Szent Imre kórház szülészete (beszélgetés)
Ha nem leszek véletlenül elégedett a dokival, nem leszek szívbajos és nem fogok neki adni semmit, vagy csak annyit, amennyit szerintem megérdemel. Hiába mondta meg előre...
Beleteszem egy borítékba amit gondolok, nyilván nem előttem fogja kibontani. Ha meg igen, és látja hogy kevesebb, megmondom, hogy nem egészen erről volt szó...
Ha meg megérdemli, akkor a legjobb :-)
Hát nem tudom, a barátnőm most szült, szegénykém olyan dokit választott, aki a természetes szülés híve, gátvédelem meg császárellenes ezerrel. Ez ugye jól hangzik amíg nincs baj, de neki elfolyt a magzatvíz és nem voltak fájásai, órákon keresztül nyomatták bele az oxitocint és mégsem, de nem császározták meg, mondták hogy nyomjon, mondta hogy hogy mikor nincs fájása??? Na a lényeg, hogy 20 órai szenvedés után a babát 4 doki nyomta ki belőle + vákum, szegény szanaszét szakadt, a családnak mondták a szülés végén, hogy a babát felejtsék el, a lányért meg lehet imádkozni...
A baba kijött, és felsírt aztán összeomlott, kétszer élesztették újra. Szerencsére minden rendben lett velük, de most izgulhatnak éveket, hogy a babának nem lett-e agykárosodása:S Ja egyébként a babára volt tekeredve a köldökzsinór, + elakadt a szülőcsatornában.
szóval nem biztos hogy baj, ha a doki nem mindenáron ragaszkodik a gátvédelemhez meg a többihez...én is gátvédelempárti vagyok, szeretném ha összejönne, de nem mindenáron.
Tádám, megjött :))
Igen, már kitapasztaltam az üzenetek menüt, először értetlenkedtem. Úgy látszik, itt is van némi "átfutási idő",a fene érti ezeket a dolgokat.
Jó hírek, köszi! Raktározom és gyűjtöm az infókat, mint a hörcsög. (A Gabriella név nagyon jó ómen, és emlékszem, hogy itt a fórumon is már többen ajánlották.)
Köszönöm Neked és a többieknek is. Megkérhetlek, hogy írd meg, a Ti orvosotok és szülésznőtök ki volt? ((Priviben is lehet, de egy jó orvost szerintem nem gáz reklámozni. Az sztk-s maffiózóm nevét én sem írnám le, hírnevet rontani nem akarok, meg könnyen lehet, hogy van, akinek szimpatikus, és megbízik benne, még véletlen se találjon ellenkező véleményre. Bár ez kicsit off, de ilyenféle aggályaim nincsenek. Megint más kérdés, hogy ha valaki egyértelműen, pláne szándékosan hibázott, vagy "fényesen" otromba volt, azt is megírnám nyilvánosan.)) Ez nekem egy rokonszenves hozzáállás, hogy ha valakihez magánrendelésre járok huzamosabban, akkor rám bízhatja a "végösszeget", és pontosan, majd meglátjuk, hogy megy a szülés.
Igen, szülésznőt mindenképpen szeretnék előre felkérni, az nem is kérdés. És tényleg, van olyan eset, amikor azt mondom, hogy az extra segítség, vagy extra komplikáció megérdemli az extra "hálát" is. Csak az piszkája a csőröm, de nagyon, amikor előre megmondják, hogy "mennyi", aztán esetleg tényleg akkorra esik oda, amikor már ott a gyerek feje (mint ahogy számos szüléstörténetben olvasom), hát köszi :) A lényeget úgyis én, meg a szülésznő dolgozzuk végig. Meg a papa, ha lesz mersze :))
Öööö... nagyon köszi, de még nem katam meg. Ide írtad a Hoxára, vagy a freemailes címemre? A freemail újabban egy isiászos csigával vetekszik, tehát azt el tudom képzelni, hogy még úton van, de ha ide írtad, megtennéd, hogy elküldöd még egyszer?
