Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
még egy tipp eszmbe jutott, azoknak, akik esetleg rendelkeznek szárítógéppel:
a nem mosható toll és pehely párnákat, takarókat, meg ezerféle dolgot, amit nem tud, vagy nem akar az ember 60°-on kimosni, simán át lehet pörgetni-forgatni egy félórás-órás szárítóprogin, nálunk már a félórás sütögetés is elpusztította a petéket és a dögöket is!
és a fóliázott ágyról az ágynemű szintén sarkalatos pont lehet, azt én minden nap alaposan felráztam felkelés után, nehogy a napközbeni háborítatlanság arra ösztönözze a dögöket, hogy ott bekkeljék ki a nappali időszakot, és nem az ágyon, hanem egy fém szobainason, valamit szék támláján tároltam őket napközben - hetente ki is mostam a huzatokat, a takarót, párnát pedig bedobtam a szárítógépbe - tökjól felhabosította a tollpehely cuccokat, nem is gondoltam volna korábban, hogy erre is jó lehet. /akinek nincs szárítója, ki teheti a napra, gondolom, de nekem sajnos nincsen erkélyem, csak amolyan semmirejó francia.../
ja, még két tévhitet szeretnék eloszlatni, mert mi is belefutottunk ezekbe:
az egyik a kétoldalas ragasztó csík, sz@rt se ér!!!! simán átsétálnak rajta, NEM RAGADNAK BELE!!! én is ezzel próbálkoztam először, mert azt gondoltam, jóval könnyebb kezelni mint a folyós ragasztógélt - és az se fenyeget, hogy magam belenyúljak, az ágyneműm beleérjen, stb... ezért kezdetben körberagasztottam a fóliám széleit vele, de csípéseim továbbra is voltak, ezután vetettem be a ragasztógélt, amit közvetlenül a kétoldalas ragasztócsík teteére nyomtam rá, így jól láttam, hogy hol kell vigyázni, hol ragad a kóceráj - mert a gél amúgy átlátszó! ez - és csakis ez - válik be, ebbe tényleg beleragadnak.
.
a másik tévhit, hogy magán a csúszós felületű fólián nem tudnak mászni a poloskák, mert nem bír megtapadni rajtuk a talpuk - ebbe amerikai fórumokon is gyakran belefutottam - de nem igaz, nagyon is jól másznak rajta! saját szememmel láttam!!! tehát a fóliáázás önmagában megint csak nem elegendő, ha a ragasztót kihagyjuk, sz@rt sem ér!
és azért az is fontos tapasztalat - a "kezdőknek" írom -, hogy a teafaolaj bármennyire kényelmes megoldásnak tűnik is (csak bekeni, befújkálja magát az ember és kész), sajnos önmagában ugyancsak kevés, én is ezzel kezdtem, még a fólia előtt, hát.... inkább nem ecsetelem, de simán "megharaptak" a dögök, tudjátok hogy van ez, aki éhes... az nem válogat -lehet hogy "undorodtak", de bakker, azért csak megcsapolták a vérkészletem, szal... nem lehet ezt a problémát megúszósan kezelni, legalábbis hatékonyan nem, és senki ne feledje: ezek a dögök nagy túlélők és négyzetesen szaporodnak! egyetlen páros maradjon életben, és szaporodnak is mint a nyulak! vagy jobban ;) hát ennyi lenne, ha csak egy-két ember fogadja meg az általam tesztelt módszert, annyival is kisebb az országban jelenlevő poloska-populáció mérete...
a módszer lényege nem bonyolult, és nem is drága! bárki által hozzáférhető, minimális befektetésből, és sokkal kevesebb kényelmetlenséggel jár, mintsem az ember előzetesen gondolná, hogy ne kelljen keresgélni, ismét leírom, összefoglalva, tehát a lényeg:
alaposan lefóliázni a fekvőhyelyeket - mi a földig fóliáztuk, telibe, gőzölni se gőzöltünk előtte, mert minek, aki alatta tanyázik, úgyis ki kell jöjjön, ha éhezik... szóval, mi csak alaposan kiporszívóztunk egy nagyon erős, nagy teljesítményű kárpittisztító porszívóval - és a fóliára körben, teljes szélességben BioStop egérragasztó gél csíkot nyomtunk ki, két csíkban.
így, ha meg akart minket közelíteni akár egyetlen bogár is, azon át kellett kelnie, még akkor is, ha az ágy kárpitjába fészkelte volna be magát, így esélytelen volt, hogy egyetlen darab is feljusson az ágyunkra!
- amelyik a plafonról érkezik, lelke rajta, ha meg is csípett volna (de nem!), akkor is visszafelé igyekezve a rejtekhelyére, mindenképpen meg kellett volna járja a ragasztót - ami a tévhittel ellentétben igenis MEGÖLI a dögöket, ugyanis az egy dolog, hogy menthetetlenül beleragadnak, de saját szememmel láttam, ahogyan feloldja őket szépen lassan a ragasztó anyaga - nem tudom, miből van, de áll. nem mérgező, viszont tényleg szinte a felismerhetetlenségig feloldódnak bele a dögök, ezt tapasztaltuk -
teafaolakat a biztonság kedvéért használtunk, egyrészt a plafonról várható dögök elriasztására, másrészt, mert nappal is csak tartózkodik az ember a lakásának azon helységeiben is, ahol ágyak vannak, szal... mindent nem lehet fóliázni, se kanapét, se fotelt, se kárpitozott székeket, stb...
