2011 januári babák (beszélgetés)
Ha a babád jó technikával szopik(ennek jeleiről már beszélgttünk a lányokkal korábban), akkor nem szükséges a fejés. Az igényszerinti szoptatáshoz nem tartozik hozzá a fejés, mert a babánál jobban semmi nem üríti a mellet. Ez viszont azt jelenti, hogy a baba bármikor és bármeddig szopizhat,akkor is ha 5 perce fejezte be, és akkor is ha 1 órája mellen van. Az igény szerinti szoptatás nem csak a baba táplálását jelenti, hanem biztonságot, testközelt,vigaszt is. Lehet, hogy elsőre ez meredeken hangzik,de a babák nagyon hálásak érte !
Persze ha megnyugtat a fejés és az anyatejtartalékok, akkor fejhetsz is. Célszerűbb azt a mellet, amivel kezdtetek.
Lányok !
Ma voltunk tanácsadáson az én 9 napos lányom már 3800 gramm !! 3550 grammal született és 3440 grammal jöttünk ki a kórházból.. szóval jó úton haladunk
Viszont pont a 3.napon esett le a köldöke, amikor jöttünk haza és senki nem mondta, hogy a leesett köldök helyét is kell ápolni. Még a hülye védőnőm sem, akinek pedig hétfőn mutattam, amikor itt volt.
Szia Enie !
Én általában egy ciciből szoptatom, de ha nem elég neki akkor odaadom a másikat is (az egyikből több jön és könnyebben).
Pöttyök: Kis fehér közepű izék? Ne bántsd, mi ma voltunk dokinál és nem szabad piszkálni.
Szárazság: Nekem azt mondták, hogy a fürdető krémmel nagyon nagyon véknyan kenjem be a pici száraz felületet fürci után is. Melindám elég száraz bőrű, de a kis lábfeje nagyon hámlós a túlhordás miatt (a keze már rendebn van).
köszi lányok
pussz
Szia ENIE!
Egy ismerősöm (férfi) erre a kérdésre azt mondta, hogy biztosan nem azért van két cicink,hogy a pasik mindkét két keze tele legyen! Ez így durva, de a valósághoz közel jár! A többiek nagyon okos tanácsokat adtak. Én is azt mondom, hogy szoptass nyugodtan két mellből. A tej nem fogy el, mert jelentős része szopi közben termelődik. Azzal, ha két mellből szoptatsz növeled a tejmennyiséget is, így az is lehet, hogy csak átmenetileg fog a babád két mellet igényelni. A miatt sem kell aggódnod, hogy szopi után nem mindig sikerül a fejés.Ez csk azt jelenti, hogy nem sikerült kiváltanod fejéssel a tejleadó reflexet. Ahogy orso is írta: fontos, hogy ne használj cumisüveget!
Szia. Én is 1 ciciből szoptatok általában, de este lefekvés elött mindkettőből, illetve amikor nálunk is volt fejlődési ugrás akkor is volt hogy nem volt elég egy és kettőből szopiztunk, de ez egy pár nap alatt beállt, lehet nálatok is ez van.
Én ahol száraz a bőre ott vitaminos babaolajjal kenem be fürdés elött (ezt a doki írta fel), a védőnő pedig a fürdetőkrémet ajánlotta, azt mondta hogy ez igazából eredetileg hidratáló krémnek készült csak rájöttek hogy fürdetésre is jó és így lett belőle fürdikrém.
én speciel 1ciciből szoptatok, de ha nem elég neki, tedd rá a másikra semmi esetre se szoktasd rá az üvegre, mert abból könnyebben jön, nem kell érte dolgoznia, a következő etetésnél, mindig azt a cicidet add neki először, amivel befejezted, ne aggódj, sokan két ciciből szoptatnak:-D:-D
a kiütést nem tudom, nekünk a bőrünk volt száraz, mi arra mandula olajas fürdővizet használunk, és nagyon bevált:-D
Csajok,segítsetek már!
Ki hogy szoptat???? Egy etetésnél csak 1 mellből,és a következő etetésnél a másikból???
Vagy egy etetésnél mind a 2-ből egyszerre??????
Én eddig csak 1-ből szoptattam 1 etetésnél,és a maradékot lefejtem...de már van úgy hogy nem elég neki 1 mellből.Kb.120-130-at megeszik,és éhes után,kapkodja a fejét,tömi a kezét a szájába....és van úgy,hogy fejni sem tudok abból a mellből már...(Ez mind napközbe,mert éjjel termelősik sok,akkor lefejek 40-50-et is kaja után),és ha tele az üveg akkor irány a fagyó...ha neincs tele,akkor van a jobbik eset,mert gyorsan adok neki a napi lefejtekből....de van,hogy nincs napi lefejt....akkor tegyem rá a másik cicire?????