Amúgy mondd csak, ugye mindezt ágyban fekve csinálod? Mert ha nem, inkább lemondok a nevekről, Neked meg irány az ágyikó! :))
Igen, nálunk is első baba lesz, és még három bodyn kívül, aminek a múltkor a teszkóban nem bírtunk ellenállni, semmije sincs. De még függöny se a leendő gyerekszobán (bár első körben úgyis velünk fog aludni)...
Augusztus 8. a hivatalos dátum, amúgy meg ugye, amikor Ő is úgy gondolja. Majd mesélek, akkor papírforma szerint beelőzünk.
Egyébként akihez most járok, szintén 7-et kér, de a magánrendelőjében van uh is, és minden vizsgálatnál megnéz, szimpatikus fiatal doki, de a Jánosban dolgozik, és a múltkor kérdéseimre kategorikusan közölte, hogy "mindent lehet" , de kitolás csak fekve, másban ne is gondolkodjak, azt pedig ő dönti el, hogy lehet-e gátvédelmet, vagy vágni kell. Hát, ha eleve így áll hozzá, az nekem egyfajta végredményt jelez előre.
Én sem ragaszkodom mindenáron a "természetességhez", mert ha baj van, akkor ott egye a fene a gátamat, meg mindent, de ne csináljun dierkt bajt... És egy indított, meg megpiszkált szülésből, minden "tudományom" szerint a legkönnyebben lesz baj.
nincs mit, viszont, ha nem oda tartozol szerintem tényleg érdemes vagy orvost, vagy szülésznőt fogadni...
Mi anno úgy voltunk, mivel a doki nem mondott konkrét összeget, hogy majd meglátjuk hogy megy a szülés, és attól függően adunk Neki... nálam volt komplikáció, szülésznő, és orvosom nagyon sokat jött, segített, minden nap érdeklődtek, amég a kórházba voltam, így az általunk gondolt maximumot kapták...
Annak a lánynak azért kellett, mert nagyon kevés volt a magzatvíz, nem elfolyt Neki, csak egyszerűen nem termelődött.. azért kapta az oxitocint, hogy induljon meg a szülés, és meg tudja szülni természetesen, de mivel nagyon rosszul reagált a baba rögtön be kellett avatkozni, nála nem lehetett várni, hogy magától meginduljon...
Szerintem is keress egy Szt.Imrés szülésznőt, ő bizosan segít és elmondja, mi a helyzet, ha körzetileg nem ide tartozol. Akár a keddi tanfolyam után is megkérdezheted valamelyik bábát.
Ha Szt.Imrés a fogadott a dokid, akkor nem kérdés hogy ott szülhetsz körzeten kívüliként. Amúgy meg nem tudom.
Én oda is tartozom és a dokim is ott dolgozik.
Én a Dél-Pestibe tartoztam volna, de az orvosom a Szent Imrében volt...
Akkor lehet Porc célszerű lenne szülésznőd fogadnod! És akkor tuti nem gond a szülés...
Jeeessz, nagy jó pont a Szent Imrének, köszi!
Egyébként egy méltányos összeget a szülés UTÁN, ha minden rendben volt, és tényleg odafigyelt az orvos, és ott volt, amikor kellett, én sem sajnálnék, annyit, amennyit jó szívvel ki tudunk fizetni, arányosan (ha pl. csak odaállt, amíg kicsusszant a baba, akkor mást, mintha tényleg komplikáció van, és végig kellett asszisztálni, netán császározni, Isten ne adja). Mit tudom én, 10-30 ezret (csak a hasamra ütöttem), és/vagy egy szép bort. Kár, hogy ez előre: lutri. Azért, hogy tudjam, a szülésznő több órán keresztül ott lesz, hogy segítsen, azért szívesen fizetek előre megbeszélt összeget, bár elvileg az ügyeletesnek is ez lenne a dolga, de nem tudhatom persze, hogy nem fognak-e egyszerre hatan szülni, augusztus eleje, jön egy melegfront, aztán nézhetjük, hogy kapunk-e még ágyat :) Szóval meglátjuk.
Egyébként ezen az oxitocin-terhelésen elgondolkodtam. Ott is??? Jó, nem vagyok orvos, de annyira nem értem az ilyen belepiszkálást. Ha jól van a gyerek, miért nem várják meg, amíg megindul a szülés magától?
