2011 januári babák (beszélgetés)
Huhh, ennek elég borsos ára van. :S De az elv, ami alapján megalkották zseniális!
A hordozókendőbe én is ültetve szeretném majd betenni Gyöngyöst, de csak akkor, ha már biztosan tartja a fejét és nem nyeklik hátra.
Renátának meg tényleg kéne írnom, mert ő ismeri az előzményeket, neki nem kéne megint leírnom mindent töviről-hegyire, csak emlékeztetnem pár szóval. Mondjuk szerintem megint a metformint fogja javasolna, ahogyan a terhességem alatt is tette. Egy másik szoptatási tanácsadó (még Leával kértem a segítségét) a gyakori mellre tételt javasolta. Anyám és a védőnő is ezt ajánlotta és én meg is teszem, pótlást csak ezután kap. Éjszaka meg nagyon nem akar cicizni, inkább csak nézelődik, bárhogy próbálom rávenni. :(
Szia kj201! Bizony elég nehéz dolog pici baba mellett megszervezni a napokat! Örülök, hogy megoldódott a büfikérdés,lehetséges, hogy így nem is fog bukni. De ha mégis, az sem baj, ha egyébbként minden rendben Zoltánkával. Emlékszem mennyire elbizonytalanítók az első hetek problémái, főleg ha hozzá jön az alváshiány is :-(
Jó dolog, ha egy baba ilyen hamar tud alkalmazkodni a mamája napirendjéhez, de szerintem erre az időszakra inkább az a jellemző, hogy nekünk kell alkalmazkodnunk a baba igényeihez. Ez pedig nem más, mint a gyakori szoptatás és a mama testközelsége. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz amit teszel, de azért ha azt tapaztalnád, hogy kevesebb a tejed, vagy lassúl Zoltánka gyarapodása, akkor érdemes visszatérni a gyakoribb szopcsizáshoz. Bőven ráértek még közösen kialakítani a napirendeteket. Az első 6 hét régen is a sok összebújásról és szopiról szólt. Jó szívvel ajánlom, hogy napal is bújjatok össze egy kis közös szundira, és éjjel is sokkal kényelmesebb az együttalvás. Nekem ezek sokat segítettek a kialvatlanságomon. Remélem megtaláljátok azt az utat ami mindkettőtöknek megfelelő :-)
Szia Audrey!
Jól látom, hogy Melinda 1 hetes? Ebben az időszakban teljesen oké, hogy 10x szopik,sőt a szakirodalom szerint legalább 10-12 szopi kell a tejtermeléshez. A mellszívó miatt ne aggódj, ha a babád ügyesen szopik, nála jobban senmmi nem fokozza a tejtermelést! Valószínüleg jól szopik ha: hallhatóan,vagy láthatóan nyel szopi közben, fokozatosa ellazul a szopás végére, szopi végén elégedett, te megszomjazol és álmosodsz szopi alatt, esetleg csöpög a másik melledből a tej, és finom bizsergést esetleg enyhe fájdalmat, feszülést érzel a melledben amikor a baba elkezd aktívan nyelni, szopi végére a melled felpuhul.Fontos, hogy ha a baba jól van mellen, akkor a szopi nem fájdalmas. Ilyen kicsi babánél a tejfokozás szempontjából a legfontosabb,Nem kell mgvárni, hogy sírjon, már akkor mellre lehet tenni, ha nyugtalankodik, cuppog, nyalogatja a kezét, fejét forgatja, akkor is ha 5 perce fejezte be a szopit. Ha aktívan szopott kb. 5-10 percet, és magától elengedte a melled, akkor nyugodtan megkínálhatod a másikból. Ne félj nem fog kifogyni, mert a tej jelentős része szopás alatt termelődik. Egy szopi alatt többször is pakolászhatod egyikről a másikra. Vannak babák akik "csokorban" szopiznak: egy ébrenlét alatt többször is szopizni szeretnének, majd alszanak egy nagyobbat. Teljesen normális, ha minden pelusban van kaki,a 2-3 a minimum. Cseréld nyugodtan a trotyikat,lényeg, hogy a kis trotyikból összejöjjön 2-3 nagyobb adag. Ha gyakran cserélsz pelust akkor természetes, hogy nem telik meg pisivel, de figyelj rá, hogy a pisi világos legyen, és szinte szagtalan. Nyugodtan kínáld újra szopival bármikor. A babák ösztönösen tudják mi a jó nekik, csak figyeld a jelzéseit. Elég ha hetente méred, fontos, hogy 10-14 napos korára visszanyerje születési súlyát, aztán pedig legalább heti 125g-ot gyarapodjon. Lazíts, és élvezd a szopit. Szerintem, ha érzed, hogy jól kiüriti a melled,és mindig megszoptatod amikor szeretné, akkor nem fontos a fejés, de ha megnyugtat akkor fejhetsz is.