És termelődik majd annyi a következő etetésre,hogy elég legyen neki???
Más:a pöttyök....mintha múlnának,de holnap jön a doktornő és majd mond vmit rá.Viszont a kis fülénél hámlik...olyan száraz ott neki.
Vmi ötlet????
Írjatok,köszi!!!!!!!!!
Szia pe80!
Tök jó, hogy felismerted, hogy cumizavar okozza a problémátokat, és minden elismerésem, hogy megpróbálod mellőzni. Biztos nagyon nehéz, főleg, hogy Zalánra is szeretnél időt szakítani. Valószínüleg lesz néhány kemény napotok, de szerintem megéri:-) Próbáltad esetleg mindig mellre rakni Zorkát akkor, amikor cumit adnál a szájába? Szerintem örülne neki! Ha tényleg csak cumizni szeretne, akkor azt a meled add neki, amiből legutóbb szopott. Ez jó módszer lehet a délutáni ordítás ellen is. Egyébbként 5-6 hetes kor körül növekedési ugrás is van, lehet hogy csak gyakoribb szopival szeretne több tejet csinálni.
Sziasztok,
Csak idetaláltam én is, bár így ketteskével már nem vagyok egy nagy forumozós, inkább blogolok.
Nálunk is megszületett a leányzó január 7.-én /38.héten/ 49 cm-rel és 3529 grammal.Prog császárral
Vicces, hogy Alinával egyszerre voltunk kórházban, de nem tudtuk összehozni a talit, azért innen is nagy pusszantás neked pláne, hogy egyszer anyukád nyitott be hozzám és keresett Téged :O)
Iszonyat hasfájós a leányzónk, pont mint a fiam volt. Ezt gondolom megint a sugárban ömlő tejemnek köszönhetem...alvás és szabadidő alig van, de azért örülünk a mi kis négyesünknek. Pláne, hogy most a fiam fertőző beteg és megtapasztalhatom milyen az amikor karanténba kell helyezni egy csöppséget...kíséreljük meg a lehetetlent címmel...
Hát, azt szokták mondani, hogy ez az oltási rekció nem fáj a babáknak,de mivel erről nem kérdezik meg a babákat, ezért maradjunk abban, hogy akár fájhat is. Szóval ez esetben megpróbálhatod úgy szoptatni, hogy ne a fájós karja legyen a tested felől(alul).
Biztos kiderült, hogy én nem vagyok a cumik nagy barátja, de nem is ítélem el a cumit adó mamákat, hisz néha tényleg működik. De én már sok cumin elcsúszó szoptatást láttam, ezért inkább elmondom, hogy a cumi nemcsak abban lehet ludas, hogy ritkábban szopik miatta a baba, hanem abban is, hogy elrontja a jól szopó baba technikáját és ezért nem jut elég tejcsihez. Aztán persze nem szopik szívesen, csökken a gyarapodás....ördögi kör a vége. Persze ez nem törvényszerű, elvileg a baba növekedésével csökken a cumizavar esélye. Nagyon jó, hogy cumi mellett is sokat lehet mellen a babád! Van egy dolog, amit én sohasem tudtam(nekem is volt cumis babám): Honnan lehet tudni, hogy a baba szopizni szeretne, vagy elég ha csak cumit kap?
Szia RLindi! Ez tényleg szép gyarapodás!
Bimbóvédővel nekem nincsenek saját tapasztalataim, de a szoptatós szakirodalomból azért 1-2 dolog ragadt rám. Nem ismerem az előzményeket, lehet néhány kérdésem? Talán ketten ki tudunk találni valami okosat! :-) Miért kell használnod a bimbóvédőt? Próbáltad esetleg mostanában nélküle? Van ,hogy a kezdeti nehézségek után bimbóvédő nélkül is megy a szopi.
Jujj, 2 napja totál káosz... Zorka tegnap 4től az esti alvásig, 8ig semmit nem aludt és üvöltött, éjjel többször szopizott, akkor visszaaludt könnyen, de fél6-7ig fájt a hasa és nagyon sírt, aztán aludt fél9ig, azóta ordít, most aludt el kenguruban rajtam, aztán becsempésztem a bölcsőbe... Remélem csak valami front. Ráadásul Zalánt tökre megzavarja a folyamatos sírás, így ő is bolond, meg én is totál ideg vagyok..