Én meg különben azért vagyok komplikált eset, mert körzet szerint a Mávba vagy a Honvédbe tartoznánk, és oda nem akarok menni, tehát a Szent Imre elvileg nem "köteles" engem ellátni. Azt persze nem játszanám meg, hogy csak úgy beesek oda megindult szüléssel, tisztázni fogom előre a dolgokat.
Ancsa, vissza is írt a lány, bemásolom:
Magnézium Citrát a neve. Gyógyszertárban recept nélkül lehet kapni, van por formában és tabletta formában is, de úgy olcsóbb ha a doki felírja. 500 mg magnézium van egy tablettában. Én 3x1-et szedek belőle naponta + még Gravidát is és abban is van magnézium. Mivel nekem sokat keményedik a hasam vettem még Magnézuim pezsgőtablettát (250 mg-os), ha nagyon nem múlik a görcs, akkor ilyet szoktam inni egyet, mert hamarabb felszívódik mint a tabletta. Viszont a sok magnézium hasmenést okozhat.
Igen, megemeltük az ágyamat, kb. 8 cm-rel. Egy építkezésből megmaradt "deszka" van betéve a matracom alá meg egy hálózsák és így viszonylag egyenletesen emelkedik.
Ami még nekem bevált: vettem a TeszVeszen Anita hastartó pántot ( [link] újonnan 7.500,- Ft). Tartja a pocakot menet közben és a derekat is kíméli így. Én mindig magamra kanyarítom ha mennem kell valahova és legalább a gravitáció nem húzza le a pocót.
Ja, minél többet feküdni és pihenni!!!
Esetleg még: találtam ezt a fórumot, amit végigolvastam. Igaz, hogy már megszültek, de nekem erőt adott, hogy így is végig lehet csinálni és ne parázzak annyit.
Kitartást és boldog babavárást!
Írtam privit! Neveket is :-)
Mikorra vagy kiírva?
Puffogva, duzzogva én is belálltam a sorba...pedig az a 80E Ft, amit majd a dokinak adok, ezer más helyre is jól jönne. Első gyerek, mindent meg kell venni...
Akihez először jártam, 14E Ft-ot kért (7 a vizsgáalt, 7 az UH és nem havonta, ALKALMANKÉNT! plusz a végén magánba nála az NST 3500/alkalom) Na erre én is besokalltam, váltottam.
Legyen minden rendben a terhesség és a szülés alatt-közben-után, és azt mondom, ennyit megért. Majd beszéljünk a dologról szept. végén, addigra tudni fogjuk :-)
én is reménykedtem anno, de aztán feladtam... ha az embernek nincs egy biztos pontja, akkor szerintem nagyon nehéz... első körben nem a szent Imrébe akartam szülni... mikor elmentem a sotéra 15 hetes terhes voltam... kiírtak vérvételre, meg mondta az ügyeletes doki, hogy mikor kell következő uh-ra mennem és hogy mennyek kettővel hátrébb időpontot kérni... ott meg közölték, hogy abban az időben már nincs hely... visszaslattyogtam a dokihoz, Ő meg közölte, hogy hát akkor mindegy, kérjek a következő kötelező uh-ra... én meg nem akartam hinni a fülemnek, hogy normálisak, ép a genetikai uh-t hagyták volna csak lazán ki...
de van pozitív szent Imrés tapasztalatom is... az első szobatársamnak sem orvosa sem szülésznője nem volt, és tökéletesen ellátták... szóval van ilyen is.. pedig komplikált eset volt Ő is, kevés magzatvíz, oxitocin terhelésre megált a gyerek szíve, azonnal császárra vitték... szóval azért ha az emkbernek nincs, vagy nem akar, azért szerintem ebben a kórházban azért meg lehet kockáztatni, mert tényleg elég lelkiismeretesek az orvosok....
Neveket! :)) (Magánban is lehet.)
Igen, így fogom csinálni, megyek májusban, meg amíg még bírok járkálni. És persze, ha nem lesz más választás, vagy az néz ki a legjobb döntésnek, kifizetjük mi is, beállunk a sorba, csak... érted. Azért még reménykedek.
