozni. Úgy tűnik, hogy alig eszik valamit az egyén,tehát nincs is mit kihányni,de pl. nálam tinikoromban úgy volt, hogy már a kevés ételt is kihánytam ,és csak később alakult ki az ún. falási roham.Arra is ügyeltem,hogy az egészséges táplálék bennem maradjon, ezért javaslom, hogy főleg a kalóriadúsabb ételek elfogyasztásakor figyelj a lányodra, bár az is lehet( és legtöbbször ez így van), hogy titokban vesz be nagyobb mennyiségű táplálékot.
Egy jó pszichiáter sokat segíthet, bár a betegségtől valóban nagyon nehéz megszabadulni. Engem tiniként az rettentett el tőle,amikor szembesítettek vele (nem egyszer-kétszer,hanem sokszor),hogy tönkremennek a fogaim,a bélrendszerem,a nyelőcsövem, s büdös lesz a leheletem a feljövő gyomorsavtól. Ennek ellenére és mindezek tudatában még mindig ott tartok, hogy kb.havonta egyszer rámtör.
A többiek véleményét is kérdezem, s ha van kérdésed,Edit, hogy egy bulimiás szemszögéből, hogy is zajlik ez a betegség, itt vagyok.
Pirosalma!
Lenne egy kérdésem. :D
Kémián vettük annó hogy a húsokban grammonként 4kcal val. (a csokiban saccperkábé 6kcal/g.- ez mellékesen) Namármost azért 4kcal/g mert fehérje vagy azért mert hús? Úgyértem ha a fehérjét tojással akarom pótolni, nem pedig hússal, akkor a tojásban ugye nem 4kcal/g van?
Mármint hogy a szükséges fehérjemennyiséget (aminemtom mennyi) betudom-e vinni olyan kajával ami kevesebb kalóriát tartalmaz?
Szerintem sem számonkérni nem kéne rajta sem orvoshoz cipelni, hiszen ha eddig titokban tudta tartani akkor ezután is tudja majd, maximum az edzöjének sem fog szólni.
Az meg hogy bulimiásokkal kéne beszélnie az sztem teljesen másik irányba vinné és nem a gyógyulás felé. (énis szivesebben hallgatom azt aki tippeket ad, mint azokat akik "gyógyuljmegezigynemjó"-t adják)
Hedit72, szerintem próbáljon meg rányitni (ha épp otthon csinálja). Így mindenképp elkéne mondani hogy mit csinál és miért csinálja, és emellett nagyon elszégyelné magát (tapasztalat). Egyébként nem kellemes hányni szóval arra nagyobb esély van hogy leszokik róla minta pl.: anorexiás lenne.
Egyébként ha egészségesen eszik (amit írt, hogy rozskenyér meg sali) és ennyit tornázik mellette nem kéne félnie hogy elhízik, ha meg megkívánja a pizzát vagy a többi ilyen szenny kaját keveset egyen belőle és lassan. szerintem
Szia, Awalon!
Természetesen ez is segíthet, de én legelőször is szakértőre bíznám, elsősorban olyanra, akinek ez a szakterülete.
Szia, Edit!
Amiket az előző hozzászólásomban is írtam: hashajtás, vízhajtás, beöntés, étrendkiegészítők, fogyasztószerek, koffein stb. Vagyis minden olyan dolog, ami a fogyásra, a testtömeg megtartására közvetlenül vagy közvetve (éhségcsökkentés) irányul. Ide sorolható még a túlzott testedzés.
"...a köztudatba szerintem csak a hánytatás van." - a hashajtás is, de kétségkívül a hánytatás a legismertebb.
"Ma is beszéltem az edzővel, mondta, hogy a tegnapi vacsora és a mai reggeli már benne maradt." - figyelni kell erre nagyon, mert könnyen el tudják titkolni az ilyet...
Hozzáteszem, nem biztos, hogy egyszerű bulimiáról van szó. Társulhat hozzá anorexia n., vagy lehet, egyszerűen csak így tudja kordában tartani a testtömegét, ami kell az adott súlycsoporthoz. Próbálj meg beszélgetni vele, megtudni ezeket.
Én nem bíznám az edzőjére, nem azért, mert nem bízom benne, hanem mert ez nem olyan probléma, amit így el lehet intézni, legalábbis az esetek túlnyomó többségében nem. Úgy tűnik, a betegsége tudatában van, ilyenkor egyszerűbb a helyzet. A megoldás pedig attól is függ, mi a probléma pontos oka (anorexia n. stb.).
"Mire gondolsz?" - emésztőrendszeri megbetegedés (gyulladás, fekély) vagy vérkeringési stb. Nagyban függ ez attól, mit és milyen mértékben csinált. Ne ijedj meg, mindezek helyrehozhatóak könnyűszerrel, csak meg kell tenni a szükséges lépéseket:-)
Privát üzenetet is írhatsz természetesen, ha úgy jobb.
Szia Edit!!
Én 18 éves vagyok..és apárommal a kórházba ismerkedtem meg...ő is bulémiás volt...13 évesen kezdte..ez elég érdekes 1 fiúnál...de 16 évesen ekrült kórházba és 18 évesen került ki..1 évet bent töltöttünk együt...egymást segítettük h minden menjen..én egyek..ő meg tarcsa magában az ételt...szerintem az lene a legjobb ha nem akar orvoshoz menni..1 olyan emberrel kéne beszélnie aki szintén ebbe a betegségbe szenvedett..az talán ráébreszti h milyen is ez...tudom ez elég durva megoldás...de ezen segíteni kell..mert a végén már mikor elvileg "leált" is meghánytatni akarja magát..és akkor már nem ételt hanem és bocsánat h ilyet írok..vért és epét fog hányni!!! A barátom mondta h nem akart orvoshoz menni...erre ezt lett a vége....