Szopi ügyben nálunk tegnap-ma mintha kezdene rendeződni a helyzet. Én is arra álltam rá, hogyha nem kap rá a cicire, akkor türelemmel babusgatom, aztán újra próbálom, stb... Ha meg 1 órát akar cicin lenni, akkor annyit hagyom. Mondjuk így oda a rendszerünk, de a lényeg, h ráérezzen, h szopizni jó dolog. Őszintén szólva, nekem jobban bejön az, amikor van egy rendszer a napjainkban, azt hiszem nem tudnám hosszú távon igény szerint szoptatni. Egyszerűen így minden káosz, semmit nem tudok a nagyobbal csinálni. Ja, és próbálom megszüntetni a cumizást, mert ahogy olvastam a problémánk miatt, nagyon egyezik a szopi-ügyünk a cumizavar tüneteivel... Lehet, h most a cumihiányt szenvedi... Jajj, remélem visszajönnek azok a szép, kiszámítható, nyugis napjaink, amik eddig voltak...:) Olyan rossz látni sírni, nyüglődni egy babát, aki alapból alig sír.:(
Kedves Fóka, számtalan jó ötleted volt itt a fórumon, talán nekem is tudnál segíteni.
Én Kamillát bimbóvédővel szoptatom, hála égnek mondhatni sikeresen hisz 1 hónapos korára 3600-ról 4600 g hízott.
Igaz az étkezések 2-3 részletben történnek napközben de ez nem zavaró.
Éjszaka viszont van egy olyan 2 órás intervallum, amikor szopizik és nem alszik vissza! Mondjuk tegnap éjszaka 9-tól 3/4 2-ig aludt, ez szuper, aztán 3/4 2-től fél 3-ig evett és nem aludt vissza, csak negyed 5-kor, persze szopival.
Ez miért lehet? Túl sokáig evett és felébred? Amúgy nem fejek, de gondoltam lefejnék tejet és próbáljam megitatni? idáig nem cumisüvegeztünk..
Vagy csak várjam ki míg ennek az időszaknak is vége lesz?:)
én fürdetem, nálunk apa ilyet nem vállal be.
napközben és éjjel nincs gond, csak a fürdés után tapasztalom etz.viszont van egy olyan ötletem s, hogy 2 napja dagadt fel a bcg oltása, ami ugye most kell, hogy elkezdjen működni..én erre vezetem vissza, hogy kicsit kényesebb is, meg nagyon bedagadt, talán lehet, hogy fáj neki,amikor fogom a fürdésnél a karját.persze vigyázok rá, de talán ez is.
van cumija, de én nem érzem azt, hogy ez egzavarná, hisz akkor kap enni, amikor csak akarja, igény szerint csinálom.
ezt a meztelen pelusos dolgot kipróbálom ma ha ma is nyüglődne....köszi az ötletet:-D
Szia orso1!
Nagyon kimerítő napjaid lehetnek a három gyerkőccel...Használtok cumit vagy cumisüveget? Csak mert ez a viselkedés utalhat cumizavarra is. A többi szopcsi alkalmával nem csinál ilyesmit Zsombi? Előfordulhat, hogy a fürdés tényleg túlzottan felpörgeti, vagy, hogy nagyon megéhezik fürdés alatt. Gondolom máskor nem kell ennyit várnia a szopásra. Lehet, hogy fürdés előtt is kaphatna egy kis "előételt". Remélem a mai fürdésre megoldódik a dolog. De ha mégsem akkor esetleg próbáld meg fürdés után nem szoptatni, csak egy szál pelusban a meztelen mellkasodra fektetni és közös takaró alatt szeretgetni. Így nem kell ennie, de ha akar könnyedén átválthattok szopira is. A bőr-bőr kontaktus alapból nagyon jól megnyugtatja a kicsiket szerintem. Egyébként attól sem lesz semmi baja ha 1-2 napig nem fürdik, csak a nap egy vidámabb szakában csináltok egy cicamosdást. Ja, és panaszkodj nyugodtan, mi itt mind tudjuk, hogy az anyaság gyönyörű, de nem csak az a rózsaszín köd amit a könyvekben írnak! És tök jó, hogy vele alszol :-)
Sziasztok ! Olvaslak ám benneteket és szurkolok, hogy a keveset evő, vagy nyűgös babók is nyugtassák meg végre és hagyják pihenni az anyucijukat. Gépelni csak akkor tudok, ha a hercegnőm nincs a kezemben :-)))
Annyira jó baba Melike. Képzeljétek 23.45-kor evett, aztán 02.30-kor, majd 06.40-kor.... és simán aludt a két kajcsi között! Kezd 100 körül enni, aminek nagyon nagyon örülök !!
Ma megyünk védönőhöz először. Igaz, még nincs 2 hetes... viszont jövő hét csütörtökön vinnem kell csípőszűrésre (múlt héten szabin volt az ortopéd orvos, aki egyébként egy tahó a babákkal) és nem akartuk egy napra a védőnőt és a csípőszűrést. Csórikámnak elég lesz az, hogy a hülye doki megnyomkodja.