Szia Ella!
Az SNS magyar neve Szoptanít,gondolom már ez is sokat elárul róla. Lényege, hogy a baba egy tartályból, vékony, puha csövecskén át kapja a pótlást, miközben szopizik. Közben a mellet is üríti. Nem lesz cumizavaros, nem utasítja el a mellet hiszen jóllakik, pozitív élménye lesz a szopiról. Örökbefogadó anyáknak is ajánlják a szopiélmény és a kötődés miatt.
Szerintem érdemes lenne újra felvenned a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval, mert lehet, hogy most sikerülhetne. Én nagyon tudom ajánlani a www. ibclc.hu oldalon található, magasan képzett szakembereket. Ők már sok pcos esettel találkoztak. Biztosan segítenek kihozni a maximumot a helyzetből. A függőleges hordozástól nem lesz baba a babának, sőt életteni gerinc és csípőtartást eredményez, de fontos, hogy helyesen legyen rádkötve. A hordozas.hu, vagy a perinatal. hu oldalon találsz ezzel kapcsolatban infókat...
Sziasztok! csak bekukk.
Üdv itt Fóka! Úgy látom te tényleg beleástad magad a szopi témába. Nekünk szerencsére nincs gondunk a szopival, szépen eszünk és hízogatunk, nem gyorsan, de a fiamat sem véletlenül hívják cérnalábnak és én is vékony alkat vagyok általában. :)Szóval gondolom Ő sem lesz nagyon husis baba. Mi csak ezzel az alvással szenvedünk még mindig, gyönyörűen elalszik magától, de még mindig legalább 2-3x felkel egy-egy alvás alatt, most már rájöttem ha nem piszkálom sírdogál egy kicsit, de hamarabb visszaalszik, mint amikor próbáltam visszaaltatni. Remélem kinövi majd. Tapasztalt esetleg valaki hasonlót?
Szia Fóka!
Akkor nem aggasztó az, hogy néha elég sokat, néha keveset szopizik? Remélem fog nőni a tejem mennyisége, sajna a mellszívóm elromlott és 2 napi bénázás után ma vettünk újat. Ugye ez 2 nap nem fejés nem ronthatta el a tejcsi mennyiségét ?
Azt írtad, hogy 5-6 pisis és 2-3 kakis pelus... hát nálunk elég sok a kakis... mondjuk néha túlzásba is viszem a cseréket, mert a legkevesebb trotyira is cserélem.
Most azon aggódok, hogy 2 etetés után sem kakilt. Merjek etetni rá??
Fejjek, vagy ne fejjek minden kajcsi után ??
Csajok !!
Az én lányom még mindig 10x eszik, de 60-80 (néha 90 ml-ert). A pelusok 90% kakis,( ha csak kicsit is) csak napi egy pisis van. Ez normális ? Minden szopi előtt cserélem, kivéve éjjel.
Tudom valahogy fokozni a tej mennyiséget ??
SNS? Még nem is hallottam róla. Majd megkérdezem a tanácsadót. Igazából csak a nagylányom sikertelen szoptatása miatt írtam neki, amióta megvan a pici, még nem. E-mailben metformint javasolt a PCO szindróma miatt (szerinte azért nem volt elég tejem), az újságban pedig a gyakori szoptatást. De nem tudom gyakran szoptatni, fel sem kel, ha meg igen, nagyon szenved a cicivel (a nővére bezzeg csak a mellemen lógott akkor is, amikor már nem volt tejem).
Éjszaka csak tápszert kap. Hiába próbáltam szoptatni, mindig felhergelte magát és kiköpte a cicit. Persze holt kómásan én sem tudok ellazulni, pláne, hogy közben felriad a nagy (22 hónapos) és a férjem is. Olyankor Gyöngyös is csak nézelődik, leteszem és újra felsír.
Nappal velünk van a nagyszobában a mózesban. Leával játszunk, "beszélgetünk" (ő még csak babanyelven), zenét hallgatunk, néha van TV is, szóval elég ingergazdag környezetben van, mégis iszonyat nehéz felébreszteni. Igazából nem értem, miért van ez így, párszor már átaludta az éjszakát.
A hordozókendőt még nem próbáltam. Megvettem már nyáron, de nem merem beletenni, amíg nem tudja tartani rendesen a fejét. Az újszülött pozíciók meg nem szimpatikusak, mert nem vízszintes felületen van a baba, nem hiszem, hogy jó lenne a gerincének...
Nálatok milyenek a pöttyök? Sima kis piros (Zorkáé ilyen) vagy van fehér közepe.
Nálunk nem szárad le, csak hol piros, hol nem, hol jobban rücskös, hol nem...