Szia Pirosalma!
Én úgy tudom, hogy csak hánytatás. De milyen módszerekről írsz? Eszembe se jutott, hogy így is lehet, a köztudatba szerintem csak a hánytatás van. (még jó!) egyébként 167 cm magas és 51 kg. Szóval én látom "gebének" bár szerintem egy kicsit hízhatna. Ma is beszéltem az edzővel, mondta, hogy a tegnapi vacsora és a mai reggeli már benne maradt. Szerinte úgy néz ki a dolog, hogy csak azokat hányja ki, ami szerinte hízlal.. Pl. pizza. De a rozskenyér, vajjal, salátalevéllel, sonkával és sajttal az benne marad. Egyébként igazad mindenképp el fogom vinni... Azt írod, hogyha az egészségi állapota indokolt akkor más kezelésre is szüksége lehet. Mire gondolsz? Én lehet, hogy csak hétfőn a munkahelyemen tudom megnézni amit írtok, de hétfőn mindenképp jelentkezem. Köszönös a segítséget.
Szia, Edit!
A lelki oldalát pszichológusnak kellene egyengetni, de ti is próbáljatok meg vele szót érteni! Ha az egészségi állapota miatt indokolt, akkor más kezelésre is szükség lehet, a házi orvost érdemes bevonni.
Nem, külső segítség nélkül alapvetően nem lehet ebből kigyógyulni.
"Az orvos azt mondta, hogy még 1-2 hónapot várjak..." - nem szeretek orvosokat bírálni, ez baromság, és felelőtlenség ilyet állítani, szerintem. Vidd el nyugodtan, minél előbb! Azért azt jó lenne fölmérni, milyen módszereket alkalmaz (hashajtó, vízhajtó, hánytatás, beöntés, étrendkiegészítők, esetleg fogyasztószerek. koffein stb.).
Szia Senico!
Köszi válaszodat. Az orvos segítségnek már is utána néztem van is pszihológus. Csak az a baj (és az edző szerint is), hogy hallani nem akar róla. Az orvos azt mondta, hogy még 1-2 hónapot várjak, és ha nem lesz javulás vigyem el. Remélem hamarosan a lányom is belátja, hogy segítség nélkül nem fog menni. De ezt hány évig lehet úgy csinálni, amíg nem lesz baj belőle? Most nem pont a halálra gondolok, de tudom, hogy nagyon sok egyéb is lehet belőle (pl. fogzománc, nyelőcső repedés és gyulladás stb.)
Szia Edit!
Hú szegény, nagyon nehéz lehet ezzel szembesülni, visszagondolva én is nagyon sajnálom az anyukámat, hogy miken ment keresztül mellettem. Nem tudom, hogy ki lehet -e gyógyulni ebből orvosi segítség nélkül, de ha orvoshoz fordultok abból biztos nem lehet baj. Talán az lenne a legjobb, ha egy kis ideig még tényleg nem szólnál róla, már az edző miatt is, és ha nincs semmi pozitív változás akkor lépni kell. De szerintem előbb-utóbb úgyis tiszta vizet kell önteni a pohárba. Talán ha sikerülne más témában bizalmasan elbeszélgetnetek, magától felhozná a dolgot. Nem tudom, csak találgatok, midenesetre nagyon nehéz lehet most neked.Vagy mi lenne, ha egy szakértőtől kérnél segítséget, pl. a Nevelési Tanácsadóban, vagy az iskolapszichológusnál a lányod tudta nélkül, biztos tudnának valami okosat mondani.
Sziasztok!
Már napja olvasom a fórumot és a segítségeteket szeretném kérni mert úgy gondolom ebben Ti tudtok a legtöbbet segíteni. Én egy aggódó édesanya vagyok és van egy 16 éves lányom. Ő versenyszerűen ritmikus sportgimnasztikázik, ez heti 5*3 óra edzést jelent. úgy pár hete az edző szólt, hogy a gyerek bulimiás és abbaszeretné hagyni, de már 1 éve csinálja a hánytatást, és nem tudja abbahagyni. Mondta az edző, hogy egyenlőre ne tudjon a gyerek arról, hogy én tudok róla, hátha neki sikerül "észre téríteni". Én mióta ezt tudom teljesen kétségbe vagyok esve. először is miért nem nekem szólt??, Ezt tényleg abba lehet hagyni orvosi segítség nélkül? Én most mit csináljak és mit ne csináljak?
Szia!
A válaszom mind két kérdésedre, hogy nem tudom. Mióta az eszemet tudom, fogyóztam, és egyszer sikerült.Amikor a szüleim megelégelték 2 hónapig kórházban voltam, de utána még néhány évbe tellett, amíg valamennyire helyére kerültek a dolgok. Mint már írtam, a testsúlyhoz való hozzáállásom, még mindig nem teljesen egészséges, de kiegyensúlyozott életet élek, megpróbálok egészségesen táplálkozni, és messze elkerülök minden szélsőséget.Remélem , neked is mihamarabb sikerülni fog rendbetenni az életed! Én drukkolok neked!
További ajánlott fórumok:
- Vékony, vagy átlagos testalkatú lányok! Zavar titeket, hogy állandóan anorexiásnak neveznek?
- Miért lennék anorexiás?
- Unokahugomnál anorexiára gyanakszom, kihez forduljak, ki segíthet?
- Alig egy éves kislánynál anorexiát állapítottak meg. Volt-e valaki ilyen helyzetben?
- Evés zavarral küzdők fóruma. Bulimia, anorexia, kényszeresevés stb.
- Az anorexiások ugyan éheznek, de nem éhesek?