Szerintem járogass el a Szt.Imrés előadásokra, minden hónap 2. csütörtökén van találkozási lehetőség a szülésznőkkel is. A személyes benyomás sokat számít. Itt vannak infók:
Mi is ugyanazt éljük meg, amit ti-meg gondolom sok ezer ember-20 évnyi TB kifizetése és nulla betegség után végre szeretnénk a férjemmel mi is visszakapni valamit...
Sokáig nagyon bosszantott a dolog, mára túltettem magam rajta. Borzasztó, hogy egy ilyen örömteli dolog, mint a születés csak a pénzről szól. De ez van, nem tudok rajta változtatni, csak én érzem magam rosszul, ha sokat agyalok rajta.
Kedves Ancsa,
abszolút megértem a szempontjaidat, én is hezitálok a dolgon, csak egyszerűen annyira csípi a szemem ez a rengeteg pénz, aminek ezer helye lenne, és így ráadásul kétszer fizetek a dologért, mert én is és a férjem is nem kevés tb-t fizetünk, betegek meg alig vagyunk... jó, tudom, ez a lerágott csont, mindenki így van vele.
Terhesgondozásra én is járok "magánba" dokihoz, egyelőre nem ahhoz, akinél szülni szeretnék, mert azt az embert még nem találtam meg, akiben maximálisan megbíznék. Ha lenne ilyen, ragaszkodnék hozzá, de amúgy csak hallomás alapján és csak a biztonság kedvéért nem tudok elköteleződni. Nem régen vagyok pesti, még nem találtam meg "az én emberemet" - vagy asszonyomat, örülnék egy jó női nőgyógyásznak, pláne aki esetleg már szült is. Van is egy borzasztó szimpatikus, de ahol ő rendel, azt én nem tudom megfizetni (külön konzultáció és uh, hogy mást ne mondjak).
Magándokihoz is csak azért járok, mert egy vetélés után (szintén tavaly tavasszal) én is némileg "hisztis" kismama vagyok (bár arról nem tehetett senki, volt orvosom is), és a kerületi sztk-doki, hát arról jobb nem beszélni. Szó szerint egy pénzéhes maffiózó, de közel van, megírja a táppénzes papírt, elküld a laborvizsgálatokra, "oszt" csókolom. Legalább ennyit kapjak vissza az OEP-től.
A májusi látogatásra elmegyek a Szent Imrébe, és felderítem a terepet, keresek szülésznőt, és addig is próbálok tájékozódni, aztán majd meglátom, hogy lesz a dokival. Írsz nevet, hogy ki a Te választottad? (Illetve mindkettő.)
Köszönöm szépen a jótanácsokat!
Porc, hozzád hasonlóan én is nagyon sokat tépelődtam szülésznő-doki fogadáson. Illetve csak a dokin, mert szülésznőt mindenképpen fogadtam volna. Pár éve elkísértem a barátnőmet szülni, csak orvosa volt, szülésznője nem. Nagyon gáz volt, alig nézett felénk a bába, reggel 7-től du.3-ig ha 3x láttuk, akkor is mindig fel volt paprikázódva. A doki meg tényleg már csak akkor jött, amikor félig kint volt a gyerek.
Szóval a dokiválasztáson hezitáltam. 3 dolog miatt fogadtam mégis: 38 évesen első baba, azért bármi előfordulhat. Tavaly tavasszal nem volt fogadott dokim, az sztk-ba jártam, nem figyeltek rám, szépen el is vetéltem.
Egyik barátnőm két napot vajúdott, nem volt dokija, hagyták, nem foglalkoztak vele. Végül nagy keservesen megcsászározták, majdnem ráment ő is meg a gyerek is. Aztán amíg bent feküdt, alig néztek rá nem volt "gazdája" belázasodott ő is meg a gyerek is...ez nem a Szt.Imrében volt. A doki nemcsak a szülésnél van jelen, hanem abban a néhány napban is, amíg a kórházban vagytok.
Olyan dokit kerestem a Szt.Imrében, aki nyitott az alternatív megoldásokra, de nem ragaszkodik dogmatikusan a hüvelyi szüléshez-ha arra kerül a sor, megcsászároz. Találtam egy ilyen dokit, irtó leliismeretes. 10E/hó a terhesgondozás, 80E a szülés. Nem kevés, de engem megnyugtat az érzés, hogy jó kezekben vagyok-leszek.