ezeken felül készítettünk még co2-csapdákat (youtube videók alapján), ez közvetlenül talán nem, de közvetett módon voszont igenis MEGÖLI a dögöket, mert ha beleestek nem tudnak kimászni belőle, és miután én nem olajat, és nem is hintőport használtam, hanem biztosra akartam menni, és ugyancsak EGÉRRAGASZTÓT tettem bele a tálkájukba, így azokba is beleragadnak, feloldódnak - tehát igenis elpusztulnak!
más dolgokat - vegyszereket - mi nem vetettünk be, mert elegünk volt a három irtást követő vegyszer-terhelésből (én speciel teljesen allergiás lettem tőle!), a kiéheztetés is önmagában képes megszüntetni az inváziót, feltéve, hogy a szomszédságból nem érkezik folyamatos utánpótlás!!!!
szerencsére nálunk nem érkezett, mert idejében észleltük őket, leszigeteltünk minden létező rést és átjárási lehetőséget, ahol a szomszédba átmehetnek, így nem is mentek át - talán a wc mögött levő strangok és talán a szellőző lehettek volna még potenciális útvonal nekik, mert azokhoz itt nálunk képtelenség volt hozzáférni, de szerencsénkre NEM VOLT! (panelben lakunk) mi minden szomszédot fiygelmeztettünk, a közvetleneket személyesen, a többinek meg kiragasztottunk a liftbe és a folyosói üzenőfalra fiygelmeztetést, hogy legyenek óvatosak, viszgálják át a lakásaikat, stb.
hát, nagyjából ennyi, nálunk, és egy másik sorstársunknál, akivel együtt, párhuzamosan csináltuk ezt a tortúrát végig, ugyancsak nincsen már poloska - és remélem, nem is lesz! mindenesetre figyelünk, mert az óvatosság sosem árt ;)
sajnos az nagyon igaz, hogy mire alapesetben észleli őket az meber, már késő, mert addigra már rengeteg garázdálkodik rajtunk, jól elbújva a kutató szemek elől!
hello mindenkinek, mi újság errefelé, kedves régi sorstársak? látom, vannak újak is - együttérzésem mindenkinek -, gondoltam benézek, jhogy jelentsem, nálunk TISZTA A LAKÁS, már második hónapja, de lehet, hogy több is, mert már korábban se voltak csípések, se nyomok, mostanra voszont már lebontottuk a fóliás-egérragasztós védelmet is, és azóta sincs semmi, hála a magasságos atya-úristennek, szóval... csak megerősíteném a feketepanna által írtakat - nem tudom, tőlünk vette-e a fóliás-ragasztós, ill. co2 csapdás védelem ötletét, vagy máshonnan, de nálunk ezek 100%-os hatásfokkal működtek!!!
persze irtattunk is előtte, ahogy írtam, három alkalommal, de azután is tapasztalható volt még szignifikáns polosla-jelenlét, ezért keresgéltünk alternatív módszereket, és az igazán jó tippeket innen is, de leginkább amerikai fórumokról, oldalakról merítettük - de nem is az a lényeg, hanem az, hogy BEVÁLT! :)
:)
Értem én, de azért magunk között ismerjük el, hogy "milyen céllal keresnek hűtőt" intézett kérdés a vevő felé röhejes, főleg ha a vevőnek olyan napja van. A "mekkora hűtőben gondolkoznak", az már más kérdés...
Ez kb. olyan kérdés, amikor telefonban megkérdezik, hogy honnan hívod az illetőt? Na mégis honnan? kedvenc válaszaim: a szobából, az asztal mögül... vagy amikor megkérdezik (régi ismerőseim), hogy mit csinálsz? Hát mégis bakker mit csinálnék? Most éppen állok előtted és próbálok értelmes beszélgetést folytatni, ha még nem tűnt volna fel :D erre a válasz: jaj, nem úúúgggyyy értettem... hát én meg nem tudok a fejekben olvasni :) (= hülye kérdésekre, hülye válasz :) )
"hát olyan szobaméretűt, légkondi helyett" :D
Na és mi a helyzet ma polos téren nálatok? Találtál újabb dögöt?
:)))
És akkor este magatokra csukjátok? :)
Hát úgy tényleg nem lesz csípés, csak azért valami O2-ről gondoskodjatok ám :)
Mi lett volna, ha azt mondjátok neki, hogy "szalonnát sütni"... vagy autót szerelni, repülőgépet tárolni benne??? :) Ááááh mégjobb: "a múlt héten láttatok egy scifi filmet, amiben a srác így hibernálta magát, és átaludt vagy 100 évet. Nos ezért kerestek hűtőt: 2 nagy méretűt magatokak és két kicsit a kölyköknek... de ha egybe befér kettő, akkor spórolnátok... Kedvezmény van? tudja mint a kínai piacon..."
Bakker, még mindig rötyögök, ahogy elképzelem a szitut, hogy odalép egy eladó és megkérdezi tőletek, hogy mi célból kerestek hűtőt... XD
Köszi, hogy megosztottad a történetet!
Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy mit szól az eladó, ha benyögitek, hogy: hullának ...... vagy medencének?
Vajon milyen céllal kell egy fagyasztó?!
Hmmmmm.... talán mert fagyasztani akartok? :D
Ha annak a hajléktalannak a motyója fertőzött, akkor könnyen besétálhattak nálatok a bejárati ajtón a poloskák.
Hajnalban kell őket figyelni, nálunk sem volt semmi nyom, de 2-3 óra körül előjöttek valahonnan, akkor tudtam fogni egyet és elraktam az írtónak egy üvegbe.