Én is a gyógyszertári mosdókenőcsöt használom a pöttyökre...
Nektek száradnak le?????
Nálunk Zorka nem nagy étkű, napi max 600-650grammot szopizik, ami ugye ha a testsúly kg * 150g számítást vesszük, akkor kevés az 5,4 kilóhoz. De ő nem törödik a képletekkel... Elhatároztam, h nem is fogom mérni (csak nem nagyon bírok magammal..), mert csak idegesítem magam, mert a ksifiam ilyen idősen 900-1000grammokat szopizott. Jó, mondjuk nem is árt, ha kevésbé lesz masszív gyerek kislány létére, m a bátyja, így is hízik azért.:) Szóval nálam is sokkal több a para 2.gyereknél, mint az elsőnél. Pár hete még Zorka 120-160grammokat szopizott, mostmár, ha szopik 120-at, az hawaii... Mondjuk most örülök, ha szépen nyugisan szopizik, mert a napokban nagyon rossz volt, h minden szopi egy harc volt, m 1 perc után ordított. Most az működik nálunk (kopp-kopp), hogy ha látom, h nem tetszik neki valami, akkor lefejek kb.80ml-t és akkor szépen rácuppan és eszik. Úgy tűnik, h nem tud megbirkózni a szájába ömlő tejjel.. Amikor bámészkodik közben, vagy nekiáll kakilni, akkor meg nem prbálom tömni a szájába, hagyom, h az ő ütemében történjen a szopi, mert már nagyon úgy tűnt, h kezd neki a szopi rossz élmény lenni. (Így van, h eltart 1 órát egy szoptatás, de egye-fene, csak szopizzon..) Tök érdekes, hogy a kisfiam meg inkább az ömlős cicit kedvelte és azt kevésbé, amin dolgozni kell.
A pöttyök nálunk hol szebbek, hol csúnyábbak, de vannak. Amelyik oldalán alszik, vagy pl ha sapi alatt beizzad, akkor lángvörös szegénykémnek, szóval melegre csúnyább. Mi kaptunk rá valami dokink által kutyvasztott védőkrémet, ami gőzöm sincs, h mit tartalmaz, de látszólag azért javít a helyzeten. Kipróbáltam a Babés fürdőolajat meg a testápolót, de 4 nap alatt nem változott semmi, amíg használtam (kölcsönadta a barátnőm), aztán megtudtam az árát, és úgy döntöttem, h ha már semmi nem segít, akkor ruházok max be ezekre. A gyógyszertári védőkenőcs meg aprópénzért van.
Gyöngyös nappal alig, de éjszaka folyamatosan eszik. Igazából nem tudom, hányszor, mert tényleg folyamatos: 1-kor ébreszt, eszik kb. 20 ml-t, aztán 10 perc múlva megint sír, eszik 20-30 körül, megint kidől. Úgy 1-től 4-ig így megy, nappal meg hideg vizes arcmosóssal és langyos zuhanyzással sem tudom felébreszteni...
Sokáig azt hittem, hogy hasfájós, de csak szakaszosan eszik. Cicizni, 1-es cumival enni meg lusta, amióta a férjem 2-es Aventot vett neki, abból dől a tápszer, én meg elapadok, ha nem fejek, mert ő meg nagyon leszokófélben van a cicizésről, viszont sajna nem tudok kizárólag szoptatni, már kevés a tejem, pedig most is mindent megteszek.
A szoptatási tanácsadó szerint metformint kéne szednem, de a nőgyógyászom nem ír fel...
Sziasztok! Nagyon örülök, hogy szívesen fogadtok!
Krisztina! Gyönyörűen gyarapszik a babád, úgy tűnik mindketten nagyon ügyesek vagytok!:-) A túletetésről én azt gondolom, hogy egy anyatejes babát nem lehet túletetni! Mivel a babócád tökéletesen tudja a dolgát(nem kéri a cumikat), és te is mindig a rendelkezésére állsz, szerintem minden rendben lesz a tejmennyiséggel. Ha a babának van elég pisis,kakis pelusa akkor biztos elég a tej, a melled feszességének csökkenése azt jelenti, hogy alkalmazkodott a baba igényeihez a termelés. Hasfájós babáknál valóban jó megoldás lehet az üresebb mell kínálása(a tej jelentős része szopi alatt termelődik, tehát a mell soha nem üres), mert a hátsó tej kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így kevesebb "buborék" képződik a pocakban. Most, hogy náthás a baba különösen fontos, hogy gyakran szopizhasson, mert egyszerre valószínüleg kevesebbet tud szopizni! Ne ijjedj meg, ha a betegség alatt lassul a gyarapodása, most a gyógyulással van elfoglalva a szervezete!