Az elején úgyis a szülésznővel leszek, ő egy angyal és homeopátia-alternatívmódszerpárti.
Rencsilány,
jó, hogy ezt mondod. Szóval szerinted a Szent Imrében lehet úgy csinálni, hogy a szüléshez csak szülésznőt kérsz fel, és orvost nem? Szülésznőt nagyon szívesen fogadnék, úgyis övé a munka nagyobb része (meg persze az enyém...:)), de hogy az orvos ott legyen, amikor kipottyan a baba, azért nem szívesen fizetnék igen súlyos összegeket (amiket hallok, engem felháborít). Nagyon őszintén megmondom, engem ebben a dologban a fizetés akaszt ki, egyszerűen nem látom be, hogy egy orvos, pláne ha még a magánrendelésére is jártam, miért érdemel 80-100ezer forintot meg még többet... azért választanám a Szent Imrét, mert annak a kórháznak leírtan és deklaráltan egyezik a szemlélete a szülésről az enyémmel, és abban reménykedek, hogy ha ott szülök, akkor nem kell külön kegyes orvos, és nem kell külön kiharcolni olyan renitens dolgokat, hogy ihassak az esetleg 10-20 órás vajúdás alatt, meg hogy megválaszthassam, milyen testhelyzetben, hogy ne tépjék le a gyereket rögtön a köldökzsinórról, mint szinte az összes többi helyen, hogy hagyják, hogy magától megkezdje a szopizást... Bocs, mindig elszalad velem a ló ilyenkor, de annyira felháborít ez a magyar vaskalapos szülészeti gyakorlat...
Ancsa én a fiamat mikor vártam, a kiírt időpont előtt kb egy hónappal kinyílt a méhszájam. Ott drukkoltam, hogy kicsit még bírja ki......erre két héttel túlhordtam (Őt is) :)
Nem lesz semmi baj!
Ancsa, a c2000 akár normális is lehet, nekem azt mondta egy doki, hogy a 3000 zárt méhszájnál kb. átlagos érték, de van, akinek a méhszája természetes állapotában is hosszabb vagy rövidebb a 3 centinél. Az, hogy 000 a többi érték, az nagyon jó, mert azt jelenti, hogy megrövidült ugyan, de teljesen zárt. Viszont a keményedések, meg a görcsök, az nem jó jel, nem jó hír. Vedd komolyan a fekvést, és ha egy-két hét alatt nem változik semmi (nem nyílik és rövidül a méhszáj), akkor meg lehet nyugodni. És hát ahogy fildus mondja, a babáért mindent. Nyomasztó feküdni, pláne ilyen szép időben ("szerencsére" az én majd két hónapom, amit végigfeküdtem, a szürke decemberre és januárra esett), de tényleg nem kicsi a tét...
Az ágyemelésről azt szokták írni, hogy tégla az ágyláb alá, tehát kb. annyi.
Itt egy pár témába vágó nagyon jó link, a Babanet Rendelő rovatában egyébként is sok okosságot lehet olvasni:
Nagyon aranyos vagy, köszönöm ha megkérdezed!
Mennyivel kell megemelni az ágyat? (mármit cm-vel)
Magnerot-ot szedek 3x1, a MagneB6 nagy étvágyat csinált, nekem nem kellene híznom, már így is vágósúlyban vagyok :-)
Nekem is meg volt rövidülve a méhnyak. Pontosan már nem tudom, hogy mikortól, de majd megnézem neked. Nekem azt mondta a dokim pihizzek, de nem kell feküdni. Sőt ha a neten utána nézel, sokan még túl is hordták a babájukat megrövidült méhnyakkal.
Visszacsinálni sajnos nem lehet.
További ajánlott fórumok:
- Milyen tapasztalatod van a Szent István Kórház szülészetéről?
- Mi a véleményetek a Szentesi kórház szülészetéről, nőgyógyászatáról?
- Mik a legfrissebb tapasztalatok a bp-i Szent János kórház szülészetéről?
- Szent István Kórház szülészete, orvosok árak, tapasztalatok
- Szent János vagy Kútvölgyi (magán) kórház szülészete?
- Szent Imre Kórház szülészete.Kinek milyen tapasztalatai vannak?